Nyt on aika napata kaupasta kainaloon pullukka vesimeloni ja veistellä siitä kesäloman maukkaimmat naposteltavat ja juomat. Parista muhkeasta melonipallukasta voit toteuttaa nämä kaikki kuusi veikeää ideaa!

Huikeat kerrokset

Raikas ja tuore vesimelonikakku maistuu hauskana keveänä kesäjälkkärinä ja sitä jaksaa santsatakin reilusti. Kakku valmistuu helposti yhdestä kokonaisesta vesimelonista. Väleihinsä ja pintaansa se saa kermavaahtoa tai kerman ja jogurtin seosta. Koristeeksi ripotellaan tietenkin sesonkin herkullisimmat marjat!

Ohjeen vesimelonikakkuun löydät täältä.

Grilliraidat

Keveät grillattavat ovat vallanneet nyt parilan. Salaatin ja kurkun rinnalla vesimeloniviipaleet kaipaavat nyt rusketusraitoja kylkiinsä. Todistettavasti siis vettäkin voi grillata! Nauti grillattu meloni feta- tai vuohenjuuston kera salaattina tai surauta grillatuista melonipaloista huikean makuinen pirtelö.

Ohjeen grillattuun vesimeloniin löydät täältä.

Näppärät tikut

Hauskat puikot kulkevat helposti myös piknikille. Kuva: Istock

 

Kaikki tietävät vesimelonin rouskuttelusta seuraavat tuntemukset: tahmeat näpit, rinnuksille valuneet roiskeet ja sutuiset suupielet. Pienellä vaivalla saat tarjottua paloitellun vesimelonin astetta sivistyneemmin. Leikkele siis kolmioiksi, ota tai jätä kuoret ja tikuta jäätelötikkuihin. Kesän keveimmät ja virkistävimmät puikot ovat syntyneet!

Vilvoittavimmat juomat

Vesimelonijuoma on upean punainen virvoittaja. Kuva: IStock

 

Vesipitoisena raaka-aineena meloni sopii meksikolaistyyppisten aqua fresca -juomien tekoon. Paloittele hedelmäliha tehosekoittimeen ja hurruta sileäksi mehuksi. Siivilöi ja lisää kylmää vettä, jolloin saat ohuen juoman tai jätä smoothiemaisen paksuksi. Mausta halutessasi esimerkiksi mintulla ja limetillä. Sitten vain juoma kätöseen, vaaka-asento löhötuoliin ja kesästä nauttimaan!

Grillatut avokadot ja vesimelonisalsa

Vesimeloni on oiva lähtöaine myös salsoihin. Erityisen hyvin sen kanssa maistuvat grillatut avokadot. Lisää salsaan tulisuutta maun mukaan ja tarjoa muidenkin grilliruokien lisäkkeenä. Muuta salaattia kesäateria ei kaipaakaan!

Ohjeet grillattuihin avokadoihin ja vesimelonisalsaan täällä.

Hauska jälkiruokapizza

Tredikäs vesimelonipizza ja kevyt, mutta makoisa jälkiruoka. Ja tämän herkun takia ei tarvitse hikoilla keittiössä, sillä se syntyy parissa minuutissa!

Ohjeen vesimelonipizzaan löydät täältä.

Mämmien maussa on isoja eroja: tyyli vaihteli savupirttimämmistä sokeripommiin. 

Suomessa myydään vuosittain yli 1,5 kiloa mämmiä. Mutta miten on laadun laita? Soppa365 testasi eri valmistajien tuotteet. Mämmien laatu oli melko hyvä: suurin osa tuotteista oli vähintäänkin kohtuullisia, eikä hinnoissa ole suuria eroja. Tyylit kuitenkin vaihtelivat. Erityisesti sokerin suhteen mämmeissä on suuria eroja. Markkinoilla on sekä tuotteita, joissa ei ole ollenkaan lisättyä sokeria tai siirappia – ja näiden vastapainona aikamoisia sokeripommeja.

Voittajaksi valikoitui Elosen mämmi, joka on sokeriarvoltaan keskiluokkaa. Siihen ei tarvitse välttämättä lisätä sokeria. Voittajamämmiä pidettiin hedelmäisenä ja aromaattisena, ja raati löysi siitä muun muassa portviinin ja luumun vivahteita. 

Voittaja: Elonen herkkumämmi
Hinta: 2,99 e (5,44 e/ kg)

“Maistuu rusina, portviini, ehkä vähän luumu?”
“Ei niin maltainen, ehkä enemmänkin hedelmäinen. Tuoksukin on raikas.”
“Ei tarvitse sokeria, hyvä tasapaino.”

Jaetulla hopeassijalla: Kymppi luomumämmi (ei lisättyä sokeria)
Hinta 2,35 e (4,27 e/kg)

“Tämä vaatii kermaa ja sokeria. Mutta oikeastaan mukava maku, ei ole kosiskeleva. Savupirtissä vedettiin varmaan just tämmöstä!”
“Minusta on hyvä, ettei ole valmiiksi sokeria. Jokainen voi sitten laittaa sen verran kuin haluaa.”
“Ihanan hapan jälkimaku. Ei ole mikään piknikmämmi, vaan aitoa tavaraa.”

Jaetulla hopeasijalla:  Kymppi marjamämmi
Hinta 2,55 e (5,10 e / kg)

Aikaisempina vuosina myynnissä on ollut enemmänkin maustettuja mämmejä, mutta nyt ne tuntuvat kadonneen kaupoista. Marjamämmi on jäljellä. Siinä on perinteisten raaka-aineiden lisäksi puolukkaa, mustikkaa ja vadelmaa.

“Tämähän on vispipuuro eikä mämmi! Sopii varmaan semmoiselle, joka ei niin tykkää mämmistä.”
“Minusta tämä aivan ihanaa, varsinkin maidon kanssa. Maistuu mummolan ruispuolukkapuurolta.”
“Aika raikas, kun makeus tulee marjoista. Tykkään, mutta ei toimi välttämättä mämminhimoon.”

4. Kymppi mämmi
H
inta 2,35 e (3,35 e/kg)

“Tuntumaltaan kodikas.”
“Tässä on aika vahva pomeranssinkuoren aromi. Tulee mieleen kahvikakun taikina. Mutta tätä voisi varmaan hyvin käyttääkin leivonnassa, jos tekee mämmikakkua tai jotain.”
“Aika ok, ehkä vähän karvas.”

5. Saarioinen perinteisesti imelletty mämmi
Hinta 3,49 e (4,99 e/kg)

“Tuntumaltaan hieman jähmeä. Aikuiseen makuun, ei kovin makea.”
“Ei oikein maistu kauheasti miltään.”
“On tässä ihan kiva imeltynyt jälkimaku.”

6. Hoviruoka imelletty mämmi (ei lisättyä sokeria)
Hinta 2,45 e (4,90 e/ kg)

“Aika lötkö. Ennemmin sose kuin mämmi.”
“Ei maistu kauheasti miltään. Hieman jauhoinen tuntuma.”

7. Hoviruoka mämmi
Hinta 2,45 e (4,90 e/kg)

“No tää on tosi makeeta, oikein makeuden huippu.”
“Ei kauheasti makua, maistuu vain sokerille. Ehkä tämä sopisi lapsille.”

Soppa365:n ja Glorian ruoka & viinin toimitus testasi valmiina myytävät runebergintortut. Kolmen kärki erottui selvästi.

Testiin valikoitiin pääasiassa marketeissa myytäviä runebergintorttuja. Lisäksi mukana oli muutama leipomotuote. Testattavia leivonnaisia oli yhteensä 11 kappaletta. Yleishuomiona raati totesi, että tortuista löytyi yllättävän paljon appelsiinin makua, jopa kuoriraastetta. Seuraavia asoita sen sijaan kaivattiin lisää: karvasmantelin aromia, rommia, punssia tai ylipäätään ihanan syntistä alkoholin vivahdetta.
Todettiin, että markkinoilla olisi varmasti tilaa k18-tortulle, jossa taatusti maistuisi viina. “Nyt sitä pitää varata erikseen viereen, että voi dippailla”, eräs anonyymi testaaja kommentoi.
Kolmen kärki ja valitettavasti myös jumbosijoille jääneet tortut erottuivat joukosta selkeästi.

Torttujen hinta on jutussa ilmoitettu aina kahta kappaletta kohden, sillä lähes kaikissa tapauksissa runebergintortut myydään pareittain.

Voittaja: Fazer
hinta: 4,95 e (marketista ostettaessa)

Tämähän on oikein missitorttu, testiryhmämme kommentoi jo ennen maistamista. Ja totta se on: Fazerin tortut seisovat ryhdikkään ja houkuttelevan näköisinä, ja hillo sekä kuorrute on levitetty kauniisti. Makukin ihastuttaa, siinä on aitoa Runebergin henkeä!

Kiitämme: “Tässä maistuu kivasti manteli. On ihan mantelirouhetta seassa.” “Hillo maistuu oikeasti vadelmalta, ja karvasmantelin aromi erottuu.”
Moitimme: “Alkoholia voisi olla enemmän.”

Hopeaa:  Kannisto
Hinta: 5,40 e

Kanniston torttu on poikkeuksellisen tummaksi paistettu, ja se herättää heti raadin kiinnostuksen. Tumma väri maistuu myös mukavasti. Hilloa on paljon, ja se vaikuttaa olevan ihan aitoa, oikeaa vadelmaa. Mehevä kokonaisuus, jonka eräs testaajista olisi nostanut voittajaksi. Demokratiassa enemmistön mielipide kuitenkin voittaa.

Kiitämme: “Paljon hilloa, pysyy paahtuneen kuoren ansiosta kivasti näpeissä.” “Ainut, jonka söin näistä kokonaan.”
Moitimme: “Rasva maistuu aika paljon.”

Pronssia: Lidl
Hinta: 3,29 e

Lidlin oma Deluxe-torttu yllättää ja kirii kolmossijalle! Edullisen hinnan ansiosta kysymyksessä on ehkäpä testin paras hinta-laatusuhde. Raati rakastaa erityisesti tortun syvää hillosydäntä, joka kulkee lähes kauttaaltaan läpi leivonnaisen. Se saattaa häpeään testin monet tortut, joissa hillo on vain koristeena päällä. Kokonaisuutena: älyttömän hyvä!

Kiitämme: “Ihanan kostea ja pähkinäinen.” “Sopii myös lapsille.”
Moitimme: “Niin kostea, että laskenut hieman alleen.” “Pieni punssin puraisu tekisi tästä täydellisen.”

4. Sinuhe
Hinta: 4,60 e

Lahtelaisen Sinuhen leipomon tortuissa on pinkit sokerikuorrutukset ja muutenkin kiva ulkonäkö. Rakennekin on sopivan kostea, eikä torttu ole liian iso. Makua saisi kuitenkin olla hieman enemmän.

Kiitämme: “Kiva ulkonäkö ja rakenne.”
Moitimme: “Missä maku?”

5. Gateau
Hinta: 5,80 e

Pääkaupunkiseutulaisia odottaa muutos, sillä Fazer osti jo pari vuotta sitten artesaanileipomo Keisarin. Käytännössä se tarkoittaa, että toimipisteet sulautetaan Fazerin Gateau-ketjuun. Gateaun torttu on sinänsä oikein hyvän makuinen, mutta ei oikein muistuta runebergintorttua, vaan tavallista kahvikakkua. Päämaku on sitrus, ja joukossa on jopa appelsiininkuorta. Sen sijaan karvasmanteli ja alkoholi puuttuvat kokonaan. Vaikea arvottaa, mutta jonkinlaista keskitasoa tämä on.

Kiitämme: “Hyvää kahvin kanssa. Kostea.”
Moitimme: “Ei tämä oikeastaan ole runebergintorttu.”

6. Salonen, rommilla maustettu runebergintorttu
Hinta: 4,40 e

Salosen torttu on ulkonäöltään testin rajuin. Onkohan työntekijöillä ollut kilpailu, että kuka pystyy pisimmän välimatkan päästä heittämään hilloa niin, että se vielä osuu torttuun. Maistaessa käy ilmi, että torttu uhkaa painovoimaa. Se on nimittäin alaosastaan kuiva ja yläosasta kostea. Rommin aromia ei sokkotestissä tunnisteta, mutta sen sijaan leivonnainen maistuu testaajien mielestä “brittiläiselle.”

Kiitämme: “Onhan tässä sentään kosteutta.”
Moitimme: “Maistuu vähän pahville. Hillo ei taida olla vadelmahilloa.”

7. Salonen, punssilla (arrakilla) maustettu runebergintorttu
Hinta: 4,20 e

No nyt tuoksuu kardemumma, hihkaisevat testaajat. Salosen punssitorttu on myös hyvin kostea, se melkein tihkuu pöydälle. Maku jakaa testaajia. Osa maistaa kardemumman, toisille tulee mieleen jonkinlainen puhdistusaine. “Tässä on vähän niin kuin kaksi torttua samassa: hyvä ja huono”, eräs raatilainen summaa.

Kiitämme: Autenttinen tuoksu, kosteus.
Moitimme: Omituinen maku.

8. Rosten
Hinta: 2,98 e

Rostenin torttu on kenties ainoa, jota ei voi moittia alkoholin puutteesta: se tuntuu vahvana jo tuoksussa. Maku on kuitenkin pienoinen pettymys: alkoholi tuntuu esanssiselta, ja toisena makuna erottuu jälleen kerran sitrus, tarkemmin sanoen appelsiini.

Kiitämme: Alkoholia on uskallettu käyttää.
Moitimme: Alkoholia on käytetty omituisella, väärällä tavalla.

9. Well-kahvila: vegaaninen ja gluteeniton runebergintorttu
Hinta: 7 e

Kotitekoisen näköiset tortut leivotaan Helsingin Kaisaniemessä sijaitsevassa Well-kahvilassa itse. Testaajat eivät etukäteen tiedä niiden olevan vegaanisia ja gluteenittomia. Ulkonäöstä voi kuitenkin päätellä, että kyseessä ei ole massatuote: torttu näyttää hieman “anopin tekemältä, ehkä enemmän muffinssilta kuin runebergintortulta.”
Makua kuivallaan hieman kuivakaksi, mikä tosin voi olla myös hyvä asia: “Tää ois helppo syödä kahvitauolla käsin, kun sormet ei kastu.” Ruokatoimittajat paljastavat maistellessaan ammattitaitonsa ja epäilevät vahvasti, että kyseessä taitaa olla gluteeniton tuote. Näin on.

Kiitämme: “Maistuu hieman piparkakulta.”
Moitimme: “Hieman hiekkainen koostumus. Perunajauho tulee esiin.”

10. Leivon leipomo
Hinta: 4,25 e

Tamperelaisen Leivon leipomon torttu herättää hieman epäilyksiä, sillä sen hillossa on mattapinta. “Näyttää teolliselta”, raati kommentoi. Maku vahvistaa epäilykset: hillo ei vakuuta, eikä myöskään taikina.

Kiitämme: “Tavallaan on kiva, että tässä on vähän joulumausteita.”
Moitimme: Koostumus on kuiva ja hillo mitätöntä.

11. Laitilan leipä (gluteeniton runebergintorttu)
hinta: 3,49 e

Onkohan Laitilan torttu vanhentunut? Päiväys on kunnossa, mutta tortussa on outoja ryppyjä. Toisaalta leivonnainen on testin korkein, mikä kertoo leipurin kunnianhimoisuudesta.
Raati ei lämpene maulle. Hilloa epäillään värjätyksiä omenahilloksi, ja taikina muistuttaa vakuumiin pakattuja muffinseja.

Kiitämme: Korkea muoto.
Moitimme: “Koostumus on vähän sienimäinen, sellainen kuin niissä vakuumisitruunamuffineissa.”