Barry MacNamara perheineen Kuva: Sami Repo
Barry MacNamara perheineen Kuva: Sami Repo

Taste of Helsinki -ruokafestivaalin isäntä Barry MacNamara saa maistella huippukokkien ruokia työnsä puolesta. Kotioloissa hän arvostaa mutkatonta kotiruokaa, rakastaa tuoretta kalaa ja on erityisen tarkka paistinpannuistaan.

"Suhtaudun intohimoisesti kaikkeen mahdolliseen ruokaan liittyvään. Innostus ruokaan alkoi jo kun olin nuori. Äiti oli perheemme kokki ja minusta kasvoi hänen apukokkinsa. Äidin bravuureita olivat muun muassa kanacurry, lasagne ja raparperipaistos. Ja se omenakastikkeen kanssa tarjottava vasikanmaksa. Currya, lasagnea ja raparperipaistosta rakastin, vasikanmaksaa inhosin syvästi.

Raaka-aineet ovat Irlannissa aika samanlaisia kuin Suomessa: kalaa, lihaa, kasviksia, tuoreita yrttejä. Muutamia makuja kaipaan Irlannista, erityisesti tuoreita valtamerikaloja, kuten kampelaa ja merikrottia. Eikä tietenkään pidä unohtaa tuopillista vaahtoavaa Guinnessia. Se ei maistu samalta missään muualla kuin Irlannissa. Myös paikallinen maalaistori kotona Dun Laoghairessa saa toisinaan haikeuden mieleen. Meillä oli vaimoni Miran kanssa tapana mennä sinne sunnuntai-aamuisin. Siellä nauttimamme ohuet aamiaisletut pekonin, paistettujen munien, paahdettujen tomaattien ja Ballymaloe-tomaattirelissin kanssa... mitä herkkua!

Minä olen perheemme kokki, Mira hoitaa keittiön siivouksen, mikä onkin melkoinen homma minun jäljiltäni. Paistinpannut pesen tosin aina itse, niihin eivät muut saa koskea. Pesen pannut muovisella astiaharjalla ja pelkällä vedellä. Minulla on viisi pannua eri tarkoituksiin, ja ne ovat keittiöaarteitani. Toinen silmäteräni on edelleen hyvin toimiva Kenwoodin yleiskone 1970-luvulta.

Nyt, kun perheeseemme kuuluu pieni vauva ja lhasa apso -koira Juli, ovat nopeat, helposti valmistuvat arkiruuat tärkeitä. Se ei tarkoita eineksiä ja puolivalmisteita, vaan hyvää kotiruokaa, jota valmistetaan sesongin raaka-aineista. Teemme usein esimerkiksi frittataa, joka kypsennetään loppuun uunissa. Alkukesästä sekaan voi laittaa ryöpättyjä korvasieniä, parsaa, savukalaa tai oikeastaan mitä vain, mitä mieli tekee tai kaapista sattuu löytymään.

Suurinta herkkuani ovat kaikki merenelävät, erityisesti itse pyydystämäni. Olen sukellellut ja kalastanut kaikkialla maailmassa, muun muassa Galapagos-saarilla ja Ranskan Polynesian atolleilla. Syksyllä 2007 pidin töistä välivuoden ja purjehdin Kanarian saarilta Tahitille kaveriporukan kanssa. Olin laivan kalastaja ja kokki. Rakastin erityisesti tonnikalan kalastusta. Sen tuoreemmaksi ei sushi voi enää tulla.

Matkan jälkeen tapasin paikallisessa pubissa Miran. Hän oli työskennellyt Dublinissa arkkitehtina seitsemän vuotta. Irlannin talouden romahdettua päätimme tehdä uhkarohkean liikkeen ja muuttaa Helsinkiin. Miralle se oli kotiinpaluu, minulle suuri seikkailu.

Kun muuttimme Helsinkiin, hämmästelin, miten kaikki tuntuivat puhuvan ruuasta, nuoria huippukokkeja oli useita, kaupungin ravintolaelämä oli kokenut uuden nousun ja Suomen luonto oli täynnä upeita raaka-aineita. Mietin, miksei Helsingissäkin voisi järjestää ruokafestivaalia samaan tapaan kuin muissa Euroopan kaupungeissa. Mielessäni oli Taste of Dublin, johon osallistuin 2006. Se oli mieleenpainuva elämys, ja koska konsepti on kansainvälinen, päätin kokeilla sitä. Nyt vietämme kolmatta festivaalikesää. ”

Taste of Helsinki -festivaaliin osallistuvien ravintoloiden reseptejä löydät täältä.

Näin syntyy Barryn ”pidä vaimosi tyytyväisenä” -banaanileipä.

Soppa365 on Taste of Helsinki -festivaalin mediakumppani.

Rosee toimii buffetissa täydellisesti, ja tämän viinin hinta pelastaa juhlien budjetin.

Mikä? Espanjalainen Raimat Rosada 2016 (10,89 e) on loistava yleisviini kevään kemuihin ja juhlabuffetteihin.

Millainen? Herkullisen hedelmäinen, mutta kuiva. Kirsikoiden ja mansikoiden aromia ryhdittää mukava mausteisuus.

Minkä kanssa? Buffetin yleisviiniksi. Erityisen hyvin viini sopii paahdettujen kasvisten ryydittämien salaattien sekä lohen, paahtopaistin ja kanan seuraan.

Viinisuositus: Tuomas Tanttu. Lisää Tantun viinisuosituksia löydät uusimmasta Glorian ruoka & viini -lehdestä.

Kuva: Alko

Upeasti uudistuneesta Glorian ruoka & viini -lehdestä löydät herkullisimmat ratkaisut kevään juhlaputkeen: suuri kuohuviinitesti, raparperisima, etukäteen valmistuvat ja pieneen tilaan mahtuvat suolaiset levypiirakat, upeat täytekakut sekä huippukokin yllättävät mokkapalat. Mukana myös opas New Yorkin ravintoloihin, maistuvimmat alkoholittomat kuohujuomat sekä viinintekijä Outi Jakovirran haastattelu. Lehti on myynnissä 19.4.