Confit on perinteinen kypsennystapa, joka on noussut pinnalle sosiaalisen median ruokatileillä etenkin valkosipulin kypsennystapana. Tekniikalla voi kuitenkin kypsentää lähes mitä tahansa kasviksista kalaan ja lihaan.


Confit-menetelmä eli confaus tarkoittaa kypsentämistä öljyssä, rasvassa tai siirapissa. Se on vanha säilöntätapa, josta herkullinen esimerkki on ranskalaisen keittiön kuuluisa ruoka: omassa rasvassaan kypsennetyt ankankoivet, confit de canard.

Olennaista menetelmässä on matala lämpötila. Öljyä ei lämmitetä kiehuvan kuumaksi. Yleensä öljy kuumennetaan korkeintaan 90 asteiseksi. Ravintolassa confit-kypsentäminen on suosittu menetelmä, jota voi soveltaa lähes mihin tahansa raaka-aineeseen: kasviksiin, kalaan ja erilaisiin lihoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka ainekset kypsennetään öljyyn tai rasvaan upotettuna, lopputulos ei ole rasvainen. Öljy ei matalassa lämmössä imeydy raaka-aineisiin vaan kypsentää ne hellästi. Samaan tapaan kuin kalan voi kypsentää jäähtyvässä liemessä, sen voi kypsentää myös hiljalleen jäähtyvässä öljyssä. Silloin ylikypsentämisen vaaraa ei ole, vaan kala kypsyy itsekseen oikeaan kypsyyteen, herkullisen lohkeavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin onnistut

  1. Varmista, että kaikki kypsennettävät raakaaineet ovat öljyn alla.
  2. Älä kuumenna öljyä liian kuumaksi, 80 astetta on sopiva kasviksille.
  3. Mitä herkempi ja nopeammin kypsyvä raakaaine on, sitä matalampi öljyn lämpötila saa olla. Esimerkiksi kirjolohifilee kypsyy 70-asteisessa, hiljalleen jäähtyvässä öljyssä noin 20 minuutissa

Juttu on julkaistu aikaisemmin Glorian ruoka & viini -lehdessä 7/21. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla