Vaikka Hungry Chefin paketin kyljessä lukee pizzajauhoja, niitä voi hyvin käyttää monipuolisesti muuhunkin leivontaan. Ravintola Shelterin keittiömestari Teemu Laurell paljastaa omat kikkansa.

Pizzan viime vuodet Suomessa ovat olleet yhtä juhlaa. Trendin vauhdittajana toimi vuonna 2015 julkaistu Saku Tuomisen ja Luca Platanian Pizze-kirja, joka innoitti lukemaan pizzan historiasta ja kokeilemaan monia uusia reseptejä. Helsinkiin taas on perustettu muutamakin pizzeria, joka vie makumatkalle aidon napolilaisen pizzan äärelle. Kotikokit puolestaan metsästävät täydellistä pizzapohjaa keskustelupalstoilla.

Vaikka suomalaiset ovat perinteisesti olleet varsin rentoja pizzan määritelmän suhteen, autenttiset makuelämykset kiinnostavat entistä enemmän. Vastauksena kasvavaan kysyntään kauppoihin saapui hiljattain Hungry Chefin hienojakoinen 00-vehnäjauho, jolla rapeiden pizzojen pyöräyttäminen onnistuu entistä helpommin.

Aikaisemmin 00-pizzajauhoja sai enimmäkseen erikoisliikkeistä, mutta nyt Hungry Chefin jauhoja saa 700 kaupasta ympäri maan.

Jauhot tärkein osa taikinaa

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Numerot 00 tarkoittavat hienoa jauhatusta. Laadukkaan jauhon koostumus syntyy siitä, että tuotteeseen on käytetty kuoren sijaan vehnän ydintä, jolloin siinä on vähemmän rasvaa kuin karkeissa jauhoissa. 00-jauhot sopivat hyvin leivontaan, sillä ne tuovat taikinaan juuri oikeanlaista sitkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei ole samantekevää, millaista jauhoa pizzapohjaan käyttää. Hyvän pizzan salaisuus piilee 00-vehnäjauhoissa, jotka tekevän pohjan maukkaaksi. Hienoilla jauhoilla taikinasta tulee helpommin käsiteltävä, eikä se tartu joka paikkaan.

”Hienojakoiset jauhot tekevät taikinasta kiinteän ja helposti muotoiltavan. Taikina on vähän kuin muovailuvahaa”, kuvailee huippukokki Teemu Laurell.

Top Chefiksikin kruunattu Laurell toimii osakkaana ja keittiömestarina ravintola Shelterissä Helsingin Katajanokalla.

Paahda rapeaksi kivellä

Laurellin suosikki on yksinkertainen pizza, jossa raaka-aineet pääsevät pääosaan.

”Omassa ihannepizzassani on gorgonzola- ja manchegojuustoa sekä hyvää tomaattikastiketta. Hyvä pohja syntyy oikeista suhteista, eli vähän hiivaa ja kohotus taikinalle. Sitten pizzakivellä pohjaan paahto, jotta se saa väriä ja rapeutta”, Laurell opastaa.

Pizzan voi paistaa myös paljaalla pellillä, mutta pizzakiven etuna on se, että se lämmittää pohjaa tasaisesti ja imee siitä kosteutta. Sekä pelti että pizzakivi tulee kuumentaa hyvin ennen pizzan paistamista. Täydellisen pohjan päälle voi latoa mitä vain.

Ei pelkästään pizzaa

Vaikka Hungry Chefin paketin kyljessä lukee pizzajauhoja, kannattaa antaa luovuuden kukkia, sillä 00-jauhot soveltuvat monenlaiseen leivontaan.

”Mantelikakkuun saa mehevän rakenteen, kun korvaa osan leivontajauhoista 00-jauhoilla”, Laurell vinkkaa.

Hän käyttäisi hienojakoisia jauhoja myös pastan tekoon. Ja mikä jottei 00-jauhoilla pyöräyttäisi kuohkeita voisarvia, vohveleita, pullia ja keksejäkin. Esimerkiksi Nutella-keksit kahvintauon kyytipoikana ilahduttavat työkavereita milloin vain.


Helpot Nutella-keksit 8-12 henkilölle
 
Tarjoa maapähkinävoilla ja hasselpähkinöillä kuorrutetut keksit vaikkapa kahvikupposen kera. Valmistusaika on noin tunnin.

Ainekset:
 
180 g Nutellaa
1 kananmuna
2½ dl Hungry Chef -pizzajauhoja
 
Täyte:
6 rkl maapähkinävoita
3 rkl Nutellaa
3-4 rkl tomusokeria
 
½ dl hasselpähkinärouhetta koristeluun
 
Vispaa Nutella ja kanamuna sekaisin, noin 2 minuuttia. Laita sekaan jauhot ja sekoita lastalla. Anna jähmettyä jääkaapissa kelmuun käärittynä 15-20 minuuttia. Valmista täyte. Vispaa maapähkinävoi ja Nutella sekaisin. Lisää vähitellen tomusokeri, sekoita tasaiseksi ja laita pursotinpussiin. Leikkaa jähmettynyt taikina 25 osaan, pyöritä pieniksi palloiksi ja paina pallojen keskelle sormenpäällä kuoppa. Pursota kuoppaan täytettä ja ripottele päälle hasselpähkinärouhetta. Paista keksejä 170-asteisessa uunissa 10 minuutin ajan.

Katso ohje videolta!

 

Parhaan pizzapohjan ohjeen löydät täältä!

Kuka löysi kunnon jauhot? Hungry Chef – lähettiläämme maailmalla!

Tuplanollajauhon kauppoihin saamisesta saamme kiittää Hungry Chefiä, joka löysi loistotuotteen Sisiliasta ja toi sen kotomaahan pizzahullujen suomalaisten iloksi. Hungry Chef on urbaanien maku­nautintojen löytöretkeilijä, joka kiertää riskejä kaihtamatta maailman kyliä ja metropoleja. Päämääränä on löytää uusia, kiehtovia makuelämyksiä tämän päivän kiireisille ja liikkuville suomalaisille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla