Ruokalahja sopii kaikille – myös sille, joka ei tarvitse mitään. Jos aika ei riitä valmistamaan ruokalahjoja itse, tarjolla on myös ihania valmiita vaihtoehtoja.

Joulun tunnelmaan voi virittäytyä tekemällä itse esimerkiksi sinappia, suklaakonvehteja tai joulukeksejä. Pakkaamalla ne kauniisti syntyy ilahduttavia ja persoonallisia lahjoja, joille on takuulla käyttöä.

Jos aika ei riitä keittiössä hääräämiseen, voi herkulliset ruokalahjat ostaa myös valmiina kaupasta. Esimerkiksi Stockmannin Herkuissa on laaja valikoima niin kotoisia kuin eksoottisiakin ruokalahjoja. Mieti, ketä haluat muistaa ja mistä juuri hän pitää – makean ystävälle maistuu joulusuklaa, kotikokki ilahtuu hienosta öljystä ja nautiskelija juustoista.

 

Poimi helpot ideat joulun ruokalahjoiksi!

1. Pullollinen hyvää öljyä

Erityisen hieno öljy tai balsamico toimii lahjana yhtä hyvin kuin pullollinen viiniä. Valitse maustettu oliiviöljy, esimerkiksi pikkupullo tryffeliöljyä. Parasta on, että laadukas öljy ilahduttaa keittiössä paljon pidempään kuin paraskaan viini.

2. Pala Italiaa

Tunnetko jonkun, joka rakastaa italialaista ruokaa? Niinpä. Helppo ja ennen kaikkea herkullinen lahja syntyy esimerkiksi erikoispastasta, gourmet-tomaattikastikkeesta ja tuhdista lohkosta parmesaanijuustoa. 

3. Kimpale juustoa

Herkun valikoimissa on valtava määrä juustoja. Hanki erilaisia keksejä, valitse suosikkijuustosi ja pyydä juustotiskin henkilökuntaa suosittelemaan juustolle sopivaa hilloa. Stockmannin oma, keraamiseen purkkiin pakattu Stilton, on jo itsessään täydellinen lahja!

4. Kori luksussäilykkeitä

Säilykehyllyltä voi tehdä löytöjä, joita ei arkena kaupassa käydessä edes huomaa. Herkun valikoimissa on muun muassa suomalaisen Nordic Delin valmistama Marskin Vorschmack, joka muuttaa tavallisen tammikuisen päivän hetkessä juhlaksi. 

5. Valikoima suklaata

Parhaiden ruokalahjojen lista ei ole täydellinen ilman suklaata. Helsingin keskustan Herkussa palvelee suklaapuoti, jossa voi koota käsintehdyistä suklaakonvehdeista juuri sellaisen yhdistelmän kuin itse haluaa. Kaikissa Herkuissa on joulun alla valtava valikoima kauniisti pakattuja ja herkullisia erikoissuklaita. 

Stockmannin Herkuista saa myös valmiiksi pakattuja Herkkulahjoja.

Tutustu lahjoihin ja tilaa
 

Kaalisteikit, jälkimarinoidut kasvikset ja mehukkaat maissintähkät. Maukas grilliateria ei kaipaa lihaa. Maksimoi grillattujen kasvisten maku mausteöljyllä ja juustolla.

Kauden parhaat kasvikset eivät häviä maussa pihveille ja muille tuhdeille grilliherkuille. Ne saavat grillissä herkullisen paahteisen maun, ja paistettuna ne imevät itseensä hyvin mausteita ja kastikkeita. Kasviksiin saa lisämakua helposti, kun pitää mielessä muutaman vinkin.

Mehevien vegereseptien salaisuus piilee jälkimarinoinnissa. Grillissä pehmenneet kasvikset imevät itseensä hyvin makua, ja siksi ne kannattaakin maustaa vasta paistamisen jälkeen. Näin ne saavat roimasti lisämakua ja niiden omat aromit tiivistyvät. Sopiva kastike marinointiin syntyy helposti esimerkiksi öljystä, sitruunamehusta, valkosipulista ja yrteistä.

Maksimoi kasvisannoksen herkullisuuskerroin, ja viimeistele se juustolla. Juustoja ostaessa kannattaa panostaa mieluummin laatuun kun määrään. Juustotiskin laajasta valikoimasta kannattaa valita juuri annoksen makuihin parhaiten sopiva juusto ja kokeilla rohkeasti uusia tuttavuuksia. Useita juustoja voi myös grillata – halloumi ja feta sopii erinomaisesti paistamiseen. Tofu taas on vegaanivaihtoehto lisäämään ruokaisuutta kasvisannokseen.

Hyvin maustetut ja paistetut kasvikset ovat ateria jo itsessään, ja lisäksi ne toimivat oivasti liharuokien lisukkeina. Jos grillattuja kasviksia jää jäljelle, ne voi tarjota kylmänä antipastoina tai piknikeväinä seuraavanakin päivänä. 

Katso mitkä kasvisten ja juustojen makuparit toimivat parhaiten ja miten maustat annoksen helposti. Nappaa talteen kolme grillaajan kasvisreseptiä, joita ei kannata jättää väliin tänä kesänä.

Grillikasvikset ja burrata

Kasvikset saavat grillissä herkullisen savuisen aromin, ja niihin kannattaa paistaa reilun tumma paistopinta. Grillatut kasvikset kannattaa maustaa vasta paistamisen jälkeen. Kokeile grillattujen kesäkurpitsojen, munakoison ja paprikoiden maustamista valkosipulisella marinadilla. Anna vihannesten imeä makuja marinadissa puolisen tuntia ennen tarjoilua. Useiden trendiravintoloiden annoksissa löytyvä burrata sopii erinomaisesti marinoitujen grillikasvisten kaveriksi. Sen maku on mozzarellan tapaan mieto, ja sen kiinteän kuoren sisältä paljastuu vastustamattoman valuva sisus. 

Katso resepti

Kaalisteikit ja parmesaani

Kunnon steikit ilman lihaa? Uuden sadon kukkakaalit ja varhaiskaalit voi paistaa grillissä pihvien tapaan. Leikkaa kaalista reilut viipaleet ja paista niitä grillissä kymmenisen minuuttia. Suolainen parmesaani sointuu täydellisesti hunajaisella mausteöljyllä valeltujen kaalien makuun. Kaalipihvit sopivat kasvissyöjän grilliherkuksi tai sekasyöjille muiden grilliruokien kasvislisäkkeeksi.

Katso resepti (kuva jutun alussa)

Meksikolainen maissi ja cheddar

Katukeittiöistä tuttu meksikolainen street corn on helppo tehdä itse. Valitse meksikolaisten maissien kumppaniksi maukas vintagecheddar. Hienoksi raastettu cheddar, tulinen majoneesikastike ja tuore korianteri tarttuvat mausteöljyllä sivellyn grillatun maissin pintaan herkullisesti. Viimeistele koko komeus limellä. Kokeile mehukkaiden maissien maustamiseen myös makuyhdistelmiä – esimerkiksi pekoni ja vaahterasiirappi toimivat loistavasti makean maissin kanssa.

Katso resepti

Kesä on nautiskelua parhaimmillaan: lomailua, hauskanpitoa ja rentoa elämää. Stockmann Herkusta saat kaikki parhaat eväät: ensiluokkaiset raaka-aineet, inspiroivat reseptit ja henkilökohtaista palvelua.

Lue lisää grillikesän parhaita Herkun reseptejä Sopan keittokirjasta!