Talven herkullisin! Klassinen madekeitto päivittyy tuoreella pinaatilla ja sahramilla.
Ruotojen irrottaminen on helppoa kun kalan ensin keittää. Samalla saat mahtavan makuisen liemen.
Moderni madekeitto
Ainekset
Työvaiheet
- Nylje made tekemällä viilto poikittain niskaan kiduskansien takapuolelle. Ota tukeva ote kalan päästä ja vedä nahkaa esimerkiksi pihtejä apuna käyttäen poispäin kohti pyrstöä. Nylkemisen jälkeen viillä mateen vatsa auki terävällä veitsellä. Tee se varovasti, jotta sappi ei hajoa. Ota maksa ja mahdollinen mäti talteen. Huuhtele kala kylmällä vedellä.
- Mittaa vesi, suola, maustepippuri ja laakerinlehdet kattilaan. Lohko joukkoon sipuli. Kiehauta ja nosta made liemeen. Kuori syntyvä vaahto pois reikäkauhalla. Anna kiehua miedolla lämmöllä kypsäksi, noin 15 minuuttia. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa mateen maksa kattilaan 5 minuutiksi. Nosta kypsä kala ja maksa pois kattilasta ja siivilöi liemi talteen.
- Hienonna purjo. Kuori ja pilko perunat kuutioiksi. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota purjosilppua ja sahramia voissa pari minuuttia. Kaada siivilöity kalaliemi ja valkoviini kattilaan. Lisää perunat. Hauduta noin 15 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
- Perunoiden kypsyessä erottele mateen liha ruodoista. Lisää mateen palat, maksa ja kerma keittoon. Anna kiehahtaa. Lisää lopuksi salaattipinaatti ja tillin oksat. Siirrä kattila pois liedeltä. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
Kannatti todella trhdä, on mahtavan mskuista ja maistuu useampikin lautasellinen
Hyvin herkullista 😃
Lisäsin pieni määrää palsternakkaa joka oli jääkaapissa.
Erinomainen viinisuositus Alkon sinulla 😀