
Kilo sipulia pitää huolen, että makua riittää. Intensiivinen, karamellisoidulta sipulilta maistuva pata pitää sekä raikkaasta että lempeästä punaviinistä seuranaan.
Ranskalaisen keittiön ruoissa on usein jotain lohduttavan tuttua. Selkeät ja täyteläiset annokset, joissa on suolan, voin ja happamuuden tasapaino, maistuvat aina.
Tämä pata yhdistelee ranskalaisen sipulikeiton ja lihapadan parhaat ominaisuudet omaksi kokonaisuudekseen. Pataan pilkotaan voissa ruskistetun lihan seuraksi kilo sipulia. Ensin sipuli karamellisoidaan upean makeaksi ja pehmeäksi pannulla timjamin, valkosipulin ja fariinisokerin kanssa.
Sipulit kaadetaan jo hetken aikaa lihaliemessä muhineiden lihojen päälle, ja pata saa hautua pehmeäksi uunissa ilman kantta. Sopivan happamuuden tämä herkullinen lihapata saa valkoviinistä ja balsamicoetikasta.
Valmis pata tarjotaan dijoninsinapilla siveltyjen ja juustolla gratinoitujen patonkien kanssa.
Ranskalainen sipuli-lihapata
Ainekset
Työvaiheet
-
Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta. Leikkaa se tasakokoisiksi kuutioiksi. Paista lihat muutamassa erässä pannulla voi-öljyseoksessa kauniin ruskeiksi. Laita lihat pataan. Lisää lihaliemi, pippurit ja laakerinlehdet. Anna kiehahtaa. Kuori pois pinnalle kertynyt vaahto. Nosta pata 175-asteiseen uuniin ilman kantta.
-
Kuori ja leikkaa sipulit renkaiksi. Kuullota sipulirenkaita pannulla voissa sekoitellen noin 5 minuuttia, kunnes ne saavat väriä. Kuori ja puolita valkosipulinkynnet. Vähennä lämpöä ja lisää valkosipulit, sokeri ja timjami. Kypsennä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 20 minuuttia.
-
Nosta lieden lämpöä ja ripottele pannulle jauhot. Lisää tarvittaessa vähän voita. Paista sekoitellen muutama minuutti. Kaada pannulle valkoviini ja kiehauta. Mausta sinapilla.
-
Lisää sipulit nesteineen pataan. Peitä pata kannella. Kypsennä noin 1½ tuntia tai kunnes liha on pehmeää ja mureaa. Lisää tarvittaessa lihalientä. Mausta pata etikalla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
-
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Viipaloi patonki. Sivele palat voilla molemmin puolin voilla. Sipaise toiselle puolelle sinappia ja painele päälle juusto. Gratinoi 5–10 minuuttia. Tarjoa pata kuumien juustopatonkien kera.
Vinkki Voit lisätä pataan juureksia, kuten porkkanaa ja palsternakkaa.
En ymmärrä miksi sipuliin laitetaan sokeria. Karamelisoitu sipuli on itsessään jo makea. Toinen yllätys oli padan maustaminen etikalla. Itse olisin käyttänyt etikkaa hapan/makea tasapainon saavuttamiseen. Makea sipulikastike, joka maustetaan etikalla ei voi olla hyvää.
Terveisiä pätevälle kokille, kun nuo wannabekokit luulevat karamelisoinnin tarkoittavan sitä että raaka-aineet paistetaan sokerissa... Toinen mitä ihmettelen tuossa reseptissä, että nuo sipulit ylipäätään täytyy paistaa, kun tuolla haudutuksella ne karamelisoituvat padassa ihan itsekseen.
Minä taas en ymmärrä sitä, miksi pataruokaan tuhlataan sisäpaistia, joka on mureinta mahdollista paistilihaa. Tuolla 1,5-2 tunnin kypsennysajalla se kuivuu ihan korpuksi. Jos jotain tekisi sisäpaistista niin siitä voisi nuijia nopeasti paistettavan lehtipihvin.
Pätevät kokit! Ihmiset eivät jaksa antaa sipulin karamellisoitua itsestään koska se vie jonkin verran aikaa. Siksi sokeria sekaan.
Meillä tehdään niin, että kasataan pataan sipulilohjoka, pannulla ruskistettuja paistipaloja, jotka on paistettu voi/öljy seoksessa ja maustettu mustapippurilla, valkosipulinkynsiä ja voinokareita. Sitten uuniin pariksi tunniksi, ja uunista suihin perunamuusin tms. kanssa. Hyvää ja yksinkertaista, se sipuli kypsyy siellä padassa ja antaa makua, samoin valkosipulit. Ohje lienee jostain muinaisesta keittokirjasta, mummolta peritty..
"Pätevät kokit! Ihmiset eivät jaksa antaa sipulin karamellisoitua itsestään koska se vie jonkin verran aikaa. Siksi sokeria sekaan."
Eikös se ole silloin sokeroitua sipulia? Tuo patahan muhii uunissa puolitoista tuntia. Kyllä siinä ajassa sipuli kuin sipuli makeutuu ihan itekseen.
Sama besserwisser täällä joka kirjoitti laiskoista karamellisoijista. Siis en todellakaan suosittele sokeroitua sipulia enkä ryhdy karamellisoimaan kiiressä. Sipulin oma sokeri hoitaa homman mutta siihen vaaditaan aikaa.
Jooei. Sisäpaisti tuli sitkeäksi ja liian makeaa padasta. Sipulit meenee aivan mössöksi kun hauduttaa tuon ajan. Liian työläs homma tulokseen nähden. Eikä muuten näytä lainkaan tuolta kuvan mukaiselta.