Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 387 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kilo sipulia pitää huolen, että makua riittää. Intensiivinen, karamellisoidulta sipulilta maistuva pata pitää sekä raikkaasta että lempeästä punaviinistä seuranaan.

Ranskalaisen keittiön ruoissa on usein jotain lohduttavan tuttua. Selkeät ja täyteläiset annokset, joissa on suolan, voin ja happamuuden tasapaino, maistuvat aina.

Tämä pata yhdistelee ranskalaisen sipulikeiton ja lihapadan parhaat ominaisuudet omaksi kokonaisuudekseen. Pataan pilkotaan voissa ruskistetun lihan seuraksi kilo sipulia. Ensin sipuli karamellisoidaan upean makeaksi ja pehmeäksi pannulla timjamin, valkosipulin ja fariinisokerin kanssa.

Sipulit kaadetaan jo hetken aikaa lihaliemessä muhineiden lihojen päälle, ja pata saa hautua pehmeäksi uunissa ilman kantta. Sopivan happamuuden tämä herkullinen lihapata saa valkoviinistä ja balsamicoetikasta.

Valmis pata tarjotaan dijoninsinapilla siveltyjen ja juustolla gratinoitujen patonkien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
20 min + hauduttaminen 1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalainen sipuli-lihapata

Ainekset

1
kg
naudan sisäpaistia
2
rkl
öljyä
1
rkl
voita
5
dl
lihalientä
1
tl
kokonaisia mustapippureita
4
laakerinlehteä
2
tl
balsamiviinietikkaa
KARAMELLISOIDUT SIPULIT
1
kg
sipuleita
4
valkosipulinkynttä
50
g
voita
2
rkl
fariinisokeria
muutama oksa timjamia
2
rkl
vehnäjauhoja
3
dl
valkoviiniä
2
tl
dijoninsinappia
PÄÄLLE
1
patonki
n. 4
rkl
voita
1
rkl
dijoninsinappua
200
g
maukasta juustoraastetta
PAISTAMISEEN
2
rkl
öljyä
1
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta. Leikkaa se tasakokoisiksi kuutioiksi. Paista lihat muutamassa erässä pannulla voi-öljyseoksessa kauniin ruskeiksi. Laita lihat pataan. Lisää lihaliemi, pippurit ja laakerinlehdet. Anna kiehahtaa. Kuori pois pinnalle kertynyt vaahto. Nosta pata 175-asteiseen uuniin ilman kantta.

  2. Kuori ja leikkaa sipulit renkaiksi. Kuullota sipulirenkaita pannulla voissa sekoitellen noin 5 minuuttia, kunnes ne saavat väriä. Kuori ja puolita valkosipulinkynnet. Vähennä lämpöä ja lisää valkosipulit, sokeri ja timjami. Kypsennä miedolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 20 minuuttia.

  3. Nosta lieden lämpöä ja ripottele pannulle jauhot. Lisää tarvittaessa vähän voita. Paista sekoitellen muutama minuutti. Kaada pannulle valkoviini ja kiehauta. Mausta sinapilla.

  4. Lisää sipulit nesteineen pataan. Peitä pata kannella. Kypsennä noin 1½ tuntia tai kunnes liha on pehmeää ja mureaa. Lisää tarvittaessa lihalientä. Mausta pata etikalla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

  5. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Viipaloi patonki. Sivele palat voilla molemmin puolin voilla. Sipaise toiselle puolelle sinappia ja painele päälle juusto. Gratinoi 5–10 minuuttia. Tarjoa pata kuumien juustopatonkien kera.

Vinkki Voit lisätä pataan juureksia, kuten porkkanaa ja palsternakkaa.

Kommentit (8)

Pätevä kokki

En ymmärrä miksi sipuliin laitetaan sokeria. Karamelisoitu sipuli on itsessään jo makea. Toinen yllätys oli padan maustaminen etikalla. Itse olisin käyttänyt etikkaa hapan/makea tasapainon saavuttamiseen. Makea sipulikastike, joka maustetaan etikalla ei voi olla hyvää.

toinen pätevä kokki

Terveisiä pätevälle kokille, kun nuo wannabekokit luulevat karamelisoinnin tarkoittavan sitä että raaka-aineet paistetaan sokerissa... Toinen mitä ihmettelen tuossa reseptissä, että nuo sipulit ylipäätään täytyy paistaa, kun tuolla haudutuksella ne karamelisoituvat padassa ihan itsekseen.

Vierailija

Minä taas en ymmärrä sitä, miksi pataruokaan tuhlataan sisäpaistia, joka on mureinta mahdollista paistilihaa. Tuolla 1,5-2 tunnin kypsennysajalla se kuivuu ihan korpuksi. Jos jotain tekisi sisäpaistista niin siitä voisi nuijia nopeasti paistettavan lehtipihvin.

Vierailija

Pätevät kokit! Ihmiset eivät jaksa antaa sipulin karamellisoitua itsestään koska se vie jonkin verran aikaa. Siksi sokeria sekaan.

Turtsa

Meillä tehdään niin, että kasataan pataan sipulilohjoka, pannulla ruskistettuja paistipaloja, jotka on paistettu voi/öljy seoksessa ja maustettu mustapippurilla, valkosipulinkynsiä ja voinokareita. Sitten uuniin pariksi tunniksi, ja uunista suihin perunamuusin tms. kanssa. Hyvää ja yksinkertaista, se sipuli kypsyy siellä padassa ja antaa makua, samoin valkosipulit. Ohje lienee jostain muinaisesta keittokirjasta, mummolta peritty..

Vierailija

"Pätevät kokit! Ihmiset eivät jaksa antaa sipulin karamellisoitua itsestään koska se vie jonkin verran aikaa. Siksi sokeria sekaan."

Eikös se ole silloin sokeroitua sipulia? Tuo patahan muhii uunissa puolitoista tuntia. Kyllä siinä ajassa sipuli kuin sipuli makeutuu ihan itekseen.

Vierailija

Sama besserwisser täällä joka kirjoitti laiskoista karamellisoijista. Siis en todellakaan suosittele sokeroitua sipulia enkä ryhdy karamellisoimaan kiiressä. Sipulin oma sokeri hoitaa homman mutta siihen vaaditaan aikaa.

Vierailija

Jooei. Sisäpaisti tuli sitkeäksi ja liian makeaa padasta. Sipulit meenee aivan mössöksi kun hauduttaa tuon ajan. Liian työläs homma tulokseen nähden. Eikä muuten näytä lainkaan tuolta kuvan mukaiselta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 310 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Kesällä grillipihvin kastike on persiljaa ja ruohosipulia tulvillaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min (+ 1 t)
Vaikeustaso
Helppo

Grillipihvi ja yrttikastike

Ainekset

500
g
naudan ulkofileetä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
KASTIKE
1
dl
persiljaa
1
dl
ruohosipulia
½
dl
tuoretta rakuunaa
50
g
voita
dl
vettä
½
kanaliemikuutio
2
tl
rosepippuria

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen grillausta. Leikkaa liha neljäksi pihviksi, nuiji pihvit kevyesti. Mausta suolalla ja pippurilla.

  2. Kuumenna kaasugrilli tai valmista hiillos riittävän kuumaksi. Taputtele pihvit öljyllä ja grillaa kuumassa grillissä 2–3 minuuttia molemmilta puolilta. Nosta pihvit lautaselle ja peitä foliolla tai toisella lautasella. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

  3. Hienonna persilja, ruohosipuli ja rakuuna monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa. Lisää pehmeä voi ja sekoita tasaiseksi.

  4. Kiehauta vesi ja liemikuutio kattilassa ja anna kiehua, kunnes neste haihtuu puoleen. Lisää yrttivoi liemen sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Mausta pippurilla.

  5. Viipaloi liha ja lusikoi päälle yrttikastiketta. Herkuttele perunasalaatin kanssa.

Lipstikkapesto-perunasalaatti

Ainekset

800
g
perunoita
2
varrellista nippusipulia
1
nippu retiisiä
1
pieni kesäkurpitsa
PESTO
2
dl
lipstikkaa
2
valkosipulinkynttä
½
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesaania
1
d
auringonkukansiemeniä
2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Aloita pestosta. Huuhtele lipstikat. Hienonna valkosipulinkynnet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Raasta parmesaani.

  2. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia.

  3. Laita kaikki peston ainekset teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasainen tahna.

  4. Harjaa perunat puhtaiksi. Kuumenna litra vettä kattilassa, mausta suolalla ja keitä perunat kypsiksi. Kaada vesi pois ja anna perunoiden jäähtyä hieman.

  5. Halkaise suurimmat perunat, jätä pienet kokonaisiksi. Hienonna sipulit, viipaloi retiisit ja kesäkurpitsat. Laita kasvikset isoon kulhoon ja sekoita joukkoon pesto.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Lipstikan muheva maku antaa kivaa vaihtelua kesäiseen perunasalaattiin. Lisää makuaineet kuumien perunoiden joukkoon ja tarjoa salaatti lämpimänä tai jäähdytettynä vaikka grillipihvien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillatut kasslerpihvit ja lipstikka-perunasalaatti

Ainekset

4
kasslerpihviä
2
tl
sormisuolaa
2
tl
fenkolinsiemeniä
LIPSTIKKA-PERUNASALAATTI
700
g
varhaisperunoita
½
ruukku
lipstikkaa
1
valkosipulinkynsi
1
prk (50 g)
kapriksia
3–4
rkl
oliiviöljyä
¾
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Pese perunat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä koosta riippuen 15–20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Anna perunoiden kuivahtaa hetki kattilassa ja murskaa ne karkeasti survimella.
  2. Hienonna lipstikka ja kuorittu valkosipulinkynsi. Valuta kaprikset. Sekoita kulhossa öljy, mausteet, lipstikka, valkosipuli ja kaprikset keskenään. Kääntele joukkoon perunat.
  3. Pyyhkäise kasslerpihvit talouspaperilla. Jauha sormisuola ja fenkolinsiemenet morttelissa rouheaksi mausteseokseksi. Hiero se pihvien pintaan. Grillaa pihvejä kuumassa grillissä suorassa lämmössä 4–5 minuuttia per puoli.

    Vinkki Voit paistaa pihvit myös pannulla öljyssä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Keitetyillä uusilla perunoilla ja raakamakkaralla täytetyt rieskapizzat ovat helpoista helpoin kesälounas. Mehevyydestä vastaa pohjalle sivelty vuohenjuustokerma.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunarieskat

Ainekset

4–8
pientä rieskaa
TÄYTE
8–12
keitettyä varhaisperunaa
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
persiljaa
1
dl
oliiviöljyä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
rs (150 g)
vuohentuorejuustoa
2–3
raakamakkaraa
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
persiljaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Viipaloi keitetyt perunat. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja persilja isoon kulhoon. Sekoita joukkoon öljy. Kääntele perunaviipaleet varovasti joukkoon.
  2. Sekoita ranskankerma ja vuohenjuusto keskenään.
  3. Laita rieskat leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle ranskankermakastike. Lisää perunat. Purista raakamakkarat kuorista nokareiksi rieskojen päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Hienonna päälle persiljaa. Tarjoa heti.

 

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Kesäpastaan tulevaa saunapalvikinkkua ei tarvitse erikseen ruskistaa. Reseptille on käyttöä vielä syksylläkin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Palvikinkkupasta

Ainekset

1
l
vettä
300
g
täysjyväpennepastaa
2
rkl
arrabbiata-pestoa
2
tl
suolaa
200
g
palvikinkkua
3
valkosipulinkynttä
1
rs
kirsikkatomaatteja
1
prk (50/35 g)
kapriksia
½
tl
mustapippuria myllystä
2
dl
lehtipersiljaa silputtuna
juustoraastetta (esim. pecorinoa)

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää joukkoon pasta, pesto ja suola. Keitä pastaa 10 minuuttia ilman kantta.
  2. Kuutioi palvikinkku. Kuori ja hienonna valkosipuli. Pese ja halkaise tomaatit.
  3. Lisää pastan joukkoon kinkku, valkosipuli, tomaatit ja kaprikset liemineen.
  4. Mausta mustapippurilla ja viimeistele ruoka silputulla lehtipersiljalla. Tarjoa juustoraasteen kanssa.