Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 444 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Murupiirakan muru, paistetun juustokakun pehmeys sekä runsas määrä mustikoita yhdistyvät tässä piirakassa, jota kaikki haluavat santsata.

Kuvittele mehevä mustikkapiirakka, pehmeä juustokakku ja ihana taikinamuru. Näistä rakennuspalikoista muodostuu loppukesän upein kahvipöytäherkku.

Mustikka-juustokakkuruudut valmistuvat kohtuullisen pienellä vaivalla. Pohja painellaan leivinpaperilla suojattuun piirakkavuokaan ja annetaan sen asettua kylmässä sen aikaa kun mustikkainen täyte ja muruseos valmistuvat.

Mustikoita tulee tähän piirakkaan runsaalla kädellä, noin 7 dl. Osan niistä voi sekoittaa tuorejuustotäytteeseen, joka lusikoidaan pohjan päälle. Loput mustikat ja muruseos ripotellaan pinnalle ja piirakkaa paistetaan uunissa, kunnes täyte hyytyy.

Tämän jälkeen pitää vielä malttaa odottaa piirakan jäähtymistä ja vetäytymistä. Hyvä idea onkin tehdä piirakka jo edellisenä päivänä jääkaappiin asettumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 h 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-juustokakkuruudut

Ainekset

POHJA
125
g
huoneenlämpöistä voita
1
dl
sokeria
1
kananmuna
3 1/2
dl
vehnäjauhoja
1/2
tl
leivinjauhetta
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
TÄYTE
2
prk (yht. 400 g)
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
ranskankermaa tai kermaviiliä
1
dl
sokeria
1
iso kananmuna
3
rkl
sitruunanmehua
7
dl
mustikoita
MURUSEOS
100
g
voita sulatettuna
3/4
dl
sokeria
2 1/2
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Tee ensin pohja. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna ja sekoita hyvin. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään. Kääntele seos voi-sokerivaahtoon sitruunankuoren kanssa. Laita leivinpaperi noin 20 cm x 32 cm:n kokoisen paistovuoan pohjalle. Painele seos vuokaan. Laita viileään siksi aikaa, kun teet päällyksen.
  2. Vatkaa tuorejuusto, ranskankerma, sokeri ja muna sekaisin. Mausta sitruunamehulla.
  3. Tee muruseos. Sulata voi ja sekoita se sokerin ja jauhojen kanssa.
  4. Laita pohjalle tuorejuustoseos, mustikat ja muruseos pieninä palloina.
  5. Paista 175-asteisesssa uunissa noin 40 minuuttia tai siihen asti, kunnes täyte on juuri ja juuri hyytynyt. Anna jäähtyä huoneenlämmössä 20 minuuttia, kunnes täyte jäähtyy ja tasoittuu. Säilytä piirakkaa jääkaapissa.

Vinkki: Jos käytät pakastemustikoita, sekoita niihin 1 rkl perunajauhoja.

Kommentit (4)

Sari backman

Mustikka versio ja yks suhaus ku se oli syöty. Nyt tein saman mutt musta- ja punaherukoilla. Kirpeys + makea maskarpone = WAU JA NAM !

Vierailija

Muruseosta jäi itsellä reilusti yli vaikka vuokakin oli vähän isompi. Muuten hyvä piirakka, jää käyttöön, tosin sitruunan kuorta en välttämättä kaikkien piirakoihin laita.

Vierailija

Todella hyvä resepti, puolison mielestä paras leipomus ikinä. Seuraavana päivänä jääkaappi kylmänä parhaimmillaan.

Angelo

Saatan kokeilla puolukalla... 🤔

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Etsitkö uutta makua graavilohelle? Katajanmarjat ja loraus giniä antavat klassiselle kalaherkulle tyylikkään säväyksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 12
Valmistusaika
5 min + jääkaapissa 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Katajanmarja-graavilohi

Ainekset

750
g
lohifileetä
1
rkl
katajanmarjoja
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua valkopippuria
1
rkl
giniä
½
ruukku tilliä

Työvaiheet

  1. Pyyhkäise lohifilee talouspaperilla ja laita leivinpaperin päälle.

  2. Murskaa katajanmarjat morttelissa.

  3. Sekoita suola, sokeri, katajanmarjat ja valkopippuri keskenään. Hiero seos lohen lihapuolelle. Valuta pinnalle gini. Leikkaa tillinvarret muutamaan palaan ja painele ne kalan päälle.

  4. Kääri filee leivinpaperiin ja kelmuun. Nosta paketti vuokaan. Laita päälle kevyt paino. Anna kalan maustua jääkaapissa 1–2 vuorokautta.

  5. Poista irtoavat mausteet kalan pinnalta ennen viipalointia ja tarjoamista.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Taginetyylinen kalkkunapata sopii mainiosti pikkujoulupöytään. Kaneli ja neilikka antavat pataan ihanan jouluisen maun. Mikä parasta, tämä pata valmistuu vain puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Pikkujoulukalkkuna

Ainekset

700
g
kalkkunanfileetä
1
tl
suolaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
½
tlk (190 g)
aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja öljyssä
2
kanelitankoa
¾
tl
jauhettua neilikkaa
1
tlk (500 g)
paseerattua tomaattia
1
tl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria
1
ps (200 g)
kuivattuja viikunoita
LISÄKSI
4
tuoretta viikunaa
1
dl
granaattiomenan siemeniä (pakaste)

Työvaiheet

  1. Kuutioi kalkkunanfilee ja mausta palat suolalla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

  2. Ota aurinkokuivatuista tomaateista 2 rkl öljyä pataan. Ruskista kalkkunakuutioita öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista keskilämmöllä sekoittaen muutama minuutti.

  3. Lisää kanelitangot, neilikka, kirsikkatomaatit ja paseerattu tomaatti. Mausta hunajalla ja pippurilla. Peitä pata kannella. Hauduta keskilämmöllä 10 minuuttia.

  4. Leikkaa kuivatut viikunat neljään osaan. Lisää ne pataan ja hauduta vielä 5–10 minuuttia, kunnes kalkkuna on kypsää. Koristele lohkotuilla tuoreilla viikunoilla ja halutessasi granaattiomenan siemenillä. Tarjoa bulgurin, riisin tai ohran kanssa.

ET-lehti on lisännyt 337 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.