
Valkosipulilla maustetut lihapullat kypsyvät herkullisiksi yrteillä maustetussa tomaattikastikkeessa.
Suolaa tulee kotikeittiössä lisättyä ruokaan usein hieman liikaa. Suola korostaa muita makuja, ja jos maustaminen on vähäistä, ruoka tuntuu tarvitsevan helposti ylimääräisen ripauksen.
Oheisessa italialaisten lihapullien ohjeessa ruokaan ei lisätä lainkaan suolaa. Ainakaan sellaisenaan. Riittävän suolaisuutensa lihapullat saavat nimittäin joukkoon raastetusta parmesaanista. Lisäksi juuston umamisuus sekä tomaattipyreen ja balsamicon happo saavat maun tuntumaan aivan riittävän suolaiselta.
Viimeisen lisän makuun antavat yrtit, mustapippuri sekä valkosipuli, jota voi halutessaan silputa ruokaan reilumminkin.
Italialainen lihapullakastike on kotonaan keitetyn spagetin tai muun pastan seurassa. Senkin voi halutessaan keittää kypsäksi vähäsuolaisessa tai jopa suolattomassa vedessä.
Huom! Tällä ohjeella valmistetuista lihapullista tulee rakenteeltaan pehmeitä. Massaan käytettyjen maalaisleipäpalojen koko vaikuttaa siihen, kuinka paljon ne imaisevat nestettä ja kuinka napakoita lihapullista tulee. Jos leipäpalat ovat pieniä, lisää massaan vettä minimimäärä.
Italialaiset lihapullat
Ainekset
Työvaiheet
- Mittaa vesi kulhoon ja murenna joukkoon leipäpalat. Vatkaa vispilällä joukkoon muna ja tomaattipyree. Anna seoksen turvota 5 minuuttia.
- Raasta sillä aikaa parmesaani, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna yrtit. Lisää juusto, valkosipuli, yrtit ja pippuri leipäseokseen.
- Lisää jauheliha. Sekoita tasaiseksi mutta älä vaivaa.
- Muotoile seoksesta pieniä pyöryköitä kostutetuin käsin. Paista pannulla tai paistokasarissa öljyssä tarvittaessa kahdessa tai kolmessa erässä kauniin ruskeiksi. Siirrä lautaselle.
- Valmista tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita öljyssä paistokasarissa, kunnes ne ovat muuttuneet läpikuultaviksi. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyree ja mustapippuri. Mausta balsamiviinietikalla. Kuumenna kiehuvaksi.
- Lisää joukkoon lihapullat. Anna niiden hautua kastikkeessa kannen alla 5–10 minuuttia. Lisää päälle runsaasti tuoreyrttejä. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.
Pettymys tämä resepti. Lihapullat jäivät melko mauttomiksi ja niiden koostumus heikohko ja jauhoinen, hajoavat helposti pannulla pyöriteltynä.
En vieläkään ymmärrä tuota "pula-ajan" tyyliä laittaa lihapulliin leipää tai korppujauhoja. Aivan turhaa. Ilmankos jäävät mauttomiksi ja jauhoiseksi.
Oli tosi jauhoiset ja mauttomat lihapullat. Pettymys. Ei jatkoon.
Olisi pitänyt lukea kommentit ennen tämän tekemistä. Oli todellakin mauttomat pullat vaikka lisäsin paljon enemmän valkosipulia ja mausteita. Ja pullat hajosivat pannuilla ja muuttuivat aivan mauttomaksi. Petyin.
En ymmärrä miten tämä resepti on saanut noin huonot arvostelut? Reseptit ovat suuntaa antavia.
Itse tein tämän reseptin pohjaa käyttäen vapaasti määriä muunnellen todella onnistuneet lihapullat, jotka pysyivät hyvin muodossaan. Paistoin pullat pannulla pienissä erissä.
Pullat ja kastike oli todella maistuvia ja sai myös ruokailijoilta hyvän palautteen ja tarjoilu astiat tyhjentyvät ihan kaikki joten se kertoo onnistuneesta ateriasta.
Suosittelen kokeilemaan tätä reseptiä luovuudella.
Samat kokemukset kuin muilla pullanpyörittäjillä yllä. Ei jatkoon, ja olisi varmaan pitänyt lukea kommentit etukäteen… Pullat näyttivät ja tuntuivat hyviltä ennen pannulle menoa, mutta pannulla tapahtuu jotain. Pullat lösähtävät eivätkä tunnu kestävän siirtelyä ilman silkkihansikkaita. Tein tuplareseptin. Ensimmäinen pannullinen pelkkää mautonta mössöä. Laskin lämpötilaa ja paistoin seuraavat erät verkkaisesti kannen alla niin, että myös yläpinta kypsyi. Lisäsin myös suolaa, jota makunystyrät kipeästi kaipasivat.
Suolan vähäisyydellä hehkuttelu ei tuo reseptille oikeutta. Suolan rooli on tärkeä, sen poisjäänti tekee lihapullista mauttomia. Laita normaali suolamäärä, n. 1 tl pulliin ja 1 tl tomaattikastikkeeseen. Silloin maistuu.
Lihapullat tein vakioreseptilläni ja kastikkeen tämän mukaan. Sopivat oikein hyvin yhteen.
Huh huh. Samoja kokemuksia. Ilmeisesti reseptiin lisätty maininta veden määrästä, mutta se ei selitä tätä jauhelihataikinan koostumusta. Harvoin seuraan nykyreseptejä orjallisesti, nyt tein sen virheen. Vinkkinä myös kastikeosioon: balsamico lisätään yleensä pannulle kuullottamisen jälkeen, jolloin etikkaa keitetään kasaan, se saa aikaan hieman paahteisen ja ei niin etikkaisen maun.