Helsingin Sanomat on lisännyt 300 reseptiä.
Linkitetty 274 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Valkosipulilla maustetut lihapullat kypsyvät herkullisiksi yrteillä maustetussa tomaattikastikkeessa.

Suolaa tulee kotikeittiössä lisättyä ruokaan usein hieman liikaa. Suola korostaa muita makuja, ja jos maustaminen on vähäistä, ruoka tuntuu tarvitsevan helposti ylimääräisen ripauksen.

Oheisessa italialaisten lihapullien ohjeessa ruokaan ei lisätä lainkaan suolaa. Ainakaan sellaisenaan. Riittävän suolaisuutensa lihapullat saavat nimittäin joukkoon raastetusta parmesaanista. Lisäksi juuston umamisuus sekä tomaattipyreen ja balsamicon happo saavat maun tuntumaan aivan riittävän suolaiselta.

Viimeisen lisän makuun antavat yrtit, mustapippuri sekä valkosipuli, jota voi halutessaan silputa ruokaan reilumminkin.

Italialainen lihapullakastike on kotonaan keitetyn spagetin tai muun pastan seurassa. Senkin voi halutessaan keittää kypsäksi vähäsuolaisessa tai jopa suolattomassa vedessä.

Huom! Tällä ohjeella valmistetuista lihapullista tulee rakenteeltaan pehmeitä. Massaan käytettyjen maalaisleipäpalojen koko vaikuttaa siihen, kuinka paljon ne imaisevat nestettä ja kuinka napakoita lihapullista tulee. Jos leipäpalat ovat pieniä, lisää massaan vettä minimimäärä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 20 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Italialaiset lihapullat

Ainekset

½–1
dl
vettä
2
palaa
vaaleaa, kuivahtanutta leipää (tai ¾ dl korppujauhoja)
1
kananmuna
2
rkl
tomaattipyreetä
50
g (1 dl)
parmesaania hienoksi raastettuna
2
valkosipulinkynttä
½
dl
tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
½
dl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
½
tl
mustapippuria
1
rs (400 g)
naudan jauhelihaa
Paistamiseen
1
rkl
öljyä
Tomaattikastike
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
öljyä
1
prk (500 g)
paseerattua tomaattia
2
rkl
tomaattipyreetä
1–2
rkl
balsamiviinietikkaa
½
tl
mustapippuria
tuoretta lehtipersiljaa ja oreganoa

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi kulhoon ja murenna joukkoon leipäpalat. Vatkaa vispilällä joukkoon muna ja tomaattipyree. Anna seoksen turvota 5 minuuttia.
  2. Raasta sillä aikaa parmesaani, kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna yrtit. Lisää juusto, valkosipuli, yrtit ja pippuri leipäseokseen.
  3. Lisää jauheliha. Sekoita tasaiseksi mutta älä vaivaa.
  4. Muotoile seoksesta pieniä pyöryköitä kostutetuin käsin. Paista pannulla tai paistokasarissa öljyssä tarvittaessa kahdessa tai kolmessa erässä kauniin ruskeiksi. Siirrä lautaselle.
  5. Valmista tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita öljyssä paistokasarissa, kunnes ne ovat muuttuneet läpikuultaviksi. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyree ja mustapippuri. Mausta balsamiviinietikalla. Kuumenna kiehuvaksi.
  6. Lisää joukkoon lihapullat. Anna niiden hautua kastikkeessa kannen alla 5–10 minuuttia. Lisää päälle runsaasti tuoreyrttejä. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.

Kommentit (6)

Vierailija

Pettymys tämä resepti. Lihapullat jäivät melko mauttomiksi ja niiden koostumus heikohko ja jauhoinen, hajoavat helposti pannulla pyöriteltynä.

Vierailija

En vieläkään ymmärrä tuota "pula-ajan" tyyliä laittaa lihapulliin leipää tai korppujauhoja. Aivan turhaa. Ilmankos jäävät mauttomiksi ja jauhoiseksi.

Vierailija

Oli tosi jauhoiset ja mauttomat lihapullat. Pettymys. Ei jatkoon.

Vierailija

Olisi pitänyt lukea kommentit ennen tämän tekemistä. Oli todellakin mauttomat pullat vaikka lisäsin paljon enemmän valkosipulia ja mausteita. Ja pullat hajosivat pannuilla ja muuttuivat aivan mauttomaksi. Petyin. 

Vierailija

En ymmärrä miten tämä resepti on saanut noin huonot arvostelut? Reseptit ovat suuntaa antavia.
Itse tein tämän reseptin pohjaa käyttäen vapaasti määriä muunnellen todella onnistuneet lihapullat, jotka pysyivät hyvin muodossaan. Paistoin pullat pannulla pienissä erissä.
Pullat ja kastike oli todella maistuvia ja sai myös ruokailijoilta hyvän palautteen ja tarjoilu astiat tyhjentyvät ihan kaikki joten se kertoo onnistuneesta ateriasta.
Suosittelen kokeilemaan tätä reseptiä luovuudella.

Vierailija

Samat kokemukset kuin muilla pullanpyörittäjillä yllä. Ei jatkoon, ja olisi varmaan pitänyt lukea kommentit etukäteen… Pullat näyttivät ja tuntuivat hyviltä ennen pannulle menoa, mutta pannulla tapahtuu jotain. Pullat lösähtävät eivätkä tunnu kestävän siirtelyä ilman silkkihansikkaita. Tein tuplareseptin. Ensimmäinen pannullinen pelkkää mautonta mössöä. Laskin lämpötilaa ja paistoin seuraavat erät verkkaisesti kannen alla niin, että myös yläpinta kypsyi. Lisäsin myös suolaa, jota makunystyrät kipeästi kaipasivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1401 reseptiä.
Linkitetty 55 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Päivi Ristell

Maa-artisokka on tuttu näky keitoissa, mutta se sopii myös moniin muihin ruokiin – vaikka pastaan! Timjamin ja mausteisen chorizon kanssa maa-artisokka on todellinen yllättäjä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Chorizo-maa-artisokkapasta

Ainekset

400
g
pennepastaa
1
pötkö (200 g)
chorizoa
3
valkosipulinkynttä
500
g
maa-artisokkia
1
tl
timjamia
noin ½
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
2
dl
pastan keitinvettä
2
dl
kuohukermaa
1
ps
babypinaattia
½
sitruunan mehu ja kuoriraaste
Päälle
parmesaaniraastetta

Työvaiheet

  1. Kuori ja viipaloi chorizo. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Harjaa maaartisokat huolella ja viipaloi noin 5 mm:n viipaleiksi. Paista chorizoa pari minuuttia omassa rasvassaan. Lisää valkosipuli viimeiseksi minuutiksi. Nosta molemmat reikäkauhalla sivuun.
  2. Lisää maa-artisokat ja paista (chorizon rasvassa) noin 10 minuuttia, kunnes ne ruskistuvat. Laita tässä vaiheessa pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Valuta, ja säästä 2 dl pastan keitinvettä.
  3. Mausta maa-artisokat timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää 2 dl pastan keitinvettä ja kerma. Anna artisokkien kiehua melko kovalla lämmöllä, kunnes ne tuntuvat haarukalla kokeiltaessa pehmeiltä ja kastike on keittynyt kokoon.
  4. Lisää pinaatti ja jatka keittämistä minuutin ajan. Lisää valutettu pasta ja chorizo joukkoon. Siirrä liedeltä. Lisää sitruunan mehu ja kuoriraaste.
  5. Raasta parmesaania valmiiden annosten pinnalle

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2774 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Bo kho on lihapadan ja keiton mehevä risteytys, joka tarjotaan muhkean yrttikeon kera.

Viinisuositus: Hulppean maukas ja vahva pata on upeimmillaan malbecin seurassa. Fabien Jouves Haute Cot(e) de Fruit Malbec 2018, 17,89 e (tilausvalikoima), tulee Ranskan Cahorsista. Viiniä voi luonnehtia hieman kevyeksi Cahors-viiniksi, mutta siinä on kiinnostavasti tummaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
20 min + marinointi 30 min + haudutus 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Bo kho eli vietnamilainen lihapata

Ainekset

Marinoitu liha
1
kg
naudanpaistia
6
valkosipulinkynttä
2
rkl
raastettua inkivääriä
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
viismaustetta (five spice)
½
tl
jauhettua kardemummaa
1
dl
oliiviöljyä
Pata
1
sipuli
2
isoa porkkanaa
2
sitruunaruohoa
1–2
rkl
rypsiöljyä
1
dl
punaviiniä
n. 7
dl
liha- tai kasvislientä
1
rkl
tomaattipyreetä
2
tähtianista
1
laakerinlehti
(suolaa)
Lisäksi
minttua, korianteria, thaibasilikaa ja limettiä patonkia, riisiä tai nuudeleita

Työvaiheet

  1. Leikkaa liha noin 3 cm:n kuutioiksi ja laita kulhoon. Tee lihalle marinadi. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Kuori ja raasta inkivääri. Lisää valkosipulit, inkivääri, mausteet ja öljy lihojen joukkoon. Sekoita ja anna lihan maustua huoneenlämmössä 30 minuuttia.

  2. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuori ja paloittele porkkanat. Leikkaa sitruunaruohot muutamaan osaan.

  3. Ota lihat marinadista ja paista ne kuumassa padassa, muutamassa erässä, öljyssä kauttaaltaan kauniin värisiksi. Siirrä paistetut lihapalat toiseen astiaan odottamaan. Lisää pataan noin ruokalusikallinen öljyä ja paista sipuleita, porkkanoita ja sitruunaruohoa padassa sekoitellen muutama minuutti.

  4. Lisää lihat ja viini pataan. Kiehauta seos ja kuori pinnalle muodostuvaa vaahtoa reikäkauhalla pois. Lisää pataan lihaliemi, tomaattipyree, tähtianikset ja laakerinlehti. Kiehauta seos ja vähennä lämpöä. Anna padan hautua kannen alla noin 2 tuntia tai kunnes liha on täysin mureaa.

  5. Maista pataa ja mausta se tarvittaessa suolalla. Viimeistele pata yrteillä ja limettilohkoilla. Tarjoa patongin, riisin tai riisinuudeleiden kanssa.

Kommentit (2)

Vierailija

Jos padan hauduttaa uunissa niin mikä aste olisi hyvä ja kuinka kauan?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestäsi! Reseptin laatijan mukaan lihapadan voi hauduttaa 175-asteisessa uunissa, noin 2 tuntia tai kunnes liha on mureaa. Lihapalat kannattaa kuitenkin ruskistaa ensin hellalla, ja myös neste kannattaa lämmittää ennen uuniin laittamista.

Me Naiset on lisännyt 1401 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Sara Chafak ja Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Joskus loistavat ruokalajit syntyvät puolivahingossa, niin myös tämä Sara Chafakin kermainen sipulikastike. Nykyisin se kuuluu olennaisena osana Chafakin joulupöytään. Kokeile, ja nauti kinkun ja perunoiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kermainen sipulikastike

Ainekset

5
isoa sipulia
25
g
voita
1
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
sokeria
½
punainen paprika
½
tl
rouhittua mustapippuria
noin ½
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
kanelia
2
dl
kuohukermaa
50
g
sinihomejuustoa
1
rkl
hienonnettua korianteria
1
rkl
hienonnettua persiljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Sulata voi pannulla ja lisää oliiviöljy. Pehmennä sipulia pannulla noin 5 minuuttia. Lisää suolaa ja sokeria ja jatka paistamista keskilämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes sipuli alkaa ruskistua.

  2. Hienonna paprikan puolikas ja lisää sipulien joukkoon. Jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia, kunnes sipulit ovat kauniin ruskeita.

  3. Lisää mausteet ja kerma, murenna joukkoon sinihomejuusto. Keitä hieman kokoon. Hienonna tuoreet yrtit lopuksi joukkoon.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1401 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Mausta joulupöydän sinappi ginillä. Tämä ihanan tujakka sinappi maistuu niin joulumakkaran kuin -kinkun seurassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 4 dl
Valmistusaika
20 min + sinapin jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Ginisinappi

Ainekset

2
dl (1 prk)
sinappijauhetta
2
dl
sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
kananmunaa
2
rkl
giniä (tai vodkaa)
noin ½
tl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Sekoita kattilassa sinappijauhe ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon kerma pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Lisää kananmunat yksitellen. Lämmitä seosta hitaasti koko ajan sekoittaen. Nosta vielä lämpötilaa ja keitä koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa.

  2. Siirrä kattila levyltä jäähtymään. Lisää seokseen gini ja pieni loraus öljyä antamaan kiiltoa.

  3. Kaada sinappi puhtaisiin purkkeihin ja siirrä jääkaappiin.

Kommentit (0)