Helsingin Sanomat on lisännyt 447 reseptiä.
Linkitetty 775 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Inkiväärillä, gochujangilla ja seesamiöljyllä maustettu kastike antaa lupauksen korealaisesta makumaailmasta. Supernopea jauhelihakulho syntyy pikariisin kypsyessä.

Joskus arjessa kaipaa helppoja mutta maistuvia ruokia, joiden valmistuksessa ei kestä kauaa. Tämä korealaisittain maustettu jauheliha-riisikulho on juuri sellainen.

Laita riisi keittymään ja kuumenna paistinpannu jauhelihaa varten. Lisää pannulle ensin hetkeksi hienonnettua valkosipulia ja murenna sen jälkeen jauheliha lastalla pannulle. Sillä välin kun liha ja riisi kypsyvät, ehdit sekoittaa ihanan paahteisen ja hieman polttavan maustekastikkeen.

Kastikkeeseen tulee muun muassa inkivääriä, gochujangia tai chiliä, sokeria ja seesamiöljyä. Se sekoitetaan kypsän jauhelihan joukkoon ja ruoka on valmis. Vihreyttä lautaselle saa makumaailmaan sopivasta varsiparsakaalista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Korealainen jauhelihakulho

Ainekset

3
valkosipulinkynttä
2
rkl
rypsiöljyä
400
g
naudan paistijauhelihaa
3
rkl
vähäsuolaista soijakastiketta
1
rkl
inkivääritahnaa (esimerkiksi Spice up) tai tuoretta, hienonnettua inkivääriä
2
rkl
fariinisokeria
2
rkl
seesamiöljyä
1
tl
gochujang-chilitahnaa tai ½ tl kuivattua chiliä myllystä
½
tl
mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
keitettyä basmatiriisiä, hienonnettua kevätsipulia, seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuullota sitä hetki pannulla öljyssä. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi.
  2. Sekoita kulhossa soijakastike, inkivääri, fariinisokeri, seesamiöljy, chilitahna ja pippuri. Kaada pannulle jauhelihan joukkoon ja sekoita hyvin.
  3. Tarjoa jauheliha keitetyn riisin, kevätsipulin ja seesaminsiemenien kanssa. Jos haluat annokseen enemmän tulisuutta, voit halutessasi koristella sen viipaloidulla chilillä. Tarjoa halutessasi kasvisten, esimerkiksi keitetyn parsakaalin kanssa.

Kommentit (10)

Peikko

Mikä jauhelihakulhosta tekee "kulhon"? Mielestäni ihan normaali ruoka-annos. Olen tätä kulhojuttua miettinyt ja olisi kiva saada selitys!

Hyvät mausteet

Jos se olisi katettuna ämpäriin, vatiin, kuppiin kippoon. Olisiko edelleen kulho.Kaikenlaista höpsötystä liittyy ruokien nimiin. Saadaan ikäänkuin hienompi nimi tavalliselle jauhelihariisiruualle. Monessa muussakin hifistellään kummallisilla nimillä kun on kyse ruuista.

Vierailija

Jos se olis kulhossa, mutta kun tuo on lautasella.....å

Vierailija

Minusta maku tärkeämpi kuin nimitys! Taitavat kommentoijat olla kaiken kokeneita herkkusuita ja superkonkeja

Vierailija

Ei tarvitse epäillä mitenkään eritykseksi herkkusuuksi vaikka meillä monella sentään onkin makuaisti tallella kun sitä ei ole pilattu mikroaterioilla. Kyllä se nimikin on tärkeä. Siitä huolimatta että suomalaiset reseptinikkarit vääntävätkin klassikkoja täysin tunnistamattomiksi.

Jos nimeksi on annettu vaikka carbonara, niin sekin voi nykyisin olla ihan mitä tahansa kuten on havaittavissa nimistä "kaurapuuro carbonaran tapaan", "lohispagetti carbonaran tapaan", "tatticarbonara", "retiisicarbonara" tai "sieni-bataatticarbonara", jotka kaikki löytyy 365:n hakemistosta mutta joilla yhdelläkään ei ole mitään tekemistä carbonaran kanssa.

Vierailija

Ei "kulho" ruuan nimessä ruokaa pahenna, mutta pitäisi olla sen verran arvostelukykyä ja elämänkokemusta, että sitä nimeä käytettäessä ruoka kuvattaisiin tosiaan kulhossa eikä lautasella.

Nuo "kaurapuuro carbonaran tapaan", mäiskyperunoitten lyttäämiset ym hömpötykset taas kuuluvat siihen kuralätäkköleikeistä ilman aikuistumisvaihetta keittiöön läiskimään siirtyneitten somesottaajien tuotantosarjaan, jossa arvostelukyvyn puute ja makujen yhteensopimattomuuden ymmärtämättömyys on hyve.

Tämä resepti tosin taitaa olla jopa toteuttamiskelpoinen, yleensä näkee jo tekijän nimestä kannattaako reseptiä lukea, tämän kannatti ja tätä voisi jopa kokeilla.

Vierailija

Hirveä haloo kulhosta. 😂 Tätä kutsutaan nimellä "Korean beef bowl", itselleni oli ainakin helppo tunnistaa nimen kautta tämä juuri kyseiseksi ruuaksi. Hyvä nimi ja erittäin hyvä jauhisresepti, omassa huushollissa viikottain syödään. Suosittelen!

Soturikissat

Tämä on superhyvä resepti! Suosittelen ihan kaikille!

Vierailija

Tosi hyvä ja helppo ruoka!

SannaSa

Hyvää, helppoa ja nopeaa. Itse tykkään reseptissä käytetyn kastikkeen mausta, joten tein sen kolminkertaisena, että se varmasti maistuu jauhelihassa ja riisissä 😊.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Siemenistä saa reippaasti kuitua ja pehmeitä rasvoja. Hiutale-siemensekoitusta kannattaa tehdä isompi määrä valmiiksi purkkiin. Säilytä hiutalesekoitus jääkaapissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-siemenpuuro

Ainekset

3
dl
höyryttämättömiä kaurahiutaleita
1
dl
kuorittuja siemeniä murskattuna (kurpitsan- ja auringonkukansiemen)
½
dl
paahdettua pellavansiemenrouhetta
1
l
vettä tai kasvimaitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Sekoita kaurahiutaleet, rouhitut siemenet ja pellavansiemenrouhe keskenään mittakannussa.

  2. Mittaa kattilaan maito ja hiutale-siemenseos. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia. Mausta suolalla.

  3. Tarjoile puuron kanssa halutessasi raejuustoa, marjoja ja hunajaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen
Nopea nuudeli-kanasalaatti on helppo ottaa evääksi sillä se maistuu myös kylmänä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Teriyaki-kanasalaatti

Ainekset

2
levyä ramennuudeleita
1
pkt (300 g)
kanasuikaleita
1
rkl
öljyä
2
rkl
teriyakikastiketta
1
ps
salaattisekoitusta
1
paprika
½
kurkku
pieni pala kaalia
1
dl
suolapähkinöitä
Kastike
1
limetin mehu
1
dl
seesaminsiemeniä
1
dl
majoneesia
¾
dl
vettä
1
rkl
soijakastiketta
½–1
tl
chililastuja
½
rkl
(fariini)sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Valuta ja pyyhi kanapalat. Ruskista palat pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon teriyakikastike.
  3. Pilko paprika ja kurkku. Raasta kaali.
  4. Yhdistä salaattiainekset isossa kulhossa tai jaa valmiiksi neljään kannelliseen lounasrasiaan.
  5. Valmista kastike. Purista limetin mehu. Lisää ainekset kulhoon ja surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella. Kaada kastiketta salaatin päälle.