Helsingin Sanomat on lisännyt 393 reseptiä.
Linkitetty 596 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Inkiväärillä, gochujangilla ja seesamiöljyllä maustettu kastike antaa lupauksen korealaisesta makumaailmasta. Supernopea jauhelihakulho syntyy pikariisin kypsyessä.

Joskus arjessa kaipaa helppoja mutta maistuvia ruokia, joiden valmistuksessa ei kestä kauaa. Tämä korealaisittain maustettu jauheliha-riisikulho on juuri sellainen.

Laita riisi keittymään ja kuumenna paistinpannu jauhelihaa varten. Lisää pannulle ensin hetkeksi hienonnettua valkosipulia ja murenna sen jälkeen jauheliha lastalla pannulle. Sillä välin kun liha ja riisi kypsyvät, ehdit sekoittaa ihanan paahteisen ja hieman polttavan maustekastikkeen.

Kastikkeeseen tulee muun muassa inkivääriä, gochujangia tai chiliä, sokeria ja seesamiöljyä. Se sekoitetaan kypsän jauhelihan joukkoon ja ruoka on valmis. Vihreyttä lautaselle saa makumaailmaan sopivasta varsiparsakaalista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Korealainen jauhelihakulho

Ainekset

3
valkosipulinkynttä
2
rkl
rypsiöljyä
400
g
naudan paistijauhelihaa
3
rkl
vähäsuolaista soijakastiketta
1
rkl
inkivääritahnaa (esimerkiksi Spice up) tai tuoretta, hienonnettua inkivääriä
2
rkl
fariinisokeria
2
rkl
seesamiöljyä
1
tl
gochujang-chilitahnaa tai ½ tl kuivattua chiliä myllystä
½
tl
mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
keitettyä basmatiriisiä, hienonnettua kevätsipulia, seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuullota sitä hetki pannulla öljyssä. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi.
  2. Sekoita kulhossa soijakastike, inkivääri, fariinisokeri, seesamiöljy, chilitahna ja pippuri. Kaada pannulle jauhelihan joukkoon ja sekoita hyvin.
  3. Tarjoa jauheliha keitetyn riisin, kevätsipulin ja seesaminsiemenien kanssa. Jos haluat annokseen enemmän tulisuutta, voit halutessasi koristella sen viipaloidulla chilillä. Tarjoa halutessasi kasvisten, esimerkiksi keitetyn parsakaalin kanssa.

Kommentit (8)

Peikko

Mikä jauhelihakulhosta tekee "kulhon"? Mielestäni ihan normaali ruoka-annos. Olen tätä kulhojuttua miettinyt ja olisi kiva saada selitys!

Hyvät mausteet

Jos se olisi katettuna ämpäriin, vatiin, kuppiin kippoon. Olisiko edelleen kulho.Kaikenlaista höpsötystä liittyy ruokien nimiin. Saadaan ikäänkuin hienompi nimi tavalliselle jauhelihariisiruualle. Monessa muussakin hifistellään kummallisilla nimillä kun on kyse ruuista.

Vierailija

Jos se olis kulhossa, mutta kun tuo on lautasella.....å

Vierailija

Minusta maku tärkeämpi kuin nimitys! Taitavat kommentoijat olla kaiken kokeneita herkkusuita ja superkonkeja

Vierailija

Ei tarvitse epäillä mitenkään eritykseksi herkkusuuksi vaikka meillä monella sentään onkin makuaisti tallella kun sitä ei ole pilattu mikroaterioilla. Kyllä se nimikin on tärkeä. Siitä huolimatta että suomalaiset reseptinikkarit vääntävätkin klassikkoja täysin tunnistamattomiksi.

Jos nimeksi on annettu vaikka carbonara, niin sekin voi nykyisin olla ihan mitä tahansa kuten on havaittavissa nimistä "kaurapuuro carbonaran tapaan", "lohispagetti carbonaran tapaan", "tatticarbonara", "retiisicarbonara" tai "sieni-bataatticarbonara", jotka kaikki löytyy 365:n hakemistosta mutta joilla yhdelläkään ei ole mitään tekemistä carbonaran kanssa.

Vierailija

Ei "kulho" ruuan nimessä ruokaa pahenna, mutta pitäisi olla sen verran arvostelukykyä ja elämänkokemusta, että sitä nimeä käytettäessä ruoka kuvattaisiin tosiaan kulhossa eikä lautasella.

Nuo "kaurapuuro carbonaran tapaan", mäiskyperunoitten lyttäämiset ym hömpötykset taas kuuluvat siihen kuralätäkköleikeistä ilman aikuistumisvaihetta keittiöön läiskimään siirtyneitten somesottaajien tuotantosarjaan, jossa arvostelukyvyn puute ja makujen yhteensopimattomuuden ymmärtämättömyys on hyve.

Tämä resepti tosin taitaa olla jopa toteuttamiskelpoinen, yleensä näkee jo tekijän nimestä kannattaako reseptiä lukea, tämän kannatti ja tätä voisi jopa kokeilla.

Vierailija

Hirveä haloo kulhosta. 😂 Tätä kutsutaan nimellä "Korean beef bowl", itselleni oli ainakin helppo tunnistaa nimen kautta tämä juuri kyseiseksi ruuaksi. Hyvä nimi ja erittäin hyvä jauhisresepti, omassa huushollissa viikottain syödään. Suosittelen!

Soturikissat

Tämä on superhyvä resepti! Suosittelen ihan kaikille!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3032 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Yrttitarha tupsahti salaattiin! Tabboulehista inspiroitunut salaatti on raikas, kevyt ja tulvii yrttejä. Ruokakaura antaa kylläisyyden tunteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrttinen kauratabbouleh

Ainekset

3
dl
ruokakauraa (esim. Fazer)
2
ruukkua lehtipersiljaa
2
ruukkua minttua
1
ruukku tilliä
3
luumutomaattia
2
avomaankurkkua
150
g
retiisejä
1
prk (230 g)
kypsiä kikherneitä
1
iso sitruuna
1
dl
oliiviöljyä
2
tl
sumakkia
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä kaura kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan (noin 8 minuuttia) ja anna sen vetäytyä kattilassa 10 minuuttia.

  2. Hienonna yrtit kulhoon. Kuutioi tomaatit. Kuutioi kurkut ja viipaloi retiisit. Valuta kikherneet. Sekoita ainekset keskenään.

  3. Purista sitruunasta mehu. Sekoita se öljyn ja mausteiden kanssa kastikkeeksi.

  4. Sekoita kaura ja kastike salaattiin. Tarjoa rieskan tai pitaleipien kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 393 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Kia Arpia ja Petra Wettenranta KUVA Tuomas Kolehmainen

Sienipasta on täynnä makuja. Reseptin tärkein vaihe on sienten paistaminen. Sienet täytyy paistaa huolellisesti, jotta ne eivät jää vetisiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Metsäsienipasta

Ainekset

l (noin 400 g)
puhdistettuja metsäsieniä (tatteja, kantarelleja, mustia torvisieniä, kehnäsieniä)
2–3
rkl
oliiviöljyä
noin ½
tl
suolaa
2
banaanisalottisipulia
2
valkosipulinkynttä
5
vartta timjamia
2
rkl
voita
dl
valkoviiniä tai loraus kuivaa sherryä
400
g
tagliatellea
karkeaa merisuolaa
2
dl
kuohukermaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
ruukku lehtipersiljaa
(parmesaania)

Työvaiheet

  1. Viipaloi sienet isoiksi paloiksi ja lisää kuivalle kuumalle pannulle. Paista, kunnes neste on haihtunut. Lisää öljyä ja jatka paistamista, kunnes sienet ovat ruskistuneet. Mausta suolalla.
  2. Kuori ja hienonna salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Lisää sipulit pannulle. Lisää timjamin lehdet ja 1 rkl voita. Paista, kunnes sipulit ovat pehmenneet.
  3. Lisää valkoviini ja paista, kunnes viini on lähes haihtunut.
  4. Laita pastavesi kiehumaan. Mausta vesi suolalla ja keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
  5. Lisää sienten joukkoon kerma ja anna kiehahtaa. Rouhi joukkoon mustapippuria ja tarkista maku.
  6. Hienonna lehtipersilja. Lisää kauhallinen pastan keitinvettä kastikkeeseen ja ota toinen kauhallinen talteen. Valuta pasta lävikössä, kaada pasta kastikkeen joukkoon ja sekoita. Lisää ruokalusikallinen voita ja kaada joukkoon keitinvettä samalla sekoittaen, kunnes pastan koostumus on irtonainen ja pinta kauniin kiiltävä. Sekoita joukkoon lehtipersilja ja tarjoa heti. Voit raastaa päälle vielä parmesaania.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3032 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Satokauden salaattikulhossa rouskuvat omenat, pähkinät ja punakaali. Hapokas omena tuo juuri sopivaa särmää täyeläiseen kvinoasalaattiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sataybroileri-kvinoasalaatti

Ainekset

4
broilerin rintafileetä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
öljyä paistamiseen
2
hapahkoa omenaa
1
limetti
½
kurkku
pieni pala punakaalia
¼
tl
suolaa
tuoretta korianteria tai thaibasilikaa
SATAYKASTIKE
4
rkl
maapähkinävoita (rouheista)
1
prk (160 ml)
kookoskermaa
1
rkl
punaista thaicurrytahnaa
1
rkl
tamarinditahnaa
1
tl
soijakastiketta
YRTTIKVINOA
4
dl
kvinoaa
8
dl
kasvislientä
2
rkl
rypsiöljyä
2
rkl
tuoretta korianteria hienonnettuna
TARJOILUUN
limettiä, kesäsipulin varsia, seesamiöljyä, pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kvinoa. Huuhtele kvinoa tiheässä siivilässä lämpimällä vedellä. Kuumenna kasvisliemi kattilassa kiehuvaksi. Kumoa joukkoon kvinoa. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia. Sekoita kypsän kvinoan joukkoon öljy ja hienonna joukkoon korianteri.

  2. Tee kastike. Laita maapähkinävoi, kookoskerma, currytahna, tamarindi ja soija kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, alenna lämpöä ja keitä ilman kantta välillä sekoitellen muutama minuutti.

  3. Mausta broilerit suolalla ja pippurilla. Paista niitä pannulla öljyssä keskilämmöllä 5–10 minuuttia molemmin puolin, kunnes ne ovat kypsiä. Kaada puolet sataykastikkeesta kulhoon ja pyörittele broilerit siinä. Viipaloi broilerit.

  4. Huuhtaise omenat ja viipaloi ne. Purista päälle limettimehua.

  5. Suikaloi kurkku. Leikkaa kaali ohuenohuiksi viipaleiksi. Lisää kaalille hieman suolaa ja rutistele kaalia.

  6. Laita kulhon pohjalle keitettyä kvinoaa. Nosta päälle broileria, omenaa, kurkkua ja kaalia. Lisää loput pähkinäkastikkeesta, kaali ja yrtinoksat.

  7. Viimeistele limetillä, hienonnetulla sipulilla, seesamiöljyllä ja suola- tai maapähkinöillä.

Vinkki Voit oikaista käyttämällä kaupan valmista satay-kastiketta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3032 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Nyt on vihreyttä koko lautasen edestä. Pehmeät salaatinlehdet, rouskuvat kasvikset ja kermainen avokado muodostavat herkullisen kombon. Kastiketta saa annoksessa olla reilusti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Green goddess -salaatti

Ainekset

1
pieni keräsalaatti
250
g
valkokaalia
2
dl
herneitä (tuore tai pakaste)
2
syöntikypsää avokadoa
2
rkl
sitruunamehua
1
pieni fenkoli
VIHREÄ KASTIKE
1
ruukku korianteria
3
tuoretta ranskalaisen rakuunan oksaa
5–7
ruohosipulinvartta
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
sitruunamehua
1
ps (70 g)
babypinaattia
¾
dl
rypsiöljyä
dl
majoneesia
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Revi salaatinlehdet vadille. Suikaloi kaali. Sulata herneet tarvittaessa tai perkaa ne paloista. Viipaloi avokadot ja purista päälle sitruunamehua. Suikaloi fenkoli. Laita kasvikset salaatin päälle.

  2. Saksi korianteri monitoimikoneen kulhoon. Nypi rakuunasta lehdet ja hienonna ruohosipuli. Paloittele valkosipulinkynsi ja purista sitruunamehu. Soseuta kastikkeen ainekset majoneesia lukuun ottamatta monitoimikoneessa. Lisää majoneesi sekoittaen.

  3. Annostele kastiketta reilusti salaatin päälle ja pöyhi omalla lautasella kunnolla sekaisin.

Kommentit (0)