
Älä heitä pois retiisien naatteja vaan hienonna ne keittoon.
Kevätkeitto ja Hestonin täydelliset kananmunat
Ainekset
Työvaiheet
- Keitä kananmunat Heston Blumenthalin tapaan: Laita kananmunat kattilaan ja kaada niiden päälle kylmää vettä niin, että ne juuri peittyvät. Nosta kattila liedelle ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Kun vesi kiehuu, siirrä kattila pois liedeltä, peitä se kannella ja anna munien olla vedessä 6 minuuttia. Jälkilämpö kypsentää kananmunan hellästi. Valkuaisesta tulee silkkisen pehmeä ja keltuainen jää juuri ja juuri juoksevaksi. Huuhtele kananmunat kylmän veden alla.
- Kuori ja hienonna valkosipulit. Viipaloi retiisit ja huuhtele ja hienonna naatit. Katkaise parsoista pois kovat tyvet ja leikkaa parsat suu-paloiksi. Kuori porkkana ja viipaloi se ohuiksi kiekoiksi. Viipaloi sokeri-herneet.
- Kuumenna öljy kattilassa. Paista valkosipulia 30 sekuntia. Lisää retiisit, parsat ja porkkanat ja paista 2 minuuttia. Lisää liemi ja keitä 10 minuuttia. Lisää retiisin naatit ja herneet ja keitä vielä 2 minuuttia.
- Raasta sitruunan kuori ja purista mehu keittoon. Hienonna minttu ja sekoita keittoon juuri ennen tarjoilua.
- Kuori ja halkaise kananmunat. Lisää ne keittoannoksiin.
Jotta tämä onnistuisi täytyy jokainen kananmuna punnita ja valikoida samanpainoiset. Munissa voi olla jopa 20 gramman painoeroja mikä luo kypsentymisaikaan lähes minuutin eron.
Viipaloi herneet! On liian kummallista hommaa.
Heippa, kiitos tarkkasilmäisistä kommenteista!
Tässä tarkoitetaan kokonaisia sokeriherneen palkoja, yksittäisiä herneitä ei viipaloida :)
Ja on totta, että munien on hyvä olla samankokoisia. Mutta kaupasta ostetut munat usein kyllä ovatkin, kun ne jaotellaan koon mukaan. Sen sijaan jos munansa käy ostamassa suoraan tilalta, voi koossa ja täten myös painossa olla isoakin heittoa.
Yst. Venla / Soppa365
Well, tässä on vähän samaa asettelua, kuin hyvässä pihvissä. Asiakkaan haluama kypsyys on aina mielestäni kokin tärkein tavoite. Itse en pidä näistä "Hestonin" munista, enkä löysistä keltuaisista, vaikka esim. nurinperinmunat ovatkin suosikkilistallani. (ja Fat Duck Cook Book on hyllyssä).
Samoin useat chefit ovat kertoneet, että lohi on oikean kypsyistä, kun se on vielä hiukan punertavaa. Itse pidän kalasta lohkeavan kypsänä, ei leikattavan kypsänä.
Poikkeuksena mm. norjalainen keitetty turska
Kyllä yhden ja saman kennon munissa voi olla tosi isoja heittoja. Ostan usein "vapaan kanan L munia" ja kun niiden pitäisi olla 63-73 g painoisia, siellä voi olla muutama alle 60-grammainen (ja yleensä onkin) ja loput sitten sen painoisia että se minimi 378 grammaa tulee (melkein) täyteen. Kennon kyljessä on painoksi ilmoitettu 408 g mistä se 30 g on kennon paino. Näissäkin K kaupan L munat on yleensä keskimäärin oikean kokoisia mutta S ryhmän L munat on liian usein alipainoisia.
Tästä joku tutkiva toimittaja voisi tehdä muutamia pistokokeita eri aikoina eri oligopolin kaupoissa. Jos asiakas olettaa saavansa L koon munia, hän ei halua "keskimäärin" 62 gramman munia.
Todella kaunis annos. Vihanneskeitot ovat monesti erittäin herkullisia ja ovat mukavaa syötävää aina välillä, jos on tullut syötyä paljon liharuokia.