
Salaatinlehdestä syötävä larb gai on yksi kaikkien aikojen suosituimpia thai-ruokia. Se valmistuu nopeasti kanan jauhelihasta.
Larb gai kuuluu kaikkien aikojen suosituimpiin thai-ruokiin. Siinä mausteinen jauhelihaseos tarjoillaan salaatinlehdestä ja syödään haukkaamalla.
Tähän larb-versioon käytetään broilerin jauhelihaa, joka paahdetaan pannulla vaaleaksi mutta kypsäksi chilin ja sitruunaruohon kanssa. Joukkoon lisätään myös sokeria ja limettiä, jolloin lopputulos on makeantulinen ja ihanan mehevä.
Larbin erikoisuus on paahdettu riisi. Jasmiiniriisi paahdetaan pannulla kevyesti, mutta ei kypsennetä. Sen sijaan jyväset hienonnetaan teholeikkurissa tai sauvasekoittimella hienoksi jauheeksi, joka ripotellaan jauhelihasalaatin päälle.
Voit vaikuttaa tulisuuteen sillä, minkälaisia chilejä valitset ja kuinka paljon niitä käytät. Jos osa ruokailijoista pitää miedommasta, voit hyvin tarjota osan chilistä erikseen.
Thaimaalainen jauhelihasalaatti larb gai
Ainekset
Työvaiheet
- Paahda raaka riisi kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes se saa hieman väriä. Murskaa teholeikkurissa tai sauvasekoittimella.
- Kypsennä jauheliha pannulla pienessä tilkassa öljyä, mutta älä ruskista.
- Viipaloi chili(t) pieneksi. Kuori ja silppua sitruunaruoho. Kuori ja viipaloi punasipuli ohueksi. Lisää kaikki jauhelihan joukkoon.
- Lisää seokseen kalakastike, sokeri ja vesi. Lisää limetin mehu ja raastettu kuori. Sekoita, kunnes neste haihtuu. Ripottele paahdettu riisi päälle.
- Tarjoa larb salaatinlehdistä yrttien kanssa.
Vinkki! Jos larbia jää yli, tee siitä seuraavana päivänä ihana kastike: sekoita joukkoon purkki kookosmaitoa ja ananaspaloja. Kookosmaito taittaa myös tulisuutta.
Kalakastikkeen suolapitoisuus on noin 20-30g/100ml. Ohjeen mukaisessa 5rkl=75ml annostelussa ruokaan tulee suolaa 15-22,5g!
Oikeampi määrä kalakastiketta on noin 1rkl
Määrä on 100 g kohti, ei suinkaan yhtä desiä...