Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1581 reseptiä.
Linkitetty 91 keittokirjaan.
Ohje Outi Väisänen Kuva Tuomas Kolehmainen

Googlaatko mokkapalojen ohjeen aina uudestaan? Et enää, jos otat tämän reseptin talteen. Presso-mokkapaloissa on tuhti kahvin maku ja uudet koristeet: kuivattuja karpaloita, mansikoita ja siitepölyä. Mutta jos kaapissa on vain nonparelleja, nekin käyvät koristeiksi ihan yhtä hyvin.

 

Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Presso-mokkapalat

Ainekset

1
dl
vahvaa (tumma- paahtoista) suodatinkahvia
100
g
voita
4
kananmunaa
3
dl
(muscovado)sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
2
tl
leivinjauhetta
3/4
dl
maitoa
Kuorrutus
100
g
voita
3/4
dl
vahvaa suodatinkahvia
3/4
dl
kaakaojauhetta
n. 8
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Keitä kahvi taikinaa ja kuorrutetta varten (2 mittaa jauhetta/1 dl vettä). Sulata voi.
  2. Vaahdota munat ja sokeri sähkövatkaimella paksuksi kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne nuolijalla vuorotellen kahvin ja maidon kanssa muna-sokerivaahtoon. Sekoita sulatettu voi joukkoon.
  4. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uuni-pellille ja paista uunissa juuri ja juuri kypsäksi, noin 12–15 minuuttia.
  5. Sulata voi kuorrutusta varten. Sekoita kahvi ja kaakaojauhe joukkoon. Lisää tomusokeria, kunnes kuorrute on paksua mutta helposti levitettävää. Levitä kuorrute pohjalle, kun se on vielä lämmin mutta ei enää kuuma. Ripottele koristeet päälle ja anna jäähtyä täysin.
  6. Paloittele levy veitsellä noin 25 palaan.

Kommentit (2)

Babamatic

Mistä siitepölyä saa? Muualta ku kukista kesällä.. :

metsään keväällä

Koivusta tai männystä

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1581 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
Ohje Marja Samuli Kuva Sami Repo

Kokonaisen linnun valmistaminen on ihmeen helppoa. Ensin ankan pintaan hierotaan viismaustetta ja soijakastiketta ja koivet kääritään narulla paketiksi. Sitten ankan voi unohtaa uuniin kypsymään. Sherrykastikekin syntyy vain vartissa. Ja lopputulos? Taivaallinen.

Annoksia
4-5 annosta
Valmistusaika
30 min + 3 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paahdettu ankka ja viikuna-sherrykastike

Ainekset

2 1/2 - 3
kg:n
ankka
1-2
tl
suolaa
1/2
rkl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Mikäli käytät pakastettua ankkaa, ota se jääkaappiin sulamaan vähintään vuorokausi ennen valmistamista. Huuhdo ja kuivaa ankka. Leikkaa ylimääräinen rasva linnun vatsaonkalon ympäriltä saksilla. Tarkista myös, että lintu on kynitty huolellisesti. Mausta ankka sisältä ja ulkoa suolalla ja pippurilla.
  2. Yhdistä soijakastike ja viismauste kulhossa ja hiero seos tasaisesti ankan pintaan ja sisäpuolelle. Jätä ankka huoneenlämpöön maustumaan noin tunniksi ennen paistamista.
  3. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pistele ankan rasvakerroksen peittämään nahkaan muutamia reikiä terävällä veitsenkärjellä mutta vältä osumista lihaan saakka. Sido ankan siivet ja jalat kiinni paistinarulla.
  4. Pane ankka rinta ylöspäin ritilälle uunipannuun. Kaada 2 dl vettä pannun pohjalle. Paista ankkaa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 1 1/2 tuntia. Varaa aikaa kypsentämiseen karkeasti noin 1 tunti/2 kiloa. Käännä ankka paistamisen puolivälissä ja työnnä samalla paistolämpömittari ankan paksuimpaan kohtaan. Tarkista, ettei mittarin pää osu luuhun. Mikäli haluat lihan mediumina, kypsennä se 60–65 asteiseksi. Jos haluat ankan kypsänä, sisälämpö saa nousta 73–74 asteeseen. Voit tarkistaa kypsyyden myös veitsenkärjellä: lihaan pistettäessä kypsästä ankasta valuva liemi on kirkasta.
  5. Valmista kastike kypsymisajan loppuvaiheessa (ks. ohje).
  6. Nosta ankka uunista ja anna vetäytyä 15 minuuttia ennen leikkaamista. Tarjoa kastikkeen ja keitettyjen perunoiden tai juureslaatikoiden kanssa.

Viikuna-sherrykastike

Ainekset

1
salottisipuli
1
rkl
ankanrasvaa tai öljyä
1/2
dl
kuivaa sherryä
4
dl
vettä
1 1/2
rkl
vasikkafondia
2
rkl
viikunahilloa
2
rkl
sitruunan mehua
1/2
mustapippuria myllystä
(suolaa)
2-3
rkl
ruskeaa kastikesuurusta (esim. Maizena)
(1/2
dl
vispikermaa)

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista sipuli kattilassa rasvassa. Lisää sherry ja anna kiehahtaa. Lisää vesi, fondi ja hillo. Keitä hiljalleen 2–3 minuuttia.
  2. Siivilöi kastike tiheän siivilän läpi ja laita takaisin kattilaan. Lisää sitruunan mehu. Maista ja mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  3. Lisää suuruste koko ajan kastiketta sekoittaen ja anna kiehahtaa. Halutessasi voit pyöristää maun kermalla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1581 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Christiina Aaltio Kuva Sami Repo

Lohipalat käväisevät uunissa ja mautuvat sitten fenkolinsiemenliemessä ihanan pehmeiksi. Granaattiomena viimeistelee maun.

Annoksia
6
Valmistusaika
valmustus 15 min + marinoituminen 3 h tai yön yli

Granaattiomenalohi

Ainekset

500
g
lohta
Mausteliemi
500
g
lohta
½ -1
dl
punaviinietikkaa
½
dl
ruokosokeria
3
dl
haaleaa vettä
½
rkl
fenkolinsiemeniä
5
kokonaista valkopippuria
1
tl
suolaa
Lisäksi
1
granaattiomena
½
dl
hienonnettua tilliä
ripaus sormisuolaa
(ripaus sormisuola)

Työvaiheet

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Poista lohesta nahka ja mahdolliset ruodot. Leikkaa kala 2 ½ cm:n kuutioiksi. Laita kalakuutiot uunivuokaan tasaiseksi kerrokseksi.
2. Sekoita liemiainekset tasaiseksi ja kaada liemi kalojen päälle niin, että ne peittyvät.
3. Kypsennä kalaa uunissa 8 minuuttia. Ota uunista ja anna marinoitua huoneenlämmössä 1 tunti. Nosta peitettynä jääkaappiin ja anna marinoitua vähintään 2 tuntia. Voit jättää kalan jääkaappiin myös yön yli.
4. Halkaise granaattiomena ja irrota siemenet. Hienonna tilli. Nosta lohipalat liemestä tarjoiluastiaan ja lisää siemenet ja tilli. Ripottele sormisuolaa päälle. Halutessasi lisää hieman raastettua sitruunankuorta.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 151 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vadelmakääretorttu

Ainekset

4
Kpl
Munaa
1 1/2
Dl
Sokeri
1
Dl
Vehnäjauhoja
1/2
Dl
Perunajauhoja
3/4
Dl
Vehnäjauhoja
1
Tl
Leivinjauhetta
Vadelma täyte:
1
Dl
Kermaa
250
G
vanilija rahka
2
Dl
Vadelmia
3
Kpl
Liivatelehtiä
3
Rkl
Vadelmamehua
Pinnalle:
250
G
Vaaleanpunaista marsipaania

Työvaiheet

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne munavaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista noin 10 minuuttia uunin keskitasolla.

Ripottele puhtaalle leivinpaperille sokeria ja kumoa kuuma torttulevy paperille. Poista leivinpaperi ja anna levyn jäähtyä.

Valmista ensin vadelmamousse. Mittaa kulhoon pari litraa kylmää vettä ja laita liivatelehdet pehmenemään noin 10 minuutiksi.
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita rahkan joukkoon.
Lisää vadelmat rahkaseoksen joukkoon sekoita.
Mittaa vadelmamehu mikronkestävään kulhoon ja kuumenna lähes kiehuvaksi. Voit kuumentaa mehun myös kattilassa kiehuvaksi. Nosta kattila liedeltä. Purista liivatelehdet vedestä ja nosta vadelmamehun joukkoon sulamaan. Anna seoksen hieman jäähtyä ja kaada ohuena nauhana vadelmavaahdon joukkoon. Anna täytteen jähmettyä jääkaapissa 1–2 tuntia.

Levitä päälle vadelmamoussea, kun torttupohja on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Jätä pari senttiä reunoilta täytteestä vapaaksi. Kääräise pitkältä sivulta alkaen rullaksi. Kääräise torttu vielä leivinpaperin sisään ja anna tekeytyä noin tunnin ennen tarjoilua.

Kauli pintaan vaaleanpunainen marsipaani.

Kommentit (0)

Kaisu P. on lisännyt 151 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Vaikeustaso
Helppo

Vadelmatryffelit

Ainekset

200
G
Vadelmahilloa
100
G
Voita
150
G
Sokeri
75
G
Kerma
225
G
Valkosuklaa
225
G
Tummasuklaa

Työvaiheet

Mittaa vadelma, voi, sokeri ja kerma kattilaan. Kiehauta. Mittaa suklaat astiaan. Kaada suklaan päälle vadelma-seos. Sekoita tasaiseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa. Pyörittele massa pieniksi palloiksi. Pyörittele esim. kaakaojauhe essa tai mantelirouheessa.

Kommentit (0)