
Sämpylät (ruishapanjuureen)
Ainekset
Työvaiheet
Mittaa vesi muovikulhoon. Lisää suola. Sekoita puukauhalla. Lisää hiiva ja sekoita. Pane loput aineet kulhoon ja sekoita, kunnes seos näyttää taikinalta,
mutta älä enempää. Peitä taikina muovikelmulla ja laita kylmään. Anna nousta 12-15 tuntia.
Aseta uunin lämpötilaksi 250 astetta. Kaada taikina varovasti jauhotetulle työtasolle. Ripottele jauhoja taikinan pintaan. Jaa taikina 15 osaan, pane palat pellille ja pelti uuniin. Laske lämpötila 230 asteeseen ja paista noin 12-15 min. Anna häähtyä ritilän päällä.
Vehnähapantaikina (juuri)
1. Päivä:
Sekoita kaikki ainekset astiaan, jonka saa tiiviisti kiinni. Anna tekeytyä vuorokauden ajan.
2. Päivä:
Avaa purkki ja sekoita kerran. Sulje kansi ja anna tekeytyä vuorokauden ajan.
3. Päivä:
Taikinan pitäisi nyt kuplia hieman ja alkaa nousta. Sekoita vesi ja ruosjauhot taikinaan. Sulje kansi ja anna nousta vuorokauden ajan.
4. Päivä:
Nyt taikinan pitäisi kuplia kunnolla sekä tuoksua tuoreelta ja maistua happamalta. Jos taikina ei kupli, toista kohta 3: sekoita taikinaan vettä ja jauhoja ja anna seistä vielä vuorokauden ajan. Lopputuloksena tulisi olla leivonta kelpoista taikinaa.
Säilytä valmis taikina kylmässä. Ruoki taikinaa kerran viikossa lisäämällä sen joukkoon ruokalusikallinen ruisjauhoja ja ruokalusikallinen vettä. Näin se pysyy elävänä.
Hei!
Ymmärsinkö oikein,että ensin tehdään tuo juuri ja sitten ku se on valmis neljän päivän jälkeen niin sitte siitä otetaan se 200g ja muuten laitetaan ohjeen mukaan aineet.Ja vielä pidetään kylmässä se 12-15h? Sitten leivotaan sämpylöiksi?Oli vähä sekavasti kirjoitettu mut toivottavasti sait selvää ja ymmärsit kysymyksen.🙂
T.Anne
Joo, oot ihan oikein ymmärtänyt (: