
Kun paahdat parsoja kuumassa uunissa vartin ja peittelet ne pecorinojuustolla ja yrteillä ryyditettyjen leivänmurujen kanssa, saat aikaan ihanan kasvisruuan tai lisukkeen, joka käy ihan kaiken kanssa.
Paahtaminen ja grillaaminen tekee parsasta vielä herkumpaa kuin jos keittäisit ne. Uuni saa olla hyvin kuuma, ja yksinkertaisimmillaan tarvitset vain vähän suolaa ja öljyä. Jos kaapissa sattuu olemaan vielä kuivahtanutta leipää, oliiviöljyä ja pala juustoa, saat aikaan yksinkertaisen herkun, jota kelpaa syödä ihan sellaisenaan tai esimerkiksi paistettujen ahventen, pihvin tai kanan lisukkeena.
Leivänmuruseokseen voi lisätä myös yrttejä tai vaikka pekonia ja ruokalusikallisen hienonnettuja kapriksia.
Monissa resepteissä neuvotaan poistamaan leivästä kovat kuoret. Ei, ei, ei! Ne kannattaa ehdottomasti hyödyntää ja murentaa kuorrutukseen, sillä usein se herkullisin ja paahteisin maku on juuri leivän kuoressa. Pieni lisäys vielä: itävaltalainen grüner veltlineron huippuseuraa tälle simppelille herkulle.
Leivänmurujen kanssa paahdetut parsat
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Poista parsoista kova tyvi ja kuori tarvittaessa varsi. Jos parsa on tuoretta, kuoriminen ei ole välttämätöntä.
- Levitä parsat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pirskota päälle hieman oliiviöljyä. (Halutessasi myös pari kierrosta merisuolaa myllystä).
- Leikkaa pari viipaletta leipää kuutioiksi ja hienonna leipäkuutiot kuorineen sauvasekoittimen kulhossa tai tehosekoittimessa. Kaada muruseos kulhoon. Hienonna pecorino samalla tavoin. Hienonna persilja veitsellä.
- Sekoita leivänmurut, juusto (persilja) ja öljy. Levitä seos parsojen päälle niin, että parsan nuput jäävät näkyviin. Paahda parsoja uunissa 15–20 minuuttia, kunnes parsat ovat saaneet väriä ja muruseos on rapeaa. Tarjoa sellaisenaan tai paistettujen ahvenfileiden, kuhan tai vaikka pihvin lisukkeena.
Varmasti herkullista. Itse en nykyään juuri koskaan keitä vihreää parsaa. Valmistuu nopeasti paistinpannussa. Tästä tulisi varmaan hyvää myös erilaisilla siemenillä kuorrutettuna.
Eiköhän parsa kypsyy 10:ssä minuutissa?
Rapea ohuehko parsa valmistuu ainakin paistinpannulla kymmenessä minuutissa, jolloin se on sopivasti al dente. Uunissapitoaika riippuu siitä minkälaisen purematuntuman tahtoo parsaansa.
Hei! Totta, parsa kypsyy 10 minuutissa ja nopeamminkin. Pannussa paahdan niitä usein vain pika-pikaa, 5 minuuttia. Mutta kun paahdan parsat uunissa, pidän pidemmän ajan tuomasta paahteisesta mausta ja siitä, että leivänmurupeitostakin tulee rapea. Parsoista ei ole vartissa tullut lötköjä, se olisi kauhistus. Kerran unohdin parsat 20 minuutiksi, ja hyvää tuli silloinkin - leipäpeitto oli tosin siinä vaiheessa jo aika rapsakka. Uunien lämpötiloissa on myös eroja, joten kannattaa tutkailla tilannetta siinä loppuvaiheessa. Terkuin Sanna
Voiko leivän tilalla käyttää esim.pankojauhoja?
Ihana idea, varmasti oikein hyvin!