Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 415 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Kun paahdat parsoja kuumassa uunissa vartin ja peittelet ne pecorinojuustolla ja yrteillä ryyditettyjen leivänmurujen kanssa, saat aikaan ihanan kasvisruuan tai lisukkeen, joka käy ihan kaiken kanssa.
 

Paahtaminen ja grillaaminen tekee parsasta vielä herkumpaa kuin jos keittäisit ne. Uuni saa olla hyvin kuuma, ja yksinkertaisimmillaan tarvitset vain vähän suolaa ja öljyä. Jos kaapissa sattuu olemaan vielä kuivahtanutta leipää, oliiviöljyä ja pala juustoa, saat aikaan yksinkertaisen herkun, jota kelpaa syödä ihan sellaisenaan tai esimerkiksi paistettujen ahventen, pihvin tai kanan lisukkeena.
Leivänmuruseokseen voi lisätä myös yrttejä tai vaikka pekonia ja ruokalusikallisen hienonnettuja kapriksia.
Monissa resepteissä neuvotaan poistamaan leivästä kovat kuoret. Ei, ei, ei! Ne kannattaa ehdottomasti hyödyntää ja murentaa kuorrutukseen, sillä usein se herkullisin ja paahteisin maku on juuri leivän kuoressa. Pieni lisäys vielä: itävaltalainen grüner veltlineron huippuseuraa tälle simppelille herkulle.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2-4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Leivänmurujen kanssa paahdetut parsat

Ainekset

1
nippu (400–500 g)
vihreää parsaa
1
rkl
öljyä
Leivänmuru-juustokuorrutus
1 1/2
dl
kuivahtanutta vaaleaa leipää
1 1/2
dl
pecorinoa tai muuta kovaa juustoa raastettuna
(1 dl tuoretta lehtipersiljaa)
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.  Poista parsoista kova tyvi ja kuori tarvittaessa varsi. Jos parsa on tuoretta, kuoriminen ei ole välttämätöntä.
  2. Levitä parsat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pirskota päälle hieman oliiviöljyä. (Halutessasi myös pari kierrosta merisuolaa myllystä).
  3. Leikkaa pari viipaletta leipää kuutioiksi ja hienonna leipäkuutiot kuorineen sauvasekoittimen kulhossa tai tehosekoittimessa. Kaada muruseos kulhoon. Hienonna pecorino samalla tavoin. Hienonna persilja veitsellä.
  4. Sekoita leivänmurut, juusto (persilja) ja öljy. Levitä seos parsojen päälle niin, että parsan nuput jäävät näkyviin. Paahda parsoja uunissa 15–20 minuuttia, kunnes parsat ovat saaneet väriä ja muruseos on rapeaa. Tarjoa sellaisenaan tai paistettujen ahvenfileiden, kuhan tai vaikka pihvin lisukkeena.

 

Kommentit (6)

Kajsa Warg

Varmasti herkullista. Itse en nykyään juuri koskaan keitä vihreää parsaa. Valmistuu nopeasti paistinpannussa. Tästä tulisi varmaan hyvää myös erilaisilla siemenillä kuorrutettuna.

Käyttäjä130
Seuraa 
Liittynyt13.11.2014

Eiköhän parsa kypsyy 10:ssä minuutissa?

Naminami
Seuraa 
Liittynyt17.2.2015

Rapea ohuehko parsa valmistuu ainakin paistinpannulla kymmenessä minuutissa, jolloin se on sopivasti al dente. Uunissapitoaika riippuu siitä minkälaisen purematuntuman tahtoo parsaansa.

Sanna Soppa365
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Hei! Totta, parsa kypsyy 10 minuutissa ja nopeamminkin. Pannussa paahdan niitä usein vain pika-pikaa, 5 minuuttia. Mutta kun paahdan parsat uunissa, pidän pidemmän ajan tuomasta paahteisesta mausta ja siitä, että leivänmurupeitostakin tulee rapea. Parsoista ei ole vartissa tullut lötköjä, se olisi kauhistus. Kerran unohdin parsat 20 minuutiksi, ja hyvää tuli silloinkin - leipäpeitto oli tosin siinä vaiheessa jo aika rapsakka. Uunien lämpötiloissa on myös eroja, joten kannattaa tutkailla tilannetta siinä loppuvaiheessa. Terkuin Sanna

Tutsa

Voiko leivän tilalla käyttää esim.pankojauhoja?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1196 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström

Laita basmatiriisi kiehumaan samalla, kun kokkaat kastikkeen. Koko ruoka on vartissa valmis.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2–4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mifukastike

Ainekset

1
rs (250 g)
Mifu-suikaleita, paprika-chili
1
rs (200 g)
Tuorekset Thai-kasviksia
2
rkl
öljyä
1
rs (250 ml)
kookoskermaa
2
dl
vettä
2
rkl
sweet chili -kastiketta tai 2 tl harissatahnaa
½
tl
suolaa
1
dl
maapähkinöitä
(thaibasilikaa)

Työvaiheet

  1. Paista Mifua ja kasviksia öljyssä 3 minuuttia.
  2. Lisää joukkoon kookoskerma, vesi, chilikastike ja suola. Hauduta 10 minuuttia.
  3. Ripottele pinnalle pähkinöitä ja halutessasi thaibasilikaa.
  4. Tarjoa keitetyn riisin kanssa.
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 340 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.