
Suolaisen pullan kierteissä maistuvat tuore oregano, mehukas kesäsipuli, feta ja parmesaani. Rouskuvaa makulisää tuovat pinjansiemenet.
Peltileipä vai suolainen bostonpulla? Kutsut tätä leivonnaista kummaksi tahansa on kuitenkin varmaa, että tuplajuusto ja kesäisen yrttinen täyte saavat veden herahtamaan kielelle.
Taikina valmistuu samaan tapaan kuin sämpylätaikina. Sen joukkoon lisätään kuitenkin reilusti raastettua parmesaanijuustoa ja osa vehnäjauhoista korvataan spelttijauhoilla. Sillä välin kun taikina kohoaa, sekoitetaan fetajuustosta, tuoreesta oreganosta ja kesäsipulista täyte.
Taikina kaulitaan isoksi levyksi ja täyte lusikoidaan tasaisesti sen pinnalle. Levy rullataan ja siitä leikataan parin sentin paksuisia paloja, jotka paistetaan pellillä bostonpullan tapaan. Parhaimmillaan leipä on hieman jäähtyneenä.
Tuplajuusto-bostonlevy
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista taikina. Murenna ja sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita nesteeseen hienoksi raastettu parmesaani, hunaja ja suola. Lisää spelttijauhot ja vähitellen vehnäjauhoja. Alusta kimmoisaksi taikinaksi. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, vähintään puoli tuntia.
- Valmista täyte. Murustele feta. Hienonna sipulit varsineen ja oregano. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään.
- Kaada taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina isoksi noin 30 x 50 cm:n kokoiseksi levyksi. Jaa täyte levylle. Kääri tiukaksi rullaksi. Leikkaa rulla 2 cm paksuiksi paloiksi ja asettele palat leivinpaperin päälle uunipellille. Palojen väliin saa jäädä noin puolensentin raot.
- Anna leivän kohota peitettynä noin puoli tuntia. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Paista leipää uunin keskitasolla 25–30 minuuttia, kunnes pinta ja pohja ovat kauniin kullanruskeat.
Voidellaanko päältä millään ennen uuniinlaittoa??
Tuolla jauhomäärällä ei tule onnistumaan, ihme, että noin väärällä määrällä julkaistaan, eihän kaikki lukijat ja halukkaat kokeilijat ole "jauhopeukaloita"
Hyvin onnistui tuolla jauhomäärällä : )
Juu ei onnistunut tuolla jahomäärällä. Taikina kyllä kohosi hyvin, mutta kaulimisesta ei sitten tullutkaan mitään. Tuli vain kauhea sotku. Kertokaahan nyt amatöörille, missä meni vikaan? Vaikka jatkossa taidan turvautua palastealtaan taikinavalmisteisiin! :(
Onnistuisikohan permmin pelkillä vehnäjauhoilla? Spelttimuoti on muutenkin jo mennyttä, ei siitä makunsa vuoksi tullut suosikkia.
Jos ei onnistu tuolla jauhomäärällä, niin epäilen, että ei onnistu leipominen muulloinkaan. ;) Luultavasti virhe tapahtuu siinä, että unohtaa kohdan "alusta kimmoisaksi taikinaksi". Kimmoisa taikina tarkoittaa kimmoisaa taikinaa. Eli alustelee niin kauan että se on sellaista. Kauliessa voima ei ole valttia, vaan kärsivällisyys. Ja että jauhottaa, sekä kääntää taikinan ympäri välillä. Kyllä se siitä sitten. Parmesaanin kannattaa olla laadukasta, ja pitkään kypsynyttä, että on käsitellessä kuivan oloista.
Mikä spelttimuoti? Ja spelttihän antaa paljon makua taikinaan. Noin pieni määrä spelttiä ei vaikuta taikinan käsiteltävyyteen mitään.
Noista tuli lähinnä sämpylöitä eli ei lainkaan kuvan näköisiä. Olen samaa mieltä että jauhomäärä oli liian pieni koska taikina oli tosi löysä.
Hyvinhän onnistui. Mietin vaan voisko laittaa vähän isompiin muffinsvuokiin tai pullavuokiin. Olis helpompi viedä töihin...bussilla kuljen 😁