Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 55 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Täytekakun muotoon tehty porkkanakakku maustetaan seljankukalla ja sitruunalla. Koristeluun käytetään ihanan makeita nektariineja.

Annoksia
12-15 palaa
Valmistusaika
45 min + kypsennys 1 t + jäähdytys 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Seljankukka-porkkanakakku

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
hasselpähkinärouhetta
100
g
voita sulatettuna
2
dl
porkkanaraastetta
1
sitruunan kuoriraaste
3
kananmunaa
2
dl
sokeria
1
dl
muscovadosokeria
Kiisselitäyte
2
keltuaista
1
dl
seljankukkamehua
1
dl
sokeria
1
dl
vettä
1
dl
sitruunamehua
1
rkl
perunajauhoja
2
dl
vispikermaa
Lisäksi
voita ja vehnäjauhoja vuokaan
1,5
dl
seljankukkamehua
3
nektariinia koristeluun

Työvaiheet

  1.  Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (Ø 22 cm).

  2. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja pähkinärouhe kulhossa. Sulata voi kattilassa. Raasta porkkanat ja sitruunan kuori.

  3.  Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.

  4.  Lisää kuivat aineet, voisula sekä porkkana- ja sitruunankuoriraaste muna-sokerivaahtoon. Kääntele taikina varovasti tasaiseksi ja kaada vuokaan. Kypsennä uunissa 45 min–1 t. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassaan ennen kumoamista.

  5. Tee täyte. Mittaa kattilaan kaikki muut täytteen ainekset paitsi kerma. Keitä hiljalleen koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee kiisselimäiseksi. Jäähdytä ja siirrä jääkaappiin kylmenemään.

  6. Juuri ennen täyttämistä: vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi. Kääntele vaahto kylmän sitruuna-seljankukkakiisselin sekaan.

  7. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohjalevy seljankukkamehulla ja lusikoi noin 1/4 täytteestä pohjalle. Laita keskimmäinen kakkulevy täytteen päälle, kostuta ja lusikoi taas 1/4 täytteestä pohjalle. Laita kolmas kakkulevy kanneksi ja kostuta se lopulla mehulla.

  8. Kuorruta kakku lopulla täytteellä rennosti lastalla käännellen. Kakku saa jäädä pinnalta ja reunoilta läpikuultavaksi. Viipaloi nektariinit ja koristele kakun pinta.

Vinkki! Reseptit on laadittu kolmikerroksiselle kakulle. Jos haluat nelikerroksisen kakun, tee 1 ½-kertainen taikina ja paista kakkupohjat kahdessa vuoassa (Ø 22 cm). Täytä kakut jo edellisenä päivänä jolloin ne ehtivät rauhassa vetäytyä ja ovat helpommin leikattavissa.

Kommentit (6)

Pähkinätön

Pähkinäallergikon kauhistus..

Allergisia kaveripiirissä

Itse aion tehdä kakun ilman pähkinää, on varmaan yhtä hyvää, jollei parempaa.

Vierailija

Saisiko tästä vegan-version kiitos! :)

Leivonta on hauskaa

Tämä someaika on mielenkiintoista, rasittavaakin!  Aikaisemmin, ennen somea,  nettiä ylipäätään, ohjeen lukenut  - joko allergikko tai muuten vaan jotain raaka-ainetta karttava - siirtyi seuraavaan ohjeeseen ilman sen kummempaa., ehkä mietti ihan itse, miten tuon kartettavan raaka-aineen voi korvata jollain muulla.  Nyt kaikkea täytyy kommentoida.

Porkkanakakussa on perinteisesti pähkinää, ja jos sitä ei voi käytää,  niin voi ihan vapaasti siirtyä seuraavaan ohjeeseen! Vegaaniversiota kaipaava, ehkä kehittelet ihan omin päin vegaaniversion - tai etsit ohjeita pullollaan olevasta netistä ohjeen.     

Moni meistä leivontaa  harrastavista mieluusti kuulisi kommentteja heiltä, jotka juuri tätä ohjetta kokeilevat. 

Tuumailija

Laitoin juuri kakun uuniin ja olen tässä puuhaillessani miettinyt tuota kiisseliä.  Nääs kun kaupasta löytyi seljankukkamehutiivistettä (laimennussuhde 1+5) ja kiisselin ohjeessa  laitetaan 1 dl mehua.   Niin mietin jotta laitanko ihan tujua  tiivistettä vaiko laimennettua mehua.... 

Kakun kostutukseen ymmärrän kyllä ihan tuota laimennosta käyttää. 

Ehkä näin

Kysymys

Kuinka kävi tuumailija? Laitoitko laimennetun mehun? Teen tämän kakun ja ohjetta lukiessani tulin tulokseen että minä ainakin tekisin laimennettuun mehuun. Mut en ehkä 1+5 Suhteella kun tulee kuitenkin vettä 1dl. Kuinka sinun kakun kävi?

Me Naiset on lisännyt 888 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Koko pellin kokoinen sinihomejuustopiirakka on varma juhlahitti. Leikkaa piirakka pieneksi neliöiksi ja viimeistele palat makeilla viikunoilla tai päärynäsiivuilla.

Annoksia
36 palaa
Valmistusaika
20 min + paisto 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sinihomejuustopeltipiirakka

Ainekset

800
g
suolaista piirakkataikinaa
500
g
sinihomejuustoa
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
dl
kermaa
2
tl
mustapippuria, jauhettuna myllystä
4
munaa
Lisäksi
8
viikunaa
timjamiruukku
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Sulata pakastetaikinat. Asettele taikinalevyt leivinpaperilla vuoratulle pellille ja painele taikinat yhtenäiseksi koko pellin kokoiseksi piirakkapohjaksi. Pistele haarukalla levyyn painaumia. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Murusta sinihomejuusto kulhoon, lisää joukkoon tuorejuusto ja kerma. Sekoita tasaiseksi nuolijalla. Lisää mustapippuri. Riko munat joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada seos pohjan päälle. Paista 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut aavistuksen väriä pintaansa. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Lohko viikunat tai siivuta ne kiekoiksi. Leikkaa timjamista oksia. Leikkaa piirakka ruuduiksi ja aseta jokaisen ruudun päälle viikunasiivu, timjamioksa ja valuta vielä vähän hunajaa.

Kommentit (1)

Kookosmaito

Taatelikakun olen monet vuodet tehnyt niin että vaihdan veden tilalle kookosmaidon,tulee taivaallisen hyvä ja suussa sulava kakku

Me Naiset on lisännyt 888 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Aperol ei ole vain kesäjuoma vaan sen voi kuumentaa glögiksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Aperol-glögi

Ainekset

2
appelsiinia
4
dl
puolimakeaa valkoviiniä
4
dl
aperolia
1
ps
glögimausteita

Työvaiheet

  1. Pese appelsiinit huolellisesti. Irrota toisesta appelsiinista kuorimaveitselläkuoren oranssi kerros. Laita kuorisiivut kattilaan. Puolita appelsiini ja purista mehu kattilaan. Leikkaa toinen appelsiini renkaiksi.
  2. Mittaa kattilaan myös viini ja Aperol. Lisää glögimausteet. Kuumenna miedolla lämmöllä hitaasti, jotta mausteet ehtivät uuttua. Juoma on valmis, kun se höyryää.
  3. Kaada juoma kuppeihin ja koristele appelsiinisiivuilla.

Kommentit (0)

Ihan maidotonta on lisännyt 21 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Herkullinen poropiiras näkkäripohjalla.
Herkullinen poropiiras näkkäripohjalla.
Poropiiraan täyte syntyy maidottomista ja soijattomista aineksista.
Poropiiraan täyte syntyy maidottomista ja soijattomista aineksista.

Herkullisen poropiiraan salaisuus piilee sen maukkaassa näkkileipäpohjassa. Reseptissä käytetään gluteenitonta ja laktoositonta seesaminäkkäriä, joka antaa kivan pikantin lisän piirakkaan. Sekä piiraan pohja että täyte ovat todella nopeat ja helpot valmistaa. Piiraan reseptiin on valittu...

Haasteena hyvä gluteeniton ja maidoton piiraspohja

Olen kokeillut monenlaisia gluteenittomia ja maidottomia piiraspohjaohjeita ja olen usein pettynyt niiden epämääräiseen lopputulokseen. Pohja jää mitättömän makuiseksi ja tuntuu etten saa sitä sopivan kypsäksi. Niinkuin...

Gluteeniton poropiiras näkkileipäpohjalla

Ainekset

Pohja
150
g
näkkileipää (Wasa gluteeniton, laktoositon Sesam & havsalt)
100
g
maidotonta leivontamargariinia
(1
rkl
vettä)
Täyte
200
g
Oatly Fraiche
3
dl
kaurakermaa
4
kpl
kananmunaa
1
dl
kasvijuustoraastetta (Violife Grated, mozzarella flavour)
150
g
kylmäsavu pororouhetta tai kylmäsavu porosiivuja
100
g
purjoa
3
rkl
ruokaöljyä
0,5
tl
mustapippurirouhetta
0,5
tl
hienoa suolaa
0,5
tl
kuivattua timjamia
Koristeluun
Tuoretta persiljaa ja miniluumutomaatteja

Työvaiheet

Valmista ensin pohja ja varaa käyttöön halkaisijaltaan noin 23 cm irtopohjavuoka ja leivinpaperia:

1. Pingota leivinpaperia irtopohjavuoan pohjalle ja sulje vuoan rengas kiinni. Voit joko voidella tai suojata leivinpaperisuikaleilla vuoan reunat. (Vinkki: leivinpaperisuikaleet pysyvät hyvin paikoillaan reunoilla kun käytät apuna puisia pyykkipoikia. Puiset pyykkipojat kestävät myös 200 C asteen paistoa.)

2. Hienonna näkkärit monitoimikoneessa mahdollisimman hienoksi. Jos et omista konetta, murskaa näkkileivät käsin: Laita näkkärit puhtaan ja tukevan elintarvikemuovipussin sisään ja murskaa painelemalla voimakkaasti kaulimella tai puisella perunasurvimella.

3. Sulata margariini ja lisää hienonnetun näkkileivän joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja anna seoksen levätä pari minuuttia. Jos seos tuntuu liian kuivalta, voit lisätä joukkoon ruokalusikallisen vettä.

4. Kaada näkkäriseos irtopohjavuoan pohjalle ja tasoita. Painele lusikalla hyvin tiiviiksi ja tasaiseksi piiraspohjaksi koko pohjan alueelle (ei reunoille).

5. Esipaista uunin keskitasolla 200 C asteessa 8-10 minuuttia.

Porotäyte piirakkaan:

1. Yhdistä kulhossa Oatly Fraiche, kaurakerma, kananmunat, kasvijuustoraaste ja pororouhe tai hienonnetut porosiivut. Lisää joukkoon suola, timjami ja mustapippuri ja sekoita.

2. Hienonna purjo (vihreä osa) ja kuullota muutama minuutti ruokaöljyssä. Kaada purjosilppu täyteseoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Vinkki herkkävatsaisille! FODMAP-ruokavalion avulla voit helpottaa herkästi oireilevaa vatsaa jättämällä ruoastasi pois kaikki sipulit. Ruohosipuli ja purjon vihreä osa sulavat hyvin ja eivät aiheuta toiminnalisia vatsavaivoja kuten sipuli. Käytä siis kokatessa ruohosipulia tai purjon vihreää osaa, siitä vatsa tykkää.

3. Kaada porotäyte esipaistetun pohjan päälle ja tasoita pinta. Paista 200 C asteessa uunin keskitasolla ensin 30 minuuttia (ja poista viimeistään tässä kohdassa pyykkipojat, jos käytit niitä) ja paista vielä sen jälkeen noin 10 minuuttia foliolla peitettynä.

Täyte saattaa näyttää lämpimänä hieman ”tutisevalta”, mutta se kuuluu asiaan. Jäähdytä piiras kunnolla (vähintään huoneenlämpöiseksi) ennen tarjoilua, niin piiraan täyte muuttuu kiinteämmäksi ja se leikkautuu paremmin.

Koristele jäähtynyt piiras miniluumutomaatin renkailla ja tuoreella persiljalla. Tarjoa raikkaan vihersalaatin kera.

Kommentit (2)

Vierailija

Oatley fraiche ei ole gluteenitonta!  Eli gluteeniton poropiirakkanne sisältää gluteenia.

alhainen gluteenipitoisuus

Oatly-tuotteet sisältävät vähemmän kuin 100 ppm (100 mg/kg per tuote) gluteenia. Se on rinnastettavissa tuotteisiin, joihin saa merkitä ”Erittäin alhainen gluteenipitoisuus” ja jotka saavat sisältää korkeintaan 100 ppm gluteenia. Tuotteet, joihin on merkitty ”gluteeniton”,  saavat sisältää korkeintaan 20 pmm gluteenia, ja aivan niin alhainen ei gluteenipitoisuus Oatlyn tuotteissa ole.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Perinteinen vanhanajan joulukinkku kypsyy meheväksi ruistaikinalla peiteltynä. Ruiskuoren voi napsia kypsän joulukinkun päältä maistiaisia odotellessa, sillä kinkku saa pintaansa vielä perinteisen sinappihunnun. 

Annoksia
12
Valmistusaika
30 min + noin 10 t paistaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Joulukinkku ruiskuoressa

Ainekset

1
(noin 6 kg)
harmaasuolattu joulukinkku
Ruiskuori
l
ruisjauhoja
5–6
dl
kylmää vettä
1
rkl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
Pintaan
3
rkl
sinappia
1
dl
korppujauhoja
kokonaisia neilikoita

Työvaiheet

  1. Jos hankit pakastetun kinkun, sulata sitä jääkaapissa 3–4 vuorokautta. Ota kinkku huoneenlämpöön 3–5 tuntia ennen paistamista.
  2. Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Sekoita ruiskuoren ainekset tasaiseksi taikinaksi.
  3. Poista kinkusta muovikääre. Jos kinkussa on verkko, jätä se kinkun ympärille. Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla. Nosta kinkku silavapuoli ylöspäin reunallisen uunipellin päällä olevalle uuniritilälle.
  4. Kauli ruistaikinasta ohut levy. Nosta se kaulimen avulla kinkun päälle. Tiivistä repeytymät veteen kastetuilla sormilla. Laita paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.
  5. Nosta kinkku ritilän päällä uuniin. Nosta alemmalle tasolle uunipelti, johon on lisätty pari desiä vettä.
  6. Kypsennä kinkkua, kunnes paistomittari näyttää 75–80 astetta. Kypsennys kestää 1-1½ tuntia kiloa kohden. Anna kinkun vetäytyä rauhassa ennen viimeistelyä.
  7. Poista taikinakuori ja irrota kinkun verkko, nahka ja pintarasva terävän veitsen avulla. Sivele kinkun pintaan sinappia. Ripottele pinnalle ohut kerros korppujauhoja ja painele neilikoita koristeeksi.
  8. Kuorruta kinkku 225-asteisessa uunissa kauniin ruskeaksi, eli noin 15 minuuttia.
  9. Siivilöi paistoliemi talteen. Jäähdytä liemi, kuori sen pinnalle hyytynyt rasva pois ja kuumenna jäljelle jäänyt liemi kastikkeeksi. Voit myös pakastaa osan liemestä myöhempää käyttöä varten.

Vinkki! Rapea ruiskuori toimii paistettaessa kinkun suojana. Sen voi napsia sellaisenaan ensimmäisten kinkkumaistiaisten kanssa.

Kommentit (0)