Kodin Kuvalehti on lisännyt 713 reseptiä.
Linkitetty 78 keittokirjaan.
OHJE Kiia Renko KUVA Pia Inberg

Itse tehty ruisleipä on kosteaa ja mehevää.

Ruisleipä on valittu satavuotiaan Suomen kansallisruuaksi. Valinta tehtiin kansanäänestyksellä.

Täältä löydät muut kansallisruoka-ehdokkaat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 leipää
Valmistusaika
2 tuntia + 3-4 päivää
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ruisleipä

Ainekset

Ruisjuuri
5
dl
kädenlämpöistä vettä
500
g
ruisjauhoa
2
rkl
hunajaa
Ruistaikina
5
dl
ruisjuurta
1/2
kg
ruisjauhoja
2,5
dl
vettä
1
rkl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista juuri. Sekoita puolet vedestä, jauhoista ja hunajasta keskenään hyvin sekaisin. Laita kulho lämpimään paikkaan, kuten jääkaapin päälle tai hellan nurkkaukseen. Sekoita silloin tällöin. Parin vuorokauden kuluttua juuri alkaa käydä, eli siinä näkyy kuplia ja sen tuoksu on hapan.
  2. Lisää nyt toiset puolikkaat vettä, jauhoja ja hunajaa eli 2½ dl vettä, 250 g ruisjauhoja ja 1 rkl hunajaa. Sekoita hyvin ja anna käydä yön yli. Juuri on yleensä valmis 3–4 päivässä.
  3. Ota taikinaa varten isoon kulhoon 5 dl ruisjuurta. Sekoita juureen jauhot, vesi ja suola. Kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo kaksi leipää, jätä pinnalle reilusti jauhoja ja kohota leipiä liinan alla noin tunti.
  4. Paista leipiä 240 asteessa uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Alenna uunin lämpö 220 asteeseen ja jatka paistamista 40–50 minuuttia leipien koosta riippuen.

Kommentit (4)

Päivi Pylväläinen
Seuraa 
Liittynyt22.1.2017

Onko tuo jauhojen määrä juuressa oikein?
Muissa ohjeissa juureen laitetaan nestettä ja jauhoja suunnilleen sama määrä, eli juuri on sellaista velliä.
Tämän ohjeen mukaan jauhoja laitetaan melkein tuplasti nesteen määrään, tulee aikasmoisen paksu puuro ?

Mika Laitinen
Seuraa 
Liittynyt10.4.2016

Samaa täällä mietittiin. Juuresta tulee kova möykky tuolla ohjeella. Leipä kuitenkin onnistui, kun vähensin jauhojen määrää lopussa puolella.

Keedber
Seuraa 
Liittynyt26.12.2014

Tekisin leivän mieluimmin vuokaan. Miten se vaikuttaa ohjeeseen? Voiko taikinan yksinkertaisesti vain "kaataa" jauhotettuun vuokaan? Mitä tarkoitetaan ohjeen kolmannen kohdan leivo-sanalla: 'Leivo kaksi leipää, ...'? Kohotus vuoassa? Mitä uunin lämpötiloja ja leipomisaikoja sovelletaan?
Amatööri kiittää

Keedber
Seuraa 
Liittynyt26.12.2014

Loistava lopputulos! Kiitos neuvoista ja erinomaisesta reseptistä. Taikinaa ei tarvinnut vaivata tai muuten työstää pöydällä. Ainoa vaihe, jossa turvauduin tekniikkaan, oli hapanjuuren työstäminen taikinaksi, sähkövispilän taikinakoukuin. Taikina oli niin kuiva, että lisäsin 1 dl vettä. Hyvä siis tuli.
Nyt on edessä seuraava erä. Säästin ylijääneen juuren jääkaappiin. Miten teen seuraavan raskin/taikinan? Teenkö raskin samaan malliin ja vain lisään siihen juuren? Vai aloitanko juuresta ja lisään siihen vain jauhoja ja vettä. Missä suhteissa ja miten usein? Vai mennäänkö edellisillä määrillä ja samalla ajoituksella? Entä hunajaa? Loppu varmaan sujuu edellisen mukaisesti.
Neuvosta kiitollinen amatööri

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Bilberry Hill on lisännyt 10 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
Rapeakuorinen gluteeniton pähkinäpataleipä.
Rapeakuorinen gluteeniton pähkinäpataleipä.
Viiden desin taikinasta leipoutuu reilun kokoinen leipä.
Viiden desin taikinasta leipoutuu reilun kokoinen leipä.

Rouhean rustiikkinen ja pähkinäinen gluteeniton pataleipä on helppo leipoa, sillä taikinaa ei tarvitse vaivata vaan ainekset sekoitetaan keskenään rennolla otteella ja jätetään kohoamaan yön yli huoneenlämpöön💚. Itse leivänkin voi muotoilla taikinakulhossa, joten ylimääräistä tiskiä ja sotkua ei...

Gluteenittomasta leivästä paistuu ihanan rapeakuorinen ja kuohkea sisältä. Pähkinäsattumat antavat pataleipään mukavaa purutuntua ja lisämakua. Voit käyttää leipoessa erilaisia pähkinäsekoituksia tai vain yhtä pähkinälaatua. Kuvan pataleipä sisältää manteleita ja erilaisia pähkinöitä....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
12 h kohotus+ 1 h paisto
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton pähkinäpataleipä

Ainekset

5
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
tl
hunajaa tai siirappia (tai sokeria)
1,5
rkl
psylliumjauhetta
2
tl
kuivahiivaa
1
dl
pähkinöitä, osittain hienonnettuna
1
dl
gluteenittomia pikakaurahiutaleita
1
dl
gluteenitonta kaurajauhoa
4
dl
gluteenitonta jauhoseosta

Työvaiheet

1. Liuota kädenlämpöiseen veteen suola ja hunaja ja vispilöi mukaan psylliumjauhe. Anna seoksen turvota 5 -10 minuuttia.

2. Sekoita keskenään omassa astiassaan ¾ dl pähkinöitä sekä kaikki loput ainekset (hiiva myös) ja lisää seos lämpimään veteen ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi taikinaksi (älä vaivaa). Lopputuloksen tulisi näyttää jähmeältä kaurapuurolta.

3. Kohota taikinaa peitettynä lämpimässä (huoneenlämmössä) reilusti yön yli, eli noin 12-14 tuntia.

4. Laita seuraavana aamuna uuni lämpiämään 250 C asteeseen. Laita kannellinen pata tai muu uunissa paistamiseen sopiva astia kylmään uuniin kuumenemaan.

5. Ota kuuma pata uunista ja voitele se ruokaöljyllä tai vuoraa leivnpaperilla, ettei paistaessa leipä tartu kiinni pataan. Laita hanasta kylmä vesi juoksemaan hiljalleen ja kastele kädet hyvin. Ota taikina märillä käsillä taikinakulhosta ja muotoile siitä pallomainen leipä (taikinakulhoa apuna käyttäen). Jos taikina uhkaa tarttua käsiin, kastele välillä käsiä vuoron perään ihan reilusti juoksevassa vedessä. Kun olet muotoillut leivän, laita se kuumaan pataan ja ripottele/painele taikinan päälle loput (¼ dl) murskatuista pähkinöistä. Sulje pata kannella tai foliolla.

6. Paista leipää 250 C asteessa hieman uunin keskikohtaa alemmalla tasolla, kansi päällä 55 minuuttia. Ota kansi pois ja paista leipää vielä noin 5 minuuttia, kunnes leipä on kypsä ja kauniin värinen.

Anna leivän jäätyä hyvin ritilän päällä, leikkaa viipaleita tarjolle ja nauti 😍!

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 180 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Karamellisoitua sipulia, pehmeä täyte ja rapea pohja. Helppo ja edullinen sipuligalette paistetaan rennosti pellillä.

Tämän piirakan aineksia voi muunnella sen mukaan, mitä keittiöstä valmistushetkellä löytyy:

  • Sipulitäytteeseen voi yhdistellä erilaisia sipuleita. Mikä tahansa viinietikka sopii täytteeseen.
  • Voit käyttää pohjaan mitä tahansa juustoraastetta. Jos kaapissasi on täysjyvävehnä-
  • ...
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Karamellisoitu sipuligalette

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
dl
juustoraastetta
100
g
voita tai leivontamargariinia
½
dl
vettä
Sipulitäyte
500
g
sipulia
500
g
punasipulia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
2
rkl
sokeria
2
rkl
viinietikkaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Ranskankermatäyte
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
kananmuna
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Valmista sipulitäyte. Kuori sipulit ja leikkaa ne poikittain noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi myös valkosipulinkynnet.
  2. Levitä pellille leivinpaperi ja sivele se ruokalusikallisella öljyä. Ripottele päälle ruokalusikallinen sokeria tasaiseksi kerrokseksi ja nostele sipulikiekot sen päälle. Sivele sipulit lopulla öljyllä ja ripottele päälle loppu sokeri. Pirskota päälle etikkaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Anna sipuleiden paahtua 225-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
  4. Valmista sillä aikaa pohja. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja juustoraaste kulhossa. Lisää rasva ja nypi muruiksi. Kaada joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi.
  5. Kauli taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle halkaisijaltaan noin 30 sentin kokoiseksi pyöreäksi levyksi. Nostele levyn reunat ylös.
  6. Sekoita ranskankerma, muna ja mausteet keskenään. Levitä seos taikinan päälle.
  7. Nostele päälle jäähtyneet sipulit lomittain ja päällekkäin.
  8. Alenna uunin lämpö 200 asteeseen ja paista piirakkaa toiseksi alimmalla tasolla noin 20 minuuttia.

Vinkki! Pohjan voi valmistaa myös monitoimikoneessa leikkuuterällä murustamalla ensin rasvan ja kuivat aineet, lisäämällä sitten vesitilkan ja pyöräyttämällä tasaiseksi.

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 15 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Älä heitä pois perunamuussin jämiä, koska siitä tulee nopeasti maistuvat perunarieskat. Rieskojen teko on todella helppoa ja nopeaa. Lämmin perunarieska maistuu esimerkiksi aamu-, väli- tai iltapalana eikä tule ruokahävikkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Perunarieskat

Ainekset

4-5
dl
perunamuussia
3
dl
vehnäjauhoja
1
kananmuna
1
tl
suolaa

Työvaiheet

1. Sekoita jauhot, muna ja suola perunamuussiin. Taikina saa jäädä löysäksi ja tahmeaksi.

2. Taputtele löysä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille jauhotetuin sormin. Yhdelle pellille mahtuu 3-4 rieskaa. Tee haarukalla useita reikiä rieskoihin ennen paistoa.

Paista 250 asteessa uunin keskitasolla n. 8-10 min. kunnes saavat kivoja ruskeita laikkuja pintaan.

Nauti lämpimänä!

@waterontongue/ vesikielellä

Kommentit (0)

Bilberry Hill on lisännyt 10 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Lohi-katkarapupiirakka ei ole ainoastaan herkullinen, vaan myös kaunis katsella.
Lohi-katkarapupiirakka ei ole ainoastaan herkullinen, vaan myös kaunis katsella.

Bilberry Hillin maukkaan lohi-katkarapupiiraan salaisuus piilee sen ohuessa pohjassa ja mehevässä täytteessä. Piirakka on valmistettu täysin ilman maitotuotteita. Jos tarjoat piirakan pääruokana vihreän salaatin kanssa, se riittää noin neljälle aikuiselle (nälkäiselle) syöjälle😍.

Suolainen piirakka on usein mukava tarjottava, sillä siitä saa helposti hyvin ruokaisan 😍. Tämän piirakan olenkin leiponut monia kertoja erilaisiin illanistujaisiin. Maukkaasta lohi-katkaraputäytteestä on pidetty aina ja resepti onkin lähtenyt usein ystävien mukaan illan päätyttyä 💚. Katkaravut...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mehevä lohi-katkarapupiirakka ilman maitotuotteita

Ainekset

Pohjan ainekset
150
g
maidotonta leivontamargariinia
3
dl
vehnäjauhoa
1
dl
asvisjuustoraastetta, käytin tässä piiraassa kotimaista Porlammin Vege Plus -tuotetta, muukin uunissa sulava kasvisjuusto käy
4
rkl
kylmää vettä
Täytteen ainekset
200
g
lämmin- tai kylmäsavulohta
50-100
g
kuorittuja katkarapuja
3
dl
kaurakermaa
3
kpl
kananmunaa
1,5
dl
kasvisjuustoa ts. juuston korviketta, esim. Porlammin Vege Plus
1
kpl
keskikokoinen sipuli
2-3
kpl
kevätsipulin vartta
1
rkl
perunajauhoa
0,5
tl
suolaa tai vähemmän, riippuen kalan suolaisuudesta
1
tl
mustapippuria rouhittuna
tuoretta tilliä muutama oksa
Koristeluun
1
kpl
sitruuna
150 - 200
g
kuorittuja karapuja
1-3
oksaa
tuoretta tilliä

Työvaiheet

Pohjan valmistus

1. Lisää pehmeään (huoneenlämpöiseeen) margariiniin kaikki piiraspohjan ainekset ja sekoita keskenään sähkövatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Jos taikina tuntuu löysältä, lisää hieman vehnäjauhoja, liian jäykkään taikinaan voit lisätä vähän vettä. Sekoita lisäysten jälkeen taikina jälleen tasaiseksi.

2. Voitele paistovuoka kasvimargariinilla

3. Taputtele taikina jauhotetuin sormin tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille, noin 4 cm korkeudelle. Taikina riittää ohuelti juuri ja juuri ø 25 cm paistovuokaan. Ohut taikinakerros takaa, että pohja kypsyy, eikä jää raa'aksi.

4. Siirrä piiraspohja odottamaan jääkaappiin.

Täytteen valmistus

1. Ota piiraspohja jääkaapista, murustele lohi tasaisesti piirakkapohjalle ja lisää sulatetut ja valutetut katkaravut.

2. Leikkaa sipulista ohuita suikaleita noin 2,5 dl ja kuullota ne pehmeäksi pannulla. Jäähdytä hetki ja lisää sipulinsuikaleet lohen ja katkarapujen päälle.

3. Silppua kevätsipulia sekä tuoretta tilliä varsineen ja ripottele ne päälle.

4. Raasta kasvijuustoa n. 1,5 dl.

5. Sekoita 1 rkl perunajauhoja kaurakermaan.

6. Yhdistä perunajauho-kaurakerma, kasvisjuustoraaste, kananmunat sekä mustapippuri ja sekoita ainekset tasaiseksi. Kaada seos piirasvuokaan ainesten päälle.

Paistaminen

Paista piirasta 200 asteisessa uunissa tasalämmöllä uunin alaosassa noin 35 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt.

Paistamisen jälkeen, anna piirakan jäähtyä hyvin. Jos käytit irtopohjavuokaa, irrota jäähtynyt piiras vuoasta ja siirrä varovasti tarjoiluastiaan kahden ison paistolastan avulla. Tässä vaiheessa lisäkädet voi olla hyvä apu, sillä pehmeä piiras voi murtua helposti siirrettäessä. Jos tuntuu, ettei siirto onnistu ilman että piiras hajoaa, anna piiraan olla irtopohjalla - voit siirtää koko komeuden isolle tarjoilulautaselle irtopohjan kanssa.

Koristelu

Sulata ja valuta koristeluun tarkoitetut katkaravut. Asettele ne piiraan reunalle kauniiksi "kranssiksi". Leikkaa sitruunasta ohuita renkaita ja paloittele renkaat 4 osaan – laita katkarapujen päälle tillitupsujen kera. Purista vielä lopusta sitruunasta hieman sitruunanmehua katkarapujen päälle.

Tarjoa raikkaan vihersalaatin kera.

Vinkki!

Sinä päivänä kun vieraat tulevat, tuntuu ettei ehdi tekemään mitään ajoissa. Voit helpottaa kiirettä aika paljon jos valmistat piiraan jo edellisenä päivänä. Lämmitä piirasta ennen tarjoilua korkeintaan kädenlämpöiseksi ja koristele sen jälkeen ohjeen mukaan. Tämä piiras maistuu hyvältä sekä viileänä ja lämpimänä.

Kommentit (0)