Itse tehty ruisleipä on kosteaa ja mehevää.
Ruisleipä on valittu satavuotiaan Suomen kansallisruuaksi. Valinta tehtiin kansanäänestyksellä.
Ruisleipä
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista juuri. Sekoita puolet vedestä, jauhoista ja hunajasta keskenään hyvin sekaisin. Laita kulho lämpimään paikkaan, kuten jääkaapin päälle tai hellan nurkkaukseen. Sekoita silloin tällöin. Parin vuorokauden kuluttua juuri alkaa käydä, eli siinä näkyy kuplia ja sen tuoksu on hapan.
- Lisää nyt toiset puolikkaat vettä, jauhoja ja hunajaa eli 2½ dl vettä, 250 g ruisjauhoja ja 1 rkl hunajaa. Sekoita hyvin ja anna käydä yön yli. Juuri on yleensä valmis 3–4 päivässä.
- Ota taikinaa varten isoon kulhoon 5 dl ruisjuurta. Sekoita juureen jauhot, vesi ja suola. Kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo kaksi leipää, jätä pinnalle reilusti jauhoja ja kohota leipiä liinan alla noin tunti.
- Paista leipiä 240 asteessa uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Alenna uunin lämpö 220 asteeseen ja jatka paistamista 40–50 minuuttia leipien koosta riippuen.
Onko tuo jauhojen määrä juuressa oikein?
Muissa ohjeissa juureen laitetaan nestettä ja jauhoja suunnilleen sama määrä, eli juuri on sellaista velliä.
Tämän ohjeen mukaan jauhoja laitetaan melkein tuplasti nesteen määrään, tulee aikasmoisen paksu puuro ?
Samaa täällä mietittiin. Juuresta tulee kova möykky tuolla ohjeella. Leipä kuitenkin onnistui, kun vähensin jauhojen määrää lopussa puolella.
Tekisin leivän mieluimmin vuokaan. Miten se vaikuttaa ohjeeseen? Voiko taikinan yksinkertaisesti vain "kaataa" jauhotettuun vuokaan? Mitä tarkoitetaan ohjeen kolmannen kohdan leivo-sanalla: 'Leivo kaksi leipää, ...'? Kohotus vuoassa? Mitä uunin lämpötiloja ja leipomisaikoja sovelletaan?
Amatööri kiittää
Loistava lopputulos! Kiitos neuvoista ja erinomaisesta reseptistä. Taikinaa ei tarvinnut vaivata tai muuten työstää pöydällä. Ainoa vaihe, jossa turvauduin tekniikkaan, oli hapanjuuren työstäminen taikinaksi, sähkövispilän taikinakoukuin. Taikina oli niin kuiva, että lisäsin 1 dl vettä. Hyvä siis tuli.
Nyt on edessä seuraava erä. Säästin ylijääneen juuren jääkaappiin. Miten teen seuraavan raskin/taikinan? Teenkö raskin samaan malliin ja vain lisään siihen juuren? Vai aloitanko juuresta ja lisään siihen vain jauhoja ja vettä. Missä suhteissa ja miten usein? Vai mennäänkö edellisillä määrillä ja samalla ajoituksella? Entä hunajaa? Loppu varmaan sujuu edellisen mukaisesti.
Neuvosta kiitollinen amatööri