Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 193 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Mikko Hannula

Mikä maku! Yön yli kohonnut taikina on ihanasti hieman hapan, ja tämä leipä säilyy tuoreena pitkään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 leipä (vuoka noin 20 x 10 cm)
Valmistusaika
5 min + kohotusaika 8 t + paistoaika noin 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Vuokaleipä yön yli

Ainekset

3
dl
kylmää vettä
¼
pala tuorehiivaa
1
tl
suolaa
6 dl + 1 rkl
puolikarkeita vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Mittaa vesi kulhoon. Liota hiiva nesteeseen. Hiiva toimii kylmässäkin vedessä, kun kohotusaika on pitkä. Sekoita suola joukkoon.
  2. Sekoita jauhot veteen desilitra kerrallaan. Lisää viimeinen desilitra jauhoja taikinaan kahdessa erässä niin, että ripottelet jauhoja taikinan ja kulhon väliin samalla, kun nostelet taikinaa hellästi käsin tai nuolijalla ja irrotat sitä kulhon reunoista. Taikina on hyvin pehmeä ja melko löysä.
  3. Kaada taikina suoraan silikoniseen leipävuokaan. Laita 1 ruokalusikallinen jauhoja teesiivilään ja jauhot vuokaan taikinan päälle. Nosta leipä jääkaappiin nousemaan yön yli.
  4. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja nosta leipä heti kylmään uuniin. Paista leipää yhteensä noin tunti.

Vinkki! Voit korvata osan jauhoista (jopa 3 dl) graham- tai ruisjauhoilla. Voit käyttää myös sämpyläjauhoja.

Vuoalla on väliä. Silikoninen leipävuoka on tämän leipän valmistukseen paras. Yön yli kohotettu leipä paistuu siinä rapeaksi ilman ylimääräistä rasvaa. Jos käytät kuitenkin alumiinista leipävuokaa, voitele se öljyllä. Se kuitenkin hieman heikentää taikinan kohoamista, sillä öljy on raskasta.

Kommentit (13)

Vierailija

Mikä paistolämpötila?

Vierailija

Uunin lämpötila?

Eetlas

Yleiskoneen ja kiertoilmauunin käyttäjät joutuvat soveltamaan ohjetta. Odottelen heidän ja pinnoitettujen leipävuokien käyttäjien kokemuksia.

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Hei, kiitos tarkkasilmäisille kommentoijille - uunin lämpötila oli unohtunut kirjata mukaan, se on nyt lisätty!

Vierailija

En kyllä sanois että löysä ja pehmeä taikina :D Saati että kaataa sais vuokaan. Tai sit mulla on paha laskuvirhe jauhojen kanssa nyt kahdesti ollu

Vierailija

Toimiiko kuivahiivan kanssa?

Käyttäjä2503
Seuraa 
Liittynyt2.7.2017

Eipä tullut lähellekään luvatun herkullista leipää. Mittasin kaikki aineet huolellisesti (korvasin vinkin mukaan puolet vehnäjauhoista ruisjauhoilla), nostatin ohjeen mukaan ja paistoin kertakäyttöisessä kartonkivuoassa. Lopputuloksena oli likilaskuinen koppura. Mahtaako ohjeen jauhomäärä olla liian suuri, vaikuttaako ruisjauho vai mikä mahtoi mennä näinkin pahasti pieleen?

Mie vaan

Onko kukaan onnistunut teflon vuoassa tekemällä?  

Maarittytti

Mä teen yön-yli-leivän AINA tällä ohjeella:
2,5 dl sämpyläjauhoja
4 dl ruisjauhoja
8 dl vehnäjauhoja
6 dl kylmää vettä
1/2 tuorehiivaa
2,5 tl suolaa
Sekoita hiivapala veteen, kunnes se on sulanut. Lisää jauhot ja suola. Voit myös laittaa esim seesaminsiemeniä tai vastaavaa. Anna hautua liinan/kannen alla aamuun. Kaada taikina jauhotetulle tiskipöydälle ja muotoile pyöreäksi ja laita reunat paljon alla. Anna kohota liinan alla 30 min. Uuni 225 ja sinne pata alusta asti lämpiämään. Mä laitan vähän öljyä padan pojalle. Taikinapallo sellaisenaan pataan ja kansi päälle. 30-35 min ja sitten kanske pois ja 15 min ilman kantta, että tulee rapea pinta.

Keedber
Seuraa 
Liittynyt26.12.2014

Aika pieni taikina, mahtaakohan onnistua puolitoista- tai kaksinkertaisena? Kellään kokemuksia?

Keedber
Seuraa 
Liittynyt26.12.2014

Testasin. Hyvää ja maukasta tuli mutta paranamisen varaa on vielä.
Lisäsin reseptiin 50 % kaikkea ja vehnäjauhoista korvasin 1,5 dl täysjyvävehnällä. Sekoitin taikinan aluksi ohjeen mukaisesti erissä nesteeseen isolla pallovispilällä rauhallisesti pyörivin liikkein, ei vispaten, ja lopuksi isolla nuolijalla. Ohjeen viimeistä vaihetta en tajunnut, koska taikina oli niin löysää. Kaadoin taikinan 2+ litran päällystettyyn metalliseen vuokaan (ylämitat 29 x 13,5 cm, korkeus 7 cm). Jauhotin ja laitoin jääkaappiin. Se oli noussut jo reunoihin asti (vajaa tuplaksi) muutaman tunnin päästä. Jääkappiaika oli noin 12 tuntia, taisi olla liian pitkä, koska taikina oli lässähtänyt. Paistoin ohjeen mukaisesti mutta 1:20 h (mittasin sisälämmöksi 98°C). Leipä oli tarttunut pohjastaan vuokaan ja oli erittäin hankala saada irti ehjänä.
Lopputulos: Hyvän makuinen ja kuohkea leipä vaikka olikin hieman litteä. Rapea kuori.
Opit: Vuoka oli liian laakea ja silikonivuoka on nyt hankintalistalla. Soveltamani taikinan koko tuntuu sopivalta, suolaa voisi kuitenkin lisätä (tl:n sijasta rl). (Sääli, ettei kommentteihin voi lisätä kuvia.)

Vierailija

Kysymys 1: Peitetäänkö vuoka jääkaappikohotuksen ajaksi?
Kysymys 2: Tehdäänkö viiltoja ennen paistoa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Keskikesän kasvispiirakka muistuttaa vanhan ajan kasvion sivua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispiirakka

Ainekset

250
g
voita tai leivontamargariinia
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
ruisjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
1
prk (120 g)
smetanaa
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa (Cantadou)
1
tl
luomusitruunankuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
3–4
nippuporkkanaa
5–6
retiisiä
6
sokeriherneenpalkoa
2
kesäsipulia
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Nypi voi, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi. Kauli taikina leivinpaperin päälle vajaan pellin kokoiseksi levyksi. Nostele reunat koholle, jotta täyte ei karkaa.
  2. Valmista täyte. Sekoita smetana, tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä suola ja pippuri. Levitä täyte taikinalle.
  3. Leikkaa pestyt porkkanat pitkittäin, viipaloi retiisit ja puolita herneenpalot veitsellä. Pätki sipuleista osa varresta pois ja puolita sipulit. Levitä kasvikset täytteen päälle. Sivele ne öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä, sillä uunituore piiras on murenevaa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Keitetyillä uusilla perunoilla ja raakamakkaralla täytetyt rieskapizzat ovat helpoista helpoin kesälounas. Mehevyydestä vastaa pohjalle sivelty vuohenjuustokerma.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunarieskat

Ainekset

4–8
pientä rieskaa
TÄYTE
8–12
keitettyä varhaisperunaa
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
persiljaa
1
dl
oliiviöljyä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
rs (150 g)
vuohentuorejuustoa
2–3
raakamakkaraa
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
persiljaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Viipaloi keitetyt perunat. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja persilja isoon kulhoon. Sekoita joukkoon öljy. Kääntele perunaviipaleet varovasti joukkoon.
  2. Sekoita ranskankerma ja vuohenjuusto keskenään.
  3. Laita rieskat leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle ranskankermakastike. Lisää perunat. Purista raakamakkarat kuorista nokareiksi rieskojen päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Hienonna päälle persiljaa. Tarjoa heti.

 

Hyvä terveys on lisännyt 297 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Viipaloi aterialta yli jääneet uuden sadon perunat Suomi-henkisten lättäleipien päälle tillijogurtin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Helppo

Perunaflatbread

Ainekset

TAIKINA
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
1
rkl
öljyä
TILLIJOGURTTI
2
dl
turkkilaista jogurttia (laktoositonta)
1
rkl
sitruunamehua
½
ruukkua tilliä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
12
keitettyä, uuden sadon perunaa
1
kesäsipuli
2
tl
sormisuolaa
½
ruukkua tilliä

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vesi sekä öljy. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

  2. Mausta jogurtti sitruunamehulla, hienonnetulla tillillä, suolalla ja pippurilla.

  3. Leikkaa keitetyt perunat viipaleiksi. Hienonna kesäsipuli varsineen.

  4. Taputtele taikinasta jauhotetuin käsin neljä noin puolen sentin paksuista litteää leipää. Laita leivät grillin parilapuolelle ja lusikoi jogurtti leiville tasaiseksi kerrokseksi. Lado perunat jogurtin päälle. Kypsennä leipiä keskilämmöllä 5–6 minuuttia grillin kansi suljettuna.

  5. Ripottele valmiille leiville kesäsipulia, sormisuolaa ja hienonna pinnalle runsaasti tuoretta tilliä.