Sekoittamalla valmis! Mummolasta tuttu omenapeltipiirakka onnistuu myös vegaanisena. Kaiken kruunaa rapea murukerros.
Vegaaninen omenapiirakka
Ainekset
Työvaiheet
- Yhdistä jauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda, vaniljasokeri ja suola kulhossa. Lisää jogurtti, öljy ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
- Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille.
- Pese omenat ja leikkaa ne lohkoiksi niin, että siemenkota jää jäljelle. Leikkaa lohkot viipaleiksi.
- Asettele viipaleet taikinan päälle vieri viereen ja painele omenoita hieman niin, että ne uppoavat taikinaan. Ripottele päälle kaneli.
- Valmista muruseos samassa kulhossa kuin taikinakin. Mittaa kulhoon jauhot, sokerit ja leivinjauhe. Sekoita ja lisää öljy. Ripottele muruseos omenoiden päälle. Paista 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla 35-40 minuuttia. Paistoaika vaihtelee riippuen omenoiden määrästä ja uunin tehosta. Tarkkaile paistumista, ettei pinta pääse kärähtämään. Paistotaso takaa, että piirakka kypsyy pohjastaan.
Huom! Jos haluat tehdä piirakasta ei-vegaanisen version tavallisella piimällä, käytä kohotusaineena 1 tl leivinjauhetta ja 1 tl soodaa. Taikinasta tulee happamampi kuin vegaanisella jogurtilla, jolloin emäksistä soodaa tarvitaan enemmän.
Moi! Vaikuttaa kivalta reseptiltä. Tätä on ehdottomasti kokeiltava!
@bilberryhill
Kiva kuulla! Kerro sitten mitä tykkäsit :)
En tiedä mikä meni vikaan, koska piirakkaani tuli aivan kaamea kumipohja tällä ohjeella. Kuohkeus oli kyllä tipotiessään. Oli heitettävä roskiin koko piiras :(
Onpa harmi, kiitos kun kerroit. Mikähän tosiaan meni vikaan? Mitä kaurajugurttia käytit? Niiden happamuuserot voivat toki vaikuttaa asiaan. Kommenttisi innostaa nyt kokeilemaan piirakkaa pienellä soodalisäyksellä... Jos vaikka onnistuisi sitten eri aineksilla varmemmin. Pohja ei siis ole kuohkea vaahdottamalla valmistettujen tapaan, mutta onnistuessaan pehmeä kuitenkin.
Lisäsin nyt ohjeeseen 1/2 tl soodaa, jotta piirakka kohoaa varmemmin myös erityyppisillä maidottomilla jogurteilla.
Ohjeen alussa lukee, että reseptiin tarvitsee 2 desilitraa sokeria, pohjaan sitä ei reseptin mukaan kuitenkaan laitettu (?) Myöhemmin reseptissä lukee, että murupohjaan menee vain 1 dl sokeria. Olisiko toinen desi kuulunut laittaa pohjan taikinaan? Vai kenties ripoteltuna piirakan päälle?
Pahoittelut, sokeri on unohtunut mainita työohjeessa, eli kaikki kuivat aineet sekoitetaan keskenään!
Paras piirakka ikinä! Sopivan kostea ja mehukas. Kaksi kertaa tehty ja vaikka piirakka on tuhti se on mennyt parissa päivässä. Olen kokeillut vegaani margariinia öljyn sijaan ja lopputulos on ihan yhtä hyvä kuin öljyllä. Käykö tämä pohja myös esim. mustikka tai raparperipiirakan teossa?
Onpa hauska kuulla! Toimii varmasti myös muiden piirakoiden pohjana. Ainoa asia, mikä ehkä kannattaa huomioida on, ettei laita marjoja liikaa. Ne ovat kuitenkin kosteampia kuin omput, jolloin saattavat estää taikinaa kohoamasta uunissa. Kiva juttu!