ET-lehti on lisännyt 147 reseptiä.
Linkitetty 171 keittokirjaan.
OHJE Tuula Alajääski KUVA Jarno Kovamäki

Perinteinen mehevä taatelikakku maistuu ihanasti joululta! Kinuskinen maku vain syvenee, kun taatelikakku saa levätä jääkaapissa muutaman päivän.

Klassiseen taatelikakkuun kannattaa hankkia yksi tiivis ja tiiliskivimäinen paketti kuivattuja, kivettömiä taateleita. Tarkista aina taateleita paloitellessasi, ettei joukkoon ole jäänyt kiviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
20 min + 45 min kypsentäminen + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Taatelikakku

Ainekset

1
pkt (250 g)
kivettömiä taateleita
2
dl
sokeria
2
dl
vettä
200
g
voita
1
muna
dl
vehnäjauhoja
1
tl
soodaa
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
Vuokaan
voita ja korppujauhoja
Pinnalle
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Lohko taatelit katti­laan. Tarkista, ettei joukossa ole kiviä. Lisää sokeri ja vesi. Hauduta niin, että taatelit irtoavat toisis­taan ja pehmenevät. Lohko voi joukkoon ja anna sulaa tasaiseksi.
  2. Lisää hieman jäähtyneeseen taateliseokseen muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.
  3. Kumoa taikina voideltuun ja leivitettyyn rengasvuokaan (vetoisuus 1,8 l).
  4. Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 40–50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla: kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis. Älä kypsennä kuivaksi vain varmuuden vuoksi. Anna kakun jäähtyä vuoassaan hetki ennen kumoamista.
  5. Kumoa kakku vadille ja anna jäähtyä. Siivilöi jäähtyneen taatelikakun pinnalle tomusokeria.

 

Kommentit (13)

Gokki

Tekisi mieli tehdä mutta nuo reseptit ovat poikkeuksetta kovin epätarkkoja. Nytkin puhutaan monen aineksen kohdalla vatkaamisesta-, sekoittamisesta ja vispilöinnistä. Mitä on vispilöinti? Tai laita vuoan sisälle leivinpaperi. Riittääkö pelkästään pohjalle, vai pitääkö nousta myös reunoille? Ja pitääkö olla juuri tuon kokoinen vuoka?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi, oletkohan tarkoittanut sen jonkun toisen reseptin yhteyteen? Mielellämme autamme eteenpäin ja tarkennamme ohjeita aina kun tarpeen!

Gokki

Taikapannarin alle tuon kommentin kirjoitin, en tiedä miksi se tuli tämän Taatelikakun oheen.

Merimirjami

Vanhalla ohjeella voi, taatelit, sokeri ja vesi keitetään 10 min. Muutoin sama ohje. Hyvää tulee aina!

Taateli-Jutta

Ei säily niin montaa päivää, että kinuskin maku ehtisi syventyä. Tulee syötyä muutamassa tunnissa. Aivan tajuttoman hyvää!

Tiedosta kiitollinen

Olen tehnyt taatelikakun muuten yllä olevan ohjeen mukaan, mutta kun olen vesi-taatelimassaan lohkonut voin, niin sen jälkeen olen sähkövatkaimella vispannut. Vatkaamisen puolivälissä lisännyt seokseen munan. Saamaani kuohkeaan vaahtoon olen lisännyt muut aineet.

Tuleeko kakusta parempi, jos vain sekoittaa vesi-taateli-voi massaan muut aineet? 

TaatelitoN

Hyvä ohje. Eikun taatelikauppaan. Kiitos.

Kakuntekijä

Vaihdetaan se vesi kookosmaitoon niin tulee todella suussasulavan hyvää

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista ja kysymyksistä! Vaahdotuksesta: se voi toki lisätä kuohkeutta mutta kakku onnistuu mainiosti ilmankin :)

Joululeipuri

Millä tuon ainokaisen munan voisi korvata? Resepti tuntuu muuten tosi löydölle!!

Salme-tädin perintö

Tämä on ikivanha ja ainoa oikea taatelikakun resepti. Kiitos, että se on julkaistu. Ilman tätä ei joulu tule.

Vierailija

Voikohan tehdä tuoreista taateleista?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Voisi kuvitella että onnistuisi pilkotuista tuoreistakin. Tähän käytetyt taatelit ovat kuitenkin sitä kuivinta laatua, joten tuoreita tarvittaisiin hieman enemmän. Lisäksi ne sisältävät enemmän kosteutta, eli keittoaikaa ja/tai kakun kypsennysaikaa kannattaisi lisätä. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistuit!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1940 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Tässä piirakassa ei säästellä maussa: täytteessä kolmea juustoa ja kevään suosikkia eli parsaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Parsa-vuohenjuustopiirakka

Ainekset

1
pkt (400 g)
piirakkataikinaa (pakaste)
3
kananmunaa
1
prk (250 g)
mascarponea
3
rkl
kuohukermaa
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
1
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
200
g
kypsytettyä kovaa juustoa (esim. Gruyère)
500
g
vihreää parsaa
200
g
vuohenjuustoa
lisäksi
kuivattuja herneitä painoksi

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli sulatettu taikina ohuemmaksi. Siirrä se piirakkavuokaan ja laita päälle pala leivinpaperia ja painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä. Paista uunissa 15 minuuttia.
  2. Tee sillä aikaa täyte. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää mascarpone, kuohukerma, sitruunamehu ja sitruunankuori. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Ota pohja pois uunista ja alenna uunin lämpötila 175 asteeseen. Poista herneet ja leivinpaperi esipaistetulta pohjalta. Lusikoi täyte piiraspohjalle. Kypsennä piirasta uunissa 20 minuuttia.
  4. Katkaise parsoista kovat tyvet pois. Viipaloi tai murustele juusto. Laita parsat ja juusto täytteen päälle. Jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt. Peitä foliolla, jos pinta tummuu liikaa. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vinkki Jos haluat piirakkaan vielä lisää rapeutta, ripottele päälle rapeita kurpitsansiemeniä tai paahdettuja pinjansiemeniä.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 594 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Klassikko uudistui! Rapeiden ja pehmeiden kerrosten lumoon perustuvassa britakakussa maistuvat nyt sitruuna ja halva.

Marenki, halva ja sitruunatahna ovat makeita, joten täyte ei kaipaa lisäsokeria.

Brita on parhaimmillaan leivontapäivänä. Voit kuitenkin tehdä pohjan juhlia edeltävänä iltana, säilyttää sen huoneenlämmössä ja täyttää aamulla. Lopputulos on tyrmäävän herkullinen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20
Valmistusaika
1 t + 30 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sitruuna-halvabrita

Ainekset

150
g
voita
dl
sokeria
4
keltuaista (M-kokoisen munan)
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
kuohukermaa
2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
Marenki
4
valkuaista (M-kokoisen munan)
2
dl
sokeria
2
rkl
seesaminsiemeniä
50
g
vaniljahalvaa
Täyte
3
dl
vispikermaa
1
rs (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
2
dl
lemon curdia
2
tl
sitruunankuorta hienoksi raastettuna
50
g
vaniljahalvaa
Pinnalle
50
g
vaniljahalvaa
marenkia

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan yhä vatkaten. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää ne taikinaan yhdessä kerman kanssa. Mausta sitruunankuoriraasteella. Sekoita.
  2. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille tasaiseksi levyksi.
  3. Puhdista ja kuivaa vatkaimet.
  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri vähitellen ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on paksua ja kuohkeaa. Levitä marenkivaahto puhtaalla nuolijalla taikinan päälle aaltoilevaksi kerrokseksi. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja murusteltua halvaa.
  5. Kypsennä kakkupohjaa 175-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.
  6. Valmista täyte. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto, lemon curd ja sitruunankuoriraaste. Vatkaa tasaiseksi ja tarkista maku.
  7. Jaa pohja kolmeen osaan ja nosta yksi levyistä pohjaksi tarjoiluvadille. Levitä päälle puolet täytteestä ja murustele pinnalle halvaa. Nosta täytteen päälle toinen kakkulevy ja täytä samoin. Nosta pinnalle kolmas kakkulevy.
  8. Murustele päälle halvaa ja halutessasi myös marenkia ennen tarjoilua.

Vinkki! Jos jätät ohjeesta halvan ja seesamin pois, saat klassisen britakakun. Lisää silloin marengin päälle mantelilastuja.

Kommentit (0)

Bilberry Hill on lisännyt 35 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
Vadelmamoussekakku kätkee sisälle mehevän ja kuohkean täyteen.
Vadelmamoussekakku kätkee sisälle mehevän ja kuohkean täyteen.
Koristele kakku kukkasin, marjoin ja makeisin.
Koristele kakku kukkasin, marjoin ja makeisin.

Täydellinen täytekakku syntyy myös gluteenittomista, maidottomista ja laktoosittomista aineksista. Kakku sisältää muhkean vadelmamoussetäytteen, sipaisun mehukostuketta ja kuohkean kaurakermakuorrutteen. Koko komeus koristellaan omaan tyyliin, esimerkiksi marjoin, kukkasin ja keksein. Tämä kakku...

Varaa kakun tekemiseen riittävästi aikaa. Kakkupohjan voit valmistaa etukäteen, jolloin kakun tekopäivänä sinulle jää enemmän aikaa itse kakun täyttämiseen ja koristeluun. Resepti kuohkealle gluteenittomalle...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 - 10
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton ja maidoton vadelmamoussekakku

Ainekset

1
kpl
4 munan gluteeniton kakkupohja
Kakun kostutukseen
2 -3
dl
laimennettua marjamehua tai gluteenitonta kauramaitoa
Vadelmamousse
2,5
dl
Aito Kauravispiä
1
dl
Alpro Mild & Creamy soijajogurttia (maustamaton, vanilja tai marja)
1
kpl
kypsä banaani (150 - 180 g)
2 - 3
dl
vadelmahilloa tai -marmeladia (riippuen kuinka makeaa haluat)
4
kpl
liivatelehteä
0,5
dl
laimennettua marjamehua
2 - 3
dl
tuoreita vadelmia, mustikoita tai herukoita
Kakun kuorrute
4
dl
Aito Kauravispiä
2 - 3
rkl
hienoa sokeria
2,5
kpl
liivatelehteä
0,5
dl
kauramaitoa tai vettä
vanilja-aromia (esanssia) oman maun mukaan
Koristeluun, esim.
1
kpl
pinjankukka
3 - 4
kpl
ruusua
3 - 4
kpl
macarons-leivoksia
tuoreita vadelmia, vaaleanpunaisia pehmeitä makeisia, mintun oksia

Työvaiheet

Moussen valmistusohje

1. Vatkaa Kauravispi kuohkeaksi ja lisää mukaan soijajogurtti sekä vadelmahillo.

2. Soseuta kypsä banaani haarukalla, lisää joukkoon ja sekoita tasaiseksi seokseksi.

3. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

4. Lämmitä mehu kiehuvaksi mikrossa, käytä pientä kuppia niin ei tule "hävikkiä".

5. Lisää yksitellen kuumaan nesteeseen pehmenneet ja mahdollisimman kuivaksi puristetut liivatelehdet. Sekoita nestettä samanaikaisesti pikkulusikalla kun lisäät liivatelehdet, niin vältyt paakuilta.

6. Kaada heti kuuma/lämmin liivateneste vadelmamoussen joukkoon ja vatkaa samanaikaisesti sähkövatkaimella. Näin vältyt liivatepaakuilta.

Laita mousse odottamaan hetkeksi jääkaappiin.

Kolmikerroksisen moussekakun kasaaminen ja hyydyttäminen

(paistettu Ø 20 - 21 cm vuoassa)

1. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen kerrokseen.

2. Aseta irtopohjavuoan rengasreuna suoraan kakkuvadille, ilman pohjaa (sulje renkaan salpa). Laita alin kerros kakkupohjasta pohjalle.

3. Kostuta vain hieman alinta kakun pohjaa laimennetulla marjamehulla tai gluteenittomalla kauramaidolla. Alin kerros yleensä vettyy helposti koska nestettä tihkuu pohjalle hieman ylimmästä kerroksista.

4. Laita runsas kerros vadelmamoussea pohjan päälle ja ripottele moussen päälle osa tuoreista marjoista. Tasoita pinta.

5. Laita seuraava kerros kakun pohjasta moussen päälle ja toista sama: Kostuta, laita reilu kerros vadelmamoussea sekä marjoja ja tasoita pinta.

6. Aseta päällimmäinen ja viimeinen kerros kakkupohjasta moussen päälle ja kostuta. Jos vadelmamoussea jäi yli, sipaise loput kakun päälle ja tasoita pinta.

7. Suojaa kakku tuorekelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi, mielellään yön yli.
Täytekakun kuorruttaminen ja koristelu

1. Vatkaa Kauravispi mahdollisimman kovaksi vaahdoksi.

2. Lisää joukkoon sokeri ja vanilja-aromia oman maun mukaan.

3. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

4. Lämmitä vesi tai kauramaito kiehuvaksi mikrossa, käytä pientä kuppia niin ei tule "hävikkiä".

5. Lisää yksitellen kuumaan nesteeseen pehmenneet ja mahdollisimman kuivaksi puristetut liivatelehdet. Sekoita nestettä samanaikaisesti pikkulusikalla kun lisäät liivatelehdet, niin vältyt paakuilta.

6. Kaada heti kuuma/lämmin liivateneste Kauravispin joukkoon ja vatkaa vaahtoa samanaikaisesti sähkövatkaimella. Näin vältyt liivatepaakuilta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria ja/tai vanilja-aromia.

7. Avaa hyytyneen kakun vuoan salpa varovasti, ettei kakun reunat halkea

8. Kuorruta kakun pinta vispivaahdolla haluamallasi tavalla.

Koristele kakku kukilla (pionia ja ruusuja ei voi syödä), vadelmilla, makeisilla ja macarons-leivoksilla. Hyödynnä koristelussa kevään ja kesän aikana villiyrttejä ja syötäviä luonnonkukkia!

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1940 reseptiä.
Linkitetty 67 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Helposta mangokakusta riittää monelle! Ihana suklaapohja yhdistyy raikkaaseen täytteeseen saumattomasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15-20 palaa
Valmistusaika
40 min + kypsennys 1½ t + hyytyminen 6 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

XL mango-juustokakku

Ainekset

150
g
voita huoneenlämpöisenä
1
dl
fariinisokeria
1
kananmuna
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
2
prk (à 250 g)
rahkaa
3
prk (à 200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
5
kananmunaa
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
1
limetin mehu
¼
tl
suolaa
kiille
2
liivatelehteä
1
ps (300 g)
mangokuutioita pakasteesta
1
rkl
sokeria
1
limetin mehu
koristeeksi syötäviä kukkia (esim. orvokkeja tai pelargonioita)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita pehmeä voi ja sokeri yhteen. Lisää sekoittaen kananmuna. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan.
  3. Painele taikina kertakäyttöiseen korkeareunaiseen alumiinivuokaan (26 x 30 cm) tai vastaavaan irtopohjaiseen vuokaan.
  4. Esipaista pohjaa 10 minuuttia. Tee sillä välin täyte. Sekoita rahka, tuorejuusto, kananmunat ja sokerit sähkövatkaimella tasaiseksi. Purista limetistä mehu ja lisää se suolan kanssa täytteeseen. Kaada täyte vuokaan.
  5. Paista kakkua noin 60 minuuttia. Käännä uunista lämpö pois ja anna kakun hyytyä jäähtyvässä uunissa noin 20 minuuttia.
  6. Tee kiille. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan 5 minuutiksi. Soseuta mangot sauvasekoittimella tasaiseksi. Purista limetin mehu ja kuumenna se kattilassa. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja lisää ne kuumaan mehuun liukenemaan. Kaada liivateseos soseutetun mangon joukkoon ja sekoita huolella.
  7. Kaada kiille juustokakun pintaan. Anna kakun hyytyä viileässä seuraavaan päivään. Koristele kakku syötävillä kukilla.

Kommentit (2)

Vierailija

Voikohan tämän pakastaa ilman kuorrutetta?

Helppo?

Tämä ei ole todellakaan mikään helppo. Perinteinen hyydytetty juustokakku on paljon helpompi.