ET-lehti on lisännyt 335 reseptiä.
Linkitetty 797 keittokirjaan.
OHJE Tuula Alajääski KUVA Jarno Kovamäki

Perinteinen mehevä taatelikakku maistuu ihanasti joululta! Kinuskinen maku vain syvenee, kun taatelikakku saa levätä jääkaapissa muutaman päivän.

Taatelikakun suosio perustuu osin makumuistoihin. Monella joulun kahvipöytään on kuulunut aina mehevä, tummanpuhuva ja ihanan makea kakku, joka hupenee vadilta viipale kerrallaan.

Oheinen perinteisen taatelikakun resepti kuuluu Soppa365:n kestosuosikkeihin. Kakku valmistetaan keittämällä kuivattuja taateleita sokerilla maustetussa vedessä, kunnes ne pehmenevät. Parhaiten tarkoitukseen sopivat napakkaan tiiliskiven muotoiseen pakettiin käärityt taatelit. Vaikka taatelit ovat kivettömiä, niitä paloitellessa on hyvä varmistua, ettei joukkoon ole eksynyt kiviä.

Kiehuessaan taatelit imaisevat nesteen ja pehmenevät. Kuumaan seokseen sekoitetaan voi, joka sulaa ja samalla jäähdyttää taatelimassan. Tämän jälkeen lisätään muut ainekset.

Kakku saa kypsyä rengasvuoassa uunissa kolme varttia tai vajaan tunnin. Kun kakkuun tökättyyn tikkuun tarttuu vain meheviä murusia, kakku on valmis.

Jääkaapissa kakku säilyy kuvun alla useita päiviä ja vain mehevöityy entisestään.

Vinkki! Klassiseen taatelikakkuun kannattaa hankkia yksi tiivis ja tiiliskivimäinen paketti kuivattuja, kivettömiä taateleita. Tarkista aina taateleita paloitellessasi, ettei joukkoon ole jäänyt kiviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
20 min + 45 min kypsentäminen + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Taatelikakku

Ainekset

1
pkt (250 g)
kivettömiä taateleita
2
dl
sokeria
2
dl
vettä
200
g
voita
1
muna
dl
vehnäjauhoja
1
tl
soodaa
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
Vuokaan
voita ja korppujauhoja
Pinnalle
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Lohko taatelit katti­laan. Tarkista, ettei joukossa ole kiviä. Lisää sokeri ja vesi. Hauduta niin, että taatelit irtoavat toisis­taan ja pehmenevät. Lohko voi joukkoon ja anna sulaa tasaiseksi.
  2. Lisää hieman jäähtyneeseen taateliseokseen muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.
  3. Kumoa taikina voideltuun ja leivitettyyn rengasvuokaan (vetoisuus 1,8 l).
  4. Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 40–50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla: kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis. Älä kypsennä kuivaksi vain varmuuden vuoksi. Anna kakun jäähtyä vuoassaan hetki ennen kumoamista.
  5. Kumoa kakku vadille ja anna jäähtyä. Siivilöi jäähtyneen taatelikakun pinnalle tomusokeria.

 

Kommentit (43)

Gokki

Tekisi mieli tehdä mutta nuo reseptit ovat poikkeuksetta kovin epätarkkoja. Nytkin puhutaan monen aineksen kohdalla vatkaamisesta-, sekoittamisesta ja vispilöinnistä. Mitä on vispilöinti? Tai laita vuoan sisälle leivinpaperi. Riittääkö pelkästään pohjalle, vai pitääkö nousta myös reunoille? Ja pitääkö olla juuri tuon kokoinen vuoka?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi, oletkohan tarkoittanut sen jonkun toisen reseptin yhteyteen? Mielellämme autamme eteenpäin ja tarkennamme ohjeita aina kun tarpeen!

Gokki

Taikapannarin alle tuon kommentin kirjoitin, en tiedä miksi se tuli tämän Taatelikakun oheen.

Merimirjami

Vanhalla ohjeella voi, taatelit, sokeri ja vesi keitetään 10 min. Muutoin sama ohje. Hyvää tulee aina!

Taateli-Jutta

Ei säily niin montaa päivää, että kinuskin maku ehtisi syventyä. Tulee syötyä muutamassa tunnissa. Aivan tajuttoman hyvää!

Tiedosta kiitollinen

Olen tehnyt taatelikakun muuten yllä olevan ohjeen mukaan, mutta kun olen vesi-taatelimassaan lohkonut voin, niin sen jälkeen olen sähkövatkaimella vispannut. Vatkaamisen puolivälissä lisännyt seokseen munan. Saamaani kuohkeaan vaahtoon olen lisännyt muut aineet.

Tuleeko kakusta parempi, jos vain sekoittaa vesi-taateli-voi massaan muut aineet? 

TaatelitoN

Hyvä ohje. Eikun taatelikauppaan. Kiitos.

Kakuntekijä

Vaihdetaan se vesi kookosmaitoon niin tulee todella suussasulavan hyvää

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista ja kysymyksistä! Vaahdotuksesta: se voi toki lisätä kuohkeutta mutta kakku onnistuu mainiosti ilmankin :)

Joululeipuri

Millä tuon ainokaisen munan voisi korvata? Resepti tuntuu muuten tosi löydölle!!

Salme-tädin perintö

Tämä on ikivanha ja ainoa oikea taatelikakun resepti. Kiitos, että se on julkaistu. Ilman tätä ei joulu tule.

Vierailija

Voikohan tehdä tuoreista taateleista?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Voisi kuvitella että onnistuisi pilkotuista tuoreistakin. Tähän käytetyt taatelit ovat kuitenkin sitä kuivinta laatua, joten tuoreita tarvittaisiin hieman enemmän. Lisäksi ne sisältävät enemmän kosteutta, eli keittoaikaa ja/tai kakun kypsennysaikaa kannattaisi lisätä. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistuit!

Laala

Eka kerta tällä ohjeella ja varmaan paras taatelikakku mitä olen syönyt.Ja mahtavaa jo heti seuraavana päivänä.

Beti boop

Laitoin taateli tilalle viikuna ja korpujauhe kookoshiutaleita, tuli älyttömän hyvä ☺️

TittaO

Aikalailla sama kuin ikivanha mummun taatelikakkuohje, mutta ilman hapantuotetta.
Tein sydämen mallisiin muffinivuokiin, kun menevät lahjaksi ☺️
Omiani tein seuraavasti:
Puolet sokerista fariinisokeria, vaniljasokeria 1 rkl, noin desi Alpron maustamatonta soijajogurttia.
100 g laktoositonta leivontarasvaa ja 1 dl juoksevaa kasviöljyvalmistetta. Joulun kunniaksi vähän piparkakkumaustettu 😁 Paistoin noin 30 min.
Munan voi korvata survotulla, reilun kokoisella kypsällä banaanilla
Tuoksut olivat ainakin hyvät.

Jaana1

Miten pitkään taatelikakkua säilyy? Käsitykseni mukaan maku paranee ajan myötä? Säilytetäänkö viileässä peitettynä vai miten?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi! Kakku säilyy hyvin tiiviillä kuvulla peitettynä tai pakastepussiin käärittynä jääkaapissa ja maku tosiaan vain paranee. Jääkaapissa kakku säilyy ainakin viisi päivää, jopa viikon. Muutaman päivän kakku säilyy mainiosti huoneenlämmössäkin!

Tärkeintä on suojata kakku hyvin muilta jääkaapin tuoksuilta, ettei se imaise niitä itseensä.

Kakun voi hyvin myös pakastaa.

cecilia

Miksi kakussa on soodaa ?  Olen aina luullut, että soodaa laitetaan, kun reseptissä on maitotuotetta. 

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, soodaa lisätään taikinaan silloin, kun joukossa on happamia aineksia, mausteita tai siirappia, jotka happamoittavat taikinaa. Tässä tapauksessa ainoa taikinan hapahko aines ovat taatelit, joten voit korvata soodan halutessasi myös leivinjauheella.

Yleensä leivinjauhetta tarvitaan soodaan verrattuna kaksinkertainen määrä, mutta tässä tapauksessa korvaisin kohotusaineet 1 tl soodaa ja 1 tl leivinjauhetta 2½ teelusikallisella leivinjauhetta.

Kohotusainetta tarvitaan melko paljon, koska taikina valmistuu sekoittamalla eikä vaahdottamalla.

herkkua

On hyvä tämäkin,mutta itse teen taatelikakun Teija Sopasen ohjeen mukaan,siinä taateli,voi ja  vesi keitetään soseeksi,joka lisätään kananmuna,sokeri vaahtoon ja siihen 1di kermaviiliä ja sitten jauhot,johon sekotettu sooda ja leivinjauhe,resepti oli pirkka lehdessä v.94,on tosi hyvä

Vierailija

Mihin ihmeeseen tarvitaan taatelikakkuun vielä sokeria? Taateli on itsessään hyvin makea eikä kaipaa sokeria yhtään. Keitetään ja maustetaan kevyesti esim. vaniljalla. Annetaan jäähtyä ja loraus rommia tai konjakkia. Ja taatusti tulee taatelikakku joka maistuu. Ihme tapa pilata kaikki järjettömällä määrällä sokeria...

PiP

Tämä on vanha, älyttömän hyvä moneen kertaan tehty taatelikakun resepti, omassani tosin lukee 2 kananmunaa. Itse keitän vesi-sokeri-taateliseosta pitkään (n. 30-40 minuuttia) matalalla lämmöllä, tulee ihanan pehmeä seos. Kattilan päällä pitää olla kansi, muuten loppuvaiheessa pulputtaa hellalle (olen tarvittaessa lisännyt vähän vettä). Parasta kakkua ikinä!

Susse_2
Seuraa 
Liittynyt12.1.2016

Hei
Kuinka kauan tämä taatelikakku säilyy ? Säilytetäänkö jääkaapissa ?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kakku säilyy huoneenlämmössäkin, mutta jääkaapissa tiiviin kuvun alla paremmin. Siellä kakku säilyy mehevänä ja hyvänä ainakin viisi päivää, jopa kauemmin.

EijaSi

Hei, simppeli ohje, vaan onko hieman liiankin? Yleensä sooda tulee hapanmaitotuotteen kanssa, joten kuuluuko lisätä vaikkapa 2 dl kermaviiliä?

Susse_2
Seuraa 
Liittynyt12.1.2016

Kiitos Emilia tiedosta. Leivon sitt tämän kakun huomenna !

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

EijaSi: jos haluat katsoa aiemmat kysymykset, niissä keskusteltiin juuri kohotusaineesta!

Eli lopunkin soodan voi halutessaan vaihtaa leivinjauheeseen, koska kakussa ei tosiaan ole taateleiden lisäksi juuri muuta happamuutta lisäävää ainesta. Kermaviiliä ei kuitenkaan kannata lisätä taikinaan sellaisenaan lisäämättä vastaavasti muita aineksia kuten jauhoja ja kananmunia. Näillä reseptin ainesuhteilla tämä kakku toimii mainiosti ja on tosiaan sellainen mukavan helppotekoinen :)

Ex-mestarileipuri

Hei! Olen jo monen vuoden ajan tehnyt juuri tämän reseptin mukaisen taatelikakun. Ja aina on onnistunut erinomaisesti. Viime aikoina leivotut kakut eivät enää. Kakku lätsähtää keskeltä uunista otettuani. Nykyään AINA tapahtuu niin. Tänäänkin tein pyöreään, en rengasvuokaan, niin kakun keskellä on kuin reikä. Nyt täytyy olla niin, että jokin minun aine ei ole enää sellaista kuin pitäisi! MIKÄ AINESOSA SE VOISIOLLA. Enää en usko, että vika olisi leipurissa, kun joka kerta on käynyt näin viime aikoina.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Onpa kummallinen ilmiö! Rengasvuoka on ainakin tällaisen kakun paistamisessa varmempi valinta, kun lämpö siirtyy kakkutaikinaan myös keskeltä "torven" kautta.

Nyt tulee veikkaus: voisiko olla, että soodassa on paakkuja? Joskus siihen tulee kokkareita kosteudesta johtuen, eikä se enää sekoitu tasaisesti kuiviin aineisiin ja niiden mukana taikinaan.

Vierailija

Tein tämän kakun joululahjaksi miehelleni, koska hän tykkää taatelikakusta. En ole mikään leipuri enkä itse oikein näistä perinteisistä kakuista tykkää. Paitsi nyt. Maistoin pienen palan, ja se oli siinä. Kakku syötiinkin sitten puoliksi. Todella hyvää.

Aloittelijaleipuri

Miten paistetaan neliskanttisessa leipävuokassa?

Vegeilijä

Kokeilin taatelikakkuun vehnäjauhojen sijasta kikhernejauhoa ja puolitin rasvan ja sokerin.
Kakku ei noussut niin hyvin kuin taatelikakku yleensä. Maku oli kuitenkin aika hyvä!

Yrsa

En asu Suomessa joten en tiedä mitä taatelitiiliskivellä tarkoitetaan. Käytän taatelileivonnaisiin pehmeää kivetöntä valmista "taatelimassaa" mutta taateleiden pehmentäminen ohjeen mukaan on tietenkin pikkujuttu. Kananmunan voi halutessaan korvata vaikka omenasoseella. Käsittääkseni tässä käytetään munaa sidonta-aineena eikä kuohkeuden luomiseen.

Vierailija

Hyvä että tässä ohjeessa kerrotaan vuoan koko. Joskus lukee vain vuoka tai pellillinen. Itselläni on sattumalta juuri kuvassa näkyvä Nordic Ware-vuoka joten tein kakun siihen. Tulos oli yhtä kaunis kuin kuvassa ja todella hyvän makuinen. En ole ennen leiponut taatelikakkua mutta aion leipoa nyt pari kolme jouluksi.

Vierailija

Mikä lämpötila kiertoilmauuniin? 175?

Vierailija

Minun mielestä 1 dl sokeria riittää. Taatelit ovat älyttömän makeita. En pidä äklömakeasta muutenkaan

Seijan ohje on luotto-ohje, tä...

Hyvä ohje.

Yleensä teen itse niin, että laitan taatelit ja veden kattilaan ja lämmitän/kiehautan n. 15 min liedellä, kunnes seos pehmenee. Sitten vähän jäähdytän seosta ulkona, jonka jälkeen sähkövatkaimella vatkaan kunnes väri muuttuu vaaleaksi ja seos pehmeäksi. Tämä myös viilentää massan. Tämän jälkeen lisään voisulan, sitten kuiva-aineet ja kuohukerman (Sopan ohjeessa tätä ei ole, mutta omassa luotto-ohjeessani on) vuorotellen. Sokeria laitan noin 0,75 dl. Paisto uunissa 175 astetta alatasolla n. 45-50 min.

Tulee ihanan kinuskista ja pehmeää. Jouluksi teen useampaa päivää ennen tarjoilua, jotta ehtii "maustumaan" kunnolla.

Mukavaa joulunaikaa!

Naminami
Seuraa 
Liittynyt17.2.2015

Hei Ex-Mestarileipuri! Oletko hankkinut uusia vuokia? Niitä on nykyään monenlaisista materiaaleista valmistettuja, silikonista keramiikkaan. Paistoajat ja lämpötilakin vaihtelee vuoan mukaan.
Jostain luin että kakku vuokineen pitää tiputtaa pöydälle n 30 cm korkeudelta suoraan uunista otettuna, mikäli tahtoo estää lätsähtämästä uunista otettuna. Uunista otettu kakku sisältää vesihöyrä joka poistuu kun sen ottaa pois uunista. Kun kakun pudottaa siihen muodostuu uusia kanavia jotka täyttyvät ilmalla. Tiedä häntä...mutta kannattaa kokeilla mikäli kakut lätsähtävät uunista oton jälkeen.

Pii

Vaihdoin veden kahviksi ja puolet sokerista fariinisokeriksi. Mausteeksi loraus (3-4 rkl) konjakkia - muutoin samat ainekset NAM!

Käyttäjä39565
Seuraa 
Liittynyt9.8.2022

Tänään tein taatelikakun en vielä maistanut, mutta tiedän, että se on hyvää. Ohjeessa sanottiin vuoka 1,8 L olisi mahtunut 1L vuokaan.

Vierailija

Tämä resepti on juuri sellaisenaan paras, en ymmärrä noita kummallisia kommentteja aineksien vaihdoista. Tämä on perinteinen mummon kakku ja parhaimmillaan näin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3412 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Satsi taikinaa riittää juuri sopivasti täyttämään yhden pellin pienillä sämpylöillä, ja samalla kypsyy myös pari kiekkoa kermaisen täyteläistä camembert-juustoa. Tämä leipä on kuin tehty ison porukan illanviettoon. Dippaa ja haukkaa!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen, 40 min
Valmistusaika
30 min + kohotus ja paistaminen 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Dippisämpylät ja kuuma camembert

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje alla)
2
kiekkoa (à 250 g)
camembert-juustoa puukorissa
VOITELUUN
1
rkl
hunajaa
1
rkl
vettä
KARAMELLISOITU KEVÄTSIPULI
5
ohutvartista kevätsipulia
2
rkl
voita
1
rkl
balsamiviinietikkaa
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada kohonnut taikina alustalle ja jaa kahteen osaan. Pyörittele ne pitkiksi tangoiksi ja jaa kumpikin 20 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin 1–2 cm tilaa. Jätä sämpylöiden lomaan myös kolot juustoille.

  3. Poista pakkauspaperi juustojen ympäriltä. Laita juustot takaisin puisiin koreihinsa ja nosta korit sämpylöiden keskelle pellille. Peitä pelti liinalla ja anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia.

  4. Yhdistä hunaja ja vesi, ja sivele sämpylät seoksella. Kypsennä sämpylöitä ja juustokiekkoja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kevätsipulit noin 1 cm:n paloiksi. Sulata voi pannulla ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää etikka, hunaja ja suola ja jatka paistamista noin minuutti koko ajan sekoittaen. Lusikoi karamellisoitu sipuli kuumien juustokiekkojen päälle tai tarjoa erikseen.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1192 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Pikkutomaatit ovat pitsan päällä makeita kuin kirsikat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + 2–3 t
Vaikeustaso
Helppo

Tomaatti-mozzarellapitsat

Ainekset

4
pakastettua pitsataikinapalloa, esim. Fazer (yht. 600 g)
Tomaattikastike
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
1
rkl
ndujaa eli salamilevitettä
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
pilkottua rosmariinia
1
rkl
tummaa balsamicoa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouheena
Lisäksi
2
palloa mozzarellaa
kirsikkatomaatteja
rosmariinin oksia

Työvaiheet

  1. Ota taikinapallot sulamaan huoneenlämpöön 2–3 tunniksi tai yön yli jääkaappiin.
  2. Lisää tomaattimurska kattilaan. Lisää joukkoon nduja, silputtu valkosipuli ja rosmariini. Hauduta kastiketta 20 minuuttia, kunnes se on sopivan paksua levitettäväksi pitsalle.
  3. Lisää balsamico, suola ja pippuri. Anna jäähtyä.
  4. Laita pelti uuniin. Kuumenna uuni 250 asteeseen.
  5. Kauli taikinapalloista pitsapohjat leivinpaperille. Levitä päälle tomaattikastiketta ja revi mozzarellaa. Lisää kirsikkatomaatit ja rosmariinin oksat.
  6. Vedä pitsat leivinpaperin avulla kuumalle uunipannulle. Paista noin 10 minuuttia.

Vinkki! Tomaattikastikkeen voi tehdä jo edellisenä päivänä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3412 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Jos himoitset paistopisteiden valkosipulivoipatonkia, ihastut tähän kotiversioon ikihyviksi. Patongin täytteeksi tuleva voi sekoitetaan paahdetuista valkosipulinkynsistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus, kypsennys ja jäähdytys 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulivoipatongit

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje)
TÄYTE
2
(pienehköä) valkosipulia
1
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku lehtipersiljaa
125
g
voita huoneenlämpöisenä

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada taikina alustalle ja jaa se 4 palaan. Pyörittele palat pellin pituisiksi patongeiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle kahdelle pellille (2 patonkia per pelti). Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

  3. Leikkaa valkosipulien suiposta päästä pieni lakki pois. Kaada loraus oliiviöljyä sipuleiden sisään. Laita sipulit leivän viereen pellille.

  4. Kypsennä patonkeja ja valkosipuleja 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Anna patonkien jäähtyä 15–20 minuuttia ennen täyttämistä.

  5. Purista valkosipulinkynnet kuoresta kulhoon ja hienonna niiden rakenne haarukalla. Hienonna lehtipersilja ja lisää se voin kanssa valkosipulinkynsien joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

  6. Leikkaa patonkeihin syviä viiltoja noin 1½ cm:n välein. Jaa täyte patonkien viiltoihin. Jos täytettä jää yli, hiero loppu patonkien päälle. Paahda patonkeja 225-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Tarjoa heti. Vinkki Valkosipulia saa olla täytteessä reippaasti, sillä paahtaminen tekee sen mausta pehmeän.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1192 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Puurontähteet jalostuvat vohveleiksi, jotka maistuvat paksun jugurtin ja raikkaiden sitrusten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Puurovohvelit

Ainekset

6
dl
kylmää kaurapuuroa
2
munaa
2
dl
maitoa
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
kurkumaa
2
rkl
öljyä
Lisäksi
4
mandariinia
2
appelsiinia
1
verigreippi
4
dl
turkkilaista jugurttia
(1
rkl
sokeria)
n. 1½
dl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Jos puuro on suolatonta, lisää myös 1 tl suolaa.
  2. Valmistele lisukkeet. Kuori ja viipaloi hedelmät. Mausta halutessasi jugurtti sokerilla.
  3. Paista taikina kauniin ruskeiksi vohveleiksi vohveliraudalla. Sipaise raudan paistopinnoille öljyä pullasudilla ennen jokaisen vohvelin kypsennystä.
  4. Nauti vohvelit kuumina ja rapeina jugurtin, sitrusten ja juoksevan hunajan kera.

Vinkki! Voit paistaa taikinasta myös lettuja, mutta käytä paistamisessa vähän tavallista enemmän rasvaa.