Perinteinen mehevä taatelikakku maistuu ihanasti joululta! Kinuskinen maku vain syvenee, kun taatelikakku saa levätä jääkaapissa muutaman päivän.
Taatelikakun suosio perustuu osin makumuistoihin. Monella joulun kahvipöytään on kuulunut aina mehevä, tummanpuhuva ja ihanan makea kakku, joka hupenee vadilta viipale kerrallaan.
Oheinen perinteisen taatelikakun resepti kuuluu Soppa365:n kestosuosikkeihin. Kakku valmistetaan keittämällä kuivattuja taateleita sokerilla maustetussa vedessä, kunnes ne pehmenevät. Parhaiten tarkoitukseen sopivat napakkaan tiiliskiven muotoiseen pakettiin käärityt taatelit. Vaikka taatelit ovat kivettömiä, niitä paloitellessa on hyvä varmistua, ettei joukkoon ole eksynyt kiviä.
Kiehuessaan taatelit imaisevat nesteen ja pehmenevät. Kuumaan seokseen sekoitetaan voi, joka sulaa ja samalla jäähdyttää taatelimassan. Tämän jälkeen lisätään muut ainekset.
Kakku saa kypsyä rengasvuoassa uunissa kolme varttia tai vajaan tunnin. Kun kakkuun tökättyyn tikkuun tarttuu vain meheviä murusia, kakku on valmis.
Jääkaapissa kakku säilyy kuvun alla useita päiviä ja vain mehevöityy entisestään.
Vinkki! Klassiseen taatelikakkuun kannattaa hankkia yksi tiivis ja tiiliskivimäinen paketti kuivattuja, kivettömiä taateleita. Tarkista aina taateleita paloitellessasi, ettei joukkoon ole jäänyt kiviä.
Taatelikakku
Ainekset
Työvaiheet
- Lohko taatelit kattilaan. Tarkista, ettei joukossa ole kiviä. Lisää sokeri ja vesi. Hauduta niin, että taatelit irtoavat toisistaan ja pehmenevät. Lohko voi joukkoon ja anna sulaa tasaiseksi.
- Lisää hieman jäähtyneeseen taateliseokseen muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.
- Kumoa taikina voideltuun ja leivitettyyn rengasvuokaan (vetoisuus 1,8 l).
- Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 40–50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla: kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis. Älä kypsennä kuivaksi vain varmuuden vuoksi. Anna kakun jäähtyä vuoassaan hetki ennen kumoamista.
- Kumoa kakku vadille ja anna jäähtyä. Siivilöi jäähtyneen taatelikakun pinnalle tomusokeria.
Tekisi mieli tehdä mutta nuo reseptit ovat poikkeuksetta kovin epätarkkoja. Nytkin puhutaan monen aineksen kohdalla vatkaamisesta-, sekoittamisesta ja vispilöinnistä. Mitä on vispilöinti? Tai laita vuoan sisälle leivinpaperi. Riittääkö pelkästään pohjalle, vai pitääkö nousta myös reunoille? Ja pitääkö olla juuri tuon kokoinen vuoka?
Kiitos kommentistasi, oletkohan tarkoittanut sen jonkun toisen reseptin yhteyteen? Mielellämme autamme eteenpäin ja tarkennamme ohjeita aina kun tarpeen!
Taikapannarin alle tuon kommentin kirjoitin, en tiedä miksi se tuli tämän Taatelikakun oheen.
Vanhalla ohjeella voi, taatelit, sokeri ja vesi keitetään 10 min. Muutoin sama ohje. Hyvää tulee aina!
Ei säily niin montaa päivää, että kinuskin maku ehtisi syventyä. Tulee syötyä muutamassa tunnissa. Aivan tajuttoman hyvää!
Olen tehnyt taatelikakun muuten yllä olevan ohjeen mukaan, mutta kun olen vesi-taatelimassaan lohkonut voin, niin sen jälkeen olen sähkövatkaimella vispannut. Vatkaamisen puolivälissä lisännyt seokseen munan. Saamaani kuohkeaan vaahtoon olen lisännyt muut aineet.
Tuleeko kakusta parempi, jos vain sekoittaa vesi-taateli-voi massaan muut aineet?
Hyvä ohje. Eikun taatelikauppaan. Kiitos.
Vaihdetaan se vesi kookosmaitoon niin tulee todella suussasulavan hyvää
Kiitos kommenteista ja kysymyksistä! Vaahdotuksesta: se voi toki lisätä kuohkeutta mutta kakku onnistuu mainiosti ilmankin :)
Millä tuon ainokaisen munan voisi korvata? Resepti tuntuu muuten tosi löydölle!!
Tämä on ikivanha ja ainoa oikea taatelikakun resepti. Kiitos, että se on julkaistu. Ilman tätä ei joulu tule.
Voikohan tehdä tuoreista taateleista?
Voisi kuvitella että onnistuisi pilkotuista tuoreistakin. Tähän käytetyt taatelit ovat kuitenkin sitä kuivinta laatua, joten tuoreita tarvittaisiin hieman enemmän. Lisäksi ne sisältävät enemmän kosteutta, eli keittoaikaa ja/tai kakun kypsennysaikaa kannattaisi lisätä. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistuit!
Eka kerta tällä ohjeella ja varmaan paras taatelikakku mitä olen syönyt.Ja mahtavaa jo heti seuraavana päivänä.
Laitoin taateli tilalle viikuna ja korpujauhe kookoshiutaleita, tuli älyttömän hyvä ☺️
Aikalailla sama kuin ikivanha mummun taatelikakkuohje, mutta ilman hapantuotetta.
Tein sydämen mallisiin muffinivuokiin, kun menevät lahjaksi ☺️
Omiani tein seuraavasti:
Puolet sokerista fariinisokeria, vaniljasokeria 1 rkl, noin desi Alpron maustamatonta soijajogurttia.
100 g laktoositonta leivontarasvaa ja 1 dl juoksevaa kasviöljyvalmistetta. Joulun kunniaksi vähän piparkakkumaustettu 😁 Paistoin noin 30 min.
Munan voi korvata survotulla, reilun kokoisella kypsällä banaanilla
Tuoksut olivat ainakin hyvät.
Miten pitkään taatelikakkua säilyy? Käsitykseni mukaan maku paranee ajan myötä? Säilytetäänkö viileässä peitettynä vai miten?
Kiitos kysymyksestäsi! Kakku säilyy hyvin tiiviillä kuvulla peitettynä tai pakastepussiin käärittynä jääkaapissa ja maku tosiaan vain paranee. Jääkaapissa kakku säilyy ainakin viisi päivää, jopa viikon. Muutaman päivän kakku säilyy mainiosti huoneenlämmössäkin!
Tärkeintä on suojata kakku hyvin muilta jääkaapin tuoksuilta, ettei se imaise niitä itseensä.
Kakun voi hyvin myös pakastaa.
Miksi kakussa on soodaa ? Olen aina luullut, että soodaa laitetaan, kun reseptissä on maitotuotetta.
Kiitos kysymyksestäsi, soodaa lisätään taikinaan silloin, kun joukossa on happamia aineksia, mausteita tai siirappia, jotka happamoittavat taikinaa. Tässä tapauksessa ainoa taikinan hapahko aines ovat taatelit, joten voit korvata soodan halutessasi myös leivinjauheella.
Yleensä leivinjauhetta tarvitaan soodaan verrattuna kaksinkertainen määrä, mutta tässä tapauksessa korvaisin kohotusaineet 1 tl soodaa ja 1 tl leivinjauhetta 2½ teelusikallisella leivinjauhetta.
Kohotusainetta tarvitaan melko paljon, koska taikina valmistuu sekoittamalla eikä vaahdottamalla.
On hyvä tämäkin,mutta itse teen taatelikakun Teija Sopasen ohjeen mukaan,siinä taateli,voi ja vesi keitetään soseeksi,joka lisätään kananmuna,sokeri vaahtoon ja siihen 1di kermaviiliä ja sitten jauhot,johon sekotettu sooda ja leivinjauhe,resepti oli pirkka lehdessä v.94,on tosi hyvä
Mihin ihmeeseen tarvitaan taatelikakkuun vielä sokeria? Taateli on itsessään hyvin makea eikä kaipaa sokeria yhtään. Keitetään ja maustetaan kevyesti esim. vaniljalla. Annetaan jäähtyä ja loraus rommia tai konjakkia. Ja taatusti tulee taatelikakku joka maistuu. Ihme tapa pilata kaikki järjettömällä määrällä sokeria...
Tämä on vanha, älyttömän hyvä moneen kertaan tehty taatelikakun resepti, omassani tosin lukee 2 kananmunaa. Itse keitän vesi-sokeri-taateliseosta pitkään (n. 30-40 minuuttia) matalalla lämmöllä, tulee ihanan pehmeä seos. Kattilan päällä pitää olla kansi, muuten loppuvaiheessa pulputtaa hellalle (olen tarvittaessa lisännyt vähän vettä). Parasta kakkua ikinä!
Hei
Kuinka kauan tämä taatelikakku säilyy ? Säilytetäänkö jääkaapissa ?
Kakku säilyy huoneenlämmössäkin, mutta jääkaapissa tiiviin kuvun alla paremmin. Siellä kakku säilyy mehevänä ja hyvänä ainakin viisi päivää, jopa kauemmin.
Hei, simppeli ohje, vaan onko hieman liiankin? Yleensä sooda tulee hapanmaitotuotteen kanssa, joten kuuluuko lisätä vaikkapa 2 dl kermaviiliä?
Kiitos Emilia tiedosta. Leivon sitt tämän kakun huomenna !
Kiva kuulla, ei kestä!
EijaSi: jos haluat katsoa aiemmat kysymykset, niissä keskusteltiin juuri kohotusaineesta!
Eli lopunkin soodan voi halutessaan vaihtaa leivinjauheeseen, koska kakussa ei tosiaan ole taateleiden lisäksi juuri muuta happamuutta lisäävää ainesta. Kermaviiliä ei kuitenkaan kannata lisätä taikinaan sellaisenaan lisäämättä vastaavasti muita aineksia kuten jauhoja ja kananmunia. Näillä reseptin ainesuhteilla tämä kakku toimii mainiosti ja on tosiaan sellainen mukavan helppotekoinen :)
Hei! Olen jo monen vuoden ajan tehnyt juuri tämän reseptin mukaisen taatelikakun. Ja aina on onnistunut erinomaisesti. Viime aikoina leivotut kakut eivät enää. Kakku lätsähtää keskeltä uunista otettuani. Nykyään AINA tapahtuu niin. Tänäänkin tein pyöreään, en rengasvuokaan, niin kakun keskellä on kuin reikä. Nyt täytyy olla niin, että jokin minun aine ei ole enää sellaista kuin pitäisi! MIKÄ AINESOSA SE VOISIOLLA. Enää en usko, että vika olisi leipurissa, kun joka kerta on käynyt näin viime aikoina.
Onpa kummallinen ilmiö! Rengasvuoka on ainakin tällaisen kakun paistamisessa varmempi valinta, kun lämpö siirtyy kakkutaikinaan myös keskeltä "torven" kautta.
Nyt tulee veikkaus: voisiko olla, että soodassa on paakkuja? Joskus siihen tulee kokkareita kosteudesta johtuen, eikä se enää sekoitu tasaisesti kuiviin aineisiin ja niiden mukana taikinaan.
Tein tämän kakun joululahjaksi miehelleni, koska hän tykkää taatelikakusta. En ole mikään leipuri enkä itse oikein näistä perinteisistä kakuista tykkää. Paitsi nyt. Maistoin pienen palan, ja se oli siinä. Kakku syötiinkin sitten puoliksi. Todella hyvää.
Miten paistetaan neliskanttisessa leipävuokassa?
Kokeilin taatelikakkuun vehnäjauhojen sijasta kikhernejauhoa ja puolitin rasvan ja sokerin.
Kakku ei noussut niin hyvin kuin taatelikakku yleensä. Maku oli kuitenkin aika hyvä!
En asu Suomessa joten en tiedä mitä taatelitiiliskivellä tarkoitetaan. Käytän taatelileivonnaisiin pehmeää kivetöntä valmista "taatelimassaa" mutta taateleiden pehmentäminen ohjeen mukaan on tietenkin pikkujuttu. Kananmunan voi halutessaan korvata vaikka omenasoseella. Käsittääkseni tässä käytetään munaa sidonta-aineena eikä kuohkeuden luomiseen.
Hyvä että tässä ohjeessa kerrotaan vuoan koko. Joskus lukee vain vuoka tai pellillinen. Itselläni on sattumalta juuri kuvassa näkyvä Nordic Ware-vuoka joten tein kakun siihen. Tulos oli yhtä kaunis kuin kuvassa ja todella hyvän makuinen. En ole ennen leiponut taatelikakkua mutta aion leipoa nyt pari kolme jouluksi.
Mikä lämpötila kiertoilmauuniin? 175?
Minun mielestä 1 dl sokeria riittää. Taatelit ovat älyttömän makeita. En pidä äklömakeasta muutenkaan
Hyvä ohje.
Yleensä teen itse niin, että laitan taatelit ja veden kattilaan ja lämmitän/kiehautan n. 15 min liedellä, kunnes seos pehmenee. Sitten vähän jäähdytän seosta ulkona, jonka jälkeen sähkövatkaimella vatkaan kunnes väri muuttuu vaaleaksi ja seos pehmeäksi. Tämä myös viilentää massan. Tämän jälkeen lisään voisulan, sitten kuiva-aineet ja kuohukerman (Sopan ohjeessa tätä ei ole, mutta omassa luotto-ohjeessani on) vuorotellen. Sokeria laitan noin 0,75 dl. Paisto uunissa 175 astetta alatasolla n. 45-50 min.
Tulee ihanan kinuskista ja pehmeää. Jouluksi teen useampaa päivää ennen tarjoilua, jotta ehtii "maustumaan" kunnolla.
Mukavaa joulunaikaa!
Hei Ex-Mestarileipuri! Oletko hankkinut uusia vuokia? Niitä on nykyään monenlaisista materiaaleista valmistettuja, silikonista keramiikkaan. Paistoajat ja lämpötilakin vaihtelee vuoan mukaan.
Jostain luin että kakku vuokineen pitää tiputtaa pöydälle n 30 cm korkeudelta suoraan uunista otettuna, mikäli tahtoo estää lätsähtämästä uunista otettuna. Uunista otettu kakku sisältää vesihöyrä joka poistuu kun sen ottaa pois uunista. Kun kakun pudottaa siihen muodostuu uusia kanavia jotka täyttyvät ilmalla. Tiedä häntä...mutta kannattaa kokeilla mikäli kakut lätsähtävät uunista oton jälkeen.
Vaihdoin veden kahviksi ja puolet sokerista fariinisokeriksi. Mausteeksi loraus (3-4 rkl) konjakkia - muutoin samat ainekset NAM!
Tänään tein taatelikakun en vielä maistanut, mutta tiedän, että se on hyvää. Ohjeessa sanottiin vuoka 1,8 L olisi mahtunut 1L vuokaan.
Tämä resepti on juuri sellaisenaan paras, en ymmärrä noita kummallisia kommentteja aineksien vaihdoista. Tämä on perinteinen mummon kakku ja parhaimmillaan näin!