ET-lehti on lisännyt 147 reseptiä.
Linkitetty 263 keittokirjaan.
OHJE Tuula Alajääski KUVA Jarno Kovamäki

Perinteinen mehevä taatelikakku maistuu ihanasti joululta! Kinuskinen maku vain syvenee, kun taatelikakku saa levätä jääkaapissa muutaman päivän.

Klassiseen taatelikakkuun kannattaa hankkia yksi tiivis ja tiiliskivimäinen paketti kuivattuja, kivettömiä taateleita. Tarkista aina taateleita paloitellessasi, ettei joukkoon ole jäänyt kiviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
20 min + 45 min kypsentäminen + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Taatelikakku

Ainekset

1
pkt (250 g)
kivettömiä taateleita
2
dl
sokeria
2
dl
vettä
200
g
voita
1
muna
dl
vehnäjauhoja
1
tl
soodaa
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
Vuokaan
voita ja korppujauhoja
Pinnalle
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Lohko taatelit katti­laan. Tarkista, ettei joukossa ole kiviä. Lisää sokeri ja vesi. Hauduta niin, että taatelit irtoavat toisis­taan ja pehmenevät. Lohko voi joukkoon ja anna sulaa tasaiseksi.
  2. Lisää hieman jäähtyneeseen taateliseokseen muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.
  3. Kumoa taikina voideltuun ja leivitettyyn rengasvuokaan (vetoisuus 1,8 l).
  4. Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 40–50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla: kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis. Älä kypsennä kuivaksi vain varmuuden vuoksi. Anna kakun jäähtyä vuoassaan hetki ennen kumoamista.
  5. Kumoa kakku vadille ja anna jäähtyä. Siivilöi jäähtyneen taatelikakun pinnalle tomusokeria.

 

Kommentit (16)

Gokki

Tekisi mieli tehdä mutta nuo reseptit ovat poikkeuksetta kovin epätarkkoja. Nytkin puhutaan monen aineksen kohdalla vatkaamisesta-, sekoittamisesta ja vispilöinnistä. Mitä on vispilöinti? Tai laita vuoan sisälle leivinpaperi. Riittääkö pelkästään pohjalle, vai pitääkö nousta myös reunoille? Ja pitääkö olla juuri tuon kokoinen vuoka?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi, oletkohan tarkoittanut sen jonkun toisen reseptin yhteyteen? Mielellämme autamme eteenpäin ja tarkennamme ohjeita aina kun tarpeen!

Gokki

Taikapannarin alle tuon kommentin kirjoitin, en tiedä miksi se tuli tämän Taatelikakun oheen.

Merimirjami

Vanhalla ohjeella voi, taatelit, sokeri ja vesi keitetään 10 min. Muutoin sama ohje. Hyvää tulee aina!

Taateli-Jutta

Ei säily niin montaa päivää, että kinuskin maku ehtisi syventyä. Tulee syötyä muutamassa tunnissa. Aivan tajuttoman hyvää!

Tiedosta kiitollinen

Olen tehnyt taatelikakun muuten yllä olevan ohjeen mukaan, mutta kun olen vesi-taatelimassaan lohkonut voin, niin sen jälkeen olen sähkövatkaimella vispannut. Vatkaamisen puolivälissä lisännyt seokseen munan. Saamaani kuohkeaan vaahtoon olen lisännyt muut aineet.

Tuleeko kakusta parempi, jos vain sekoittaa vesi-taateli-voi massaan muut aineet? 

TaatelitoN

Hyvä ohje. Eikun taatelikauppaan. Kiitos.

Kakuntekijä

Vaihdetaan se vesi kookosmaitoon niin tulee todella suussasulavan hyvää

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista ja kysymyksistä! Vaahdotuksesta: se voi toki lisätä kuohkeutta mutta kakku onnistuu mainiosti ilmankin :)

Joululeipuri

Millä tuon ainokaisen munan voisi korvata? Resepti tuntuu muuten tosi löydölle!!

Salme-tädin perintö

Tämä on ikivanha ja ainoa oikea taatelikakun resepti. Kiitos, että se on julkaistu. Ilman tätä ei joulu tule.

Vierailija

Voikohan tehdä tuoreista taateleista?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Voisi kuvitella että onnistuisi pilkotuista tuoreistakin. Tähän käytetyt taatelit ovat kuitenkin sitä kuivinta laatua, joten tuoreita tarvittaisiin hieman enemmän. Lisäksi ne sisältävät enemmän kosteutta, eli keittoaikaa ja/tai kakun kypsennysaikaa kannattaisi lisätä. Jos kokeilet, kerro kuinka onnistuit!

Laala

Eka kerta tällä ohjeella ja varmaan paras taatelikakku mitä olen syönyt.Ja mahtavaa jo heti seuraavana päivänä.

Beti boop

Laitoin taateli tilalle viikuna ja korpujauhe kookoshiutaleita, tuli älyttömän hyvä ☺️

Näytä kaikki kommentit (16)
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä marenkikakku on näyttävä kolmikerroksinen herkku. Makea marenki ja mantelimassa ovat täydellinen makupari raikkaalle vadelmalle ja granaattiomenalle. Kakusta löytyy myös täyteläisen herkullista tuorejuustolla ja vaniljalla maustettua kermavaahtoa. Tätä kakkua ei voi vastustaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1,5 h + paistaminen 1,5 h + jäähdytys 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava vadelma-marenkikakku

Ainekset

Marenkipohjat
4
kpl
valkuaisia
2
dl
taloussokeria
1/2
tl
suolaa
2
tl
sitruunamehua
Täytteet
1
kpl
granaattiomena
3
dl
kuohukermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
tl
vaniljatahnaa (tai 3 tl vaniljasokeria)
200
g
mantelimassaa
300
g
tuoreita vadelmia
Koristelu
tuoreita vadelmia
granaattiomenan siemeniä
marenkeja
pakastekuivattua vadelmarouhetta
koristehelmiä
tuoretta minttua

Työvaiheet

Marenkipohjat:
Laita valkuaiset ja puolet sokerista yleiskoneen kulhoon.
Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada loput sokerista joukkoon samalla koko ajan vatkaten.
Lisää joukkoon vielä suola ja sitruunamehu ja vatkaa vielä vähintään 5 minuuttia.

Vuoraa kaksi peltiä leivinpaperilla.
Nostele marenkimassasta toisella pellille kaksi ja toiselle yksi eli yhteensä kolme saman kokoista kekoa.
Levitä marenkia ruokalusikan tai nuolijan avulla siten, että saat kolme ympyrän muotoista pari senttiä paksua ja n. 20 cm halkaisijaltaan olevaa marenkipohjaa.
Paista 120-asteisessa uunissa 1,5 h.
Ota pellit uunista ja jätä pohjat jäähtymään vähintään tunniksi.

Täyttäminen:
Halkaise granaattiomena ja lohko puolikkaat vielä pariin osaan.
Laita isoon kulhoon reilusti vettä ja irrota granaattiomenan siemenet lohkoistaan veden pinnan alla, jolloin säästyt sotkulta. Lopuksi kuivaa granaattiomenan siemenet talouspaperilla.
Vatkaa kerma kuohkeaksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja vaniljatahna. Vatkaa seos jämäkäksi vaahdoksi.
Laita kermaseos pursotinpussiin, johon olet valinnut mieleisesi tyllan.
Viipaloi mantelimassa ohuiksi viipaleiksi.

Nosta ensimmäinen marenkipohja tarjoiluastialle.
Pursota päälle puolet kermavaahdosta.
Asettele kermavaahdon päälle puolet mantelimassaviipaleista, vadelmista ja granaattiomenan siemenistä.
Nosta täytteiden päälle toinen marenkipohja ja täytä samalla tavalla kuin ensimmäinen.
Päällimmäiseksi laita kolmas marenkilevy ja koristele haluamallasi tavalla.
Nauti heti!

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1075 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Ilahduta ystävää pinkillä kuppikakulla! Makea ja mehevä herkku maistuu ihanasti kookokselta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
35 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Pinkit kookoskuppikakut

Ainekset

150
g
pehmeää voita
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
huoneenlämpöistä kananmunaa
dl
vehnäjauhoja
3
dl
kookoshiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
ripaus
suolaa
1
pieni tetra (250 ml)
kookosmaitoa
rkl
vaaleaa siirappia
Kuorrutus
50
g
pehmeää voita
100
g
tuorejuustoa
2
dl
tomusokeria
pinkkiä eintarvikeväriä
Lisäksi
pinkkejä marenkeja ja strösseleitä

Työvaiheet

  1. Vaahdota voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen joukkoon koko ajan vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, kookoshiutaleet, leivinjauhe ja suola keskenään. Kääntele kuivat ainekset, muna-sokeri-voivaahto, kookosmaito ja siirappi vuorotellen keskenään taikinaksi. Älä sekoita liikaa!
  2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Jaa taikina 24 muffinivuokaan ja paista noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
  3. Tee kuorrutus. Vatkaa pehmeä voi, tuorejuusto ja tomusokeri vaahdoksi. Värjää elintarvikevärillä. Kaada pursotuspussiin ja siirrä hetkeksi jääkaappiin tekeytymään. Koristele jäähtyneet kuppikakut kuorrutteella, marengeilla ja strösseleillä.
     

Kommentit (0)

Oton leipomukset on lisännyt 13 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.

Tämä kakku on syntisen suklaista ja koukuttavan herkullista. Punajuuri tuo kakkuun upeaa makua ja rakennetta. Punajuuri ja suklaa kuuluu ehdottomasti omiin suosikkimakupareihini!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
1 h + paistaminen 70 min + jäähdytys 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Punajuurisuklaakakku

Ainekset

3
isoa
punajuurta
1/2
tl
suolaa
200
g
tummaa leivontasuklaata
1/2
dl
kuohukermaa
4
kpl
kananmunia
150
g
voita
2
dl
fariinisokeria
1
dl
taloussokeria
2
tl
vaniljasokeria
4
dl
vehnäjauhoja
4
rkl
tummaa kaakaojauhetta
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
hasselpähkinärouhetta
150
g
ranskankermaa
Kuorrute
1,5
dl
kuohukermaa
125
g
suklaata (esim. Fazerin sininen)
Koristelu
50
g
tyrnejä
muutama
oksa
timjamia

Työvaiheet

Kuori ja pilko punajuuret.
Keitä punajuuria suolalla maustetussa vedessä 20 min. tai kunnes ne ovat kypsiä.
Kaada vesi pois ja soseuta sauvasekoittimen avulla tasaiseksi.

Paloittele suklaa kattilaan ja sulata kerman kanssa tasaiseksi seokseksi.
Erottele keltuaiset ja valkuaiset.
Laita keltuaiset, pehmeä voi ja sokerit kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Sekoita voivaahdon joukkoon punajuurisose, suklaasula, ranskankerma ja kuivat aineet.
Kääntele viimeisenä taikinaan valkuaisvaahto.

Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. (Halkaisijaltaan n. 22 cm)
Voitele vuoan reunat esimerkiksi rypsiöljyllä.
Kaada taikina vuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa n. 70 minuuttia.
Tarkista kypsyys tikulla. Anna valmiin kakun jäähtyä.

Kuorrute:
Mittaa kerma kattilaan ja kuumenna se höyryävän kuumaksi.
Murskaa suklaa ja sekoita se kuuman kerman joukkoon.
Sekoita seosta niin kauan, että suklaa sulaa sen joukkoon.
Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa.
Vatkaa kylmä suklaa-kermaseos sähkövatkaimen avulla kuohkeaksi.

Koristelu:
Siirrä kakku tarjoiluastialle.
Levitä kuorrute kakun jäähtyneen kakun päälle nuolijan avulla.
Koristele haluamallasi tavalla tyrneillä ja timjamilla.
Nauti vaikkapa kahvin kera.

Kommentit (0)

Reseptimummo on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 19 keittokirjaan.

Suolaisena tarjottavien vatruskoiden päälle voi laittaa esim. munavoita silloin kun vatruskat tarjotaan lämpiminä.

Vatruskoita voi tarjota myös jälkiruokana makeilla hilloilla ja marjoilla täytettyinä. Vaihtelua suolaisiin vatruskoihin saa vaikkapa fetajuusto-riisi-, pinaatti-feta-,...

Pohjois-Karjalan Vatruskat

n. 800g survottua keitettyä perunaa
1 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
1 kpl kananmuna

Täyte:
5dl keitettyä puuroriisiä tai irtoriisiä
1 dl voisulaa
ripaus suolaa tarvittaessa
voiteluun kananmunaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vatruskat

Työvaiheet

1. Pese perunat ja pane ne kuorineen kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Perunat voi halutessaan myös kuoria.
2. Keitä riisit ohjeen mukaisesti, siivilöi ja huuhdo riisi. Sekoita riisin joukkoon voisula ja halutessasi suola
4. Kuori ja survo kypsät perunat. Vatkaa survos kiinteäksi massaksi, lisää vatkaamisen aikana joukkoon suola ja kananmuna.
5. Alusta vehnäjauhot mukaan perunamassaan. Pyöritä taikina palloiksi ja taputtele pallot kakuiksi. Ajele kakut noin puolen sentin paksuisiksi kuoriksi. Mitä ohutkuorisempi vatruska, sen parempi.
6. Lisää kuorten toiselle puoliskolle lusikallinen riisitäytettä ja taita vatruskat puolikuun muotoon.
7. Sulje vatruskat reunoistaan, voitele kananmunalla ja paista 250 asteessa uunissa 10 - 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin aurinkoinen. Tarjoa heti.

Vatruskat voi voidella kanamunalla ennen paistamista tai voilla paistamisen jälkeen, mikäli ne syödään heti tuoreeltaan.

Kommentit (0)