Tajuton Kokki on lisännyt 14 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
Pehmeä tofu + tumma suklaa + lakritsijauhe = Islannin ihme
Pehmeä tofu + tumma suklaa + lakritsijauhe = Islannin ihme

Lempimaassani Islannissa, jota myönnän täysin kritiikittömästi ihailevani, on ammoisista ajoista asti ymmärretty naittaa toisiinsa suklaa ja lakritsi. Samasta syystä tämä tajuton ja vegaaninen lakritsisuklaamusse on täysin kritiikittömästi nimetty islantilaista alkuperää olevaksi.

Jonain päivänä olen luvannut viedä suurperheeni ihmemaahan. Muun muassa tätä tarkoitusta varten on perustettu Virkistysrahasto. Sieltä jokainen perheenjäsen saa anoa virkistyskohteisiinsa apurahaa. Kohteita ei ole ollut lainkaan vaikea löytää. Vuosien varrella rahoitusta on myönnetty muun muassa Karhun lenkkitossuihin (koska kaikilla muillakin on), Italiassa opiskeluun (koska siellä on hyvää ruokaa), pääsykoekurssiin (jos maksan itse puolet?), Hesarin vuosikertaan (koska omalta tililtä rahat loppu), sähkölaskuun (parran voi kyllä ajella ilman sähköäkin, haloo!) ja punkkirokotukseen (kolmas tehostekerta on edelleen ottamatta). Rahastosta on myös lainattu rahaa vannoen että summa maksetaan takaisin heti seuraavana palkkapäivänä. Turha mainitakaan että useimmat lainojen suuruiset reiät on edelleen paikkaamatta.

Jälkihuomautuksena mainittakoon, että lakritsin määrää ei kannata liioitella. Kerran, kun lapset eivät olleet haittaamassa virkistystoimintaa. Teimme kumppanin kanssa pellillisen lakritsimanteleita romanttisin aikein. Söimme pellillisen kahteen pekkaan sillä seurauksella että kummankin verenpaine nousi monta pykälää ja makasimme loppuillan pimeässä peiton alla migreenissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
5 minuuttia + jäähdytys 2 tuntia
Vaikeustaso
Helppo

ISLANTILAINEN LAKRITSITOFUSUKLAAMUSSE

Ainekset

350
g
Tofu (pehmeä/silken)
100
g
Tumma suklaa, vähintään 70% kaakaota
2
tl
Lakritsijauhe

Työvaiheet

1. Pilko suklaalevy pienemmäksi.
2. Sulata suklaa mikroaaltouunissa mikroaaltouunin kestävässä kulhossa pienellä teholla. Vesihaudetekniikan ongelma on se että tilkkakin vettä suklaan joukossa saa aikaan kokkareisen köntin. Jos et omista mikroaaltouunia, sulata suklaa pienessä kattilassa hyvin miedolla lämmöllä ja sekoita koko ajan puuhaarukalla.
3. Kaada pehmeä tofu tehosekoittimeen. Myös sauvasekoittimella homma hoituu. Juoksuta vähän jäähtynyt suklaa tofun sekaan ja lusikoi lakritsijauhe vielä mukaan. Käytä valitsemaasi vekotinta, kunnes mousse on mussea. Kukaan ei nimittäin tiedä, miten mousse pitäisi näillä leveyspiireillä lausua.
4. Jaa seos neljään pieneen kulhoon tai ole jakamatta, jos tiedät etukäteen syöväsi kaiken kuitenkin yksin.
5. Jäähdytä jääkaapissa pari tuntia.

Kommentit (4)

Vierailija

Herttainen sentään nyt! Lakritsissa on vehnäjauhoja, jollei se ole erikseen mainittu.

Alkuperäinen lakritsijuuri

Edelliseen kommenttiin: reseptissä on lakritsijauhetta, ei lakritsaa, eli siinä ei ole vehnäjauhoja. Mutta varmaan olisi hyvä selkeyttää reseptiin, että tosiaan on kyse lakritsijuurijauheesta eikä jauhetusta lakritsasta.

Vierailija

Hei sinä toinen vierailija! Ainakin Urtekramilla on luomulaatuista lakritsajauhetta, ja löytyy ainakin isoimmista marketeista. (Miten lakritsia edes saa kotona jauhettua??)

Marjatta-täti

Meidän lähimarketista löytyy kyllä halal-lihaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Juhlavassa keitossa on kahta eri kalaa, maukas liemi ja nokare mätiä. Sitruunamajoneesi maustaa kirkasliemisen keiton vielä herkullisemmaksi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava kahden kalan keitto

Ainekset

Liemi
1
ison tai 3–4 pienemmän kalan perkeet
1
sipuli
15
cm
purjon vihreää osaa
½
fenkoli
nokare
voita
2
dl
valkoviiniä
l
vettä
1
tl
kokonaisia valkopippureita
tl
suolaa
Lisäksi
3
porkkanaa
5
kiinteää perunaa
½
fenkoli
15
cm
purjon vaaleaa osaa
n. 600
g
lohifileetä
1
siika- tai kuhafilee
1
prk (200 g)
kirjolohen mätiä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
tuoretta tilliä
Sitruunamajoneesi
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
raastettua sitruunankuorta
2
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
rouhaisu
valko- tai mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä ensin liemi. Huuhdo kalanperkeet kylmällä vedellä. Pilko sipuli, purjon vihreä osa sekä fenkoli.
  2. Kuullota sipulia, purjoa ja fenkolia voissa kattilassa. Lisää kattilaan viini. Kiehauta muutama minuutti.
  3. Lisää kattilaan kalanperkeet, vesi, pippurit ja suola. Keitä lientä puoli tuntia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto. Siivilöi liemi talteen.
  4. Kuori ja lohko porkkanat ja perunat. Viipaloi fenkoli ja purjon vaalea osa.
  5. Poista kalafileistä nahka. Paloittele fileet kuutioiksi. Valuta mäti siivilässä.
  6. Lisää kalaliemeen porkkanat, perunat, fenkoli ja purjo. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä, noin 15 minuuttia.
  7. Lisää joukkoon kalapalat. Kalat kypsyvät kuumassa liemessä viidessä minuutissa.
  8. Silppua keittoannosten päälle tilliä. Lisää lautasille lusikallinen mätiä ja sitruunamajoneesia.

Majoneesi

  1. Majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä. Laita kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon niin, että keltuainen ei hajoa.
  2. Purista sitruunasta mehu ja raasta kuori. Lisää öljy ja mausteet kulhoon. 
  3. Surauta sauvasekoittimella majoneesiksi. 
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Maustetut taatelit ovat iso hitti karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin.
Maustetut taatelit ovat iso hitti karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin.
Maustetut taatelit ovat iso hitti kauppojen karkkiosastoilla, mutta niitä on helppo tehdä itsekin. Nämä suklaasydämet valmistuvat vartissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
15 min

Taatelisydämet

Ainekset

24
kivetöntä, pehmeää taatelia
100
g
suklaata
rouhittua pistaasipähkinää
pakastekuivattua vadelmaa

Työvaiheet

  1. Tee pienellä terävällä veitsellä noin sentin viilto 12 taatelin toiselle pitkälle sivulle. Työnnä toiset 12 taatelia viiltoihin, jolloin taatelit muodostavat sydämen.  Laita sydämet leivinpaperin päälle.
  2. Paloittele ja sulata suklaa mikroaaltouunissa tai liedellä vesihauteessa. Kuorruta taatelisydämet levittämällä niille suklaata rennosti pikkulusikalla.
  3. Koristele rouhitulla pistaasipähkinällä tai kuivatulla vadelmalla. Anna kovettua hetki jääkaapissa.

Kuvan helppojen riisisuklaapatukoiden ohjeen löydät täältä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström
Tummasta suklaasta, pähkinöistä ja riisimuroista tehdyt patukat käyvät herkkuvälipalasta.
Tummasta suklaasta, pähkinöistä ja riisimuroista tehdyt patukat käyvät herkkuvälipalasta.
Kaverille kanssa! Helpot ja nopeat suklaapatukat onnistuvat myös koululaisilta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 18 kpl
Valmistusaika
10 min + 1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Riisisuklaapatukat

Ainekset

150
g
tummaa suklaata
1
dl
sileää maapähkinävoita
4
dl
riisimuroja
Lisäksi
1
dl
suolapähkinöitä
50
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Paloittele ja sulata suklaa joko mikroaaltouunissa tai liedellä vesihauteessa.
  2. Sekoita maapähkinävoi suklaan joukkoon. Lisää riisimurot ja kääntele tasaiseksi.
  3. Kaada suklaa-riisimuromassa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (n. 25 x 20 cm). Tasoita pinta.
  4. Rouhi suolapähkinät veitsellä. Paloittele ja sulata koristelusuklaa. Painele suolapähkinärouhe riisisuklaan pinnalle. Levitä päälle suklaaraitoja pikkulusikalla.
  5. Anna kovettua jääkaapissa reilu tunti. Leikkaa tai murra riisisuklaalevystä patukoita tai ruutuja. Levy leikkaantuu siististi, kun veitsen kastaa välillä kuumaan veteen.

Kuvan taatelisydänten ohjeen löydät täältä.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1195 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä
Virtaa ja väriä! Lohko pannulle keltaisia ja punaisia kirsikkatomaatteja. Sienten ja tomaattien hyvät maut kannattaa pyyhkäistä parempiin suihin paahtoleivällä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Herkkusienipannu

Ainekset

1
rs (200 g)
tummia herkkusieniä
2
salottisipulia
1
rs (250 g)
kirsikkatomaatteja
100
g
fetaa
2
rkl
öljyä
rkl
tummaa balsamicokastiketta
1
ps (65 g)
tuoretta pinaattia
½
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Puhdista ja lohko herkkusienet. Kuori ja viipaloi sipuli. Halkaise osa tomaateista. Kuutioi feta.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista kuumalla pannulla sipulia ja sieniä noin 5 minuuttia. Lisää tomaatit, feta ja balsamicokastike. Jatka kypsennystä 10 minuuttia.
  3. Lisää pinaatti muutamaksi minuutiksi hautumaan. Mausta pippurilla ja maun mukaan suolalla.