Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1967 reseptiä.
Linkitetty 89 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Soijakastike ja seesamiöljy maustavat uunilohen, joka on saanut vaikutteita havaijilaisesta keittiöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Pokelohi uunissa

Ainekset

1
kg
ruodotonta lohifileetä
Inkivääri-seesamikastike
1
valkosipulinkynsi
2
tl
inkivääriä raastettuna
1
dl
soijakastiketta
3/4
dl
seesamiöljyä
1/2
dl
miriniä
2
tl
srirachakastiketta
Lisäksi
1-2
limettiä
1
rkl
seesaminsiemeniä
2
kevätsipulia ja/tai korianterinoksia

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Tee kastike. Kuori ja hienonna valkosipuli ja inkivääri. Sekoita ne soijan, seesamiöljyn, mirinin ja srirachakastikkeen kanssa.
  2. Laita lohi nahkapuoli alaspäin uunivuokaan. Valuta puolet kastikkeesta päälle. Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia. Kala saa jäädä hieman läpikuultavaksi. Voit tarkistaa kypsyyden paistolämpömittarilla kalan paksuimmasta kohdasta. Kun lämpötila on 42–44 astetta, kala on sopivan kypsää.
  3. Valuta loppu kastike kalalle. Purista päälle hieman limettimehua. Halutessasi viipaloi limettiä koristeeksi päälle. Viimeistele seesaminsiemenillä, hienonnetulla kevätsipulilla ja/tai muutamalla korianterinoksalla. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

Kommentit (3)

Vierailija

Ja tällähän ei taas ole mitään tekemistä poken kanssa :(

Varmaan muuten ihan kiva resepti.

Ärsyttää vaan termien "väärinkäyttö", joka teillä on valitettavasti tosi yleistä! Uudet ruuat kaipaavat uusia nimiä!

Vierailija

Kalaa ei pidä lähteä maustelemaan vahvoilla mauilla. Kalan omat hienot maut häviää ja maistuu vain mausteet ja tämähän ei ole asian ydin. Jokainen toki maustelkoon keitokset mieleisekseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1967 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Herkullisin hauki paahtuu pikaisesti uunissa. Sen pintaan sipaistaan mausteöljyä ja kastikkeena tarjotaan raikasta tahinisoosia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulihauki

Ainekset

800
g
haukifileetä
4
valkosipulinkynttä
2
rkl
rosmariinia hienonnettuna
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Leikkaa fileestä pois evät ja vatsaruodot. Poista y-ruoto: viillä terävällä veitsellä melkein nahkaan asti aivan ruotorivin vierestä ruotoja veitsellä tunnustellen. Tee samoin ruotorivin toisella puolella. Irrota ruotorivi. Leikkaa filee annospaloiksi ja laita palat uunivuokaan.
  3. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Hienonna rosmariini. Sekoita valkosipuli, rosmariini ja öljy pienessä kulhossa. Mausta suolalla ja levitä kalapaloille. Kypsennä uunissa 15–20 minuuttia palojen koosta riippuen. Tee sillä aikaa tahini-kurkkukastike ja annostele sitä reilusti valmiille kalapaloille.

Tahini-kurkkukastike

Ainekset

1
kurkku
1
ruukku
korianteria
1/2
sitruunan mehu
2
dl
pistaasipähkinöitä
1
dl
vaaleaa tahinia
1/2
dl
vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuutioi kurkku, hienonna korianteri ja purista sitruunan mehu. Kuori pistaasit.
  2. Yhdistä tahini, vesi, öljy ja suola. Lisää kurkut, yrtit ja pistaasit.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 604 reseptiä.
Linkitetty 168 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Pia Inberg

Marokkolainen chermoula-kastike on täydellinen kaveri grillatulle kalalle. Se toimii myös ihanana täytteenä: leikkaa lohipaloihin viillot, lusikoi niihin chermoulaa ja sujauta grilliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + grillaaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Chermoulalla maustettu lohi

Ainekset

1
kg
lohifileetä (leveästä päästä)
1
tl
hienoa merisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Chermoula-täyte
1
ruukku
korianteria
1
ruukku
lehtipersiljaa
2
valkosipulinkynttä lastuiksi leikattuna
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
hienoa merisuolaa
½
tl
jauhettua korianteria
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
cayennenpippuria

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee kuuteen leveään palaan. Leikkaa jokaisen keskelle viilto. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä kalapalat vierekkäin kaksinkertaisen foliopalan päälle.
  2. Valmista chermoula. Hienonna yrtit ja leikkaa valkosipulinkynnet lastuiksi. Sekoita joukkoon muut ainekset. Lusikoi täyte lohen viiltoihin.
  3. Grillaa epäsuorasti kuvun alla 15–25 minuuttia fileen paksuudesta ja grillin lämmöstä riippuen. Lohi on valmista juuri ja juuri kypsänä, kun se lohkeaa kauniisti haarukalla.

Kommentit (2)

Lohi on hyvää

Muuten hyvä resepti mutta en suosittele grillaamaan mitään foliossa. Tutkimusten mukaan terveysriski. Hiljattain oli Aftonbladetissa juttu jossa folion käyttämistä kritisoitiin jyrkästi. Jutun mukaan lisää mm. Alzheimerin taudin riskiä.

Esim. lihan vetäytymiseen suositellaan lihan laittamista vuokaan ja vuoan päälle folio. Mutta itse lihoja ei suositella käärimään folioon.

Riikka Soppa365
Seuraa 
Liittynyt9.2.2015

Hei, kiitos kommentista!

Onpa mielenkiintoinen tieto. Hyvä, kun toi asian esille!

Me Naiset on lisännyt 950 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Mikko Hannula

Vaihda uunilohi vaihteeksi nieriään! Lisukekasvikset valmistuvat kätevästi samassa nyytissä kalan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + uunissa 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nieriää nyytissä

Ainekset

600
g
nieriää fileenä
1
tl
suolaa
½
luomusitruunan kuori ja mehu
½
tl
mustapippuria
1
iso
kesäkurpitsa
1
l
babypinaattia
12
kirsikkatomaattia
Salsa verde
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
lehtipersiljaa
½
ruukku
basilikaa
2
rkl
kapriksia
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
2
rkl
sitruunan mehua
2
rkl
oliiviöljyä
ripaus
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Nypi kalasta mahdolliset ruodot pois. Nosta kala ison leivinpaperipalan (noin 30x40 cm) toiseen reunaan. Mausta kalan pinta suolalla, sitruunamehulla ja -kuorella sekä mustapippurilla.
  2. Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi. Lisää kalan päälle ja ympärille kesäkurpitsaviipaleet, pinaatti ja kirsikkatomaatit. Käännä leivinpaperi kanneksi ja taittele reunat huolellisesti kiinni tiiviiksi paketiksi. Nosta paketti pellille ja kypsennä kuumassa uunissa noin 15-20 minuuttia kalafileen paksuudesta riippuen.
  3. Kalan kypsyessä valmista salsa verde. Mittaa kaikki salsan aineet sauvasekoittimen kulhoon ja anna käydä tasaiseksi. Tarjoa salsa kylmänä höyryävän kuuman kalan ja kasvisten kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1967 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Säilötyillä savumuikuilla kruunattuun salaattiin nostetaan päälle uppomuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Maalaissalaatti savumuikusta

Ainekset

200
g
vihreitä tai keltaisia pitkiä papuja
8
retiisiä
8
kirsikkatomaattia
1
l
sekasalaattia (esim. rucolaa, nuorta lehtikaalia ja romainea)
1-2
prk (n. 200-400 g)
savumuikkuja
Kastike
3
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunan mehua
1
tl
karkeaa dijoninsinappia
1/2
tl
juoksevaa hunajaa
1/2
tl
sormisuolaa
1/4
tl
valkopippuria myllystä
Uppomunat
1 1/2
l
vettä
4
huoneenlämpöistä kananmunaa
1
rkl
väkiviinaetikkaa
2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin paahdetut perunat (ks. ohje alhaalla).
  2. Puhdista pavut ja poista päät. Keitä papuja suolalla maustetussa vedessä noin 6 minuuttia. Kaada vesi pois ja laita pavut kylmään veteen jäähtymään.
  3. Mittaa kastikkeen aineet tarjoilukulhoon ja sekoita hyvin.
  4. Viipaloi retiisit ja lohko tomaatit. Huuhdo ja kuivaa salaatti. Siirrä salaatti, retiisit ja tomaatit tarjoilukulhoon. Lisää joukkoon valutettu savukala. Älä sekoita, ettei salaatti lötkisty.
  5. Laita kulhoon pavut ja paahdetut perunat. Sekoita kevyesti.
  6. Valmista uppomunat. Laita vesi kuumenemaan kattilaan. Riko munat omiin kuppeihinsa. Kun vesi on kiehahtanut, lisää siihen etikka ja suola. Anna veden porista keskilämmöllä. Pyöräytä vesi liikkeelle kattilassa esimerkiksi kauhalla. Liu'uta muna varovasti veteen. Pidä kuppi mahdollisimman lähellä veden pintaa. Keitä noin 3 minuuttia. Nosta muna reikäkauhalla kattilasta. Siisti reunat tarvittaessa. Valmista kaikki munat samalla tavalla.
  7. Viimeistele salaatti uppomunilla. Rouhi päälle suolaa ja pippuria.

Paahdetut varhaisperunat

Ainekset

8-12
pienehköä varhaisperunaa
3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
(oksa rosmariinia tai timjamia)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  2. Raaputa tai harjaa perunat puhtaiksi. Puolita tai lohko perunat halutessasi. Laita ne uunivuokaan. Kaada joukkoon öljy, suola ja pippuri. (Lisää yrtinoksa). Sekoita hyvin.
  3. Paahda perunoita uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Paistoaika riippuu perunoiden koosta ja uunin tehosta.

Kommentit (1)

Muiluttaja

Minä kalastin muikkuni takapihan savilammesta. Muikut olivat jo kuolleita nikkelimyrkytyksen johdosta. Kotiruoka on parasta!