Kodin Kuvalehti on lisännyt 687 reseptiä.
Linkitetty 71 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Ohuiksi viipaleiksi leikatusta poronlihasta syntyy herkullinen ja murea käristys. Perinteinen käristys onnistuu aina, kun varaat vain riittävästi aikaa kypsymiseen!

  1. Ruskista erissä Ruskista liha kohmeisena, vähän kerrallaan kuumassa padassa. Näin varmistat, että liha ruskistuu eikä ala kiehua omassa nesteessään. Jos nestettä kuitenkin irtoaa padan pohjalle ja ruskistuminen pysähtyy, kaada liemi kulhoon ja jatka ruskistamista. Lisää tarvittaessa tässä vaiheessa nokare voita. Kaada irronnut neste takaisin pataan haudutusvaiheessa.
  2. Hauduta huolella Hauduta lihaa vähintään puolitoista tuntia, mieluiten kaksi. Vaikka käristysliha on ohuina lastuina, lihassa on sidekudosta, joka tarvitsee mureutuakseen pitkän haudutuksen. Maseerattua eli jauhettua käristyslihaa ei ole kuitenkaan tarpeen hauduttaa näin pitkään. Sitä myydään pienissä pakastetuissa pakkauksissa laattoina, jossa ohuet lihasuikaleet ovat kerroksina päällekkäin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Poronkäristys

Ainekset

1
kg
poron käristyslihaa (ohueksi viipaloitua poron lapaa, etuselkää tai paistia)
50
g
voita
4
dl
vettä
2
tl
suolaa
¾
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
perunamuusia sekä karpaloita tai puolukoita

Työvaiheet

  1. Jos käytät paloittelematonta poronlihaa, vuole se kohmeisena poikkisyin ohuiksi lastuiksi.
  2. Sulata ja kuumenna osa voista isossa padassa. Lisää käristysliha pataan vähän kerrallaan. Paista kuumalla liedellä kauniin ruskeaksi. Siirrä jo ruskistunutta lihaa padan laidalle tai nostele lautaselle. Lisää voita tarpeen mukaan ja jatka käristämistä, kunnes kaikki liha on kauniisti ruskistunutta. Kumoa lihat takaisin pataan.
  3. Lisää vesi, suola ja mustapippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna käristyksen hautua miedolla lämmöllä kannen alla 1½–2 tuntia.
  4. Tarjoa perunamuusin ja puolukoiden tai karpaloiden kanssa.

Kommentit (7)

makuhermoja kutkuttaa

Mihin se ”pinta” tai vaihtoehtoisesti suolaläski on unehtunu käristyksen teossa?

Vierailija

"Sulata ja kuumenna puolet voista isossa padassa."

mihin loppuosa voista käytetään?

Hannu T

Ei siihen käristykseen mitään vettä laiteta, vaan tummaa olutta...voitakin minulla menee ”jonkin verran” enemmän😂

Lars

Kyllä sitä poron kuuta siihen paistoon tarvitaan, pippuri on turhaa ja voi, pelkkä suola on parasta.

Porofarmari

Ilman olutta ei oo oikeaa käristystä...

Vierailija

Olen Pohjois-Lapista kotoisin, ja meillä arkikäristys ruukattiin tehdä norjalaiseen Melange-margariiniin. :D

Itse valmistan käristyksen nykyisin voissa, hauduttelen veden kanssa, ja mausteiksi laitan vain suolaa sekä pikkuriikkisen jauhettua maustepippuria. Pippuri antaa häivähdyksen lisämakua, mutta sen voi jättää halutessaan poiskin. Nautitaan ihan vaan herkkukurkun, puolukkahillon tai -hyytelön (tai vaikka pihlajanmarjahyytelön jne) sekä tietysti voihin ja täysmaitoon tehdyn puikulaperunamuusin kera.

Olutta ei kotipuolessa käytä käristykseen kukaan. Etelän herrojen hömpötyksiä semmoiset. Yllä olevan reseptin mustapippuri taas on mielestäni käristykseen liian ärhäkkä mauste, mutta kukin tyylillään.

Niin ja minun mielestäni liha saa olla ns. al dente eli en hauduta sitä ihan murusiksi. Lisäksi kannattaa huomata, että vasan liha kypsyy todella sukkelaan, kun taas vanhempaa kisuraa saattaa joutua hauduttelemaan puolikin päivää.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista, tässä tuli hyviä vinkkejä poronkäristyksen valmistukseen! Voin kysyjälle: tarkoituksena on siis lisätä voita paistaessa tarpeen mukaan lihaerien mukana. Tarkennan tämän tiedon ohjeeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 125 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Rakastettu pizzaklassikko, kinkku ja ananas, maustavat flatbreadin eli litteän leivän mahtavan makuiseksi. Tässä herkussa leipä paistuu ketterästi grillissä valmiista pizzapohjasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Aloha-possua litteällä leivällä

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
rkll
inkivääriä raastettuna
1
dl
ananasmehua
1
dl
ketsuppia
dl
fariinisokeria
1
dl
soijakastiketta
400
g
possun sisäfileetä
1
tuore ananas
1
rkl
rypsiöljyä
LISÄKSI
1
pkt (600 g)
tuorepizzataikinaa
3
rkl
srirachalla maustettua majoneesia
TARJOILUUN
hienonnettua kevätsipulia, parmesaanilastuja, herneenpalkoja, lehtipersiljaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna valkosipulit. Yhdistä silppu inkiväärin, ananasmehun, ketsupin, sokerin ja soijakastikkeen kanssa. Sekoita tasaiseksi. Ota puolet seoksesta erikseen kastiketta varten. Laita toiseen puolikkaaseen viipaloitu possunfilee ja sekoita.
  2. Laita erilleen ottamasi kastike kattilaan. Keittele miedohkolla lämmöllä välillä sekoitellen noin 30 minuuttia tai siihen asti, kunnes seos on siirappimaista.
  3. Kuori ananas ja leikkaa isohkoiksi paloiksi. Sipaise päälle kevyesti öljyä. Grillaa muutama minuutti. Leikkaa suupaloiksi ja laita sivuun.
  4. Paista possuviipaleet grillissä kypsiksi. Mausteseoksessa on sokeria, joten tarkkaile paloja, etteivät ne pala. Peitä foliolla ja laita odottamaan annoksen kokoamista.
  5. Kauli pizzataikinaa ohuemmaksi levyksi. Leikkaa neljään osaan. Sipaise päälle öljyä. Paista grillissä toiselta puolelta muutama minuutti. Käännä ja lisää päälle ananakset ja possut. Jatka paistamista 1–2 minuuttia, kunnes leipä on kypsää.
  6. Viimeistele kastikkeella, srirachamajoneesilla, kevätsipulilla ja parmesaanilla. Lisää halutessasi herneenpalkoja ja lehtipersiljaa.
Helsingin Sanomat on lisännyt 125 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Akseli Herlevi Kuva Elvi Rista

Libanonilainen marinadi antaa makua karitsavartaille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + marinoituminen 3 h
Vaikeustaso
Helppo

Karitsavartaat

Ainekset

600
g
karitsan paahtopaistia
2
sipulia
2
valkosipulinkynttä
2
sitruunan mehu
½
dl
rypsiöljyä
1
ruukku
tuoretta korianteria
2
tl
juustokuminaa
1
tl
korianterinsiemeniä jauhettuna
½
tl
kanelia
suolaa ja pippuria
LISÄKSI
varrastikkuja

Työvaiheet

  1. Kuutioi karitsan paahtopaistit noin 2 cm:n kuutioiksi ja laita kulhoon.
  2. Kuori sipulit ja valkosipulit ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää joukkoon sitruunoiden mehu, rypsiöljy, korianteri ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Kaada mausteseos lihojen päälle ja anna marinoitua jääkaapissa ainakin 3 tuntia.
  3. Tikuta lihat varrastikkuihin ja grillaa kuumassa grillissä 3 minuuttia per puoli. Mausta suolalla ja pippurilla.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2221 reseptiä.
Linkitetty 66 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Simppeli, mutta herkullinen! Herne-savukinkkupastaa kelpaa tarjota vaikka vieraille. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Herne-savukinkkupasta

Ainekset

2
ps (à 200 g)
herneitä (pakaste)
100
g
savustettua ilmakuivattua kinkkua
400
g
tagliatellepastaa
2
valkosipulinkynttä
1
pieni sitruuna
5
mintunoksaa
1
rkl
oliiviöljyä
dl
vettä
¼
tl
suolaa
1
dl
pastan keitinvettä
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota herneet huoneenlämpöön. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  2. Levitä kinkkuviipaleet foliolle uunipellille ja paahda uunissa rapeaksi, 5–8 minuuttia.

  3. Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.

  4. Viipaloi valkosipuli. Pese ja raasta sitruunan kuori. Purista 2 tl mehua. Hienonna minttu. Kuullota valkosipulia öljyssä pannussa pari minuuttia. Lisää vesi, suola, herneet, sitruunankuori ja mehu. Kuumenna muutama minuutti, kunnes herneet sulavat.

  5. Säästä 1 dl pastan keitinvettä ja valuta pasta. Sekoita herneet liemineen ja osa vedestä pastaan. Lisää tarvittaessa nestettä.

  6. Murenna kinkku pastaan ja lisää minttu. Sekoita ja mausta pippurilla.

Me Naiset on lisännyt 1142 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Grilli tuoksuu intialaiselle keittiölle! Valmis tandooritahna ja ripaus juustokuminaa riittävät karitsanjauhelihan maustajaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tandoorilammashampurilaiset ja punajuuritsatsiki

Ainekset

400
g
karitsanjauhelihaa
2
rkl
tandooritahnaa
1
tl
jeeraa
PUNAJUURITSATSIKI
1
vakuumiin (ei etikkaliemeen) pakattu kypsä punajuuri
1
pkt (noin 200 g)
kaupan valmista tsatsikia
2
rkl
hienonnettua minttua
LISÄKSI
4
hampurilaissämpylää
½
punasipuli
4
rkl
mangochutneytä
4
salaatinlehteä

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha huoneenlämpöön 30 minuuttia ennen grillaamista.

  2. Tee ensin punajuuri-tsatsiki. Raasta punajuuri hienoksi ja anna ylimääräisen nesteen valua siivilässä, kun teet purilaisten muut työvaiheet.

  3. Sekoita jauheliha, tandooritahna ja jeera keskenään. Muotoile neljäksi hieman sämpylää suuremmaksi litteäksi pihviksi. Paina sen jälkeen pihvien keskelle kuoppa niin, että pihvi on selvästi ohuempi keskeltä kuin reunoilta. Tällä tavalla pihvistä tulee litteämpi, sillä grillatessa pihvi pullistuu keskeltä ja pienenee halkaisijaltaan.

  4. Sekoita valutettu punajuuri tsatsikin kanssa. Hienonna minttu joukkoon.

  5. Grillaa pihvit kuumassa grillissä ja pidä grillin kansi kiinni. Käännä pihvit lastalla, kun niiden pinta pisaroi reilusti. Jauhelihapihvi on valmis, kun pinta pisaroi jälleen reilusti (noin 3 minuuttia per puoli). Pihvin voi antaa vetäytyä hetken folion alla.

  6. Grillaa myös sämpylänpuolikkaat. Kuori ja leikkaa punasipuli renkaiksi. Täytä hampurilaiset niin, että laitat pohjalle mango-chutneytä, salaattia ja sipulia ja pihvin päälle punajuuritsatsikia.