Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Hapokas, ihanasti pirskahteleva kombutsa on vähän kuin simaa, mutta terveellisempää.

Kombutsa on sokeroidusta teestä käyttämällä valmistettu juoma. Sitä myydään jo marketeissakin, mutta sitä voi tehdä itsekin. Valmistaaksesi tarvitset kombutsan eli volgansienen. Amerikassa juoma on niin suosittua, että kombutsasienen voi ostaa terveyskaupasta. Siellä nimi on scoby, joka tulee sanoista "symbiotic culture of bacteria and yeast." Kombutsa onkin juuri tätä, bakteerien ja hiivasienten symbioosi.

Oman sieneni sain siskolta, joka sai sen ystävältään, joka sai sen ystävältään…näin kombutsasienet usein vaihtavat omistajaa, kuten taikinajuuretkin. Myös facebookissa on ollut ryhmiä, joista on voinut kysellä kombutsasieniä.

Kombutsajuoma on helppo tehdä, kun muistat muutaman perussäännön. Kombutsa tarvitsee teetä, joko tummaa tai vihreää. Mausteita voi käyttää luovasti ja sesongin mukaan.

Ilman sokeria käyminen ei tapahdu, joten sen kanssa ei kannata pihtailla. Valmiissa juomassa on kuitenkin vähemmän sokeria kuin juoman tekovaiheessa. Valkoinen luomusokeri toimii parhaiten, mutta tummatkin käyvät.

Juoma tekeytyy noin viikossa, mutta sitä kannattaa maistella. Mitä hapokkaamman makuista haluat, sitä pidempään juoma saa käydä.

Kuten kaikessa säilönnässä, käytä puhtaita, steriloituja välineitä. Valitse kombuchalle valoton ja viileä paikka esim. keittiökaapista ulkoseinän vieressä. Ja tietysti kaunein lasipurkkisi, kaunis liina hengittäväksi kanneksi, ja lisäksi parhaiten kädessä pysyvä puulusikka, salaattiotin tai kapusta. Metallista kombutsa ei nimittäin pidä.

Valitse riittävän suuri purkki ja täytä se niin, että kombuchalle jää raikas hengitystila nestepinnan ja suojakankaan väliin.

Kun liemen pullottaa ja jättää ennen viilennystä päiväksi tai pariksi huoneenlämpöön, tapahtuu sama kuin simassakin: juoma saa hienonhienoja kuplia. Pullotusvaiheessa kombutsaa voi halutessaan jatkaa teellä tai vaikka hedelmämehulla, tai pullottaa vahvana sellaisenaan.

Kombutsasieni kasvattaa itseensä kerroksia, ja sen voi jakaa. Joskus kombucha voi jäädä viikoiksi tekeytymään ja haihduttaa nestettään. Lopulta tuloksena on etikkaa, joka on oikein mainion makuista sekin. Kombuchan aineenvaihdunta hidastuu jääkaapissa, ja se pysyy hengissä unohtuneenakin. Terve, unohtunut sieni on edelleen hyväntuoksuinen ja valmis tekemään uutta juomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 l valmista juomaa
Valmistusaika
2 t + tekeytyminen 1-2 vkoa
Vaikeustaso
Helppo

Kombutsa

Ainekset

2
l
vettä
150
g
sokeria
3-4
rkl
mustaa teetä
(inkivääriä, yrttejä tai muita mausteita)
1
kombutsa
2
dl
valmista kombutsaa eli aloitusteetä
Lisäksi
iso lasipurkki
hengittävä harsoliina

Työvaiheet

  1. Keitä vesi ja lisää teelehdet veteen. Voit halutessasi lisätä tässä vaiheessa mausteeksi esimerkiksi yrttejä, sitruunaa tai inkivääriä. Liuota sokeri kuumaan teehen. Voit käyttää tavallista valkoista sokeria.
  2. Anna teen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siivilöi tee. Anna teen jäähtyä hyvin, sillä kombutsasieni ei kestä kuumennusta.
  3. Kaada tee puhtaaseen lasipurkkiin. Lisää purkkiin kombutsasieni ja pari desilitraa valmista kombutsajuomaa eli käynnistysteetä.
  4. Peitä purkki hengittävällä kankaalla ja kiinnitä kangas narulla tai kuminauhalla. Anna tekeytyä huoneenlämmössä valolta suojattuna. Lämpimässä juoma tekeytyy jopa viikossa, viileämmässä tarvitaan pari viikkoa. Maistele juomaa noin viikon kuluttua. Kun juoma maistuu suussasi sopivan hapokkaalta, pullota se. Jos juoma maistuu liian makealta, anna kombutsan tekeytyä vielä.
  5. Pullota juoma puhtaisiin lasipulloihin. Ennen pullotusta valmistele uusi kombutsasatsi eli keitä tee valmiiksi. Sokeroi, mausta, jäähdytä ja siivilöi se. Huuhtele kombutsasieni haalealla vedellä ja laita se puhtaaseen purkkiin uuden satsin kanssa.
  6. Kun pullotat valmiin kombutsajuoman, älä täytä aivan täyteen, jotta juomalle jää tilaa kuplia. Jos et halua juomaan kombutsan höytyviä, siivilöi juoma ennen pullotusta ja kaada höytyvät takaisin seuraavaan juomasatsiin. Jos haluat miedomman juoman, lisää kombutsan joukkoon jäähdytettyä teetä tai hedelmämehua.
  7. Jätä pullot 1-3 päiväksi huoneenläpöön, jotta hiilihappo muodostuu juomaan – vähän samaan tapaan kuin tekisit simaa. Siirrä pullot jääkaappiin ja nauti kuukauden kuluessa.

Kommentit (4)

Kombuchaguru

En missään nimessä lähtisi tekemään kombuchaa tällä ohjeella! Ensinnäkin, juoman voi maustaa vasta pullotusvaiheessa, ei aikaisemmin. Scobyn kunto laskee ja lopulta se kuolee, jos  käymisvaiheessa lisätään ylimääräisiä aineksia. Teen on myös oltava ehdottomasti puhdasta teetä, ei mitään makuteetä. Ohjeessa paljon muitakin epäonnistumisen aineksia, joten etsisin paremman ohjeen. 

Martina1834

Kiitos tästä reseptistä. Yritän sitä varmasti! :)

Martina

Scoby27

Onko +55'c lisätty scoby elinvoimainen vai pitääkö hankkia uusi scoby

Joona1962

Kiitos ohjeesta! Mitähän hyötyä kombuchan juomisesta on?

Yhden artikkelin löysin suomeksi: Kombuchan terveysvaiktuukset

Olisi mukavaa jos tekin kirjottaisitte tästä aiheesta lukijoille. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Anna Huovinen

Nämä raikkaan hedelmäiset alkumaljat sopivat yhtä hyvin aamupalalle. Jos haluat, siivilöi hedelmien siemenet pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 l
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Meloni-kookosjuoma

Ainekset

kg
melonia (siemenetön)
2
limettiä
2
dl
kookos-mantelimaitoa (Alpro)
2
rkl
ruokosokerisiirappia
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Lohko ja kuori meloni. Leikkaa lohkot reiluiksi paloiksi. Purista limeteistä mehu.
  2. Lisää ainekset monitoimikoneen tai sauvasekoittimen kulhoon. Surauta juoma tasaiseksi.

Kiivi-kookosjuoma

Ainekset

8
kiiviä
4
mintun oksaa
2
dl
kookos-mantelimaitoa (Alpro)
3
rkl
ruokosokerisiirappia
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja lohko kiivit. Lisää ainekset monitoimikoneen tai sauvasekoittimen kulhoon. Surauta juoma tasaiseksi.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Kolmen aineksen alkoholiton kuplajuoma syntyy minuuteissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Seljankukkakuplajuoma

Ainekset

2
limettiä
2
dl
seljankukkamehu-tiivistettä, esim. Brunneby
1
l
kivennäisvettä

Työvaiheet

  1. Pese ja lohko limetit. Lisää limetit kannuun tai laseihin.
  2. Lorauta joukkoon seljankukkamehu.
  3. Lisää kylmä kivennäisvesi juuri ennen tarjoilua.

Vinkki! Jos käytät kivennäisveden sijasta kuohuviiniä, saat alkujuomaksi tyylikkäät seljankukkabellinit. Tarkista mehutiivisteen laimennussuhde pullon kyljestä.

Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tahini, seesaminsiemenistä valmistettu samettinen tahna, on täydellinen makupari kirpeille vadelmille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-mango-tahinipirtelö

Ainekset

200
g
suomalaisia pakastevadelmia
300
g
pakastettuja mangokuutioita (esim. Pirkka)
7
dl
mantelimaitoa (makeuttamaton)
2
rkl
tahinia
1
rkl
hunajaa
PINNALLE
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Laita kaikki pirtelön aineet blenderiin ja anna käydä tasaiseksi. Jaa pirtelö laseihin ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.

Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Ennen jumppaa toimii hiilihydraattipitoinen smoothie, josta saa helposti energiaa. Se toimii myös iltapalana, sillä hiilarit unettavat juuri sopivasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Energinen hedelmäsmoothie

Ainekset

2
vihreää omenaa
200
g
pakastemangoa
6
dl
baby-pinaattia
3
dl
ananasmehua
1
limetin mehu
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita

Työvaiheet

  1. Kuori ja poista omenoista siemenkota. Leikkaa omenat lohkoiksi. Laita kaikki smoothien aineet blenderiin tai tehosekoittimeen ja anna käydä tasaiseksi.