Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2605 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE ja KUVA Sanna Maskulin

Hapokas, ihanasti pirskahteleva kombutsa on vähän kuin simaa, mutta terveellisempää.

Kombutsa on sokeroidusta teestä käyttämällä valmistettu juoma. Sitä myydään jo marketeissakin, mutta sitä voi tehdä itsekin. Valmistaaksesi tarvitset kombutsan eli volgansienen. Amerikassa juoma on niin suosittua, että kombutsasienen voi ostaa terveyskaupasta. Siellä nimi on scoby, joka tulee sanoista "symbiotic culture of bacteria and yeast." Kombutsa onkin juuri tätä, bakteerien ja hiivasienten symbioosi.

Oman sieneni sain siskolta, joka sai sen ystävältään, joka sai sen ystävältään…näin kombutsasienet usein vaihtavat omistajaa, kuten taikinajuuretkin. Myös facebookissa on ollut ryhmiä, joista on voinut kysellä kombutsasieniä.

Kombutsajuoma on helppo tehdä, kun muistat muutaman perussäännön. Kombutsa tarvitsee teetä, joko tummaa tai vihreää. Mausteita voi käyttää luovasti ja sesongin mukaan.

Ilman sokeria käyminen ei tapahdu, joten sen kanssa ei kannata pihtailla. Valmiissa juomassa on kuitenkin vähemmän sokeria kuin juoman tekovaiheessa. Valkoinen luomusokeri toimii parhaiten, mutta tummatkin käyvät.

Juoma tekeytyy noin viikossa, mutta sitä kannattaa maistella. Mitä hapokkaamman makuista haluat, sitä pidempään juoma saa käydä.

Kuten kaikessa säilönnässä, käytä puhtaita, steriloituja välineitä. Valitse kombuchalle valoton ja viileä paikka esim. keittiökaapista ulkoseinän vieressä. Ja tietysti kaunein lasipurkkisi, kaunis liina hengittäväksi kanneksi, ja lisäksi parhaiten kädessä pysyvä puulusikka, salaattiotin tai kapusta. Metallista kombutsa ei nimittäin pidä.

Valitse riittävän suuri purkki ja täytä se niin, että kombuchalle jää raikas hengitystila nestepinnan ja suojakankaan väliin.

Kun liemen pullottaa ja jättää ennen viilennystä päiväksi tai pariksi huoneenlämpöön, tapahtuu sama kuin simassakin: juoma saa hienonhienoja kuplia. Pullotusvaiheessa kombutsaa voi halutessaan jatkaa teellä tai vaikka hedelmämehulla, tai pullottaa vahvana sellaisenaan.

Kombutsasieni kasvattaa itseensä kerroksia, ja sen voi jakaa. Joskus kombucha voi jäädä viikoiksi tekeytymään ja haihduttaa nestettään. Lopulta tuloksena on etikkaa, joka on oikein mainion makuista sekin. Kombuchan aineenvaihdunta hidastuu jääkaapissa, ja se pysyy hengissä unohtuneenakin. Terve, unohtunut sieni on edelleen hyväntuoksuinen ja valmis tekemään uutta juomaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 l valmista juomaa
Valmistusaika
2 t + tekeytyminen 1-2 vkoa
Vaikeustaso
Helppo

Kombutsa

Ainekset

2
l
vettä
150
g
sokeria
3-4
rkl
mustaa teetä
(inkivääriä, yrttejä tai muita mausteita)
1
kombutsa
2
dl
valmista kombutsaa eli aloitusteetä
Lisäksi
iso lasipurkki
hengittävä harsoliina

Työvaiheet

  1. Keitä vesi ja lisää teelehdet veteen. Voit halutessasi lisätä tässä vaiheessa mausteeksi esimerkiksi yrttejä, sitruunaa tai inkivääriä. Liuota sokeri kuumaan teehen. Voit käyttää tavallista valkoista sokeria.
  2. Anna teen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siivilöi tee. Anna teen jäähtyä hyvin, sillä kombutsasieni ei kestä kuumennusta.
  3. Kaada tee puhtaaseen lasipurkkiin. Lisää purkkiin kombutsasieni ja pari desilitraa valmista kombutsajuomaa eli käynnistysteetä.
  4. Peitä purkki hengittävällä kankaalla ja kiinnitä kangas narulla tai kuminauhalla. Anna tekeytyä huoneenlämmössä valolta suojattuna. Lämpimässä juoma tekeytyy jopa viikossa, viileämmässä tarvitaan pari viikkoa. Maistele juomaa noin viikon kuluttua. Kun juoma maistuu suussasi sopivan hapokkaalta, pullota se. Jos juoma maistuu liian makealta, anna kombutsan tekeytyä vielä.
  5. Pullota juoma puhtaisiin lasipulloihin. Ennen pullotusta valmistele uusi kombutsasatsi eli keitä tee valmiiksi. Sokeroi, mausta, jäähdytä ja siivilöi se. Huuhtele kombutsasieni haalealla vedellä ja laita se puhtaaseen purkkiin uuden satsin kanssa.
  6. Kun pullotat valmiin kombutsajuoman, älä täytä aivan täyteen, jotta juomalle jää tilaa kuplia. Jos et halua juomaan kombutsan höytyviä, siivilöi juoma ennen pullotusta ja kaada höytyvät takaisin seuraavaan juomasatsiin. Jos haluat miedomman juoman, lisää kombutsan joukkoon jäähdytettyä teetä tai hedelmämehua.
  7. Jätä pullot 1-3 päiväksi huoneenläpöön, jotta hiilihappo muodostuu juomaan – vähän samaan tapaan kuin tekisit simaa. Siirrä pullot jääkaappiin ja nauti kuukauden kuluessa.

Kommentit (4)

Kombuchaguru

En missään nimessä lähtisi tekemään kombuchaa tällä ohjeella! Ensinnäkin, juoman voi maustaa vasta pullotusvaiheessa, ei aikaisemmin. Scobyn kunto laskee ja lopulta se kuolee, jos  käymisvaiheessa lisätään ylimääräisiä aineksia. Teen on myös oltava ehdottomasti puhdasta teetä, ei mitään makuteetä. Ohjeessa paljon muitakin epäonnistumisen aineksia, joten etsisin paremman ohjeen. 

Martina1834

Kiitos tästä reseptistä. Yritän sitä varmasti! :)

Martina

Scoby27

Onko +55'c lisätty scoby elinvoimainen vai pitääkö hankkia uusi scoby

Joona1962

Kiitos ohjeesta! Mitähän hyötyä kombuchan juomisesta on?

Yhden artikkelin löysin suomeksi: Kombuchan terveysvaiktuukset

Olisi mukavaa jos tekin kirjottaisitte tästä aiheesta lukijoille. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2605 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Daniel Woodward KUVA Mikko Hannula

Näin valmistuu kesäinen klassikkococktail! Siemaus ananaksen, rommin ja kookok­sen yhdistelmää saa lämpimän rantahiekan kutittelemaan jalka­pohjissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Piña Colada

Ainekset

5
cl
kookosmaitoa tai -kermaa
5
cl
rommia
5
cl
ananasmehua tai kourallinen tuoretta ananasta
Lisäksi
jäitä
ananaslohko koristeeksi

Työvaiheet

  1. Laita juoman aineet tehosekoit­timeen, lisää kourallinen jäitä ja sekoita, kunnes juoman koostumus on mieleinen. Älä sekoita liian kauan, jotta jäät eivät sula.
  2. Kaada juoma hurrikaani- tai highball-lasiin ja koristele ananaslohkolla.

Vinkki! Tee juomasta alkoholiton vaihtamalla rommi maustei­seen jääteehen ja lisäämällä mausteeksi kanelia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2605 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Daniel Woodward KUVA Mikko Hannula

Splash! Vadelmaisessa ja pirskahtelevassa kuohuviinicocktai­lissa maistuu raikas kesä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruuna-vattu Splash

Ainekset

2
cl
limoncello-likööriä
4
cl
vadelmapyreetä (ks. vinkki)
10
cl
kuohuviiniä

Työvaiheet

  1. Kaada jääkaappikylmät limoncello ja vadelmapyree coupette-lasiin, sekoita lusikalla.
  2. Lisää kylmennetty kuohuviini lasiin. Sekoita varovasti, kunnes pyree ja kuohu­viini yhdistyvät.

Vinkki Soseuta 500 g vadelmia (tuoreita tai kotimaisia pakastettuja) tehose­koittimessa tai sauvasekoittajalla. Lisää sokeria maun mukaan. Jos pyree on liian paksua, lisää ½–1 dl vettä sekaan.  

Vinkki Kuohuviinicocktailin sekoittamisessa kannattaa olla varovainen, jotta kuplat eivät karkaa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 238 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elvi Rista

Raparperipiirakan maku smoothiessa! Tämä smoothie vaatii hiukan esivalmisteluja: raparperit keitetään hillokkeeksi ja pakastetaan ennen juomaksi soseuttamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 lasillista
Valmistusaika
20 min + 2 h
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiirakkasmoothie

Ainekset

250
g
raparperinvarsia
1
dl
ruokosokeria
2
rkl
vettä
1
tl
kanelia
1
tl
vaniljasokeria
1
prk (250 g)
maitorahkaa
1
dl
kaurahiutaleita
5
dl
omenatäysmehua

Työvaiheet

  1. Huuhtele raparperinvarret, leikkaa viipaleiksi. 
  2. Mittaa kattilaan raparperit, sokeri, vesi, kaneli ja vaniljasokeri. Kiehauta ja keitä 5–10 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet. 
  3. Lusikoi seos pakasterasiaan, nosta pakastimeen vähintään 2 tunniksi.
  4. Laita pakastettu hilloke sekä muut raparperismoothien ainekset tehosekoittimen kulhoon ja pyöräytä tasaiseksi juomaksi.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2605 reseptiä.
Linkitetty 42 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Soseuta ja siivilöi vesime­loni mehuksi ja pakkaa hanalliseen juomatonk­kaan. Nauti sellaisenaan tai tee mehusta raikas shandy kaatamalla päälle jääkylmää vehnäolutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 1½ l
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vesimelonishandy

Ainekset

2
keskikokoista (siemenetöntä) vesimelonia
2
limettiä
(vehnäolutta)

Työvaiheet

  1. Puolita vesimelonit ja leikkaa kuoret pois. Paloittele hedelmäliha ja soseuta muutamas­sa erässä tehosekoittimessa.
  2. Aseta siivilä ison kulhon päälle ja laita siivilään harso tai kuituliina. Kaada mehu liinan läpi, painele lusikalla kaikki mehu talteen.
  3. Purista limetit mehuun. Pullota mehu ja lai­ta jääkaappiin. Melonimehu säilyy hyvänä pari päivää.
  4. Tarjoa mehu sellaisenaan jäiden kanssa tai tee vesimelonishandy kaatamalla lasiin 1/3 melonimehua ja 2/3 vehnäolutta.

Kommentit (5)

Vierailija

Wau! Että tällaiseen tarvitaan oikein resepti? Onko seuraava resepti siitä miten hanasta saadaa valutetuksi kylmää vettä?

Vierailija

Kiva kommentti, kun olet itse tosi fiksu

Vierailija

Seuraava resepti on: Kun laitat veteen jääpaloja saat kylmempää juotavaa.

Supersaukko

Kannattaisi varmaan muistaa, ettei kaikissa resepteissä suinkaan ole kyse siitä, ettei ihmiset osaisi tehdä jotakin, vaan siitä, tuleeko mieleen tehdä jotakin...

Vierailija

Minä ehdin jo miettiä missä suhteessa limettiä laitetaan, mutta tästä reseptistä se selvisi.