
Jos jaksat tehdä pikkujouluihin vain yhden leivonnaisen, olkoon se tämä. Suolainen jättijoulutorttu yhdistää kylmäsavulohen ja smetanan. Sormisuolalla ja seesaminsiemenillä päällystetyt sakarat maistuvat suolakeksien tapaan.
Lohijoulutorttu
Ainekset
Työvaiheet
- Paloittele kylmä voi monitoimikoneen kulhoon. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Aja ainekset leikkuuterällä muruiksi.
- Lisää rahka ja jatka sekoittamista, kunnes taikinasta muodostuu pallo.
- Voit tehdä taikinan myös nyppimällä voin ja kuivat aineet käsin ja sekoittamalla joukkoon rahkan. Nosta tällöin taikina jääkaappiin tunniksi ennen leipomista. Jos olet tehnyt taikinan monitoimikoneella, voit aloittaa leipomisen saman tien.
- Kauli taikina reilusti jauhotetun leivinpaperin päällä paperiarkin kokoiseksi levyksi. Leikkaa reunoista kapeat kaistaleet taikinapyörällä niin, että saat levystä neliönmuotoisen.
- Muotoile taikinakaistaleista neliön keskelle halkaisijaltaan 20 sentin kokoinen ympyrä täytettä varten. Vedä taikinapyörällä kulmiin viillot, kuin olisit tekemässä joulutorttua.
- Valmista täyte. Sekoita smetana, tuorejuusto, valkuainen, sitruunankuoriraaste ja mustapippuri keskenään. Viipaloi kylmäsavulohi.
- Lusikoi täyte joulutortun keskiosaan. Ripottele päälle lohisuikaleet. Nosta kulmat täytteen päälle lomittain joulutortun tapaan. Nipistele ne yhteen.
- Voitele sakarat ja joulutortun keskiosa kevyesti keltuaisella. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja mustapippuria. Ripottele sakaroihin sormisuolaa.
- Paista 200-asteisessa uunissa hieman keskitasoa alempana noin 25 minuuttia. Jos sakarat uhkaavat tummua, peitä ne leivinpaperipaloilla, jotta täyte saa kypsyä rauhassa loppuun. Tarjoa hieman jäähtyneenä.
Onkohan yleiskone termi kirjoittajalla hiukan hukassa.
Suurin osa ns."oikeista" Yleiskoneista ei ole tehosekoittajan ja raastimen, mehulingon ja paperisilppurin yhdistelmiä!
Niissä ei ole alaterää, jolla ko. Ohjeen voi sellaisenaan toteuttaa!
Toki molempi parempi, jos oikeasti ottaa kokkaamisen vakavasti ja haluaa ohjeistaa nopeaa ja helppoa ruoan laittoa muillekkin.
Kokeilen reseptiä, kuullostaa hauskalta.! 568
Kiitos kommentistasi! Ohjeessa lukee monitoimikone eikä yleiskone. Yleiskoneessa ei tosiaan ole leikkuuterää, kuten mainitsitkin, ja vaikka se onkin hyvä masiina hiivataikinoiden ja vaahdotettavien taikinoiden tekoon, se ei sovi tähän tarkoitukseen.
Voitaikina onnistuu mainiosti monitoimikoneella, ja nimenomaan leikkuuterällä, joka hienontaa ainekset tasaiseksi muruksi ilman, että taikinaan syntyy sitkoa.
Toivottavasti innostut kokeilemaan. Ohjeessa on myös vinkki, että taikinan voi tehdä myös nyppimällä jauhot ja rasvan sormin ja lisäämällä sitten muut ainekset.
Täytyypä tehdä!
Kuvassa on sakarat tummuneet, ei "uhanneet tummua".
En laittaisi kuvaa lähes epäonnistuneesta leivonnaisesta!?
Totta tosiaan, vähän pääsivät tummumaan. Siitä sainkin hyvän vinkin tähän reseptiin, eikä seuraavalla kerralla enää kärähtänyt :)
Resepti vaikutti hyvältä ja aion kokeilla, kiva idea! Huomiota lähinnä herättivät kommentoijat. Toinen saivarteli yleiskoneesta ja toinen oli pahoittanut mielensä kuvasta, jota kuvaili lähes epäonnistuneeksi! Apua mitä tyyppejä.