Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2510 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Juustoa teessä? Kyllä vain, ja lisäksi samettista seesamitahnaa eli tahinia mausteena. Vuoden 2020 mielenkiintoisin jälkkärijuoma on tässä.

Juustotee kuulostaa ällöttävältä, jos mieleen nousee kuva kuumassa teessä pehmenevästä palasta Oltermannia. Todellisuudessa muun muassa Kapkaupungin, Los Angelesin ja Shanghain trendikuppiloissa suosittu juoma ei ole juuri kermakaakaota kummallisempi. Sen pinnalle lisätty juusto on samettista vaahtoa, esimerkiksi vatkattua mascarponea.

Vaahtopintaiselta oluelta näyttävää juustoteetä valmistetaan suolaisina ja makeina versioina ja eri väreissä, joista suosiossa ovat erityisesti pinkki ja matchanvihreä. Kuten monet aasialaiset trendiherkut, myös juustotee tulee Taiwanista, ja viime syksynä siitä innostui muun muassa Ruotsin kokkimaajoukkue. Ehkä juoma hiipii vähitellen myös Suomen kahviloihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + jäähdyttäminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Tahini-juustotee

Ainekset

6
dl
teejuomaa (esim. earl grey)
1
rkl
hunajaa
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
rkl
tahinia
1–2
rkl
sokeria
1
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Hauduta tee ja makeuta se hunajalla. Jäähdytä tee huoneenlämpöiseksi.
  2. Notkista tuorejuusto kulhossa. Sekoita joukkoon tahini ja sokeri. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja yhdistä se tuorejuusto-tahiniseokseen.
  3. Jaa tee laseihin ja lusikoi tuorejuustoseos juoman pinnalle. Tarjoa jälkiruokana tai makeana välipalana.

Kommentit (1)

Vierailija

Ei kovin kummoinen tee. Tein tätä mustaan teehen ja maustettuun teehen, mutta kummastakaan ei tullut niin hyvää, että tätä toiste tekisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2510 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Kookoksen ystävä rakastuu appelsiinilla maustettuihin ruotsalaisiin kookoshuippuihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 kpl
Valmistusaika
30 min + taikinan vetäytyminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kookoshuiput

Ainekset

50
g
voita
1
appelsiini
2
kananmunaa
1
dl
sokeria
n. 5¼
dl (200 g)
kookoshiutaleita
Koristeluun
100
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Pese appelsiini ja raasta puolet oranssista kuores­ta, noin 1 rkl.
  3. Riko munat kulhoon ja sekoita sokeri jouk­koon. Lisää sulatettu voi, kookoshiutaleet ja appelsiininkuoriraaste. Anna taikinan tekey­tyä 20 minuuttia.
  4. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Muotoi­le kahden kostutetun lusikan avulla kartion muotoisia leivonnaisia leivinpaperin päälle.
  5. Paista kookoshuippuja uunin keskitasol­la 10–15 minuuttia. Anna leivonnaisten jäähtyä.
  6. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikros­sa. Kasta kookoshuiput suklaaseen ja anna jähmettyä. Voit tarjoilla kookoshuiput myös ilman suklaakoristelua.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2510 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen JUOMASUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Tämä kohokas ei taatusti lässähdä! Suklainen mousse jäädytetään reunojen yli leivinpaperin avulla.

Viinisuositus: Suklaakohokkaan kanssa maistuu Churchill Reserve Port, 9,30 e/0,2 l. Tämä portviini on luonnollisesti makea, melko täyteläinen ja jopa kypsän kirsikkainen. Yhdistelmästä tulee tuhti ja makean herkullinen. Aivan toisenlainen, kepeämpi kokonaisuus syntyy, kun...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + pakastus 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Jäädytetty suklaakohokas

Ainekset

100
g
maitosuklaata
100
g
tummaa suklaata
1
rkl
appelsiini- tai sitruunalikööriä
3
dl
kuohukermaa
3/4
dl
tomusokeria
2
kananmunankeltuaista
n. 2
rkl
tummaa kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Ota kaksi kananmunaa hyvissä ajoin huoneenlämpöön.

  2. Paloittele suklaat. Sulata ne vesihauteessa tai varovasti mikrossa lyhyin sykäyksin välillä sekoittaen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Sekoita likööri jäähtyneeseen suklaasulaan.

  3. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Siivilöi tomusokeri vaahtoon ja sekoita kevyesti. Älä vatkaa vaahtoa kovaksi,
    ettei siitä tule rakeista.

  4. Erottele keltuaiset huoneenlämpöisistä kananmunista. Sekoita keltuaiset suklaaseokseen. Yhdistä kermavaahto ja suklaaseos.

  5. Vuoraa 6 pientä pakastuksenkestävää vuokaa (noin ¾ dl) leivinpaperisuikaleilla, joiden reuna ulottuu muutaman sentin vuoan reunaa korkeammalle. Jaa suklaaseos vuokiin ja peitä kelmulla. Pakasta kohokkaita vähintään 4 tuntia.

  6. Siivilöi kaakaojauhetta pinnalle juuri ennen tarjoilua. Tarjoa esimerkiksi
    marjojen tai hedelmien kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2510 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Pienet aasialaiset munkit eli banaanifritterit valmistuvat ylikypsästä banaa­nista. Taikinaan käytettyjen riisijauhojen ansiosta nämä munkit ovat gluteenittomia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaanifritterit

Ainekset

1
pehmeänkypsä banaani
1
kananmuna
dl
riisijauhoja
½
tl
leivinjauhetta
1
dl
vaahterasiirappia
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
l
rypsiöljyä paistamiseen
vaniljajäätelöä
vaahterasiirappia

Työvaiheet

  1. Laita taikinan ainekset tehose­koittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota huoneen­lämmössä noin 1 tunti.
  2. Kuumenna öljy kattilassa noin 180-asteiseksi. Ota taiki­nasta kahdella ruokalusikalla pallukoita ja laita ne öljyyn kypsymään noin 2 minuutiksi. Käännä fritterit paiston puolivä­lissä. Nosta kypsät fritterit reikä­kauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan. Paista fritte­rit kahdessa erässä.
  3. Tarjoa kuumat fritterit vaniljajäätelön ja vaahterasiirapin kanssa.

Kommentit (1)

Vierailija

Kuulostaa aika paljolta tuo siirappimäärä!

Airfryer- eli ilmafriteerauskeittimellä ei tarvitse läträtä rasvan kanssa donitseja tai munkkeja valmistaessa, mutta voi saada silti ihanan pehmeät vapun herkut. Kyllä rasvaakin käytetään, voita löytyy sekä taikinasta että pinnalta (ennen paistoa ja paiston jälkeen).

Helppo ja...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 30 kpl minidonitseja
Valmistusaika
taikinan teko noin 10-15 min, passiivinen 1-2 h (taikinan kohotus) + friteeraus ja viimeistely (noin 6 min/erä)
Vaikeustaso
Helppo

Maukkaat donitsit helposti airfryer-keittimellä

Ainekset

1,5
dl
(kasvi)maitoa
3,5
g
kuivahiivaa (puolet 7 g hiivapussista)
1,5
rkl
(vaahtera)siirappia
noin 3,5-4
dl
vehnäjauhoja
50
g
voita
Pinnalle
sulatettua voita
sokeria
vaniljasokeria
(kanelia)

Työvaiheet

1. Sekoita kulhossa lämmin maito, siirappi ja kuivahiiva. Peitä liinalla ja anna levätä noin 7 minuuttia kunnes seos kuplii.

2. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa käsin kimmoisaksi muutaman minuutin verran. Vaihtoehtoisesti voit tehdä sen koneella. Lisää loppuvaiheissa myös sulatettu voi.

3. Kohota noin tunti liinan alla tai mikron huomassa. Itse tykkään laittaa yleensä mikroon.

4. Tunnin päästä vaivaa kevyesti ja kaulitse noin 1 cm paksuiseksi levyksi.

5. Ota pienellä lasilla (esimerkiksi snapsilasilla tai jälkiruokaviinilasilla) kiekot. Kaulitse ylijääneet palat uusiksi levyiksi. Lopputuloksena on noin 30 kpl taikinakiekkoja. Tämä toki riippuu siitä kuinka paksun taikinalevyn teit ja minkä kokoista lasia käytit muottina.

6. Jätä donitsit sellaisiksi tai pyörittele sormen avulla donitseiksi. Jätä kohoamaan vielä peitettyinä (30 - 60 min).

7. Voitele sulatetulla voilla ja friteeraa airfryer -keittimellä muutamassa eräässä 180 asteessa noin 4-5 minuuttia kääntäen noin kahden minuutin kohdalla. Oman keittimen pienehköön koriin mahtuu noin 6-7 minidonitsia vierekkäin. Jos haluat pelata aivan varman päälle ja testata sopivaa aikaa, niin kokeile ensin yhdellä donitsilla.

8. Dippaa sitten molemmin puolin friteeratut donitsit sulatettuun voihin ja sitten sokeri-vaniljasokeriseokseen.

9. Nauti mielellään heti! Nam!

Kommentit (0)