
Tämä ihana pähkinäinen saaristolaisleipä kohotetaan soodalla, joten se on sekoittamalla valmis uuniin.
Vinkki! Voit paistaa vuokaleivän myös peltileipänä. Lyhennä paistoaika tällöin noin puoleen tuntiin.
Saariston pähkinäleipä
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Öljyä ja jauhota uunivuoka (noin 20 cm x 25 cm) tai leipävuoka.
-
Yhdistä jauhot, sooda, suola ja anis isossa kulhossa. Rouhi pähkinät veitsellä karkeasti. Lisää ne, piimä, siirappi ja 1 rkl öljyä jauhoseokseen ja sekoita tasaiseksi.
-
Levitä taikina vuokaan ja paista leipää uunin alaosassa 40–45 minuuttia. Jos teet leivän korkeassa leipävuoassa, paista sitä noin tunti.
-
Tarjoa leipä piparjuuri-tillivoin kanssa (ohje alla). Leipä säilyy hyvänä muutaman päivän.
Piparjuuri-tillivoi
Ainekset
Työvaiheet
-
Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään noin tuntia aikaisemmin.
-
Hienonna tilli. Sekoita tilli, piparjuuritahna, sitruunamehu, suola ja pippuri voihin. Maustevoi säilyy jääkapissa hyvänä pari päivää.
Vinkki Tee maustevoita tupla-annos ja käytä sitä myös keitettyjen perunoiden ja kasvisten maustamiseen.
Missä päin Suomen saaristossa ksavaa hasselpähkinöitä?
Kyllä Suomessakin kasvaa pähkinöitä https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/suomen-ainoa-pahkinalaji-on-t....