Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2375 reseptiä.
Linkitetty 582 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Kirjailija Kati Tervon luotto-ohje suolaiseen piirakkaan on peräisin naapurilta vuosien takaa. Valmistaikinapohjaan leivottu piirakka on herkullisen rapea, mehevä ja ihanan juustoinen. Resepti on niin yksinkertainen, että sen oppii vaikka ulkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6-8 palaa
Valmistusaika
15 min + kypsennys ja sulatus 1 t 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Naapurin tomaatti-juustopiirakka

Ainekset

1
pakastepiirakkataikina suolaiseen leivontaan (380 g)
300
g
Port Salut -juustoa, esim. Luostari
1–2
rkl
dijonsinappia
3–4
kypsää tomaattia
(muutama kirsikkatomaatti)
½
tl
kuivattua timjamia

Työvaiheet

  1. Ota taikina huoneenlämpöön tunti ennen leipomista. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  2. Painele taikina pyöreän piirakkavuoan (Ø 24–28 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 10 minuuttia uunin alatasolla.
  3. Leikkaa juusto ½ cm:n paksuisiksi paloiksi. Viipaloi tomaatit. Jos käytät kirsikkatomaatteja, halkaise ne.
  4. Sivele sinappia piirakkapohjalle makusi mukaan (huomaa, että dijoninsinappi on voimakasta, ohut kerros siis riittää). Peitä pohja juustoviipaleilla ja asettele niiden päälle tomaatit. Ripottele timjami tomaattien päälle.
  5. Kypsennä piirakkaa noin puoli tuntia uunin keskitasolla.
  6. Anna piirakan jäähtyä 15 min. Nauti piirakka lämpimänä teen, punaviinin tai maidon kera.

Vinkki Voit koristella piirakan terttutomaateilla. Paista niitä pannussa 5 minuuttia eli kunnes tomaatit pehmenevät ja saavat väriä. Nosta tomaattiterttu piirakan päälle juuri ennen tarjoamista.

Kommentit (12)

Maiskis maiskis

Tuotahan pitää kokeilla! Tosin taidan käyttää valmista mustaleima Emmental raastetta. Ja ehdottomasti minun piirakkaani ei puisevia timjamin oksia eikä terttutomaatin rankoja. Terttutomaatteja kyllä, jos niitä raskii piirakkaan laittaa, ovat NIIN hyviä ja makeita. Ja timjamia voi ilman rankoja laittaa. Tai basilikaa.

Vierailija

Mahtaako kommentoija sekoittaa timjamin ja rosmariinin? Ohjeessa ripotellaan timjami. Ei puhuta oksista, jotka timjamissa onkin hyvin hennot, eivät puisevat. Ja yleensäkin: jokainen voi maustaa mielensä mukaan.

Vierailija

Piirakka on ok, jos tykkää sinapin mausta. Se puski läpi niin että syömättä jäi. 1-2 tl voisi olla riitävä määrä.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentista, lisään sinapin määrään vaihteluvälin, jotta sitä huomaa laittaa tarvittaessa vähemmän.

Vierailija

Korvasin sinapin pestolla :)

Jj

Ohut kerros sinappia, ihan taivaallinen piirakka! Olisin voinut syödä tämän vaikka yksin.

Myllyn parhaan valmis pyöreä piirakkataikina ei kylläkään kestä esipaistamista, testasin ensimmäisen piirakan kanssa.

ttt

En ymmärrä, miksi tätä hehkutetaan. aika yksiulotteiset maut.

Taidot hukassa...

Neljän aineksen piirakka, hiiohoi, eikö kukaan enää osaa tehdä piirakkataikinaa ihan ite?

Vierailija

Huomasin juuri, että 28cm pyöreään vuokaan tarkoitettu valmistaikina (Sunnuntai) riittää hyvin 28x32 uunipellille, eikä sitä tarvitse paistaa silloin etukäteen kun pohjasta tulee ohuempi eikä tule turhia reunoja. 

Asko

Hiiohoi, kukaan ei ole kieltänyt tekemästä taikinaa itse. Uunipelti oli hyvä vinkki!

Vierailija

Voitaikinakin käy, sillä olen tehnyt samaista piirakkaa!

Vierailija

Tällä ohjeella tein ja tuli mauton piirakkaa jossa kuiva pohja. Ei auttanut edes iso juustomäärä.
Pettymys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Bilberry Hill on lisännyt 10 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
Rapeakuorinen gluteeniton pähkinäpataleipä.
Rapeakuorinen gluteeniton pähkinäpataleipä.
Viiden desin taikinasta leipoutuu reilun kokoinen leipä.
Viiden desin taikinasta leipoutuu reilun kokoinen leipä.

Rouhean rustiikkinen ja pähkinäinen gluteeniton pataleipä on helppo leipoa, sillä taikinaa ei tarvitse vaivata vaan ainekset sekoitetaan keskenään rennolla otteella ja jätetään kohoamaan yön yli huoneenlämpöön💚. Itse leivänkin voi muotoilla taikinakulhossa, joten ylimääräistä tiskiä ja sotkua ei...

Gluteenittomasta leivästä paistuu ihanan rapeakuorinen ja kuohkea sisältä. Pähkinäsattumat antavat pataleipään mukavaa purutuntua ja lisämakua. Voit käyttää leipoessa erilaisia pähkinäsekoituksia tai vain yhtä pähkinälaatua. Kuvan pataleipä sisältää manteleita ja erilaisia pähkinöitä....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
12 h kohotus+ 1 h paisto
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton pähkinäpataleipä

Ainekset

5
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
tl
hunajaa tai siirappia (tai sokeria)
1,5
rkl
psylliumjauhetta
2
tl
kuivahiivaa
1
dl
pähkinöitä, osittain hienonnettuna
1
dl
gluteenittomia pikakaurahiutaleita
1
dl
gluteenitonta kaurajauhoa
4
dl
gluteenitonta jauhoseosta

Työvaiheet

1. Liuota kädenlämpöiseen veteen suola ja hunaja ja vispilöi mukaan psylliumjauhe. Anna seoksen turvota 5 -10 minuuttia.

2. Sekoita keskenään omassa astiassaan ¾ dl pähkinöitä sekä kaikki loput ainekset (hiiva myös) ja lisää seos lämpimään veteen ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi taikinaksi (älä vaivaa). Lopputuloksen tulisi näyttää jähmeältä kaurapuurolta.

3. Kohota taikinaa peitettynä lämpimässä (huoneenlämmössä) reilusti yön yli, eli noin 12-14 tuntia.

4. Laita seuraavana aamuna uuni lämpiämään 250 C asteeseen. Laita kannellinen pata tai muu uunissa paistamiseen sopiva astia kylmään uuniin kuumenemaan.

5. Ota kuuma pata uunista ja voitele se ruokaöljyllä tai vuoraa leivnpaperilla, ettei paistaessa leipä tartu kiinni pataan. Laita hanasta kylmä vesi juoksemaan hiljalleen ja kastele kädet hyvin. Ota taikina märillä käsillä taikinakulhosta ja muotoile siitä pallomainen leipä (taikinakulhoa apuna käyttäen). Jos taikina uhkaa tarttua käsiin, kastele välillä käsiä vuoron perään ihan reilusti juoksevassa vedessä. Kun olet muotoillut leivän, laita se kuumaan pataan ja ripottele/painele taikinan päälle loput (¼ dl) murskatuista pähkinöistä. Sulje pata kannella tai foliolla.

6. Paista leipää 250 C asteessa hieman uunin keskikohtaa alemmalla tasolla, kansi päällä 55 minuuttia. Ota kansi pois ja paista leipää vielä noin 5 minuuttia, kunnes leipä on kypsä ja kauniin värinen.

Anna leivän jäätyä hyvin ritilän päällä, leikkaa viipaleita tarjolle ja nauti 😍!

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 175 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Karamellisoitua sipulia, pehmeä täyte ja rapea pohja. Helppo ja edullinen sipuligalette paistetaan rennosti pellillä.

Tämän piirakan aineksia voi muunnella sen mukaan, mitä keittiöstä valmistushetkellä löytyy:

  • Sipulitäytteeseen voi yhdistellä erilaisia sipuleita. Mikä tahansa viinietikka sopii täytteeseen.
  • Voit käyttää pohjaan mitä tahansa juustoraastetta. Jos kaapissasi on täysjyvävehnä-
  • ...
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Karamellisoitu sipuligalette

Ainekset

Pohja
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
dl
juustoraastetta
100
g
voita tai leivontamargariinia
½
dl
vettä
Sipulitäyte
500
g
sipulia
500
g
punasipulia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
öljyä
2
rkl
sokeria
2
rkl
viinietikkaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Ranskankermatäyte
1
prk (200 g)
ranskankermaa
1
kananmuna
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Valmista sipulitäyte. Kuori sipulit ja leikkaa ne poikittain noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi myös valkosipulinkynnet.
  2. Levitä pellille leivinpaperi ja sivele se ruokalusikallisella öljyä. Ripottele päälle ruokalusikallinen sokeria tasaiseksi kerrokseksi ja nostele sipulikiekot sen päälle. Sivele sipulit lopulla öljyllä ja ripottele päälle loppu sokeri. Pirskota päälle etikkaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Anna sipuleiden paahtua 225-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
  4. Valmista sillä aikaa pohja. Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja juustoraaste kulhossa. Lisää rasva ja nypi muruiksi. Kaada joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi.
  5. Kauli taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle halkaisijaltaan noin 30 sentin kokoiseksi pyöreäksi levyksi. Nostele levyn reunat ylös.
  6. Sekoita ranskankerma, muna ja mausteet keskenään. Levitä seos taikinan päälle.
  7. Nostele päälle jäähtyneet sipulit lomittain ja päällekkäin.
  8. Alenna uunin lämpö 200 asteeseen ja paista piirakkaa toiseksi alimmalla tasolla noin 20 minuuttia.

Vinkki! Pohjan voi valmistaa myös monitoimikoneessa leikkuuterällä murustamalla ensin rasvan ja kuivat aineet, lisäämällä sitten vesitilkan ja pyöräyttämällä tasaiseksi.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1245 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Piia Arnould

Intialainen tomaattikeitto on herkullisen mausteinen ja sopivasti hapan. Se on myös täydellinen flunssan kaataja. Lisää chiliä makusi mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2–4
Valmistusaika
30 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Intialainen tomaattikeitto

Ainekset

6
cm pala
inkivääriä
4
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä
4
rkl
tamarinditahnaa
1
ruukku
korianteria
1
vihreä chili
2
tlk (à 400 g)
kokonaisia tomaatteja (säilyke)
1
tl
kurkumaa
1
tl
suolaa
½
tl
sokeria
½
tl
jauhettua mustapippuria
Mausteseos
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
sinapinsiemeniä
1
tl
korianterin siemeniä
½
tl
jauhettua juustokuminaa

Työvaiheet

  1. Kuori inkivääri ja valkosipulinkynnet. Raasta ne suoraan kattilaan. Lisää öljy ja tamarindi. Kuumenna keskilämmöllä noin 5 minuuttia.

  2. Hienonna puolet korianterista, leikkaa chili pituussuunnassa puoliksi.

  3. Laita tomaatit kattilaan ja huuhdo tölkit vedellä. Murskaa tomaatteja hieman kauhalla. Lisää vesi kattilaan yhdessä korianterin, chilin ja kurkuman kanssa.

  4. Mausta keitto ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Keitä kannen alla 15 minuuttia välillä sekoittaen.

  5. Laita öljy paistinpannulle ja lisää mausteet. Kun sinapinsiemenet alkavat poksua, kaada kuuma mausteseos keiton pinnalle ja sekoita hyvin. Tarjoile keitto kuumana ja koristele lopulla korianterilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1245 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Piia Arnould

Leipäjuusto ja lakkahillo ovat perinteinen pari, mutta kokeile narskujuustoa vaihteeksi makukinuskin kera. Slurp!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Leipäjuustoa, punaisia marjoja ja kanelikinuskia

Ainekset

1
pkt (noin 300 g)
leipäjuustoa
Kanelikinuski
2
dl
kuohukermaa
2
dl
fariinisokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
ripaus
suolaa
Lisäksi
vadelmia ja punaherukoita

Työvaiheet

  1. Tee kinuski. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Kaada kulhoon jähmettymään.

  2. Leikkaa leipäjuusto paloiksi ja paista pannulla nopeasti. Kaada päälle hieman lämmintä kanelikinuskia ja nosta viereen marjoja.

Kommentit (0)