
Kirjailija Kati Tervon luotto-ohje suolaiseen piirakkaan on peräisin naapurilta vuosien takaa. Valmistaikinapohjaan leivottu piirakka on herkullisen rapea, mehevä ja ihanan juustoinen. Resepti on niin yksinkertainen, että sen oppii vaikka ulkoa.
Piirakkataikinaa, dijoninsinappia, juustoa ja tomaatteja. Kirjailija Kati Tervon Naapurin tomaatti-juustopiirakka on yksi Soppa365:n suosituimmista piirakkaohjeista. Eikä ihme: muutamalla aineksella syntyy mehevä ja mureapohjainen piiras, joka onnistuu aina.
Täytteeksi ei tarvitse sekoitella kermaa ja kananmunia, sillä pelkkä juustokerros riittää mehevöittämään piirakan. Tomaattien raikkaus antaa täyteläisyyteen hyvää vastapainoa. Käyttämällä erikokoisia tomaatteja pinnasta saa hauskannäköisen.
Tärkeä osa piirakassa on sinappikerros. Ennen juustoa taikinan päälle sipaistaan nimittäin dijoninsinappia. Tulisen sinapin levittämisessä kannattaa olla tarkkana, jotta sitä tulee juuri sopivasti omaan makuun.
Naapurin tomaatti-juustopiirakka
Ainekset
Työvaiheet
- Ota taikina huoneenlämpöön tunti ennen leipomista. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
- Painele taikina pyöreän piirakkavuoan (Ø 24–28 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 10 minuuttia uunin alatasolla.
- Leikkaa juusto ½ cm:n paksuisiksi paloiksi. Viipaloi tomaatit. Jos käytät kirsikkatomaatteja, halkaise ne.
- Sivele sinappia piirakkapohjalle makusi mukaan (huomaa, että dijoninsinappi on voimakasta, ohut kerros siis riittää). Peitä pohja juustoviipaleilla ja asettele niiden päälle tomaatit. Ripottele timjami tomaattien päälle.
- Kypsennä piirakkaa noin puoli tuntia uunin keskitasolla.
- Anna piirakan jäähtyä 15 min. Nauti piirakka lämpimänä teen, punaviinin tai maidon kera.
Vinkki Voit koristella piirakan terttutomaateilla. Paista niitä pannussa 5 minuuttia eli kunnes tomaatit pehmenevät ja saavat väriä. Nosta tomaattiterttu piirakan päälle juuri ennen tarjoamista.
Tuotahan pitää kokeilla! Tosin taidan käyttää valmista mustaleima Emmental raastetta. Ja ehdottomasti minun piirakkaani ei puisevia timjamin oksia eikä terttutomaatin rankoja. Terttutomaatteja kyllä, jos niitä raskii piirakkaan laittaa, ovat NIIN hyviä ja makeita. Ja timjamia voi ilman rankoja laittaa. Tai basilikaa.
Mahtaako kommentoija sekoittaa timjamin ja rosmariinin? Ohjeessa ripotellaan timjami. Ei puhuta oksista, jotka timjamissa onkin hyvin hennot, eivät puisevat. Ja yleensäkin: jokainen voi maustaa mielensä mukaan.
Piirakka on ok, jos tykkää sinapin mausta. Se puski läpi niin että syömättä jäi. 1-2 tl voisi olla riitävä määrä.
Kiitos kommentista, lisään sinapin määrään vaihteluvälin, jotta sitä huomaa laittaa tarvittaessa vähemmän.
Korvasin sinapin pestolla :)
Ohut kerros sinappia, ihan taivaallinen piirakka! Olisin voinut syödä tämän vaikka yksin.
Myllyn parhaan valmis pyöreä piirakkataikina ei kylläkään kestä esipaistamista, testasin ensimmäisen piirakan kanssa.
En ymmärrä, miksi tätä hehkutetaan. aika yksiulotteiset maut.
Neljän aineksen piirakka, hiiohoi, eikö kukaan enää osaa tehdä piirakkataikinaa ihan ite?
Huomasin juuri, että 28cm pyöreään vuokaan tarkoitettu valmistaikina (Sunnuntai) riittää hyvin 28x32 uunipellille, eikä sitä tarvitse paistaa silloin etukäteen kun pohjasta tulee ohuempi eikä tule turhia reunoja.
Hiiohoi, kukaan ei ole kieltänyt tekemästä taikinaa itse. Uunipelti oli hyvä vinkki!
Voitaikinakin käy, sillä olen tehnyt samaista piirakkaa!
Tällä ohjeella tein ja tuli mauton piirakkaa jossa kuiva pohja. Ei auttanut edes iso juustomäärä.
Pettymys.
Tästä tuli oikein hyvän makuista. Laitoin Dijon sinapin sijasta Auran dijon sinappia. Auran dijon on huomattavasti miedompaa, kuin "oikea" dijon ja sitä pystyi rauhassa latjaamaan paljon piirakan pohjalle.