Emilia Soppa365 on lisännyt 48 reseptiä.
Linkitetty 157 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Mitä saadaan kun yhdistetään mutakakku ja piparimausteet? Helppo yleiskakku kaikkiin joulunajan kemuihin! Piparimutakakku saa muhevan makunsa ja tumman sävynsä muscovadosokerista.

Tahmean suklainen mutakakku on varma valinta illanistujaisten ja pienten juhlien makeaksi tarjottavaksi. Valmistus on yhtä helppoa kuin minkä tahansa sokerikakun. Edes kakun laskeutumista ei tarvitse pelätä, sillä se kuuluu asiaan.

Mutakakusta saa pienellä niksillä sopivan myös pikkujouluihin. Taikinaan voi nimittäin lisätä ripauksen kanelia, kardemummaa, neilikkaa ja inkivääriä, jotka taittavat maun jouluiseksi. Myös valmis piparimausteseos sopii tarkoitukseen.

Taikinaan käytetty muscovado- tai fariinisokeri korostaa kakun täyteläistä makua. Lisukkeeksi sopii nokare pehmeää kermavaahtoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
15 min + 20 min kypsentäminen + 30 min jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Piparimutakakku

Ainekset

200
g
voita
200
g
tummaa suklaata
4
munaa (M-koko)
2
dl
tummaa muscovadosokeria (tai fariinisokeria)
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia
½
tl
jauhettua inkivääriä
½
tl
jauhettua kardemummaa
¼–½
tl
jauhettua neilikkaa
¼
tl
suolaa
Vuokaan
voita
Koristeluun
tomusokeria ja pipareita

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø 24 cm) ja voitele reunat
  2. Paloittele voi ja suklaa kattilaan. Sulata hyvin miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Nosta kattila liedeltä, kun ainekset ovat melkein sulaneet ja sekoita tasaiseksi, jolloin suklaakimpaleet liukenevat vähitellen seokseen. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  3. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja muscovadosokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  4. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Neilikan lisäämisen kanssa kannattaa olla tarkkana, ripaus riittää! Suolalisäys tasapainottaa makean kakun makua.
  5. Lisää jäähtynyt suklaa-voisula muna-sokerivaahtoon. Siivilöi joukkoon jauhoseos. Kääntele tasaiseksi.
  6. Kypsennä uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Tarkkaile kypsymistä: mutakakku on valmis, kun sen pinta on paahtunut kypsän näköiseksi, mutta kakun sisus vaikuttaa vielä löysältä kevyesti vuokaa heilautettaessa. Valmis mutakakku alkaa myös hieman irrota vuoan reunoista. Paistoaika vaihtelee uunin ominaisuuksien mukaan, joten kypsymistä kannattaa seurata.
  7. Nosta kakku uunista ja anna jäähtyä vuoassaan noin puoli tuntia ennen kuin irrotat sen vadille. Anna jäähtyä, jolloin sisus kiinteytyy valuvasta tahmeaksi.
  8. Asettele päälle pipareita ja siivilöi pinnalle tomusokeria. Poista piparit ja murustele niitä halutessasi kakun pinnalle. Tarjoa kermavaahdon kanssa. 

Kommentit (2)

Ekaa kertaa gtonta

Voiko vehnäjauhojen sijaan käyttää Gluteiinitonta jauhoja ja joutuuko siinä tapauksessa muuttamaan jotain muuta raaka-ainetta?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestäsi, voit periaatteessa käyttää vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta yksi yhteen. Lopputuloksesta tulee hieman hauraampi ja murenevampi, mutta kun mutakakun antaa kunnolla jäähtyä, ei siitä ole herkutellessa haittaa. Tämä gluteeniton, kauraa sisältävä vaalea jauhoseos toimii mielestäni parhaiten: https://myllarin.fi/tuote/myllarin-vaalea-jauhoseos-gluteeniton/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Ohueksi viipaloidut tatit tai muut kiinteät sienet kypsyvät pizzan päällä kuumassa uunissa nopeasti. Siivuta päälle myös edellisen päivän keitetyt perunat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1–2 pizzaa
Valmistusaika
30 min + kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Valkoinen tattipizza

Ainekset

PIZZAPOHJA
25
g
tuorehiivaa
2
dl
kädenlämpöistä vettä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
KASTIKE
2
valkosipulinkynttä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
dl
raastettua mozzarellaa
4
rkl
hienonnettua basilikaa
1
tl
oreganoa
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
TÄYTE
6–8
pientä herkku- tai ruskotattia, orakasta, sikurirouskua, nokirouskua tai kantarellia
2–4
keitettyä perunaa
1
dl
hapankaalia
1
dl
mustia oliiveja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva veteen, lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä liinalla peitettynä noin tunnin.

  2. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi kulhoon. Sekoita joukkoon ranskankerma, juustoraaste, yrtit ja mausteet.

  3. Puhdista pienet, kiinteät sienet ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Kuori ja viipaloi keitetyt perunat. Valuta hapankaali ja oliivit.

  4. Muotoile taikinasta yksi iso tai kaksi pientä pizzapohjaa. Levitä päälle kastiketta ja pinnalle sienet, perunat, hapankaali ja oliivit. Lorauta päälle öljyä.

  5. Paista 250-asteissa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja reunat ovat hieman tummuneet.

VINKKI! Voit tehdä taikinan kylmään veteen edellisenä iltana ja kohottaa sen yön yli jääkaapissa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Löytyykö kaapistasi kuivattuja aprikooseja? Hienonna ne teeleipätaikinaan! Makeansuolaiset teeleivät maistuvat uunilämpiminä sellaisenaan voin kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoosi-teeleivät

Ainekset

2
dl
pehmeitä kuivattuja aprikooseja
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kauraleseitä
1
dl
auringonkukansiemeniä
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
dl
maitoa

Työvaiheet

  1. Hienonna aprikoosit veitsellä ja laita kulhoon.

  2. Lisää jauhot, leseet, siemenet, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon maito.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.