
Tämän herkullisen kakun tekeminen kannattaa aloittaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä, sillä hillo on valmistettava ensin. Voit toki oikaista ja käyttää jäätelökakkuun kaupan omenahilloa.
Omenahillo-kardemummajäätelökakku
Ainekset
Työvaiheet
- Tee hillo. Kuori omenat, poista siemenkodat. Kuutioi omenat melko pieniksi paloiksi. Punnitse, että omenapaloja on noin 800 grammaa.
- Kuumenna kattilassa vesi, lisää joukkoon tumma sokeri. Keittele, kunnes sokeri on sulanut. Lisää sitten joukkoon omenapalat. Keittele kauhalla käännellen parin minuutin ajan.
- Lisää hillosokeri sekoittaen. Puolita vaniljatanko ja raaputa veitsenkärjellä siemenet kattilaan. Laita kattilaan myös vaniljatangon puolikkaat. Lisää kaneli. Keittele seosta noin 10 minuuttia rauhallisesti välillä sekoittaen.
- Laita hillo hyvin pestyihin purkkeihin ja anna jäähtyä. (Hilloa tulee 7–8 dl, siitä kuluu vajaa puolet jäätelökakkuun.) Säilytä hillo jääkaapissa.
- Kun aloitat jäätelökakun valmistuksen, mittaa isoon kulhoon kondensoitu maito ja kuohukerma. Vatkaa sähkövatkaimella, kunnes seos on selvästi paksuuntunut. Sekoita joukkoon kardemumma.
- Laita leipävuokaan iso kelmu niin, että se peittää pohjan ja reunat ja jää vielä reilusti vuoan päätyjen ylikin. Kaada noin puolet kerman ja kondensoidun maidon seoksesta vuokaan. Laita puoleksi tunniksi pakastimeen, jotta pinta hieman jähmettyy.
- Ota vuoka pakastimesta ja levitä hillo kerrokseksi kermaseoksen päälle. Kaada hillokerroksen päälle loput kermaseoksesta. Nosta kelmut suojaamaan vuokaa, jotta pinta ei kuivu. Laita vuoka pakastimeen ja anna kakun jäätyä ainakin viiden tunnin ajan, mieluiten seuraavaan päivään.
- Kun tarjoat kakun, irrota se vuoasta kastamalla vuoan ulkopintaa lämpimässä vedessä. Kumoa tarjoiluvadille, poista kelmut ja laita halutessasi pintaan vielä hilloa (se ei ole välttämätöntä, sillä kakku on muutenkin makea).
Kuinka kauan tämä säilyy hyvänä pakastimessa? Ajattelin voiko sen tehdä jo useamman viikon etuajassa valmiiksi pakastimeen.
Kiitos kysymyksestäsi, periaatteessa tämä herkku säilyy riittävän kylmässä pakastimessa ainakin pari viikkoa. Tärkeintä on, että jäätelövuoan pakkaa useampaan pussiin, jolloin jätskimassa ei imaise muita makuja tai tuoksuja pakastimesta (esim. keittojuurespussista leviää sellerin tuoksu helposti vieressä oleviin pakasteisiin).