Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2417 reseptiä.
Linkitetty 509 keittokirjaan.
OHJE Kasmir KUVA Tuomas Kolehmainen

Muusikko Kasmirin lempiruokiin kuuluu kreikkalainen lihapata eli stifado. Naudanpaistin lisäksi pataan tulee häränhäntiä, kanelia, etikkaa ja pullollinen punaviiniä. Muutama tunti uunissa, ja tuloksena on ylimaallisen hyvä, pehmeäksi hautunut herkku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
40 min + kypsennys 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Stifado eli kreikkalainen lihapata

Ainekset

1
kg
naudan ulkopaistia
(700 g häränhäntää paloina)
500
g
salottisipulia
2
isoa pihvitomaattia
5
solovalkosipulia eli yksikyntistä valkosipulia
1/2
dl
oliiviöljyä
2 + 1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
1/2
dl
tomaattipyreetä
1/2
dl
punaviinietikkaa
3
laakerinlehteä
2
kanelitankoa
1
plo
(0,75 l) punaviiniä

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön 1 tunti ennen ruuanvalmistusta. Laita uuni kuumenemaan 140 asteeseen.
  2. Kuori sipulit ja laita ne kokonaisina isoon uunipataan tai -vuokaan (jos ainekset eivät mahdu yhteen pataan, valmista ruoka kahdessa astiassa). Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja laita ne pataan. Hienonna valkosipulit ja siirrä sivuun odottamaan.
  3. Leikkaa paisti 4–5 cm:n kokoisiksi paloiksi. Ruskista palat ja häränhäntä paistinpannussa öljyssä muutamassa erässä kauniin ruskeiksi. Lisää 2 tl suolaa ja pippuri lihoille ja siirrä lihat pataan. Kaada 1 dl vettä pannuun, raaputa pannu puhtaaksi ja kaada neste pataan.
  4. Anna pannun kuivahtaa, lisää tilkka öljyä ja kuullota valkosipulia ja tomaattipyreetä pari minuuttia. Lisää etikka ja kaada seos pataan.
  5. Lisää laakerinlehdet, kanelitangot ja viini. Ripota 1 tl suolaa. Kuumenna pata liedellä ja siirrä uuniin. Hauduta kannen alla 3–4 tuntia, kunnes liha on mureaa. Tarjoa pata perunoiden kanssa.

Vinkki Häränhäntä syventää padan makua, mutta voit jättää sen pois.

Rosmariinipuikulat

Ainekset

1
kg
Lapin puikulaperunaa
2
rkl
oliiviöljyä
Rosmariinisuola
2 1/2
dl
karkeaa merisuolaa
1/2
dl
tuoreita rosmariininlehtiä

Työvaiheet

  1. Voit tehdä rosmariinisuolan hyvissä ajoin etukäteen. Laita uuni kuumenemaan 90 asteeseen. Levitä suola leivinpaperin päälle uunivuokaan. Nypi rosmariininlehdet varsista ja sekoita suolaan. Paahda uunissa noin 30 minuuttia, kunnes rosmariini murenee sormien välissä. Anna jäähtyä. Jauha suola ja rosmariini tehosekoittimessa jauheeksi.
  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese perunat huolellisesti. Leikkaa perunat kuorineen pituussuunnassa halki, pyörittele öljyssä ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda uunissa noin 30 minuuttia. Mausta rosmariini-suolalla.

(4 annosta, 40 min + suolan valmistus 40 min)

Kommentit (7)

Sirkku10
Seuraa 
Liittynyt6.1.2017

Rosmariinisuolassa suolan määrä ihmetyttää. Jos käyttää noin paljon suolaa, ei sitä käytettäessä rosmariini paljon maistu. Koska vain pieni osahan koko suolaseoksesta tähän annokseen ripotellaan.

Pauli povero

Joo noi makusuolat on sellaista pelleilyä että siinä ei juuri yrtit ja mausteet maistu suolan alta. Miettikää nyt kuinka paljon suolaa laitatte ruokaan ja kuinka paljon rosmariinia? Kannattaa laittaa ihan se suola suolana ja rosmariini rosmariinina

kalismera

Kukakohan taas tämänkin reseptin kirjoittanut...?  On tehty turhan vaikeaksi.  Muutama oikaisu:

- Ulkopaisti on turhan kuivaa (ja kallista) tälläiseen pitkään haudutettavaan pataruokaan; itse ostaisin mieluummin vaikka lapaa tai etuselkää, tulee parempi lopputulos halvemmalla.

- Ihan turha lähteä metsästämään mitään solovalkosipulia, maku on (varsinkin 3-4 tunnin haudutuksen jälkeen) tasan sama kuin tavallisessakin valkosipulissa.

- Samasta syystä pihvitomaattien sijasta voi käyttää ihan mitä tahansa tomaatteja sattuu olemaan tarjolla, vaikka tölkki-sellaisia.

- Valkosipulia ei todellakaan tarvitse "kuullottaa", sillä kun ei ole näin pitkään hauduttaessa mitään merkitystä.  Sama koskee tomaattipyreetä (enkä edes oikein tiedä miten sitä voisi "kuullottaa"!).

Ei kasmir fani

Tuolla lukee selvässti, että herra Kasmir on ruuan ohjeen kirjoittanut.

Stadin Reiska

Hyvää tuli, mutta viiniä maltillisesti ettei tule liian vetistä.

Vierailija

Prikulleen tehtynä hirveää. Stifadon irvikuva. Viinin, suolan ja pippurin osalta puolet pois, lihaksi lapa tms jossa rasvaa. Ei jatkoon.

Käyttäjä31211
Seuraa 
Liittynyt20.2.2021

Ohjetta noudattaen tuli erittäin maukas ruoka. Uunissa tuli pidettyä 6 tuntia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 192 reseptiä.
Linkitetty 41 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Elina Himanen

Lihapullat pysyvät mehevinä, kun sekoitat massan joukkoon purkillisen ranskankermaa ja kypsennät pyörykät ruskistamisen jälkeen lihaliemessä. Viimeisen silauksen ruualle antaa pinnalle raastettu gruyèrejuusto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranskalaiset maalaislihapyörykät

Ainekset

500
g
karitsan tai lampaan jauhelihaa
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
keltuainen
½
dl
paahdettua sipulirouhetta
2
rkl
kokojyvä-dijoninsinappia
½
dl
tuoretta rakuunaa hienonnettuna
3
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1
tl
suolaa
Paistamiseen
voita ja rypsiöljyä
Liemi
1
sipuli
2
rkl
voita
1
rkl
ruokosokeria
3
dl
vettä
3
rkl
lihafondia
Päälle
2
dl
raastettua gruyèrejuustoa
1
dl
rakuunaa tai lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa jauheliha, ranskankerma, keltuainen, paahdettu sipulirouhe, sinappi, rakuuna, timjami ja suola. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Muotoile taikinasta 16 isoa lihapyörykkää leivinpaperin päälle.
  3. Ruskista lihapyörykät parissa erässä kuumalla paistinpannulla voi-rypsiöljysekoituksessa. Nosta pyörykät lautaselle.
  4. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli voissa paistinpannulla. Lisää joukkoon sokeri ja paista vielä pari minuuttia.
  5. Lisää vesi ja lihafondi. Kiehauta. Nosta liemen joukkoon ruskistetut lihapyörykät. Hauduta lihapyörykät kypsäksi keskilämmöllä kannen alla 10 minuuttia.
  6. Raasta päälle gruyèrejuustoa ja hienonna pinnalle vielä rakuunaa tai lehtipersiljaa. Tarjoa perunamuusin, juurespyreen tai nauhapastan kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2417 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen JUOMASUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

BBQ-maustettua porsaanfileetä, paahdettuja viinirypäleitä ja lehtikaalia suoraan pannulta. Tämä kylmän kauden salaatti on lämmin ja täynnä makua.

Juomasuositus: Possun ja savuisen kastikkeen seuraan sopii savutee. Vahva lapsang souchong on kuin tehty ruuille, joissa on mausteiden tai paahtamisen tuomaa savuisuutta. Savustetuista teenlehdistä tehdyn mustan teen makumaailma ei jää kakkoseksi bbq-possulle, vaan korostaa annoksen...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin bbq-salaatti

Ainekset

BBQ-filee
1
(n. 500 g)
porsaan sisäfilee
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl
bbq-maustekastiketta (hickory)
Paahdetut viinirypäleet
100
g (2 dl)
tummia viinirypäleitä
1
tl
rypsiöljyä
ripaus suolaa
Kastike
1
rkl
punaviinietikkaa
2
tl
(karkeaa) dijoninsinappia
2
tl
vaahterasiirappia
3
rkl
oliiviöljyä
n. ½
tl
nestemäistä savuaromia
½
tl
sormisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
150
g
lehtikaalia
2
dl
fetaa tai parmesaania murennettuna

Työvaiheet

  1. Ota filee huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista. Hiero suola ja pippuri pintaan.

  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Paista fileeseen öljyssä pannussa kaunis väri. Sivele bbq-kastike pintaan, työnnä paistolämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan ja jatka paistamista uunissa, kunnes lihan sisälämpö on 70 astetta, noin 25 minuuttia. Peitä filee foliolla ja anna tasaantua noin 10 minuuttia.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Huuhtele ja kuivaa rypäleet. Pyöräytä ne suolalla maustetussa öljyssä ja laita leivinpaperille pellille. Paista uunissa noin 10 minuuttia.

  4. Tee kastike. Sekoita etikka, sinappi ja siirappi keskenään. Lisää öljy vähän kerrallaan, koko ajan sekoittaen. Mausta nestemäisellä savulla, suolalla ja pippurilla.

  5. Revi lehtikaali paloiksi ja paista öljyssä pannussa noin minuutti, kunnes kaali pehmenee hieman.

  6. Murenna juusto ja viipaloi liha. Asettele salaatti tarjoiluastiaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2417 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Reilusti täytettä, mojovasti mausteita ja riittävän kuuma öljy. Hyvin tehty lihis pärjää street food -kisassa siinä missä uudemmatkin tulokkaat.

Nauti lihapiirakka vastapaistettuna sellaisenaan tai mausta se ketsupilla, sinapilla ja kurkkusalaatilla.

Täältä löydät reseptin työvaihekuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
1 t 15 min + kohotus 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lihapiirakat

Ainekset

Taikina
3
dl
täysmaitoa
25
g
tuorehiivaa
1
rkl
voita
1
rkl
sokeria
7
dl
vehnäjauhoja
tl
suolaa
Täyte
1
dl
puuroriisiä
4
dl
vettä
1
lihaliemikuutio
1
tähtianis
1
iso
sipuli
1
rkl
voita
2
rkl
auringonkukkaöljyä
400
g
sika-nautajauhelihaa
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
tl
sokeria
½
tl
jauhettua maustepippuria
¼
tl
mustapippuria myllystä
ripaus
valkopippuria
tl
suolaa)
Paistamiseen
1
l
auringonkukkaöljyä

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Sulata voi, lisää se ja sokeri maitoon. Sekoita jauhot erissä taikinaan. Vaivaa noin 5 minuuttia. Anna taikinan levätä 10 minuuttia ja vaivaa taas pari minuuttia. Lisää suola ja alusta taikina tasaiseksi. Peitä liinalla ja jätä kohoamaan.
  2. Huuhtele riisiä siivilässä kylmällä vedellä noin 5 minuuttia. Kuumenna 4 dl vettä, liemikuutio ja tähtianis. Keitä riisi liemessä kypsäksi.
  3. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä voissa pannussa 10 minuuttia. Siirrä sipulit kulhoon ja kuumenna pannu erittäin kuumaksi. Ruskista jauheliha öljyssä, kahdessa erässä, rapeaksi muruksi. Yhdistä se sipuleiden kanssa. Mausta etikalla, sinapinsiemenillä, sokerilla ja pippureilla.
  4. Valuta riisi ja sekoita se täytteeseen. Lisää tarvittaessa suolaa.
  5. Jaa taikina 8 osaan, pyöritä palloiksi ja kauli sentin paksuisiksi soikioiksi. Jaa täyte pohjille, kostuta reunat, taita kaksinkerroin ja painele sauma tiiviiksi. Kohota 30 minuuttia.
  6. Kuumenna öljy kattilassa 180-asteiseksi. Pistele piirakat ja kypsennä pari piirakkaa kerrallaan kauniin ruskeiksi, noin 1½ minuuttia molemmilta puolilta. Siirrä piirakat reikäkauhalla talouspaperille valumaan.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 720 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Täyteläinen soijarouhekiusaus saa makunsa pestosta. Voit tuunata ohjeen helposti myös vegaaniseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Soijarouhekiusaus

Ainekset

1
ps (1 kg)
peruna-sipulisekoitusta
100
g
lehtipinaattia pakasteena
1
solovalkosipuli
1
rkl
öljyä
2
dl
tummaa soijarouhetta
4
dl
vettä
1
prk (250 ml)
pippurilla maustettua kaurakermaa
¾
dl
punaista pestoa
1
tl
kuivattua basilikaa
1
tl
suolaa
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
  2. Sekoita peruna-sipuliseos ja pinaatti uunivuoassa.
  3. Kuori ja silppua valkosipuli. Kuumenna öljy pannussa. Lisää valkosipuli ja soijarouhe muutamaksi minuutiksi paistumaan. Lisää joukkoon vesi, kaurakerma, pesto, basilika ja suola. Hauduta kastiketta 10 minuuttia välillä sekoitellen.
  4. Kääntele kastike uunivuokaan. Ripottele pinnalle juustoraastetta.
  5. Paista kiusausta uunin alatasolla noin tunti.

Vinkki! Tee kiusauksesta vegaaninen vaihtamalla pesto vegaaniseen versioon ja juustoraaste vuustoraasteeseen.

Kommentit (0)