
Muusikko Kasmirin lempiruokiin kuuluu kreikkalainen lihapata eli stifado. Naudanpaistin lisäksi pataan tulee häränhäntiä, kanelia, etikkaa ja pullollinen punaviiniä. Muutama tunti uunissa, ja tuloksena on ylimaallisen hyvä, pehmeäksi hautunut herkku.
Stifado eli kreikkalainen lihapata
Ainekset
Työvaiheet
- Ota liha huoneenlämpöön 1 tunti ennen ruuanvalmistusta. Laita uuni kuumenemaan 140 asteeseen.
- Kuori sipulit ja laita ne kokonaisina isoon uunipataan tai -vuokaan (jos ainekset eivät mahdu yhteen pataan, valmista ruoka kahdessa astiassa). Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja laita ne pataan. Hienonna valkosipulit ja siirrä sivuun odottamaan.
- Leikkaa paisti 4–5 cm:n kokoisiksi paloiksi. Ruskista palat ja häränhäntä paistinpannussa öljyssä muutamassa erässä kauniin ruskeiksi. Lisää 2 tl suolaa ja pippuri lihoille ja siirrä lihat pataan. Kaada 1 dl vettä pannuun, raaputa pannu puhtaaksi ja kaada neste pataan.
- Anna pannun kuivahtaa, lisää tilkka öljyä ja kuullota valkosipulia ja tomaattipyreetä pari minuuttia. Lisää etikka ja kaada seos pataan.
- Lisää laakerinlehdet, kanelitangot ja viini. Ripota 1 tl suolaa. Kuumenna pata liedellä ja siirrä uuniin. Hauduta kannen alla 3–4 tuntia, kunnes liha on mureaa. Tarjoa pata perunoiden kanssa.
Vinkki Häränhäntä syventää padan makua, mutta voit jättää sen pois.
Rosmariinipuikulat
Ainekset
Työvaiheet
- Voit tehdä rosmariinisuolan hyvissä ajoin etukäteen. Laita uuni kuumenemaan 90 asteeseen. Levitä suola leivinpaperin päälle uunivuokaan. Nypi rosmariininlehdet varsista ja sekoita suolaan. Paahda uunissa noin 30 minuuttia, kunnes rosmariini murenee sormien välissä. Anna jäähtyä. Jauha suola ja rosmariini tehosekoittimessa jauheeksi.
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese perunat huolellisesti. Leikkaa perunat kuorineen pituussuunnassa halki, pyörittele öljyssä ja levitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda uunissa noin 30 minuuttia. Mausta rosmariini-suolalla.
(4 annosta, 40 min + suolan valmistus 40 min)
Rosmariinisuolassa suolan määrä ihmetyttää. Jos käyttää noin paljon suolaa, ei sitä käytettäessä rosmariini paljon maistu. Koska vain pieni osahan koko suolaseoksesta tähän annokseen ripotellaan.
Joo noi makusuolat on sellaista pelleilyä että siinä ei juuri yrtit ja mausteet maistu suolan alta. Miettikää nyt kuinka paljon suolaa laitatte ruokaan ja kuinka paljon rosmariinia? Kannattaa laittaa ihan se suola suolana ja rosmariini rosmariinina
Kukakohan taas tämänkin reseptin kirjoittanut...? On tehty turhan vaikeaksi. Muutama oikaisu:
- Ulkopaisti on turhan kuivaa (ja kallista) tälläiseen pitkään haudutettavaan pataruokaan; itse ostaisin mieluummin vaikka lapaa tai etuselkää, tulee parempi lopputulos halvemmalla.
- Ihan turha lähteä metsästämään mitään solovalkosipulia, maku on (varsinkin 3-4 tunnin haudutuksen jälkeen) tasan sama kuin tavallisessakin valkosipulissa.
- Samasta syystä pihvitomaattien sijasta voi käyttää ihan mitä tahansa tomaatteja sattuu olemaan tarjolla, vaikka tölkki-sellaisia.
- Valkosipulia ei todellakaan tarvitse "kuullottaa", sillä kun ei ole näin pitkään hauduttaessa mitään merkitystä. Sama koskee tomaattipyreetä (enkä edes oikein tiedä miten sitä voisi "kuullottaa"!).
Tuolla lukee selvässti, että herra Kasmir on ruuan ohjeen kirjoittanut.
Hyvää tuli, mutta viiniä maltillisesti ettei tule liian vetistä.
Prikulleen tehtynä hirveää. Stifadon irvikuva. Viinin, suolan ja pippurin osalta puolet pois, lihaksi lapa tms jossa rasvaa. Ei jatkoon.
Ohjetta noudattaen tuli erittäin maukas ruoka. Uunissa tuli pidettyä 6 tuntia.
Ei tätä erittäin hyvää ohjetta kannata niin kirjaimellisesti ottaakaan! Olen tehnyt monta kertaa, aina erilaista. Rasvaisempi liha tulee mehevämpää, rosmariini ja minttu tekevät kreikkalaisemman säväyksen. Halpa punaviini olisi parasta, mutta mistäpä Alkosta saisi kelpo pöytäviiniä?
Tein tasan ohjeen mukaan ja lopputulos oli täysin syömäkelvotonta. Olen hyviäkin stifadoja tehnyt, mutta tässä meni nyt 30e lihat hukkaan. 140c lämmöissä tulee lihasta aivan kengänpohjaa, roskiin koko satsi