Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2968 reseptiä.
Linkitetty 129 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Banaanikakku balilaisittain! Mehevän pohjan päälle levitetään nyt makea kookoskuorrutus ja läjäpäin eksoottisia hedelmiä. 

Banaanikakun voi valmistaa helposti ilman kananmunia ja maitotuotteita, jolloin se on vegaaninen. Kun kakun paistaa tasapohjaisessa vuoassa, sen voi päällystää näyttäväksi täytekakun tapaan.

Oheisessa ohjeessa päälliset ovat yhtä tärkeässä osassa kuin mehevä kakkupohjakin. Kun kakku on jäähtynyt, se peitellään vaahdotetulla kookoskermalla. Sitten seuraa hauskin osuus, nimittäin hedelmät.

Lohkoiksi leikattu pitaija, puolitetut passiohedelmät ja viipaloidut karambolat tekevät kakusta eksoottisen näköisen. Tällainen banaanikakku on kuin tuulahdus Balilta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
45 min + jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Balilainen banaanikakku

Ainekset

1
rkl + 1 dl
ruokaöljyä
2
rkl + 1 dl
kookoshiutaleita
2
kypsää banaania
1
limetin mehu
2
dl
(ruoko)sokeria
1
dl
vettä
2
tl
omenaviinietikkaa
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
ruokasoodaa
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
vaniljatanko
1
tl
kardemummaa
Kuorrute
1
tlk (250 g)
kookoskermaa
2
tl
(ruoko)sokeria
Hedelmät
2
passiohedelmää
1
pitaija
1
karambola
1
limetti
1
dl
kuivattuja banaanilastuja

Työvaiheet

  1. Laita kuorrutteeseen tuleva kookoskerma jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi. Kylmä kookoskerma vaahtoutuu kunnolla.

  2. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele kakkuvuoka (Ø 22 cm) 1 rkl:lla öljyä ja jauhota 2 rkl:lla kookoshiutaleita. Vaihtoehtoisesti voit vuorata vuoan leivinpaperilla.

  3. Soseuta banaanit kulhossa haarukalla. Purista limetin mehu joukkoon. Lisää sokeri, 1 dl öljyä, vesi ja etikka ja sekoita tasaiseksi.

  4. Yhdistä 1 dl kookoshiutaleita ja kuivat aineet keskenään ja sekoita ne banaaniseokseen. Kumoa taikina vuokaan ja paista 35–40 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa.

  5. Anna kakun jäähtyä 30 minuuttia, poista se sitten vuoasta ja jäähdytä ritilällä huoneenlämpöiseksi.

  6. Lusikoi kylmä kookoskerma kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta sokerilla. Levitä kookosvaahto kakulle.

  7. Pilko hedelmät ja mausta ne limetin raastetulla kuorella ja puristetulla mehulla. Koristele kakku hedelmillä ja banaanilastuilla.

Kommentit (3)

Vierailija

Olipa maukas! Yllätyin.

Vierailija

Vältän kookosta terveyssyistä, voisi ehkä korvata
mantelirouheella tai -jauheella? Täytyy kokeilla.

Pannari

Kookosta välttelevä vierailija! Kotona ei ollut kookosta joten käytin mantelijauhoja ja rouhittua mantelia. Tulipa hyvää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Soppa365 on lisännyt 290 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Ja KUVA Tuuli Kanerva

Sesongin hauskin frittiherkku syntyy munakoisosta, joka suikaloidaan niin, että se muistuttaa mustekalaa lonkeroineen. Nauti munakoiso kuumana ketsupin tai chilikastikkeen kanssa.

Katso video munakoison valmistuksesta Sopan instagramista: https://www.instagram.com/reel/CgRZ3NAIaHV/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Friteerattu munakoisomustekala

Ainekset

1
munakoiso
2
dl
korppujauhoja
1
kananmuna
1
tl
suolaa
1
rkl
maissitärkkelystä
1
l
rypsi- tai auringonkukkaöljyä
LISÄKSI
ketsuppia ja majoneesia

Työvaiheet

  1. Kuori munakoiso. Leikkaa se pitkittäin kolmeen tai neljään osaan jättäen kuitenkin osat kannasta kiinni toisiinsa. Käännä munakoisoa leikkuulaudalla ja leikkaa toiset kolme tai neljä viiltoa pitkittäin niin, että aikaisemmista viilloista muodostuneet siivut muuttuvat suikaleiksi.
  2. Kaada korppujauho laakealle lautaselle ja vispaa toisella lautasella kananmuna, suola ja maissitärkkelys sekaisin. 
  3. Pyörittele munakoiso ensin kanamunaseoksessa ja sen jälkeen korppujauhoissa huolellisesti. Varmista lusikalla, että kananmuna ja korppujauho löytävät tiensä kaikkialle suikaleiden väliin.
  4. Kuumenna rypsiöljy isohkossa kattilassa, jonne munakoiso mahtuu kokonaan. Kun öljy on noin 175 asteista, laske munakoiso varovasti öljyyn ja friteeraa sitä välillä käännellen noin 10 minuuttia, kunnes se on kauttaaltaan kauniin ruskea.
  5. Siirrä munakoiso talouspaperilla päällystetylle ritilälle hetkeksi valumaan. Tarjoile vielä kuuma munakoiso ketsupin ja majoneesin kanssa.

Vinkki Koeta pitää paistoöljy koko ajan kuumana. Ison munakoison lisääminen öljyyn laskee sen lämpötilaa yllättävän paljon.

Kommentit (1)

Vierailija

Miksi tätä pitää kutsua mustekalaksi? Friteerattu munakoiso on hyvää. Mustekalaa siitä ei saa edes villeimmissä unissa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2968 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Juuri sopivasti kypsynyt lohkeava lohi, pehmeät ja täyteläiset sienet sekä tomaatit kypsennetään öljyyn upotettuina. Nyt ei ole kuitenkaan kyse uppopaistamisesta, vaan hellävaraisemmasta ravintoloiden suosimasta tavasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Confit-kypsennetyt sienet, tomaatit ja lohi

Ainekset

1
l
rypsi- tai auringonkukkaöljyä
2
isoa portobellosientä
100
g
kirsikkatomaatteja (tertussa)
10
timjaminoksaa
2
kokonaista valkosipulia
400
g
ruodotonta lohifileetä
1
tl
merisuolaa
Paahdettu valkosipulitahna
2
confit-kypsennettyä valkosipulia
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
omenaviinietikkaa
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1/2
ruukku
tuoretta oreganoa

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 160-asteiseksi. Puhdista sienet ja pese tomaatit.
  2. Mittaa uuninkestävään vuokaan 1 litra öljyä. Laita sienet, tomaatit, kokonaiset valkosipulit ja timjaminoksat öljyyn niin, että ne peittyvät kokonaan. Peitä vuoka foliolla ja laita se uuniin noin 30 minuutiksi. Tällöin öljy kuumenee noin 80-asteiseksi.
  3. Mausta tällä välin lohifileen pinta merisuolalla.
  4. Ota vuoka uunista. Poista folio ja nosta kasvikset reikäkauhalla toiseen astiaan. Anna öljyn jäähtyä huoneenlämmössä 60–70-asteiseksi. Tähän menee noin 30 minuuttia. Öljy tuntuu tällöin edelleen kuumalta, mutta ei polta. Pyyhi lohen pinta kuivaksi ja laita se öljyyn. Anna lohen kypsyä jäähtyvässä öljyssä noin 20–25 minuuttia riippuen fileen paksuudesta. Öljy jäähtyy tällöin noin 40-asteiseksi.
  5. Tee valkosipulitahna. Halkaise valkosipulit poikittain. Purista pehmenneet kynnet kulhoon tai mortteliin. Painele ne ruokalusikalla tai morttelilla hienoksi tahnaksi ja lisää joukkoon oliiviöljyä, omenaviinietikkaa, merisuolaa ja mustapippuria.
  6. Viipaloi portobellot ja halkaise herkkusienet. Irrota tomaatit tertuista. Laita sienet ja tomaatit kulhoon. Hienonna joukkoon oreganoa. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita. Tarjoa lohen ja valkosipulitahnan kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2968 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Vuokakakku on täydellinen mökki-tuliainen, sillä se kootaan suoraan vuokaan ja on siis helppo kuljettaa kylmälaukussa. Päälliset lisätään perillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
30 min + vetäytyminen 6 t
Vaikeustaso
Helppo

Tuliaiskakku

Ainekset

4
kananmunaa
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
½
dl
mantelijauhetta
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
tuoreita mansikoita
1
prk (250 g)
maitorahkaa
1
rkl
sokeria
2–3
rkl
ruusuvettä
dl
kuohukermaa
KUORRUTUS
dl
kuohukermaa
n. 1
l
tuoreita mansikoita
(syötäviä kukkia)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne vaahtoon. Kääntele varovasti tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja levitä se pellin kokoiseksi levyksi. Kypsennä uunissa noin 8 minuuttia tai kunnes leivonnainen on pinnaltaan kauniin ruskea ja kypsä. Anna jäähtyä noin 5 minuuttia. Kumoa pohja puhtaalle leivinpaperille jäähtymään. Irrota paistopaperi.

  2. Perkaa mansikat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi kulhoon. Sekoita joukkoon rahka, sokeri ja ruusuvesi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele täytteeseen. Maista, ja lisää ruusuvettä tarvittaessa.

  3. Valitse kakulle suorakaiteen mallinen vuoka (noin 18 cm x 26 cm). Leikkaa kakkupohja kolmeksi vuoan kokoiseksi palaksi ja laita yksi pala vuoan pohjalle. Lusikoi pohjalle puolet täytteestä. Laita seuraava kakkupohja vuokaan ja levitä loppu täyte päälle. Nosta viimeinen pohja päällimmäiseksi. Anna vetäytyä jääkaapissa peitettynä vähintään 6 tuntia, mieluiten yön yli.

  4. Vaahdota kerma ja levitä rennosti kakun päälle. Koristele puolitetuilla ja viipaloiduilla mansikoilla.

Kommentit (0)

Soppa365 on lisännyt 290 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Ja KUVA Tuuli Kanerva

Kun vesimelonin marinoi soijassa, seesamiöljyssä ja norilevässä, saa aikaan tonnikalaa muistuttavan sushi- tai sashimiherkun. Ohje on todella helppo, mutta marinointi vaatii aikaa.

Katso video vesimelonisashimin valmistuksesta Sopan instagramista: https://www.instagram.com/reel/ChE6WETIIPm/

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
1 h 15 min + 5 h marinointi
Vaikeustaso
Helppo

Vesimelonisashimi eli watermelon tuna

Ainekset

puolikas
(500 g)
vesimeloni
2
rkl
soijaa
1
rkl
seesamiöljyä
1
nori-arkki
LISÄKSI
seesaminsiemeniä
valmista sushiriisiä

Työvaiheet

  1. Kuori ja pilko puolikas vesimeloni noin 2 cm paksuiksi paloiksi. 
  2. Tee marinadi. Hienonna nori-arkki ja sekoita se soijan ja seesamiöljyn joukkoon. Lisää vesimelonin palat ja sekoita ne huolellisesti marinadiin. Anna marinoitua jääkaapissa 5 tuntia.
  3. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Nosta vesimelonipalat marinadista pellille ja paista noin tunnin ajan, kunnes rakenne on tiivistynyt ja kalamainen. Sivele halutessasi loppu marinadi valmiiden palojen päälle. Anna jäähtyä.
  4. Kierittele jäähtyneet melonipalat seesaminsiemenissä ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Tarjoile sushiriisin kanssa nigirien tapaan tai sashimina soijaan kastettuna.

Kommentit (1)

Vierailija

Ja tuon voi koristella herkullisella basilikalla kun leikkelee feikkitonnikalan päälle vihreää paperisilppua.