Vesikielellä on lisännyt 21 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Tämä on edullinen ja maukas kalaruoka arkeen ja miksei juhlaankin. Normaalisti mantelikalaan laitetaan paljon korppujauhoja, mutta tässä ohjeessa ei ole korppujauhoja yhtään, vaan mantelin lisäksi on paljon juustoa ja tomaattisosetta. Seikalan voi korvata myös oikein hyvin muilla kaloilla. Tämä on ehdottomasti mun suosikkiohjeeni, jonka kehitin jo 25 vuotta sitten kalan himooni! Suosittelen kokeilemaan tätä ohjetta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
60 min+ vetäytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juustoinen mantelikala

Ainekset

800
g
pakasteseitä (2 pkt)
1
tl
suolaa
1/3
tl
valkopippuria
2
tl
tilliä (kuivattuna)
1
rkl
sitruunamehua
Kuorrute
1,5
dl
purjosilppua (4-5 cm pätkä)
2
dl
kuohukermaa
1
dl
ruokakermaa
1,5
dl
juustoraastetta (150 g)
1,5
dl
mantelilastuja
1/2
dl
tomaattisosetta
1/2
tl
paprikaa/savupaprikaa
1
tl
suolaa
1
tl
tilliä (kuivattua)
ripaus
valkopippuria
1,5
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

1. Ota sei pakasteesta tunti ennen uuniin laittoa!  Mausta sei suolalla, valkopippurilla, sitruunalla ja tillillä .

2.  Laita vielä jäinen sei uuniin 200 asteeseen ja paista sitä uunin toiseksi alimmaisella tasolla mausteiden kanssa noin 20 min. Tee sillä aikaa kuorrute.

3. Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset sekaisin kulhossa. (paitsi purjo).  Jätä mantelia vähän loppukoristeluun.  

4. Ota sei uunista 20 minuutin jälkeen ja lisää jokaiselle  palalle ensin purjosilppua ja sitten kuorrutetta tasaisesti lusikalla levittäen. (Pakastetusta kalasta on valunut nyt nesettä pannulle, mutta se ei haittaa. Jätä neste vuokaan)

5. Laita sei kuorutteineen uudelleen uuniin toiseksi alimmaiselle tasolle ja paista lisää n. 25 min.

6. Tämän jälkeen lisää vielä jokaiselle palalle ripaus mantelia koristeeksi ja lusikoi niiden päälle vuokaan valunutta nestettä kostukkeeksi.  (Näin ne eivät pala)

7. Paista kaloja vielä n.10 min. (keskitasolla) Anna kalojen vetäytyä ennen tarjoilua! Itse nappaan uunin pois päältä tässä vaiheessa.

8.  Lisää tarjoiluun sitruunaa ja tilliä. 

9. Nauti esimerkiksi porkkana-perunamuusin kanssa! Nam!

ps. Tämä ohje on tehty jäiselle seille. Jos käytät tuoretta kalaa, niin paistoaika on paljon lyhyempi! Paksu kuorrute pitää kalan kosteana, eikä kuivu. On ollut minun makuuni oikein hyvää!

Ohje: Tarja Pasanen @waterontongue/vesikielellä

Kommentit (2)

Vierailija

Aika pitkä paistoaika kalalle? En pitäisi noin kauan aikaa uunissa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1166 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Katkarapujen tilalle voi lohkoa lisää avokadoa tai kuutioida marinoitua tofua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vietnamilaiset katkarapukääröt

Ainekset

1
pkt (12 kpl)
riisipaperia (esim. Blue Dragon)
1
ps (200 g)
isoja pakaste-katkarapuja
2–3
porkkanaa
½
kurkkua
1–2
avokadoa
1
ps jääsalaattia
2
chilipalkoa
ruukku minttua
ruukku thaibasilikaa
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Sulata ja valuta katkaravut. Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Pese ja halkaise kurkku. Koverra teelusikalla siemenet pois ja viipaloi kurkku. Halkaise avokadot, poista kivet ja viipaloi hedelmä. Revi jääsalaatti pienemmiksi paloiksi. Viipaloi chilit. Riivi yrteistä lehdet ja hennoimmat varret.
  2. Laita isoon kulhoon lämmintä vettä. Kasta riisipaperit yksitellen veteen noin 10 sekunniksi. Nosta paperi leikkuulaudalle. Taputtele ylimääräinen vesi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen.
  3. Nosta riisipaperin keskelle täytteitä. Taita riisipaperi paketissa olevan kuvan mukaisesti täytteen päälle. Kääri rullalle.
  4. Täytä kaikki rullat samalla tavalla. Leikkaa ne puoliksi ennen tarjoilua.

Vinkki! Rullat sopivat vegaaneille, kun jätät katkaravut pois. Pilko silloin täytteeseen reilummin avokadoa tai käytä marinoitua tofua.

Inkiväärikastike

Ainekset

2
limettiä
2
rkl
inkivääriä silputtuna
1
chili
2
dl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Purista limeteistä mehu. Silppua inkivääri ja chili.
  2. Yhdistä kastikkeen ainekset.

Maapähkinäkastike

Ainekset

2
dl
maapähkinätahnaa
1
dl
rypsiöljyä
2
rkl
soijakastiketta
2
rkl
makeaa chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Mittaa ainekset kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tahnaksi.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1166 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Tonnikalapastan ohje on niin helppo, että koululainenkin osaa sen itse tehdä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Tonnikalapasta

Ainekset

400
g
pastaa
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
prk
tonnikalapaloja öljyssä
1
prk
tomaattimurskaa
vettä
1
tl
kuivattua basilikaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippurirouhetta

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan pussin ohjeen mukaan.
  2. Silppua sipuli ja valkosipuli.
  3. Kaada paistinpannulle loraus öljyä tonnikalapurkista. Kuullota sipuleita pari minuuttia.
  4. Lisää tonnikala. Paloittele tonnikala kauhalla pienemmiksi paloiksi.
  5. Kaada joukkoon tomaattimurska. Huuhtele tölkki vedellä ja lisää vesi kastikkeeseen.
  6. Mausta kastike basilikalla, suolalla ja pippurilla.
  7. Hauduta 10 minuuttia ja kaada kastike pastan joukkoon.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1166 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Helpot kalapihvit maistuvat lapsillekin. Maku on lempeä, eikä yhden yhtä ruotoa löydy.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 pihviä
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohipihvit

Ainekset

1
pkt (280 g)
kirjolohen jauhelihaa (Saimaan tuore)
1
dl
kermaviiliä
rkl
korppujauhoja
1
muna
1
pieni sipuli
1
rkl
rypsiöljyä
½
dl
tilliä silputtuna
2
tl
sitruunan kuoriraastetta
½
tl
suolaa
valkopippuria rouhittuna
voita paistamiseen

Työvaiheet

  1. Yhdistä kalaan kermaviili, korppujauho ja muna.
  2. Pilko sipuli. Kuullota öljyssä.
  3. Silppua tilli. Raasta sitruunankuori. Sekoita kaikki ainekset.
  4. Kuumenna voita pannulla. Nosta lusikalla murekkeesta nokareita pannulle ja painele pihveiksi. Paista muutama minuutti per puoli. Tarjoa kalapihvit uusien perunoiden tai muusin kanssa. Rouskuva lisuke tulee naposteluporkkanoista.
Hyvä terveys on lisännyt 303 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Tähteeksi jääneet keitinperunat pyöräytetään raikkaan makuisessa jogurttikastikkeessa, jossa on maukasta luonnonkalasäilykettä, kokojyväsinappia ja sitruunaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Hävikkiperuna-villikalasalaatti

Ainekset

noin 800
g
keitettyjä perunoita
1
purjo
1
prk (150 g)
luonnonkala/villikalasäilykettä öljymarinadissa
2
dl
maustamatonta rasvatonta ja laktoositonta jogurttia
1
rkl
sitruunanmehua
2
tl
kokojyväsinappia
1
rkl
pieniä kapriksia
1
kerä rapeaa salaattia
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Paloittele perunat. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti ja viipaloi.

  2. Sekoita kulhossa kalasäilyke marinadeineen, jogurtti, sitruunanmehu, sinappi ja kaprikset. Lisää perunat ja sekoita. Nostele perunasalaattia huuhdottujen, rapeiden salaatinlehtien päälle. Rouhaise päälle mustapippuria.