Vesikielellä on lisännyt 16 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Tämä on edullinen ja maukas kalaruoka arkeen ja miksei juhlaankin. Normaalisti mantelikalaan laitetaan paljon korppujauhoja, mutta tässä ohjeessa ei ole korppujauhoja yhtään, vaan mantelin lisäksi on paljon juustoa ja tomaattisosetta. Seikalan voi korvata myös oikein hyvin muilla kaloilla. Tämä on ehdottomasti mun suosikkiohjeeni, jonka kehitin jo 25 vuotta sitten kalan himooni! Suosittelen kokeilemaan tätä ohjetta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
60 min+ vetäytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juustoinen mantelikala

Ainekset

800
g
pakasteseitä (2 pkt)
1
tl
suolaa
1/3
tl
valkopippuria
2
tl
tilliä (kuivattuna)
1
rkl
sitruunamehua
Kuorrute
1,5
dl
purjosilppua (4-5 cm pätkä)
2
dl
kuohukermaa
1
dl
ruokakermaa
1,5
dl
juustoraastetta (150 g)
1,5
dl
mantelilastuja
1/2
dl
tomaattisosetta
1/2
tl
paprikaa/savupaprikaa
1
tl
suolaa
1
tl
tilliä (kuivattua)
ripaus
valkopippuria
1,5
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

1. Ota sei pakasteesta tunti ennen uuniin laittoa!  Mausta sei suolalla, valkopippurilla, sitruunalla ja tillillä .

2.  Laita vielä jäinen sei uuniin 200 asteeseen ja paista sitä uunin toiseksi alimmaisella tasolla mausteiden kanssa noin 20 min. Tee sillä aikaa kuorrute.

3. Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset sekaisin kulhossa. (paitsi purjo).  Jätä mantelia vähän loppukoristeluun.  

4. Ota sei uunista 20 minuutin jälkeen ja lisää jokaiselle  palalle ensin purjosilppua ja sitten kuorrutetta tasaisesti lusikalla levittäen. (Pakastetusta kalasta on valunut nyt nesettä pannulle, mutta se ei haittaa. Jätä neste vuokaan)

5. Laita sei kuorutteineen uudelleen uuniin toiseksi alimmaiselle tasolle ja paista lisää n. 25 min.

6. Tämän jälkeen lisää vielä jokaiselle palalle ripaus mantelia koristeeksi ja lusikoi niiden päälle vuokaan valunutta nestettä kostukkeeksi.  (Näin ne eivät pala)

7. Paista kaloja vielä n.10 min. (keskitasolla) Anna kalojen vetäytyä ennen tarjoilua! Itse nappaan uunin pois päältä tässä vaiheessa.

8.  Lisää tarjoiluun sitruunaa ja tilliä. 

9. Nauti esimerkiksi porkkana-perunamuusin kanssa! Nam!

ps. Tämä ohje on tehty jäiselle seille. Jos käytät tuoretta kalaa, niin paistoaika on paljon lyhyempi! Paksu kuorrute pitää kalan kosteana, eikä kuivu. On ollut minun makuuni oikein hyvää!

Ohje: Tarja Pasanen @waterontongue/vesikielellä

Kommentit (2)

Vierailija

Aika pitkä paistoaika kalalle? En pitäisi noin kauan aikaa uunissa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2454 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Vain viisi ainesta! Ihanan pähkinäisen uunilohen reseptin oppii vaikka ulkoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Maapähkinä-uunilohi

Ainekset

700
g
lohifileetä
tl
suolaa
1
prk (230 g)
rouheaa maapähkinävoita
1
prk (165 g)
kookoskermaa
1
dl
kuorittuja maapähkinöitä
LISÄKSI
½
ruukkua korianteria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pyyhi lohifilee kuivaksi ja tee veitsellä 5–6 viiltoa kalaan, mutta älä leikkaa nahan läpi. Hiero suola kalan pintaan. Nosta kala uunivuokaan.

  2. Sekoita maapähkinävoi ja kookoskerma kulhossa. Levitä seos kalan viiltoihin ja kalan päälle. Ripottele maapähkinät pinnalle.

  3. Kypsennä kalaa uunissa noin 20 minuuttia fileen paksuudesta riippuen.

  4. Hienonna korianteri kalan pinnalle. Tarjoa esimerkiksi riisin tai nuudeleiden kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1274 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Hetkessä syntyvän lohiherkun salaisuus on ruskistettuun voihin käännelty mausteseos. Nam!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Marokkolainen lohi-kikhernepelti

Ainekset

4
lohipalaa (450 g)
½
tl
suolaa
2
tlk
kypsiä kikherneitä
Marokkolainen maustevoi
50
g
voita
4
tl
ras el hanout- maustesekoitusta
Lisäksi
rucolaa tai vesikrassia

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  2. Laita lohipalat leivinpaperin päälle uunipellille. Mausta suolalla. Valuta, huuhdo ja kuivaa kikherneet viereen. Kypsennä 10 minuuttia.

  3. Tee sillä aikaa marokkolainen maustevoi. Pilko voi paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä, kunnes voi sulaa. Paahda voita, kunnes se lakkaa vaahtoamasta ja tuoksuu pähkinäiseltä. Varo polttamasta voita! Siirrä levyltä ja sekoita joukkoon mausteseos.

  4. Kaada kuuma maustevoi suoraan lohen ja kikherneiden päälle. Tarjoa heti rucolan tai vesikrassin (ja runsaan salaatin) kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2454 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Sitrusmehulla, seesamiöljyllä ja riisiviinietikalla valeltu nieriä on tyylikäs ja raikas alkuruoka. Voit käyttää mandariinin tilalla myös appelsiinia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta alkuruokana tai pikku ruokana
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mandariininieriä-sashimi

Ainekset

400
g
nieriäfileetä
2
tl
sormisuolaa
1
(luomu)mandariini
rkl
seesamiöljyä
1
rkl
riisiviinietikkaa
½
rkl
mustia seesaminsiemeniä
(sormisuolaa)

Työvaiheet

  1. Leikkaa nieriä graavikalan tapaan ohuik­si viipaleiksi. Laita viipaleet tarjoilulautaselle ja ripottele niille suolaa.
  2. Pese ja halkaise mandariini. Purista toi­sesta puolikkaasta mehu ja leikkaa toinen puolikas ohuiksi lohkoiksi. Asettele lohkot vadille kalojen lomaan.
  3. Sekoita seesamiöljy, mandariinimehu ja riisiviinietikka. Kaada kastike annoksen päälle. Ripottele seesaminsiemenet koris­teeksi. Mausta sormisuolalla.

Kommentit (1)

Särki (roskakala) syötäväksi.

Itse laitan peratut särjet noin 3-4 desin korkeahkoon lasipurkkiin vuorotellen pyrstö ylöspäin pystö alaspäin (mahtuu enemmän) , koskenkorvapullon korkillinen karkeaa merisuolaa, purkkiin rapsi-tai rypsi öljyä niin että kalat peittyy, savuaromi maun mukaan(3 - 4) ruokalusikallista. Kansi kiinni ja kylmään uuniin, lämpö 125 °, noin 5- 6 tuntia ja säilyke on valmis. Tuo kansien kiristäminen tulisina on turvallisuus riski, itse kiristän heti ne tiukkaan, silloin huomaa kannen tiukkuuden. Puhun 30 vuoden kokemuksella, ei yhtään räjähtänyttä purkkia, olen myös kokeillut ahvenista, pää, evät ja suolet pois, ei suomusteta, vaan huuhdellaan hyvin, pysyy "koossa" valmistuksen ajan. Suomut on pehmeitä ja kalsiumin luonnollinen lisä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2454 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Dimitrios Himonas ja Marja Samuli KUVA Marja Samuli

Suolatusta turskanmädistä valmistettu tahna on suosittu kreikkalainen meze, jonka suomalaisversion voi valmistaa siian tai mateen mädistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + tekeytyminen 2–4 t
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalainen mätidippi eli taramosaláta

Ainekset

5
(noin 125 g)
isoa vehnäpaahtoleipäviipaletta
¾
dl
vettä
1–2
sitruunaa (noin 1½ dl mehua)
1
pieni sipuli
1
valkosipulinkynsi
120
g
taramaa eli suolattua turskan mätiä (tai pakastettua ja sulatettua siian tai mateen mätiä)
1
tl
sokeria
(1
tl
suolaa)
2
rkl
oliiviöljyä
dl
auringonkukkaöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa leivästä kuori pois ja revi sisus kulhoon. Lisää vesi ja anna leivän pehmetä muutama minuutti.
  2. Purista sillä aikaa sitruunoista mehu toi­seen astiaan.
  3. Purista vesi huolellisesti pois leivästä ja laita leipä takaisin kulhoon.
  4. Kuori sipuli ja valkosipulinkynsi. Hienon­na ne tehosekoittimessa tasaiseksi. Lisää sipuliseos, mäti, sokeri (ja suola, jos käy­tät suolaamatonta mätiä) leivän joukkoon. Sekoita seosta sähkövatkaimella ja lisää oliiviöljy ohuena nauhana koko ajan seosta vaahdottaen. Lisää samoin 2 rkl sitruuname­hua. Lisää vuorotellen auringonkukkaöljyä ja loput sitruunamehusta, kunnes tahna on sileää eikä pinnalla ole enää öljyä.
  5. Anna makujen tasaantua jääkaapissa muutama tunti. Koristele halutessasi tillillä ja tarjoa mezenä leivän ja ouzon kanssa.

Vinkki! Yrttinen ja sitruksinen retsina sopii leivälle sipaistun mätidipin ja muiden mezejen seuraan.

Kommentit (0)