Me Naiset on lisännyt 1589 reseptiä.
Linkitetty 271 keittokirjaan.
OHJE: Krista Kupariharju KUVA: Anna Huovinen

Sikke oppi lihapullien ohjeen ruokakurssilla Campagniassa jo vuonna 1996.

”Trendit eivät paljoa italialaista keittiötä heiluttele, vaan kaikki tekevät ylpeänä lähiruokaa oman maakuntansa antimista. Opin napolilaisten lihapullien ohjeen ruokakurssilla Campagniassa jo vuonna 1996 jaoli hauska huomata, kuinka hyvin rusinat ja pinjansiemenet sopivat lihapulliin. Näitä palleroita tullaan tarjoamaan keväällä avattavassa Sikke's ravintolassa,” Sikke Sumari taustoittaa lihapulla reseptiä. Ravintoloitsija ja keittokirjailija hurahti Italiaan jo 1980-luvulla vieraillessaan siellä miehensä kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Sikke Sumarin lihapullat

Ainekset

2
siivua valkoista leipää
tilkka vettä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
valkosipulinkynsi
120
g
parmesaania
2
munaa
600
g
jauhelihaa
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
50
g
rusinoita
50
g
pinjansiemeniä
vehnäjauhoja
Paistamiseen
1
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
voita
Tomaattikastike
1
sipuli
1
porkkana
1
sellerinvarsi
2
rkl
oliiviöljyä
2
tlk
italialaisia kokonaisia tomaatteja
50
g
tomaattipyreetä
n. 1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
2
rkl
tuoretta hienonettua timjamia

Työvaiheet

  1. Leikkaa leivistä kuoret pois ja liota leivät pehmeiksi vesitilkassa.
  2. Hienonna persilja. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Raasta parmesaani. Sekoita jauheliha, kananmunat, leipä, persilja, valkosipuli, parmesaani, suola ja pippuri isossa (kylmässä) astiassa notkeaksi taikinaksi. Lisää rusinat ja pinjansiemenet. Anna taikinan levätä sillä aikaa, kun teet kastikkeen.
  3.  Kuori ja hienonna sipuli ja porkkana. Hienonna sellerin varsi. Kuullota sipulia, porkkanaa ja selleriä oliiviöljyssä noin 5 minuuttia. Lisää tölkkitomaatit ja tomaattipyree. Mausta suolalla ja pippurilla. Hienonna lopuksi timjami joukkoon.
  4. Muotoile taikinasta pullia ja puuteroi ne kevyesti vehnäjauhoissa. Kuumenna voi-öljyseos paistinpannulla ja paista pullat puolikypsiksi.
  5. Kumoa lihapullat tomaattikastikkeeseen ja hauduta noin 10 minuuttia, kunnes lihapullat ovat kypsiä. Tarjoa esimerkiksi spagetin kanssa.

Kommentit (5)

Ekku

Makunsa kullakin. Olen "Keep It Simple Stupid" eli KISS tekniikan suosija. Kyllä ihan tavalliset suomalaiset lihapullat yksinkertaisilla aineksilla ovat parhaita. Ei mitään ylimääräisiä klumeruuleja. Sitten ulkomailla voi syödä eksoottisempia vaihtoehtoja vaihtelun vuoksi.

tökki

En kyllä usko että rusinat sopii lihapulliin

Vierailija

Näin toteavat ne neljävuotiaana makuaistin lukinneet peruspertit. Kokeilkaa ja hämmästykää. Näitä on tullut tehtyä kun haluaa herkutella paremmilla lihapullilla

Vierailija

Minä myös pidän näistä lihapullista. Vaihtelua peruspulliin, jotka ovat hyviä perunoiden kanssa. Nämä tomaattikastikkeessa haudutetut sopivat pastan seuraan. (

Vierailija

Resepti kuin resepti, niin jauhelihan laji jää aina sanomatta. Sikaa, nautaa, sikanautaa? Laihaa vai rasvaista? Valmiin jauhelihan rasvaprosentti vaihtelee 5-25 välillä, eikä varmasti ole yhdentekevää, mitä mihinkin reseptiin laittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen
Tavallista kevyempi mutta muhevampi kiusaus syntyy, kun käytät pakastekasvissuikaleita ja raastettua kesäkurpitsaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kana-fetakiusaus

Ainekset

1 (300 g)
kesäkurpitsa
2
ps (a 250 g)
kasvissuikaleita
300
g
broilerin- tai kalkkunan jauhelihaa
1
tl
öljyä
1
tl
curryjauhetta
1
tl
oreganoa
ripaus
suolaa
2
dl
kasvirasvakermaa
1
dl
maitoa
100
g
fetajuustoa

Työvaiheet

  1. Huuhtele kesäkurpitsa, raasta raastimen karkealla terällä tai mandoliinilla raasteeksi. Sekoita kesäkurpitsat ja kasvissuikaleet uunivuokaan.
  2. Paista jauheliha öljytilkassa kypsäksi. Mausta currylla, oreganolla ja suolalla. Lisää kasvirasvasekoite, maito ja murustettu feta. Kaada kastike vuokaan kasvisten joukkoon. Sekoita.
  3. Kypsennä kiusausta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45-50 minuuttia. Anna tekeytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoilua.

    VINKKI! Halutessasi voit vaihtaa broilerijauhelihan lohijauhelihaan tai kasvisjauhikseen.
ET-lehti on lisännyt 331 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström
Napakat herkkutatit sopivat täydellisesti vartaisiin. Kokeile myös kiinteitä ruskotatteja, suurehkoja orakkaita tai lampaankääpiä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 varrasta
Valmistusaika
30 min + maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Tatti-pekonivartaat

Ainekset

8
keskikokoista herkkutattia, ruskotattia tai lampaankääpää
4
punasipulia
1
kesäkurpitsa
2
pkt (à 170 g)
pekonia
GRILLAUSKASTIKE
4
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
balsamiviinietikkaa
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
tomaattipyreetä
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet. Irrota tattien lakit, jätä pienet kokonaisiksi ja puolita isommat. Leikkaa sienien jalat muutaman sentin siivuiksi.
  2. Kuori ja halkaise sipulit, poista kannat ja irrota sipulin kerrokset erilleen. Viipaloi kesäkurpitsa. Irrota pekonisiivut toisistaan.
  3. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa.
  4. Jaa sienet, sipuli, kesäkurpitsa ja pekoni varrastikkuihin. Käytä jokaiseen vartaaseen yksi tatti ja laskosta pekonisiivut sienisiivujen viereen.
  5. Sivele pintaan grillauskastiketta. Anna vartaiden maustua jääkaapissa noin tunti ennen paistamista.
  6. Grillaa vartaita kuumassa grillissä suoralla lämmöllä. Kääntele vartaita useasti ja sivele pintaan grillauskastiketta. Kypsennä, kunnes pekoni on kypsynyt rapsakkareunaiseksi.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Valurautapata toimii sekä induktioliedellä että uunissa. Mehevän possupadan makuihin sopii myös joukkoon pilkottu omena.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kermainen possupata

Ainekset

700
g
porsaan kassleria
2
rkl
öljyä
6–8
salottisipulia
5
valkosipulinkynttä
3
dl
vettä
1
lihaliemikuutio
1
dl
kuivattuja suppilovahveroita tai mustatorvisieniä
3
salvian oksaa
2
rkl
dijoninsinappia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
100
g
ruusukaalia
2
dl
kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia etukäteen.
  2. Kuutioi liha reiluiksi paloiksi. Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulinkynnet.
  3. Ruskista possupalat öljyssä pannulla pienissä erissä. Lisää pannulle sipulit. Paista sekoitellen muutama minuutti. Kaada lihat ja sipulit pataan.
  4. Lorauta pataan vesi. Lisää liemikuutio, kuivatut sienet, salvia, sinappi, suola ja pippuri. Hauduta pataa liedellä kannen alla hiljaisella tulella noin 45 minuuttia.
  5. Poista ruusukaalien uloimmat lehdet ja kuivat kannat. Halkaise suurimmat. Lisää pataan ruusukaalit ja kerma. Hauduta vielä 15 minuuttia.

Vinkki! Padan voi hauduttaa edellisenä päivänä ja jatkaa tarjoilupäivänä ruusukaalien ja kerman lisäämisestä. Jos pata on ollut yön jääkaapissa, pidennä hieman haudutusaikaa.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 43 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Pannulla nopeasti paistetut kesäkurpitsaviipaleet ja rapeaksi paahdettu possun jauheliha maustetaan chilillä, valkosipulilla ja mintulla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-jauhelihapannu

Ainekset

3–4
(400 g)
pientä kesäkurpitsaa
2
valkosipulinkynttä
2
punaista chiliä
½
ruukku tuoretta minttua
½
ruukku tiliä
400
g
possun jauhelihaa
¾
tl
suolaa
½
sitruuna
¼
tl
mustapippuria
2–3
rkl
rypsiöljyä paistamiseen
Lisäksi
keitettyä riisiä
(rapeaa valkosipulia chiliöljyssä)

Työvaiheet

  1. Viipaloi kesäkurpitsat ja valkosipulinkynnet. Hienonna chilit, minttu ja tilli.
  2. Kuumenna 1 rkl öljyä pannussa. Paista kesäkurpitsaviipaleita, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää valkosipulit paistumaan hetkeksi. Kääntele minttu joukkoon. Siirrä sivuun odottamaan.
  3. Pyyhi pannu puhtaaksi ja kuumenna loput öljystä. Paista jauheliha rapean ruskeaksi. Lisää chilit ja jatka paistamista muutama minuutti. Lisää suola ja tilli.
  4. Sekoita kesäkurpitsat jauhelihan joukkoon. Purista joukkoon sitruunasta mehu ja rouhi päälle mustapippuria.
  5. Tarjoa keitetyn riisin kanssa. Lisää halutessasi rapeaa valkosipulia.

Vinkki! Jos käytät isompaa kesäkurpitsaa, leikkaa viipaleet vielä neljään osaan.