Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 26 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Financier on klassinen ranskalainen mantelileivos, jota näkee erilaisina versioina ravintoloiden jälkiruokalistoilla. Paahdettu manteli ja ruskistettu voi tuovat financieriin syvyyttä ja umamimaisen täyteläisiä vivahteita. Hapokkaat herukat ja suolalla maustettu makea kinuski täydentävät jälkiruuan.

Ravintolatyylisessä jälkiruuassa maistuvat kirpeän, makean ja suolaisen liitto sekä umamisen paahteiset mantelit.

Tällä kertaa financier paistetaan kakuksi, jonka voi murentaa jälkiruokakulhoihin. Taikinaan käytetään vain kananmunien valkuaiset, mikä keventää ja kuohkeuttaa kakun rakennetta. 

Oman makunsa leivonnaiseen tuo ruskistettu voi. Kakkupohjaan tuleva voi sulatetaan kattilassa ja annetaan ruskistua, kunnes voin tuoksu on hieman pähkinäinen.

Lisukkeeksi valmistettava sitruunamelissaöljy antaa marjoille suunmyötäisen ja raikkaan sitruunaisen sävyn. Yrtti ja öljy kannattaa soseuttaa mahdollisimman sileäksi ja valuttaa tiheän siivilän läpi tasaisen kauniiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min + kakun jäähtyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Herukkafinancier ja suolakinuski

Ainekset

Pohja
150
g
voita
5
kananmunanvalkuaista
100
g (2 dl)
mantelijauhoja
½
dl
mantelilastuja tai -rouhetta
2
dl
tomusokeria
1
dl
vehnäjauhoja
Herukat
2
dl
herukoita (tuoreita tai pakaste)
2
rkl
sitruunamelissaöljyä (ohje alla)
Suolakinuski
50
g
voita
¾
dl
ruokokidesokeria
½
dl
kuohukermaa
ripaus
sormisuolaa
Lisäksi
2
tl
voita vuokaan
mantelilastuja paahdettuna, syötäviä kukkia ja sitruunamelissaa

Työvaiheet

  1. Voitele uunivuoka (noin 20 cm x 30 cm) voilla.
  2. Sulata pohjaan tuleva voi kattilassa ja ruskista, kunnes tuoksu on hieman pähkinäinen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi, noin 15 minuuttia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  4. Erottele kananmunien valkuaiset kulhoon ja vispaa kevyeksi vaahdoksi. Paahda mantelijauhoa ja -lastuja kuumassa kuivassa paistinpannussa, kunnes mantelin väri on paahteinen, mutta varo, ettei manteli tummu liikaa. Laita tomusokeri ja vehnäjauhot kulhoon ja lisää manteliseos. Sekoita ruskistettu voi ja valkuaisvaahto joukkoon.
  5. Kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Voit kokeilla kypsyyttä tikulla: kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä.
  6. Sulata marjat ja mausta ne sitruunamelissaöljyllä (ohje alla).
  7. Tee suolakinuski. Kuumenna voita ja ruokokidesokeria kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes voi ja sokeri ovat kunnolla sulaneet. Sekoita vispilällä tasaiseksi ja lisää kuohukerma. Mausta sormisuolalla.
  8. Murra kakusta paloja jälkiruokalautasille. Lusikoi herukat ja kinuski päälle. Koristele annokset paahdetuilla mantelilastuilla, syötävillä kukilla ja sitruunamelissalla.

Sitruunamelissaöljy

Ainekset

1
ruukku
sitruunamelissaa
3
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

Työvaiheet

  1. Soseuta sitruunamelissaa ja öljyä tehosekoittimessa täydellä teholla 4–6 minuuttia tai käytä sauvasekoitinta.
  2. Siivilöi öljy ja sulje rasiaan. Öljy säilyy jääkaapissa viikkoja.

Kommentit (1)

Vierailija

Tämä on kerrassaan hyvä jälkkäri, menee suosikkilistalle :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Paksulla vaniljakastikkeellä täytetyt karviaispullat hurmaavat makean ja kirpeän yhdistelmällä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Karviaispullat

Ainekset

dl
maitoa
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
1
muna
1
dl
sokeria
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
7–7½
dl
vehnäjauhoja
100
g
pehmeää leivontamargariinia
TÄYTE
4
dl
maitoa
2
ps (à 63 g)
vaniljakastikejauhetta
3
dl
punaisia karviaisia
3
rkl
sokeria
1
rkl
perunajauhoja
VOITELUUN
1
muna
(raesokeria)

Työvaiheet

  1. Kuumenna maito 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva desilitraan jauhoja ja vatkaa maidon joukkoon. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää.

  2. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.

  3. Valmista vaniljakastike. Kaada maito kulhoon ja vatkaa kastikejauhe joukkoon. Laita kastike tekeytymään jääkaappiin.

  4. Muotoile kohonnut taikina tangoksi. Leikkaa tangosta 12 palaa. Pyörittele palat pikkupulliksi kahden leivinpaperin päälle. Jätä kohoamisvaraa. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla 30 minuuttia.

  5. Laita karviaiset, sokeri ja perunajauho kattilaan. Kiehauta niin, että sokeri sulaa.

  6. Ota juomalasi tai muki, jonka pohjan halkaisija on 6–7 cm. Kasta lasin pohja jauhoissa ja paina sillä pulliin syvennys. Toista painallukset, ja voitele pullien reunat munalla.

  7. Jaa syvennyksiin vaniljakastiketta ja annostele päälle karviaisia. Koristele halutessasi raesokerilla.

  8. Paista pullia 200 asteessa 12–14 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Makoisat mustikkadonitsit paistuvat uunissa ilman taikinan kohotusta ja rasvankäryä. Maussa on myös ripaus appelsiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkadonitsit

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1
dl
sokeria
1
tl
soodaa
½
tl
leivinjauhe
½
tl
suolaa
1
dl
maitoa
1
dl
maustamatonta jugurttia
½
dl
rypsiöljyä
1
kananmuna
1
appelsiinin kuori raastettuna
1
dl
mustikoita
KUORRUTUS
dl
tomusokeria
½
dl
maitoa
2
rkl
mustikkasosetta
1
tl
vaniljasokeria
RAIDAT
100
g
tummaa suklaata
1
tl
voita

Työvaiheet

  1. Voitele donitsipelti. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Sekoita kulhossa kuivat aineet. Sekoita yhteen maito, jugurtti, öljy ja muna. Yhdistä seos kuiviin aineisiin. Raasta joukkoon appelsiinin kuori. Sekoita vain kevyesti. Lusikoi taikina pursotuspussiin.

  3. Pursota taikinaa donitsivuokaan suunnilleen syvennysten puoliväliin saakka. Jaa mustikat taikinan päälle ja paina ne kevyesti taikinan sekaan.

  4. Paista donitseja uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Anna leivonnaisten levähtää viisi minuuttia ja siirrä ne sitten ritilälle.

  5. Sekoita kuorrutteen ainekset. Valele donitsien sileä pinta kuorrutteella. Anna kovettua.

  6. Sulata suklaa ja voi mikrossa. Valuta raitoja donitseille.