Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3412 reseptiä.
Linkitetty 131 keittokirjaan.
OHJE Anna Karhu-Cormier ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Rapea kaurakakku on helppo ja raikas, ja sitä voi varioida erilaisilla täytteillä. Keksipohjat voit tehdä jo hyvissä ajoin, mutta kokoa kakku vasta ennen tarjoilua.

Moni innokas leipoja on aloittanut harrastuksensa kauralastuista. Ohuiden kaurakeksien taikina valmistuu kattilassa sekoittamalla sokerit, jauhot ja hiutaleet sulatetun rasvan joukkoon.

Samankaltaisesta taikinasta onnistuvat pienten lastujen sijaan myös isot keksit, joista voi rakennella kokonaisen täytekakun.

Tärkeintä kakun valmistuksessa on antaa keksipohjien jäähtyä rauhassa pellillä paistamisen jälkeen, jolloin ne tiivistyvät ja rapeutuvat. Näin niitä on helpompi käsitellä.

Oheisessa ohjeessa kauralastukakku täytetään jäätelöllä, banaaniviipaleilla ja marjoilla. Pehmeä kermavaahtokuorrutus sopii ihanasti rapeapohjaiselle kakulle.

Vinkki! Kaurakeksikakusta saa vegaanisen vaihtamalla voin, kerman ja täytteenä käytettävän vaniljajäätelön maidottomiin tuotteisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mirjamin rapea kaurakakku

Ainekset

100
g
voita
½
dl
kuohukermaa
3
dl
kaurahiutaleita (tavallisia, ei isoja)
1
rkl
vehnäjauhoja
1–3
rkl
ruokosokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
kardemummaa
Täyte
3
dl
mustikoita, mansikoita, vadelmia (tuore tai pakaste)
1
banaani
1
l
vaniljajäätelöä
Pinnalle
dl
kuohukermaa
3–4
dl
tuoreita marjoja
syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sulata voi ja anna jäähtyä. Lisää kerma.

  2. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää voiseos ja sekoita taikinaksi. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle kahdeksi halkaisijaltaan noin 20 sentin levyksi.

  3. Kypsennä levyjä uunissa 8–12 minuuttia, kunnes niiden reunat ovat kevyesti ruskistuneet ja keksit vaikuttavat myös keskeltä kypsyneiltä. (Tarkkaile paistumista, jotta keksien reunat eivät pääse kärähtämään.) Anna levyjen jäähtyä pellillä rauhassa, jolloin ne napakoituvat ja tiivistyvät muotoonsa.

  4. Laita marjat sulamaan kulhoon. Jos käytät tuoreita marjoja, survo ne kevyesti lusikalla painellen. Viipaloi banaani. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta halutessasi sokerilla.

  5. Laita toinen levy tarjoiluvadille ja kostuta se marjojen mehulla. Tee jäätelöstä palloja tai leikkaa jäätelö viipaleiksi. Lisää marjat, banaaninviipaleet ja jäätelö pohjan päälle. Nosta toinen kauralevy päälle ja levitä pinnalle kermavaahto. Koristele tuoreilla marjoilla ja syötävillä kukilla. Tarjoa heti.

Kommentit (3)

taina898

Tämä täytyy tehdä vapuksi

E.I.

Mikä meni väärin? Puuttuuko ohjeesta jotain ? Pohjat ei kestäneet kasassa. Muistutti mysliä.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä! Harmillista että pohjat eivät pysyneet koossa.

Hajoaminen saattoi johtua siitä, että levyt eivät olleet ehtineet jäähtyä ja tiivistyä pellillä riittävästi ennen kakun rakentelua. Lisään ohjeeseen tarkennuksen, miksi jäähdyttely on tarpeen.

Lisään myös paistoaikaan pidemmän vaihteluvälin. Uunit ovat erilaisia ja tässä ohjeessa on tärkeää, etteivät levyt jäisi pehmeiksi. Taikinakerroksesta tulee kuitenkin hieman tavallista kauralastua paksumpi, jolloin reunat eivät kärähdä yhtä helposti. 

Toivottavasti seuraava kaurakeksikakku onnistuu näiden vinkkien avulla!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Ninna Lindström
Muutama lusikallinen mätiä juhlistaa raikkaan ja kevyen salaatin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkku-omenasalaatti

Ainekset

1
pieni kurkku
½
fenkoli
1
omena
1
pieni punasipuli
1
dl
tilliä silputtuna
1
prk (170 g)
vegaanista mätiä, esim. Cavi-art
Kastike
½
dl
appelsiinimehua
1
tl
fenkolinsiemeniä
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
¼
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku renkaiksi, fenkoli ohuiksi lastuiksi sekä omena ja punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.
  2. Tee kastike. Purista appelsiinista mehu. Rouhi fenkolinsiemenet morttelissa. Yhdistä kastikkeen ainekset.
  3. Sekoita kasvikset kulhossa. Lisää joukkoon tilli ja kastike.
  4. Laita kasvikset tarjoiluvadille. Lusikoi päälle vegaanista mätiä. Koristele tillillä.

Vinkki! Merileväpohjaisen mädin voi vaihtaa kirjolohen- tai siianmätiin.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3412 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Satsi taikinaa riittää juuri sopivasti täyttämään yhden pellin pienillä sämpylöillä, ja samalla kypsyy myös pari kiekkoa kermaisen täyteläistä camembert-juustoa. Tämä leipä on kuin tehty ison porukan illanviettoon. Dippaa ja haukkaa!
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen, 40 min
Valmistusaika
30 min + kohotus ja paistaminen 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Dippisämpylät ja kuuma camembert

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje alla)
2
kiekkoa (à 250 g)
camembert-juustoa puukorissa
VOITELUUN
1
rkl
hunajaa
1
rkl
vettä
KARAMELLISOITU KEVÄTSIPULI
5
ohutvartista kevätsipulia
2
rkl
voita
1
rkl
balsamiviinietikkaa
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada kohonnut taikina alustalle ja jaa kahteen osaan. Pyörittele ne pitkiksi tangoiksi ja jaa kumpikin 20 palaan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Jätä sämpylöiden väliin 1–2 cm tilaa. Jätä sämpylöiden lomaan myös kolot juustoille.

  3. Poista pakkauspaperi juustojen ympäriltä. Laita juustot takaisin puisiin koreihinsa ja nosta korit sämpylöiden keskelle pellille. Peitä pelti liinalla ja anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia.

  4. Yhdistä hunaja ja vesi, ja sivele sämpylät seoksella. Kypsennä sämpylöitä ja juustokiekkoja 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kevätsipulit noin 1 cm:n paloiksi. Sulata voi pannulla ja paista sipuleita pari minuuttia. Lisää etikka, hunaja ja suola ja jatka paistamista noin minuutti koko ajan sekoittaen. Lusikoi karamellisoitu sipuli kuumien juustokiekkojen päälle tai tarjoa erikseen.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1193 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Pikkutomaatit ovat pitsan päällä makeita kuin kirsikat.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + 2–3 t
Vaikeustaso
Helppo

Tomaatti-mozzarellapitsat

Ainekset

4
pakastettua pitsataikinapalloa, esim. Fazer (yht. 600 g)
Tomaattikastike
1
prk (400 g)
tomaattimurskaa
1
rkl
ndujaa eli salamilevitettä
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
pilkottua rosmariinia
1
rkl
tummaa balsamicoa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouheena
Lisäksi
2
palloa mozzarellaa
kirsikkatomaatteja
rosmariinin oksia

Työvaiheet

  1. Ota taikinapallot sulamaan huoneenlämpöön 2–3 tunniksi tai yön yli jääkaappiin.
  2. Lisää tomaattimurska kattilaan. Lisää joukkoon nduja, silputtu valkosipuli ja rosmariini. Hauduta kastiketta 20 minuuttia, kunnes se on sopivan paksua levitettäväksi pitsalle.
  3. Lisää balsamico, suola ja pippuri. Anna jäähtyä.
  4. Laita pelti uuniin. Kuumenna uuni 250 asteeseen.
  5. Kauli taikinapalloista pitsapohjat leivinpaperille. Levitä päälle tomaattikastiketta ja revi mozzarellaa. Lisää kirsikkatomaatit ja rosmariinin oksat.
  6. Vedä pitsat leivinpaperin avulla kuumalle uunipannulle. Paista noin 10 minuuttia.

Vinkki! Tomaattikastikkeen voi tehdä jo edellisenä päivänä.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3412 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen
Jos himoitset paistopisteiden valkosipulivoipatonkia, ihastut tähän kotiversioon ikihyviksi. Patongin täytteeksi tuleva voi sekoitetaan paahdetuista valkosipulinkynsistä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus, kypsennys ja jäähdytys 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosipulivoipatongit

Ainekset

1
annos taikinaa (ks. ohje)
TÄYTE
2
(pienehköä) valkosipulia
1
rkl
oliiviöljyä
1
ruukku lehtipersiljaa
125
g
voita huoneenlämpöisenä

Työvaiheet

  1. Valmista ja kohota taikina ohjeen mukaan.

  2. Kaada taikina alustalle ja jaa se 4 palaan. Pyörittele palat pellin pituisiksi patongeiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle kahdelle pellille (2 patonkia per pelti). Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.

  3. Leikkaa valkosipulien suiposta päästä pieni lakki pois. Kaada loraus oliiviöljyä sipuleiden sisään. Laita sipulit leivän viereen pellille.

  4. Kypsennä patonkeja ja valkosipuleja 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia. Anna patonkien jäähtyä 15–20 minuuttia ennen täyttämistä.

  5. Purista valkosipulinkynnet kuoresta kulhoon ja hienonna niiden rakenne haarukalla. Hienonna lehtipersilja ja lisää se voin kanssa valkosipulinkynsien joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

  6. Leikkaa patonkeihin syviä viiltoja noin 1½ cm:n välein. Jaa täyte patonkien viiltoihin. Jos täytettä jää yli, hiero loppu patonkien päälle. Paahda patonkeja 225-asteisessa uunissa 5 minuuttia. Tarjoa heti. Vinkki Valkosipulia saa olla täytteessä reippaasti, sillä paahtaminen tekee sen mausta pehmeän.

Perusleipätaikina

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
½
dl
öljyä
n. 12–13
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele joukkoon hiiva. Sekoita sokeri, suola ja öljy joukkoon. Alusta jauhot nesteeseen. Sämpylä- ja patonkitaikina saa jäädä aavistuksen pehmeämmäksi kuin leipätaikina. Vaivaa taikinaa 2–3 minuuttia.

  2. Anna taikinan kohota liinan alla 30–40 minuuttia ja leivo sitten leiviksi, patongeiksi tai sämpylöiksi.