
Helsinkiläisravintolan sametinpehmeä vispipuuro tuo silmiin onnen kyyneleet. Se valmistetaan puolukoiden sijaan vadelmista. Viimeisen silauksen antavat sitruuna ja vaniljakerma.
Ateljé Finnen vadelmavispipuuro ja vaniljakerma
Ainekset
Työvaiheet
- Laita vadelmat ja sokeri kattilaan ja keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes marjat mehustuvat. Paina marjat lusikalla tiiviin siivilän läpi kulhoon, jotta saat mahdollisimman paljon mehua. Lisää marjoista valuneeseen mehuun vettä sen verran, että saat yhteensä 5 dl vadelmalientä.
- Kiehauta vadelmaliemi kattilassa ja lisää siihen mannasuurimot koko ajan vispilällä sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia usein sekoittaen. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja lisää se keittämisen lopuksi puuroon. Kaada puuro toiseen astiaan. Anna puuron jäähtyä jääkaapissa kylmäksi, noin 2 tuntia.
- Vatkaa jäähtynyttä puuroa sähkövatkaimella matalalla teholla noin 15 minuuttia, kunnes puuro on kuohkeaa.
- Keitä vaniljakerma. Halkaise vaniljatanko ja raavi puolikkaan siemenet kattilaan. Lisää myös tangon puolikas, kerma ja sokeri. Keitä 2–3 minuuttia miedolla lämmöllä. Poimi vaniljatanko pois ja anna kerman jäähtyä jääkaappikylmäksi, noin 30 minuuttia.
- Annostele vispipuuro lautasille, kaada vaniljakerma ympärille. Koristele annokset vadelmilla.
Tämä on aivan valtavan hyvää herkkua, valmistin heti kun Glorian Ruoka oli ilmestynyt. Kokeilin myös mustikoista, oli hyvää sekin vaikka väri mustikoista valmistettuna on vähän ikävämpi. Maku kruunaa! Kiitos ihanasta ohjeesta.
En ole vielä maistanut, ruoka on vasta tulollaan. Ihmettelin kuitenkin reseptissä muutamaa asiaa. Ensin eroteltiin siivilällä vadelmamehu vadelmaröhnästä. Miksi? Sen jälkeen jatkettiin veden ja sitruunan lisäämisen jälkeen vadelmamehun keittämistä. Puuro laitettiin toiseen astiaan ilmeisesti tarkoitettaen vadelmaröhnää. Sen jälkeen survottiin puuro mutta kumpaa siinä nyt tarkoitetaan, vadelmamehua vai vadelmaröhnää, vai onko ne jossakin vaiheessa yhdistettävä toisiinsa? Jos ovat, niin missä vaiheessa?
Edellinen kommentoija: Vadelmat siivilöidään keittämisen jälkeen siksi, että niistä poistetaan siemenet. Siemeniä ei käytetä enää vispipuuron valmistuksessa vaan ne voi laittaa biojätteeseen. Vadelmamehuun lisätään mannasuurimot ja niistä keitetään puuro. Keittämisen jälkeen vadelmamehusta ja mannasuurimoista syntynyt puuro vatkataan.
Just tein viime viikolla mansikkavispipuuroa. Ihan hyvää, mutta puolukka on parempaa.
Ravintolassa tämä vispipuuro on senverran kallis, että se jo kirvoittaa kyyneleet silmiin. Suosittelen kotitekoista laittamista, ja reseptin tarkkaa seuraamista, siitä tulee varsinainen makuelämys!
Kyllä herää syvä huoli suomalaisten luetunymmärtämisen tasosta, kun lukee kommentin 2/5.
Kait sen puuron voi antaa jäähtyä kattilassakin ja vatkata siinä. Niin mä tekisin. Tulee vähemmän tiskattavaa.
Ei ole järkevää laittaa kuumaa puuroa jäähtymään kotijääkaappiin. Mieluummin kylmään vesialtaaseen samassa keittokattilassa.
Jääkaappiin lämmin puuro, ei hyvää päivää, mahtaa muut tavarat jääkaapissa pitää....
Vadelman siemenet on kyllä niin pieniä ettei ne tosiaankaan haittaa puurossa, ei mene järkeen mitä ne puurossa haittaa, anatavat vaan lisämakua.
Tää on taas näitä kun ravintolareseptit tarjoillaan muka kotikeittiöihin sopivaksi. Se on pikkusen eri asia viedä vadillinen puuroa jäähtymään ravintolan vaatehuoneen kokoiseen megakylmiöön kuin perusasunnon jääkaappiin. Jäähtytys kylmässä vesialtaassa on hyvä vinkki.
Niistä vadelman siemenistä. Mitään lisämakua niistä ei tule, ja kyllä ne haittaavat. Vadelmansiemenet on niin pieniä, että ne päätyvät joka ikiseen hampaankoloon ja hampaiden väliin, mistä niitä soramuruja sitten joutuu lopun päivää kaivelemaan..
Minä taas ihmettelen sitä, että terveellisin osa marjasta laitetaan biojätteeseen. Meillä käytetään koko marja, kun jotain tehdään.
Valmista vadelmamehua voi ostaa kaupasta pelkkää mehupuuroa varten.
Uskomatonta :D Mahtava puuro, mutta täällä porukka kommentoi jotain siemeniä ja jääkaapin kokoa.
Jos ei kelpaa, niin tehkää omilla ohjeillanne omat puurot niin kuin lystäätte! Itse mielellään noudatan näitä premium-luokan ohjeita, kuin teen sitä normipuuroa mitä ei tarttee jääkaapissa jäähdyttää.
Kyllä on maailmassa pieniä ongelmia, ku jaksetaan tälläsestäkin vetää herneet ( tai siis puurot ) nenään.
Minä laitan puurokattilan tiskialtaaseen jossa kylmää vettä ja annan sen jäähtyä siinä,eikä sitä vademamössöä tarvitse erottaa,mikäli ei ole niin hienostunut rouva,ettei halua vadelman siemeniä suuhunsa,Myös kirsikoista,Luumuista,appelsiinistä,ananaksesta,kookoksesta,banaanista,ym hedelmistä,marjoista tulee hyvää vispipuuroa,itse pidän appelsiinistä tehtyä,ja upean värinen se on myös,kokeilkaa
Ei niitä vadelman siemeniä joudu kaivelemaan hampaiden välistä,koloista kun ei ole hampaita,tekarit voi otraa pois suusta kun syö vattupuuroa,
"...mikäli ei ole niin hienostunut rouva,ettei halua vadelman siemeniä suuhunsa,Myös kirsikoista,Luumuista,..."
Jos vain "hienostuneet rouvat" eivät pidä vadelmakivistä puuron joukossa, niin tietänet asian paremmin kuin kukaan muu. Ilmeisesti sinä sitten rouskuttelet puuron joukossa myös ne kirsikan ja luumun kivet?