Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2698 reseptiä.
Linkitetty 514 keittokirjaan.
OHJE Thomas Svartsjö KUVA Tuomas Kolehmainen

Helsinkiläisravintolan sametinpehmeä vispipuuro tuo silmiin onnen kyyneleet. Se valmistetaan puolukoiden sijaan vadelmista. Viimeisen silauksen antavat sitruuna ja vaniljakerma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pientä annosta
Valmistusaika
40 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Ateljé Finnen vadelmavispipuuro ja vaniljakerma

Ainekset

400
g
(pakaste)vadelmia
1
dl
ruokosokeria
noin 2
dl
vettä
½
dl
mannasuurimoita
½
sitruunan kuori raastettuna
Vaniljakerma
½
vaniljatanko
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

 

  1. Laita vadelmat ja sokeri kattilaan ja keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes marjat mehustuvat. Paina marjat lusikalla tiiviin siivilän läpi kulhoon, jotta saat mahdollisimman paljon mehua. Lisää marjoista valuneeseen mehuun vettä sen verran, että saat yhteensä 5 dl vadelmalientä.
  2. Kiehauta vadelmaliemi kattilassa ja lisää siihen mannasuurimot koko ajan vispilällä sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia usein sekoittaen. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja lisää se keittämisen lopuksi puuroon. Kaada puuro toiseen astiaan. Anna puuron jäähtyä jääkaapissa kylmäksi, noin 2 tuntia.
  3. Vatkaa jäähtynyttä puuroa sähkövatkaimella matalalla teholla noin 15 minuuttia, kunnes puuro on kuohkeaa.
  4. Keitä vaniljakerma. Halkaise vaniljatanko ja raavi puolikkaan siemenet kattilaan. Lisää myös tangon puolikas, kerma ja sokeri. Keitä 2–3 minuuttia miedolla lämmöllä. Poimi vaniljatanko pois ja anna kerman jäähtyä jääkaappikylmäksi, noin 30 minuuttia.
  5. Annostele vispipuuro lautasille, kaada vaniljakerma ympärille. Koristele annokset vadelmilla.

Kommentit (21)

kirstitee

Tämä on aivan valtavan hyvää herkkua, valmistin heti kun Glorian Ruoka oli ilmestynyt. Kokeilin myös mustikoista, oli hyvää sekin vaikka väri mustikoista valmistettuna on vähän ikävämpi. Maku kruunaa! Kiitos ihanasta ohjeesta.

Vierailija

En ole vielä maistanut, ruoka on vasta tulollaan.  Ihmettelin kuitenkin reseptissä muutamaa asiaa. Ensin eroteltiin siivilällä vadelmamehu vadelmaröhnästä. Miksi? Sen jälkeen jatkettiin veden ja sitruunan lisäämisen jälkeen vadelmamehun keittämistä.  Puuro laitettiin toiseen astiaan ilmeisesti tarkoitettaen vadelmaröhnää. Sen jälkeen survottiin  puuro mutta kumpaa siinä nyt tarkoitetaan, vadelmamehua vai vadelmaröhnää, vai onko ne jossakin vaiheessa yhdistettävä toisiinsa? Jos ovat,  niin missä vaiheessa? 

Nipsutin

Edellinen kommentoija: Vadelmat siivilöidään keittämisen jälkeen siksi, että niistä poistetaan siemenet. Siemeniä ei käytetä enää vispipuuron valmistuksessa vaan ne voi laittaa biojätteeseen. Vadelmamehuun lisätään mannasuurimot ja niistä keitetään puuro.  Keittämisen jälkeen vadelmamehusta ja mannasuurimoista syntynyt puuro vatkataan. 

Kp

Just tein viime viikolla mansikkavispipuuroa. Ihan hyvää, mutta puolukka on parempaa.

Hyvääää....

Ravintolassa tämä vispipuuro on senverran kallis, että se jo kirvoittaa kyyneleet silmiin. Suosittelen kotitekoista laittamista, ja reseptin tarkkaa seuraamista, siitä tulee varsinainen makuelämys!

Vierailija

Kyllä herää syvä huoli suomalaisten luetunymmärtämisen tasosta, kun lukee kommentin 2/5.

Vierailija

Kait sen puuron voi antaa jäähtyä kattilassakin ja vatkata siinä. Niin  mä tekisin. Tulee vähemmän tiskattavaa.

Tolkkua

Ei ole järkevää laittaa kuumaa puuroa jäähtymään kotijääkaappiin. Mieluummin kylmään vesialtaaseen samassa keittokattilassa.

sepänsälli

Jääkaappiin lämmin puuro, ei hyvää päivää, mahtaa muut tavarat jääkaapissa pitää....

Vadelman siemenet on kyllä niin pieniä ettei ne tosiaankaan haittaa puurossa, ei mene järkeen mitä ne puurossa haittaa, anatavat vaan lisämakua.

Vierailija

Tää on taas näitä kun ravintolareseptit tarjoillaan muka kotikeittiöihin sopivaksi. Se on pikkusen eri asia viedä vadillinen puuroa jäähtymään ravintolan vaatehuoneen kokoiseen megakylmiöön kuin perusasunnon jääkaappiin. Jäähtytys kylmässä vesialtaassa on hyvä vinkki.

Niistä vadelman siemenistä. Mitään lisämakua niistä ei tule, ja kyllä ne haittaavat. Vadelmansiemenet on niin pieniä, että ne päätyvät joka ikiseen hampaankoloon ja hampaiden väliin, mistä niitä soramuruja sitten joutuu lopun päivää kaivelemaan.. 

Vierailija

Minä taas ihmettelen sitä, että terveellisin osa marjasta laitetaan biojätteeseen. Meillä käytetään koko marja, kun jotain tehdään.
Valmista vadelmamehua voi ostaa kaupasta pelkkää mehupuuroa varten.

Puuroilija

Uskomatonta  :D Mahtava puuro, mutta täällä porukka kommentoi jotain siemeniä ja jääkaapin kokoa.

Jos ei kelpaa, niin tehkää omilla ohjeillanne omat puurot niin kuin lystäätte! Itse mielellään noudatan näitä premium-luokan ohjeita, kuin teen sitä normipuuroa mitä ei tarttee jääkaapissa jäähdyttää. 

Kyllä on maailmassa pieniä ongelmia, ku jaksetaan tälläsestäkin vetää herneet ( tai siis puurot ) nenään.

Vierailija

Minä laitan puurokattilan tiskialtaaseen jossa kylmää vettä ja annan sen jäähtyä siinä,eikä sitä vademamössöä tarvitse erottaa,mikäli ei ole niin hienostunut rouva,ettei halua vadelman siemeniä suuhunsa,Myös kirsikoista,Luumuista,appelsiinistä,ananaksesta,kookoksesta,banaanista,ym hedelmistä,marjoista tulee hyvää vispipuuroa,itse pidän appelsiinistä tehtyä,ja upean värinen se on myös,kokeilkaa

Vierailija

Ei niitä vadelman siemeniä joudu kaivelemaan hampaiden välistä,koloista kun ei ole hampaita,tekarit voi otraa pois suusta kun syö vattupuuroa,

Vierailija

"...mikäli ei ole niin hienostunut rouva,ettei halua vadelman siemeniä suuhunsa,Myös kirsikoista,Luumuista,..."

Jos vain "hienostuneet rouvat" eivät pidä vadelmakivistä puuron joukossa, niin tietänet asian paremmin kuin kukaan muu. Ilmeisesti sinä sitten rouskuttelet puuron joukossa myös ne kirsikan ja luumun kivet?

Näytä kaikki kommentit (21)
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihana murupohjainen omenapiirakka ei syömättä jää ja sitä haluaa aina vain lisää, niin kauan kuin sitä riittää.
Kylmänä maukkaan herkullisen raikasta. Murumainen pohja, murutkin tulevat syötyä viimeistä murua myöten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 - 8
Valmistusaika
n. 15 min + n. 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Murupohja-omenapiirakka (taikina sekoitetaan)

Ainekset

150
g
voita
vajaa 1 dl sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
1,5
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
kanamunan keltuainen
Täyte:
omenahilloa tai -sosetta
2 - 3
omenaa
kanelia
sokeria

Työvaiheet

Sulata voita 30 sekunttia (mikron kestävässä) leivontakulhossa mikrossa.
Lisää päälle kuivat aineet ja sekoittele ne siinä päällä, niin että leivinjauhe hyvin sekoittuu jauhoihin.
Lisää sitten kanamunan keltuainen.
Sekoita puuhaarukalla tai käsin taikina.
Painele taikina kostein käsin piirakkavuokaan, älä jätä reunoja.
Levitä sitten pohjan päälle omenahillo tai -sose, n. puolen sentin kerros.
Huuhtele omenat ja kuori, leikkaa niistä sopivia viipaleita, asettele ne sitten omenahillon päälle.
Ripottele omenaviipaleiden päälle hiukan kanelia ja sokeria.

Paista 200 asteessa uunin alaosassa n. 30 min tai kunnes piirakka on kauniin ruskea ja kypsä.

Kommentit (6)

Vierailija

Luuln että olisi hyvää mutta oikeasti petyin... Pohja oli niin perunajauhoinen että piti moneen kertaan tarkistaa olinko mitannut oikein määrän. Omenapiirakassa hillo tekee siitä vielä erityisen hankalan leikattavan ja syötävän. Yleensä piirakat kyllä syödään viimeistä murua myöten, tämän kohdalla tuskin niin käy...

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

No nyt olet jotenkin epäonnistunut siinä, oliko liian kosteaa omenahilloa, minulla tuli oikein todella hyvää, että olisi syöty vaikka kuinka paljon ja todella tulee 1 dl perunajauhoja, koska ilman sitä ei ainakaan saisi vuoasta kovin helposti otettua, kun littaisi pohjaan kiinni. 😊

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Muistitko laittaa oikean määrän vehnäjauhoja ja paistaa kypsäksi, koska paistoaika vaihtelee eri uuneissa ja paisto-0minaisuudet vaihtelevat, voi myös paistaa keskitasolla vähän kauemmin, kunnes näyttää päältä kypsältä.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Huom, tähän kuuluu ehdottomasti voi.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Omenan siivujen päällä pitää pehmentyä, eli pitää paistaa niin kauan, että myös reunoista ruskistuu.

Hildu
Seuraa 
Liittynyt6.9.2019

Omenan siivujen päällä pitää pehmentyä, eli pitää paistaa niin kauan, että myös reunoista ruskistuu piirakka.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2698 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Älä tyydy silkkaan suklaaseen, vaan mausta mousse paahteisenmakui­sella tahinilla. Vaikeinta valmistuksessa on odottaminen, sillä suklaaseos saa levätä jääkaapissa tunteja ennen vaahdotusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
5 min + 2–12 t
Vaikeustaso
Helppo

Tahini-suklaamousse

Ainekset

100
g
tummaa suklaata
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
tahinia
Lisäksi
1
rs
syötäviä kukkia
1
rkl
paahdettuja seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Hienonna suklaa kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa juuri ja juuri kiehuvaksi. Kaada kuuma kerma suklaan päälle kul­hoon ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Sekoita tahini joukkoon.

  2. Laita suklaaseos jääkaappiin vähintään 2 tunniksi tai yön yli.

  3. Vaahdota kylmä suklaaseos sähkövatkaimella kuohkeaksi. Tarjoa syötävillä kukilla ja paahdetuilla seesaminsiemenillä koristeltuna.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Kinuski valmistetaan perinteisesti kuohukermasta ja fariinisokerista, mutta sen keittäminen onnistuu myös kasvikermoista. Tässä jälkiruoassa kinuski pääsee vegaanisen pannacottan seuraan.

Vinkki: Vegaanisen pannacottan voi hyydyttää vegegelin lisäksi hyytelösokerilla. Kinuskiin käytettävän soijavispin voi puolestaan korvata kauravispillä. Kauravispit poikkeavat toisistaan hieman, joten kinuskin keittoaika voi hieman vaihdella, kuten myös valmiin kinuskin rakenne.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + hyytyminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Kookospannacotta ja vegaaninen suolakaramellikinuski

Ainekset

400
ml
kookosmaitoa
½
prk
soijavispiä (Alpro)
½
dl
sokeria
½
ps
vegegel-hyytelöimisainetta (Dr Oetker)
Vegaaninen suolakaramellikinuski
½
prk
soijavispiä (Alpro)
1
dl
fariinisokeria
½
tl
sormisuolaa
Lisäksi
1
dl
pähkinäsekoitusta

Työvaiheet

  1. Kaada pinnoitettuun kattilaan kookosmaito, kasvivispi, sokeri ja vegegel.

  2. Kuumenna seos nopeasti höyryäväksi.

  3. Jaa annoslaseihin ja anna jäähtyä. Nosta pannacotat jääkaappiin ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia.

  4. Tee sillä aikaa kinuski. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia. Kaada kulhoon ja anna jäähtyä ja kiinteytyä loppuun huoneenlämmössä tai nopeuta jäähtymistä jääkaapissa. Kääntele pähkinät kinuskiin ja nosta hyytyneiden pannacottien päälle.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Lehtikaalisipsit ovat täällä taas, mutta entistä maukkaampina – kiitos kuumien sipsien päälle ripotellun parmesaanin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Parmesaani-lehtikaalisipsit

Ainekset

200
g
lehtikaalia
2
rkl
oliiviöljyä
¼
tl
suolaa
4
rkl
parmesaanijuustoa raastettuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi, mielellään kiertoilmatoiminnolle.

  2. Huuhtele lehtikaalit, ja leikkaa pois kova lehtiruoti. Revi lehdet suupaloiksi kulhoon. Lisää öljy ja suola, kääntele aineet keskenään.

  3. Levitä lehtikaalit kahdelle pellille leivinpaperien päälle. Paista noin 7 minuuttia, kunnes kaalit ovat rapeita. Varo etteivät kaalien reunat pääse kärähtämään.

  4. Nosta pellit uunista ja ripottele saman tien juusto kaalien pinnalle. Tarjoa heti.

Kommentit (0)