Hyvä terveys on lisännyt 302 reseptiä.
Linkitetty 116 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Maailman paras leipä syntyy viidestä aineesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 leipää, 28 viipaletta
Valmistusaika
45 min + 12-24 tuntia kohotusaikaa
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ranskalainen levain

Ainekset

1
dl
ruisjuurta (ks. ohje alhaalla)
dl
vettä
1
l
vehnäjauhoja
2
tl
suolaa
Lisäksi
2
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Mittaa ruisjuuri kulhoon. Lämmitä vesi 30-asteiseksi. Lisää juuren joukkoon vesi, vehnäjauhot ja suola. Sekoita tasaiseksi. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Peitä kulho tiiviiksi kelmulla. Jätä huoneenlämpöön kohoamaan pariksi tunniksi. Nosta sitten jääkaappiin 12–24 tunniksi.
  2. Lämmitä uuni 280-asteiseksi. Mittaa 2 dl vehnäjauhoja pöydälle. Kaada leipätaikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikinapala kahteen osaan ja muotoile jauhojen avulla leiviksi. Halutessasi muotoile leipien päät suipoiksi. Leikkaa ristiviillot päälle.
  3. Nosta pelti kuumaan uuniin 10 minuutiksi.
  4. Siirrä sen jälkeen leivät pellille. Alenna lämpö 250 asteeseen ja paista uunin keskitasolla noin 35 minuuttia, kunnes leivät ovat kauniinruskeita ja rapeita.

Kolmen päivän ruisjuuri

Ainekset

1.päivä
2
dl
vettä
dl
ruisjauhoja
½
tl
hunajaa
2. päivä
1
dl
vettä
1
dl
ruisjauhoja
3. päivä
1
dl
vettä
1
dl
ruisjauhoja
Juuren uudistaminen
1
dl
ruisjuurta
1
dl
haaleaa vettä
1
dl
ruisjauhoja

Työvaiheet

  1. 1 päivä: Lämmitä vesi noin 30-asteiseksi. Mittaa vesi, ruisjauhot ja hunaja puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin. Ravistele purkkia. Anna juuren tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
  2. 2 päivä: Lämmitä vesi 30-asteiseksi. Lisää vesi ja ruisjauhot juuren joukkoon. Sulje purkki ja ravistele voimakkaasti sekaisin. Jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi.
  3. 3 päivä: Mittaa juuren joukkoon kylmä vesi ja ruisjauhot. Sulje purkki ja ravistele voimakkaasti sekaisin. Jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Ota valmista juurta leipätaikinaan ohjeen mukainen määrä. Säilytä loppu juuri jääkaapissa. Uudista juurta kerran viikossa.
  4. Juuren uudistaminen: Ota puhtaaseen lasipurkkiin 1 dl ruisjuurta. Heitä loput juuresta pois (näin juuren määrä pysyy sopivana). Lisää joukkoon 30-asteista vettä ja ruisjauhoja. Sulje purkki ja ravista voimakkaasti. Anna tekeytyä huoneenlämmössä 8–12 tuntia. Valmista taikina juuresta ohjeen mukaan. Jos et käytä juurta heti, nosta uudistettu juuri jääkaappiin.

Kommentit (3)

Ainut

Voiko tällä juurella tehdä välillä vaaleampaa leipää ,käyttämällä esim.enemmän vehnäjauhoja?

Sirpukka

Uunin maksimilämpötila on 250 astetta! Haittaako?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Itse tehty rahka-voitaikina vie kielen mennessään, varsinkin kevään ensimmäisten raparperien seurassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

250
g
voita
½
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
prk (250 g)
rahkaa
Voiteluun
1
muna
Täyte
3–4
raparperin vartta (n. 500 g)
50
g
voita
1
dl
sokeria
Päälle
ruokosokerisiirappia
1
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Nypi pehmeän voin sekaan sokeri. Lisää jauhoihin kardemumma, leivinjauhe ja suola. Sekoita ainekset rahkan kanssa pehmeäksi taikinaksi. Älä vaivaa.
  2. Taputtele taikina pötköksi. Kierrä ympärille kelmu. Laita taikina kohmettumaan jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikinasta 30 x 20 cm:n levy. Taita levy kolmeen kerrokseen. Kauli taikina taas levyksi ja taita kolmeen kerrokseen. Jatka 3–4 kertaa ja ripottele hieman jauhoja kerrosten väliin.
  4. Paina taikinalevystä ympyröitä (ø 12 cm). Voit käyttää muottina isoa säilykepurkkia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperille. Voitele reunat munalla.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa raparperinvarret 7 sentin pätkiksi. Jos varret ovat paksuja, puolita ne pitkittäin.
  6. Sulata voi pannulla. Kypsennä raparperinvarsia 5 minuuttia. Ripottele päälle sokeria.
  7. Nosta raparperit pohjien päälle. Paista piiraita 10–15 minuuttia.
  8. Valuta päälle siirappia ja lisää rouhittuja pistaasipähkinöitä.

Vinkki! Voit oikaista käyttämällä valmiita voitaikinalevyjä, jotka leikkaat neliöiksi.

ET-lehti on lisännyt 321 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Kakun keikkumista ei tarvitse jännittää, kun mansikkakermakakku kootaan suoraan vuokaan. Jos herkun ei tarvitse olla gluteeniton, voit vaihtaa perunajauhot vehnäjauhoihin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mansikkavuokakakku

Ainekset

POHJA
4
munaa
dl
sokeria
1
dl
mantelijauhoja
¾
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
TÄYTE
1
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
¼
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
vaniljarahkaa
KORISTELUUN
½
l
mansikoita
½
dl
mintun lehtiä
2–3
rkl
hasselpähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Yhdistä jauhoseos vaahtoon kevyesti sekoittaen.

  2. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 5–6 minuuttia.

  3. Ripottele leivinpaperille sokeria. Kumoa kypsä torttu paperin päälle. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä.

  4. Poista mansikoista kanta ja viipaloi mansikat. Hienonna minttu. Sekoita kulhossa mansikat, minttu ja sokeri. Anna maustua 15 minuuttia.

  5. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Nosta puolikas vuokaan.

  6. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka. Levitä mansikat kakkupohjan päälle ja lisää puolet kermaseoksesta.

  7. Nosta toinen pohjalevy päälle. Levitä pinnalle loppu kermaseos. Koristele lohkotuilla mansikoilla ja mintun lehdillä. Ripottele pinnalle lopuksi pähkinärouhetta.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Keskikesän kasvispiirakka muistuttaa vanhan ajan kasvion sivua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispiirakka

Ainekset

250
g
voita tai leivontamargariinia
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
ruisjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
1
prk (120 g)
smetanaa
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa (Cantadou)
1
tl
luomusitruunankuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
3–4
nippuporkkanaa
5–6
retiisiä
6
sokeriherneenpalkoa
2
kesäsipulia
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Nypi voi, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi. Kauli taikina leivinpaperin päälle vajaan pellin kokoiseksi levyksi. Nostele reunat koholle, jotta täyte ei karkaa.
  2. Valmista täyte. Sekoita smetana, tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä suola ja pippuri. Levitä täyte taikinalle.
  3. Leikkaa pestyt porkkanat pitkittäin, viipaloi retiisit ja puolita herneenpalot veitsellä. Pätki sipuleista osa varresta pois ja puolita sipulit. Levitä kasvikset täytteen päälle. Sivele ne öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä, sillä uunituore piiras on murenevaa.