
Maailman paras leipä syntyy viidestä aineesta.
Ranskalainen levain
Ainekset
Työvaiheet
- Mittaa ruisjuuri kulhoon. Lämmitä vesi 30-asteiseksi. Lisää juuren joukkoon vesi, vehnäjauhot ja suola. Sekoita tasaiseksi. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Peitä kulho tiiviiksi kelmulla. Jätä huoneenlämpöön kohoamaan pariksi tunniksi. Nosta sitten jääkaappiin 12–24 tunniksi.
- Lämmitä uuni 280-asteiseksi. Mittaa 2 dl vehnäjauhoja pöydälle. Kaada leipätaikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikinapala kahteen osaan ja muotoile jauhojen avulla leiviksi. Halutessasi muotoile leipien päät suipoiksi. Leikkaa ristiviillot päälle.
- Nosta pelti kuumaan uuniin 10 minuutiksi.
- Siirrä sen jälkeen leivät pellille. Alenna lämpö 250 asteeseen ja paista uunin keskitasolla noin 35 minuuttia, kunnes leivät ovat kauniinruskeita ja rapeita.
Kolmen päivän ruisjuuri
Ainekset
Työvaiheet
- 1 päivä: Lämmitä vesi noin 30-asteiseksi. Mittaa vesi, ruisjauhot ja hunaja puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin. Ravistele purkkia. Anna juuren tekeytyä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
- 2 päivä: Lämmitä vesi 30-asteiseksi. Lisää vesi ja ruisjauhot juuren joukkoon. Sulje purkki ja ravistele voimakkaasti sekaisin. Jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi.
- 3 päivä: Mittaa juuren joukkoon kylmä vesi ja ruisjauhot. Sulje purkki ja ravistele voimakkaasti sekaisin. Jätä huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Ota valmista juurta leipätaikinaan ohjeen mukainen määrä. Säilytä loppu juuri jääkaapissa. Uudista juurta kerran viikossa.
- Juuren uudistaminen: Ota puhtaaseen lasipurkkiin 1 dl ruisjuurta. Heitä loput juuresta pois (näin juuren määrä pysyy sopivana). Lisää joukkoon 30-asteista vettä ja ruisjauhoja. Sulje purkki ja ravista voimakkaasti. Anna tekeytyä huoneenlämmössä 8–12 tuntia. Valmista taikina juuresta ohjeen mukaan. Jos et käytä juurta heti, nosta uudistettu juuri jääkaappiin.
Voiko tällä juurella tehdä välillä vaaleampaa leipää ,käyttämällä esim.enemmän vehnäjauhoja?
Uunin maksimilämpötila on 250 astetta! Haittaako?
Ei haittaa! Onnistuu kyllä 250 asteessakin.