Helsingin Sanomat on lisännyt 287 reseptiä.
Linkitetty 188 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Uunissa tai grillissä lempeiksi paahdetut paprikat kuoritaan ja surautetaan tahnaksi fetajuuston kanssa. Tahna maistuu pitan tai grillatun maalaisleivän kyytipoikana.

Erilaiset tahnat ja dipit kuuluvat olennaisena osana kreikkalaistyyliseen meze-alkupalapöytään. Ne maistuvat paitsi viininlehtikääryleiden ja fetasalaatin seurana, myös ihan sellaisenaan lämpimän pita- tai maalaisleivän kanssa.

Paprikoista surautettava kreikkalainen tahna on nimeltään htipiti. Ideana on paahtaa paprikat uunissa pehmeiksi ja aromikkaiksi, minkä jälkeen ne ovat soseutettavissa tahnaksi fetajuuston, oliiviöljyn ja valkosipulin kanssa.

Tässä ohjeessa paahdettuja paprikoita ei tarvitse edes kuoria, sillä kuoretkin soseutuvat mainiosti tehosekoittimessa. Jos rakenteeseen jää hiven karkeutta, se tekee tahnasta jopa maukkaamman.

Taputtele paahdetut paprikat talouspaperilla kevyesti ennen paloittelua ja surauttamista, niin tahnasta ei tule liian löysää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 naposteluannosta
Valmistusaika
10 min + 30 min paahtuminen ja 15 min maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Htipiti eli kreikkalainen paprikadippi

Ainekset

4
punaista paprikaa
noin ¾
dl
oliiviöljyä
1
valkosipulinkynsi
100
g
fetajuustoa
2
tl
punaviinietikkaa
½
tl
suolaa
tl
mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
pita- tai maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Paahda paprikoita 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, välillä paprikoita käännellen. Voit myös paahtaa paprikat grillissä. Laita paprikat kulhoon ja peitä muovipussilla. Anna jäähtyä.
  2. Jätä paprikoista irronnut neste käyttämättä ja taputtele paprikat talouspaperilla. Kuori ja paloittele paprikat. Laita ne tehosekoittimeen ja aja karkeahkoksi tahnaksi.
  3. Kuori ja hienonna valkosipuli. Jos et pidä raa’an valkosipulin mausta, paista se pannulla öljytilkassa kypsäksi ennen kuin lisäät sen paprikoiden joukkoon.
  4. Laita valkosipuli paprikoiden joukkoon fetan, etikan, suolan ja pippurin kanssa. Lisää öljy ohuena nauhana sekoittaen ja aja tehosekoittimella tahnaksi.
  5. Anna maustua viileässä 15 minuuttia. Viimeistele halutessasi oliiviöljylorauksella ja paahdetuilla pinjansiemenillä. Tarjoa dippinä leivän kanssa.

Kommentit (5)

Vierailija

Hei! Tässä pitäisi varmaan olla pidempi valmistusaika kuin 20 min, kun paprikoiden paahtoaikakin on jo pelkästään 30 min?

Vierailija

Voi varmaan käyttää valmiiksi paahdettuja paprikoita?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos huomioista, korjaan valmistusajan! Ja ohjetta voi hyvin soveltaa myös valmiiksi paahdetuille säilötyille paprikoille. Lopputuloksesta ei tule aivan samanlainen, mutta varmasti hyvä kuitenkin. 

Vierailija

Tästä tuli todella löysää, onko paprikoiden ja fetan suhde todella tarkoitus olla tämä?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Harmillista, kyllä tämä on se suhde! Tarkoituksena on että feta maustaa dipin, mutta pääosassa ovat paprikat. Toki paprikoiden mehevyydestä ja koosta riippuu paljon, milainen lopputuloksesta tulee. Lisään ohjeeseen tiedon, että paahtuneet paprikat kannattaa ainakin valuttaa hyvin ennen paloittelua ja surauttamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 287 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä yhden aineksen luksusvoi sulattaa kaikkien sydämet. Resepti on helppo, mutta ole tarkkana voin ruskistuksen kanssa. Ruskean ja palaneen voin ero voi olla pienestä kiinni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Ruskistettu voivaahto

Ainekset

250
g
huoneenlämpöistä voita

Työvaiheet

  1. Laita puolet voista kulhoon.
  2. Laita loput voista paksupohjaiseen kattilaan. Lämmitä keskilämmöllä sekoitellen, kunnes voi muuttuu ruskeaksi. Varo, ettei voi pala. Kaada se toiseen astiaan siten, että kattilan pohjalle laskeutunut sakka jää kattilaan. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Yhdistä ruskistettu ja huoneenlämpöinen voi. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Tarjoa leivän päällä tai käytä vaikkapa kalan, lihan tai kasvisten maustamiseen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2733 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Tee se kreikkalaisittain ja tarjoa peruna alkuruokana meheväksi dipiksi muhennettuna. Lastaa päälle mezejä: oliiveja, yrttejä, pähkinöitä ja fetaa.

Viinisuositus: Perunadipin seuraan kannattaa valita pirteä valkoviini, etenkin jos maustat dipin yrteillä. Jurtschitsch Platin Riesling 2020, 14,98 e, on greippisen pirteä, mineraalinen ja kuiva viini, jota sopii kaataa myös alkumaljoiksi. Itävaltalainen naturalviini, Franz Netzl...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 alkupala-annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kreikkalainen perunadippi skordalia

Ainekset

6
keskikokoista perunaa (yleisperunaa tai jauhoista lajiketta)
1
tl + ½ tl
suolaa
5
valkosipulinkynttä
¾
dl
täys- tai kevytmaitoa
n. ¾
dl
perunoiden keitinvettä
1
rkl
punaviinietikkaa
n. 1
dl
oliiviöljyä
Lisäksi
oliiveja, yrttejä ja pähkinöitä oliiviöljyä ja fetaa pita- tai maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Pese ja kuori perunat. Laita ne kattilaan ja lisää sen verran vettä, että perunat peittyvät. Lisää 1 tl suolaa. Kiehauta, vähennä lämpöä ja keitä perunat kypsiksi, 15–20 minuuttia.

  2. Kuori valkosipulit ja laita ne maidon kanssa kattilaan. Kuumenna maito kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja anna maidon porista noin 5 minuuttia tai kunnes valkosipulit tuntuvat pehmeämmiltä.

  3. Kaada perunat siivilään ja ota noin desilitra keitinvettä talteen.

  4. Laita ¾ dl kuumaa perunoiden keitinvettä tehosekoittimeen. Lisää valutetut valkosipulit, etikka ja ½ tl suolaa. Soseuta seos. Lisää kuumat kypsät perunat sekoittimeen, anna koneen käydä ja kaada noin desilitra oliiviöljyä ohuena nauhana seokseen, kunnes dippi on sileää ja tasaista. Lisää tarvittaessa pieni tilkka keitinvettä.

  5. Lusikoi dippi tarjoiluastiaan. Viimeistele se oliiveilla, yrteillä, pähkinöillä ja oliiviöljyllä. Murustele päälle fetaa. Tarjoa dippi leivän kanssa alkupalana.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2733 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Manna Jäntti ja Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Paahdetut paprikat maistuvat leivän päällä ja melkein minkä tahansa ruoan lisukkeena. Ne eivät tarvitse seurakseen muuta kuin laadukkaan oliiviöljyn, suolaa ja runsaasti valkosipulia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
30 min + paprikoiden jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Shleta eli paahdetut paprikat

Ainekset

4
keskikokoista vihreää paprikaa
2
keskikokoista punaista paprikaa
2–4
valkosipulin kynttä
1
dl
ekstra-neitsytoliiviöljyä
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan grillivastukselle 250–275 asteeseen.

  2. Laita paprikat folion päälle uunipellille. Paahda uunissa, kunnes paprikat ovat kauttaaltaan mustuneet, 15–20 minuuttia. Laita paprikat kulhoon ja peitä kelmulla. Anna paprikoiden jäähtyä.

  3. Poista paprikoista kuoret ja siemenet. Viipaloi paprikat ja hienonna valkosipulinkynnet.

  4. Laita paprikat ja valkosipulinkynnet kulhoon. Lisää öljy ja suola. Tarjoa paprikat maalaisleivän päällä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2733 reseptiä.
Linkitetty 191 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Viikonlopun pieni herkku: voinen muusi, jonka päällä on mätiä ja rapeita sipsejä. Viimeistään tämän annoksen äärellä menettää sydämensä perunamuusille.

Perunankuorisipsien ja mätimuusin seuraan sopii parhaiten aromikas valkoviini, kuten saksalainen Dr. Wehrheim Max Trocken Weissburgunder Organic 2019, 19,90 e. Upeassa viinissä korostuvat hedelmäisyys ja kiinnostava kermaisuus, jonka ansiosta viini sopii sekä mädin seuraan että...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Luksusmuusi ja lisukkeet

Ainekset

1
kg
perunoita (jauhoista lajiketta)
100
g
kirkastettua voita (ohje alla)
dl
(täys)maitoa
1
dl
kuohukermaa
½
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria myllystä
Lisäksi
perunankuorisipsejä, mätiä, smetanaa, punasipulia ja tilliä

Työvaiheet

  1. Pese perunat huolellisesti ja kuori ne. Tee kuorista sipsejä (ohje alla). Valmista kirkastettu voi (ohje alla).

  2. Keitä perunat vähässä, suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) kypsiksi, noin 15–20 minuuttia.

  3. Lämmitä maito ja kerma kattilassa.

  4. Valuta perunoista vesi pois. Vatkaa voi muutamassa erässä sähkövatkaimella perunoihin. Lisää kermaseos ohuena nauhana sekoittaen, kunnes muusi on sileää. Mausta muusi suolalla ja pippurilla.

  5. Siirrä muusi tarjoiluastiaan. Koristele se perunankuorisipseillä, mädillä, smetanalla, hienonnetulla punasipulilla ja tillillä.

Näin teet kirkastetun voin

Työvaiheet

  1. Mittaa 140 grammaa voita pieneen kattilaan. Sulata voi miedolla lämmöllä ja siirrä kattila pois liedeltä. Anna vaalean heran laskeutua kattilan pohjalle ja kaada kirkas osa varovasti toiseen astiaan. 140 grammasta voita tulee noin 1 desilitra (100 grammaa) kirkastettua voita.

Perunankuorisipsit

Ainekset

5
dl
perunankuoria
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sormisuolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Taputtele perunankuoret talouspaperilla kuiviksi. Laita kuoret kulhoon.

  2. Lisää öljy, suola ja pippuri perunankuorten joukkoon ja sekoita hyvin. Kumoa kuoret leivinpaperille pellille.

  3. Paista perunankuoria 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Kommentit (6)

Vierailija

Pottumuusiin kuuluu ehdottomasti sipuli, joka lisätään raakana, pienenä hakkeena yhtä aikaa voin kanssa.

Haloo

Liikaa kaikkea joutavaa. Saa sitten vaakaa vältellä kun syö tårta på tårta kaikkea turhaa heh

Tuhat suukkoa ruustinnalta

Minä kysyisin noista oerunankuorisipseistä.  Kummat ovat parempia,  sellaiset karkeammat, jotka saadaan veitsellä vai ohuet, joita tulee kuorimaveistä käyttämällä?

Varokaa !

Otsikon mukaan tässä mmusisssa on ikävä sivuvaikutus "vie jalat alta"

Vierailija

Muuten hyvä, mutta perunoita pitää keittää 25min, jotta ovat kypsiä.

Vierailija

Mitä ihmeen luksusta tossa on, noinhan muusi tehdään normaalistikin, paitsi sitä ei vatkata sähkövatkaimella. Ja jos vielä paahdat sen voin niin saat vielä parempaa.